Panowie - przypominam, że wątek jest o 5DmkIII w praktyce - flejmy szczególnie dotyczące lepszości jednego czy drugiego sprzętu nie będą tu widziane z równą wyrozumiałością jak w wątku poprzednim 8-).
Wersja do druku
Panowie - przypominam, że wątek jest o 5DmkIII w praktyce - flejmy szczególnie dotyczące lepszości jednego czy drugiego sprzętu nie będą tu widziane z równą wyrozumiałością jak w wątku poprzednim 8-).
NIie rozumiem aluzji, każdy chyba widzi, że to co na mk2 jest mięsiście czerwone, mk3 reenderuje jako lekko czerwone/ różowe, to co jest ciemno brązowe jest prawie czarne na mk3. Skoro oba były wywoływane w dpp to być może:
1. Testujący coś zamieszał z suwakami
2. Mk3 ma inny profil kolorystyczny
3. Odszumianie w mk3 bardziej jedzie po chrominacji.
Wszystkie powyższe mają bezpośredni wpływ na szumy, więc trudno o mówienie masakra, czy +1EV ;)
Jedni testują bez odszumiania w ogóle, inni (w tym ja) odszumiają chrominancję, jeszcze inni trochę tego i tego.
Sugeruję, by wyrabiać sobie opinię na przykładzie własnego workflow na samplach tej samej sceny zrobionych w takich samych warunkach oświetleniowych (http://www.imaging-resource.com).
Dla leniwych dwa bezpośrednie linki do rawów na iso 12800:
http://216.18.212.226/PRODS/canon-5d...hSLI012800.CR2
http://216.18.212.226/PRODS/E5D2/FUL...2hSLI12800.CR2
Dzień dobry ... :roll: Nową "piątkę" mam i ja, wieczorem skrobnę coś więcej :mrgreen: Ale AF miażdży .. !
Fajnie, coraz więcej osób będzie mogło się podzielić opiniami. Ja w tym roku jeszcze sobie podaruję zakup, ale w przyszłym obowiązkowo. Czekam aż spadnie poniżej 10tys, bo inaczej żona mi urwie zooma :).
Czy ktoś już sprawdzał jak jest z wyciąganiem szczegółów z cieni i światła? Czy ma większe możliwości niż 5d mkII?
Cieszę się, że w końcu Canon postanowił zaimplementować sprawny silnik AF. Ta pucha to teraz must have. Tylko kwestia czasu.
Czy da się powiązać punktowy pomiar światła z wybranym pkt AF?
Ciekawe porównanie z D800 jest na forum optycznych. W kwestii wyciągania z cieni jest lepiej niż przy Mk II, ale w porównaniu z Nikonem różnica jest i tak ciągle spora.
Jeżeli to możliwe poprosiłbym rozgarniętego 5d3makrowca o bracketing (-2,0,+2) na niebo ze statywu w RAW (iso 100) + 1 darkframe z czasem takim jak naświetlenie 0.
Z góry dziękuje :)
czyli te 5 tys wicej placimy za AF, cichy tryb, 60 klatek, niski szym w filmach oraz bardzo porownywalny szum w RAWach, warto????? za to mozna miec dobre szklo i cos jeszcze
A wiadomo kiedy będzie dostępny już normalnie np w rtv euro agd ?
Prośba do posiadaczy, może ktoś udostępnić soft na Mac-a? W zasadzie chodzi o DPP z DLO.
a za kolejne 10 tys masz jeszcze lepszy af , grip i szybszy tryb seryjny i pare innych udogodnien. toć za to masz ze 3 dobre szkła..
takie gadanie... :-?
podobnie myslalem o 5d2 - dlaczego go nie mam (a mam przeplaconego 1ds3), przeciez 5d2 ma lepsze i wyzsze uzywalne iso , tryb video i lepszy lcd ... :roll: zrobiłem sobie w końcu zestawienie i wyszło mi ponad 20 plusow na korzysc tego co mam, dla kogoś innego 1 czynnik wystarczy do podjecia decyzji - szczegolnie dla kotleciarza z przymusowym najlepsiejszym iso 3200/6400
Popatrz na to z drugiej strony. Pomyśl jak dużo dostajesz za 5 tys. mniej, nikt Cię nie zmusza do kupienia 5D Mk III, możesz przecież kupić Mk II :D
Oj jestem przekonany, że znajdzie się mnóstwo osób, które bez wahania dopłacą 5 tys. za te kilka "drobiazgów" jakie wymieniłeś
Mirek, ale gdzie coś takiego napisałem? ;) Nie podjudzaj.
To co było sufitem i maksymalnymi możliwościami dla 5DII, dla 5DIII jest zaledwie podłogą. Układ AF ustawiania ostrości zdecydowanie lepiej i wydaje sie nie miec nic wspólnego z tym znanym z wcześniejszego modelu - jest kilka klas wyżej, zwlaszcza gdy ostrzy sie w ciemnych miejscach. Tam gdzie 5D2 wysiadal, 5D3 bez problemu lapie ostrosc i nie robi mu roznicy czy uzywasz bocznego punktu czy centralnego.
Dla mnie to kolosalna roznica, bo byc moze zamiast 3tys zdjec bede przynosil na kartach tylko tysiaka, bo nie bede musial strzelac tego samego motywu po kilka razy.
Adobe zapowiedzialo na ten tydzien update LR4 w ktorym maja dodac miedzy innymi obsluge RAW'ów z 5D3.
Piotrek, ja tylko wykorzystałem Twój wpis, żeby zadać karkołomne pytanie. Żadna to była zaczepka. :)
Ten AF mnie najbardziej interesuje ze wszystkiego. ISO widać było, że poprawili, zanim aparat pojawił się w sklepach. A jedyne na co narzekałem w 5DII to jego "powolność". Czyli to, o czym piszesz. Że na wszelki wypadek trzeba robić po kilka zdjęć tego samego, żeby miec pewnośc, że się AF wyrobił w odpowiednim momencie i jest z czego wybrać to jedno niepowtarzalne zdjęcie. Bo, że wcelował, to zazwyczaj nie mam wielkiego problemu.
Czyli da sie ostrzyć na AF szybko zbliżający się obiekt?
Nie sądzę aby zakup 5 d mkIII coś zmienił w jakości fotografii. Jeśii ktoś nie umiał poprzednią wersją to i 5 d mk XXXII nie będzie umiał :D Oko robi fotkę (no może też Lightroom :D :D) aparat jest gdzieś tam ciut dalej ;)
Pitu pitu. Najłatwiej jest zwalić winę na sprzęt.
Nie wiem, czy zauważyłeś, że jestem jedną z ostatnich osób, które zwalają tutaj winę na sprzęt. Nie da się jednak zaprzeczyć, że AF w mkII nie jest demonem prędkości. I nie trzeba dużo, wystarczy dzieciak jadący do Ciebie na chodziku więc wcale nie za szybko, z odległości 3 metrów, w niezbyt jasnej scenerii mieszkania w bloku, żebyś nie zdążył zrobić mu ostrego zdjęcia. Po prostu. Są ograniczenia, na które się nie poradzi. Można nauczyć się je obchodzić, ale jest limes inferior i koniec.
Ten powolny AF to jedyne, co przeszkadza mi w 5DII i skłania, żebym myślał o nowej "piontce".
[QUOTE=woyd;1061115]Już jest - zobacz w ceneo na przykład, i to w bardzo dobrej cenie
Zachęcony tym wpisem zajrzałem i faktycznie, zeszli w dół z ceną, podczas gdy niektórzy już podwyższyli (w tym niestety nasz forumowy kolega :cool:). kiedyś relacja była 11990 - ponad 13tys., a teraz 12890 - 12990.
Niedługo AF nowej piątki będzie także za wolny... to się nigdy nie skończy :D ;)
Ciagle ISO, ISO, ISO, potem AF. Ale jakos dobic sie nie moge do jednego info - czy jest w koncu pomiar swiatla punktowy przypisany do dowolnego punktu AF, czy dalej srodek kadru?
Oczywiscie. Af bedzie dalej wolniejszy niz w jedynkach ze wzgledu na zasilanie (7V kontra 11V). Zaden algorytm tego nie zmieni. Te same lensy na 1d dzialaja 20-30% lepiej.. po prostu szkla sie szybciej zbieraja..
Precyzja pozostanie taka sama (statyczny obiekt/ilosc swiatla) jak w 1dX co w porownaniu do 5DII jest skokiem o kilka parsekow..
Dla zainteresowanych filmowaniem dobre porównanie 5d mkII i 5d mk III:
http://www.cinema5d.com/viewtopic.php?f=30&t=39999
Sven. Jesteś w tym "doświadczony" co widzisz? Ja chyba już nie jestem w stanie wychwycić tych różnic :)
To już zupełnie inna sprawa. :)
Oko już nie to.
Ale pewnych rzeczy nie widzę... Nie widzę dużej różnicy na pierwszy rzut oka. Do 6400 ISO. A taka by mnie skłaniała do powiedzenia WOW i ewentualnego myślenia o przesiadce.
Oczywiście to moja subiektywna opinia. Opinia człowieka, wychowanego w telewizji, tak na marginesie (stąd oczy już nie te, oj, nie te :)) Pozdr.
Mnie interesuje sprawa wizjera. W mojej 5D mkI muszę bardzo dokładnie oko przyłożyć żeby zobaczyć całość kadru i informacje pod nim. W III nadal tak jest czy uległo to zmianie?
Pytanie odnośnie zintegrowania punktów AF z pomiarem punktowym - standardowo brak, zdaje sie ze tylko "jedynki" tak maja? Punkty AF maja natomiast znaczenie przy pomiarze matrycowym - w zaleznosci od tego ktorym zlapal ostrosc z tego jest brany pomiar.
Nie mam 5D Mk I wiec nie odpowiem na pytanie Miit'a. Ale aby zobaczyc caly kadr nie trzeba dotykac brwia do muszli ocznej .. chociaz jest to roznica doslownie kilku mm aby nia dotknac.
Zaraz zaraz to caly sens pomiaru matrycowego upada? Skoro ktos chce aby z automatu usrednialo cala scene (bo chce miec automat sceny, a punkty maja na to nie wplywac), to taka opcja jest upierdliwa (trzeba uwazac, aby czasem jakis punkt af nie skopał pomiary usrednionego).
Takie bezsensu cos, bo to powinno byc wlasnie w punktowym, a nie matrycowym :|
Siudym, lepiej przeczytaj instrukcje do swojego aparatu, bo masz to samo :mrgreen:
O ile się orientuję to idea takiego powiązania systemu matrycowego z aktywnym pkt. AF ma na celu uwzględnienie jednak damych z głównego motywu. Przykładowo kadrujesz białego ptaka na tle ciemnego pnia lewym skrajnym pkt. AF. Gdyby pomiar był centralny pewnie system zignorowałby pobyt malęłgo ptaszka w kadrze a tak ustawia ekspozycję z uwzględnieniem światła motywu głównego. Sprawdza się również przy zdjeciach z fleszem.Przy zdjęciach lotniczych jest nieprzewidywalny.:roll:
Popstrykałem dziś czarnego psa uganiającego się za frisbee .. "jedynka" to to nie jest, ale do ludzi spokojnie da radę ;) Fajnie widać jak punkty AF śledzą obiekt w kadrze, jednak na czarnym psie dość często się gubiły ustawiając po prostu na tło ;) Ale to nic, 5D2 spisał sie jeszcze słabiej ;)
Jako że forum nie łyknie tak długiego tekstu, zatem musze zaprosic na swojego bloga - wysmarowałem cos w temacie porownania 5D2 oraz 5D3.
CANON EOS 5D MARK III – Miłość od pierwszego.. ?
Takie pytanie się nasunęło - czy potwierdza ostrość z manualami bez elektroniki ?