W ostrym słońcu na pewno trzeba się będzie pogodzić z domknięciem szkła lub filtrem szarym, żeby zejść z czasem <1/250.
Wersja do druku
W ostrym słońcu na pewno trzeba się będzie pogodzić z domknięciem szkła lub filtrem szarym, żeby zejść z czasem <1/250.
ja właściwie zadam dwa pytania
1 czy 60x90 soft ogarnie całą postać?
2 do jakiej przesłony umożliwi zejście przy
soft 60x90 ISO100 czas 1/250 no i 580EX na full
właśnie celem pracy przy świetle dziennym (nie mówie akurat o świeceniu w południe ale ogólnie pod światło dlatego pytam o przysłone)
RF602 chyba maximum do 1/250 schodzi ? :>
RF602 działa różnie, z moim 5D schodzi maks do 1/160 a z 1DII spokojnie do 1/250. Nie jest to wina mojego egzemplarza, ludzie piszą nawet o czasach 1/125.
u mnie RF602 z 5dmkII schodzi max do 1/125 przy 1/160 widać już delikatnie ciemny pasek.
Pockety przy tej samej konfiguracji lamp dają czystą 1/320
A ja mam pyt... otóż... co sądzicie o parasolko-softboxach? Ktoś używał? Polecacie to?? bo moją srebrną parasolke gdzieś wsysło i myślę czy zamiast parasolki kupić własnie parasolko-softbox... Jak coś to prosiłbym o jakieś sample z użyciem tego:)
no dobra a na moje pytania nr 1 i 2 ktoś odpowie?
z tym RF aż sam musze sprawdzić jak to u mnie wygląda...
i jeszcze pytanie... może ma ktoś przejsciówke z odbiornika na wtyczke pilotową 5d ? mam tylko taką do 450D i kicha :/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
na pewno będziesz miał mniejsze straty światła niż w przypadku zwykłej transparentnej i lepsze w ukierunkowaniu :)
1, ciężko będzie / bardzo ciężko
2, zależy od natężenia światła trzeba sprawdzić w plenerze, inaczej takie tam gdybania które bardzo rzadko się sprawdzają
5D szybciej niż 1/160 na 5D nie wyzwolisz
u mnie na krótszych czasach już widać zasłaniające lamelki
chyba że na HSS
można kupić na ebay tu ok 15zł wysyłka free
http://cgi.ebay.pl/RF-602-Shutter-Re...item3a54be62a1
dla mnie za mało jest 90cm minimum to 120-150cm żeby korpus i stopy były równo oświetlone
Bardziej racjonalnym będzie strip jeśli ktoś chce całą postać równomiernie oświetlić...
Da się. TU na przykład się dało. Aczkolwiek tak, pewnie strip byłby wygodniejszy.
Micles- szacownie to wyszło wg mnie:) wiadomo strip jest hmmm dłuższy więc obejmie całą postać równomiernie, przy softboxie mogą wyjść chyba miejsca bardziej doświetlone i mniej.
tak na marginesie to czym to świeciłeś bo fajnie rozłożyłeś światło zastane i błyskowe:>?
Cały czas to samo : softbox 60x90 wypełniony 580II. Kabel ettl, a jak nie trzeba zmian z poziomu body albo hssa, to yongnuo.
Mam pytanko czy ktoś by mi wskazał jakieś linki albo jak szukać zdjęć (słowo kluczowe) robionych z takich softbox-ow w plenerze . Szukam i szukam i po za tymi z pierwszych postów tego tematu nie znalazłem nic więcej:( A chciałbym zobaczyć różnice jak to właśnie jest iść w plener z 580II a jak z ta Quantuum R+600 Dual Power z softboxem ,czy to jakaś mega przepaść ? Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o światło z lamp wiec za bardzo nie ogarniam jeszcze tematu. Dziękuje
Np. prawie cały blogroll na moim blogu. Albo grupa strobist na flickrze.
a z e t ak ciut jasniej:) jakis link??? bo ne wiem jak wejsc na twojego bloga
W jego stopce jest taaaaaki duuuuuuuzy niebieski napis "BLOG":P też nie mogłęm go znaleźc;)
W sumie taka autopromocja była chyba nie na miejscu - jakby się któremuś z modów chciało komentarz usunąć, to było by miło (tego w sumie też, bo bez poprzedniego traci on sens).
No i dzięki za cynk - muszę przesunąć link w lewą stronę ;)
Cienie? Nie zauważyłem. Pilot? Nie mam bo mam 580EX. A do studio kupowanie tego softboxa to bezsens. A w plenerze nawet z lampą studyjną to pilot chyba i tak nie spełnia swojej roli? O zrobieniu pilota do 580 myślę, zrobię go na LED-ach więc grzać się nic nie będzie a i prądu mało będzie pobierało. Nawet zwykła latarka LED problem pilota jest w stanie rozwiązać oczywiście w pomieszczeniu adekwatnym do mocy aparatowych lamp błyskowych a więc mini-studio.
a) lampa z wiekszym pilotem pewnie ma tez wentylator ktory chlodzi
b) garnki z gridem albo snooty to dopiero sie grzeje
Witam.
Mam pytanie odnośnie zestawu do 580exII : uchwyt BK-3 + softbox 60x90.
Uchwyt oglądałem i widzę, że poleca go tutaj też parę osób. Mam tylko następujące dylematy :
1. czy stopka w uchwycie jest przesuwna ? Chodzi o to, że wyzwalać będę lampę radiowo (pixelknight) a odbiornik trochę wystaje spod lampy (do przodu).
2. biorąc pod uwagę wagę lampy oraz softboxa 60x90 pytanie drugie dotyczy stabilności takiego systemu. Polecacie jakiś konkretny statyw czy da rade np na W803 ?
pozdrawiam ;)
Domel, mam podobny zestaw do zabaw :) Stopka w BK-3 jest przesuwna, ale lampę na wyzwalaczu i tak trzeba wsuwać bokiem (wygodniej) lub tyłem z obróconym palnikiem o 90/180 stopni, bo inaczej pixel się nie mieści. Co do statywu mam i polecam W806.
Dzięki Tomdz za szybką odpowiedź ;)
A jeśli chodzi o statyw W803 to rozumiem, że nie da rady być stabilny ? musi być W806 ?
A tego nie wiem, bo od razu kupiłem W806 :)
W806. + dużo klamotów do obciążania przy jakimkolwiek wietrze na dworze :D
streaker, Przemek_PC
udało sie coś więcej potestować? Jak doświadczenia...?
Jeszcze nie kupiłem i waham sie czy do 580ki lepiej soft reporterski czy tez jeden z tych szybko składanych (60x90 lub okta)...
Mój softbox składany w parasolkę 99,99% czasu spędza złożony w pokrowcu. Jak coś chcę zrobić wyciągam go z pokrowca, rozstawiam statyw, montuję BK-3, lampę i softbox i całość zajmuje minutę-dwie. Po robocie składam wszystko do pokrowców. To wszystko co mogę w tej chwili napisać. Nie miałem okazji porównać softboxa z innymi sprzętami. Nie napiszę też nic o trwałości softboxa bo za krótko go mam.
jak cześć już wie rf-602 trochę wystaje do przodu, ponieważ kilka osób się pytało czy nie ma problemu z montażem zamieszczam foty
ja to robię tak z RF-602
przy małych softach 40-70 montuję tak
jak do szerszych i płytkich gdzie potrzeba szerzej swiecić to ustawiam bokiem i otwieram klapkę na 14mm
Dużo lepsze jest ustawienie boczne lampy ze względu na dostęp do nastaw i wyświetlacza.
ale tu trzeba uważać z mocowaniem samego softa
przy tym wcześniejszym też daje radę ustawiać - nie przeszkadza mi - tzn przyzwyczaiłem się
Ja wypierdzieliłem to coś pomiędzy bk3 a yongnuo - nie lubię takich "szybkozłączek", mam obawy co do tego, czy nic mi się nie rozpadnie podczas przenoszenia itp :D
Bokiem wiadomo, najwygodniej. Nie wiem jak można zmieniać parametry z lampą tyłem - owszem, idzie, ale strasznie niewygodne :D
Mnie raz lampka upadła :-(
Po tym wydarzeniu zrobiłem sobie coś takiego:
Jest dużo wygodniej.
Genialne :D
taką wersje już można kupić "oryginalnie"
http://allegro.pl/prof-uchwyt-mocowa...454950655.html
iREM - oskarż ich o jumnięcie pomysłu :D
a jak sie ma zastosowanie disha przy lampie systemowej?
odbłyśnik w dishu daje rade to rozproszyć ?
myśle o takim około 70cm
lub zakup 60x90
koszt podobny z gridem
a sofcik to taki 60x60...większy juz tak sobie
W tym tygodniu przyjdą do mnie softboxy szybko rozkładalne od Fripersa, rozmiar 60x90 oraz okta 90 cm. Będę je testował z lampkami systemowymi i jeżeli ktoś będzie zainteresowany to podzielę się spostrzeżeniami.
Jedynie to zastanawiam się czy, jest tutaj ktoś kto użytkował lampę systemową i beautydischa założonego na uchwyt Bk-3? Kolega iREM testował takie zestawienie o ktorym wypowiedział się powyżej?
Ja się zastanawiam czy taki beautydisch nie jest szkodliwy dla lampy w żaden sposób? (podkreślam, że tylko się zastanawiam bo nigdy nie miałem do czynienia z takim zestawieniem)
dla studyjnych nie jest szkodliwy wiec dlaczego miałby być szkodliwy dla systemowej?... i podziel sie wrazeniami...najlepiej zdjęciowo:)
Jest szkodliwe, jeśli zestaw będzie niestabilny. Wszystko musi być "pewne" bo podczas sesji może się coś niedokręcić, niedopiąć i lampa na podłodze. Softy od Fripersa są też w AFE w Gdyni, nawet trochę tańsze :-)
Co do softa, to moim zdaniem można to ćwiczyć jeśli chcemy miękko doświetlić postać a nie używać jako światła głównego (o studyjnym nie wspomnę). Ale jeśli np. robimy sesję w jasnym pomieszczeniu i chcemy rozświetlić główną postać miękkim światłem to można pokombinować (ja mam 120x80), tylko wtedy trzeba sobie radzić z temperaturą światła.
ostatnio nabyłem w afe dwa uchwyty do systemówek i dwa softy 60x60 i rozkładany 60x90. Posprawdzałem co nieco i jak to kogoś interesuje to mogę podać wyniki pomiarów:
-sofbox 60x60, lampa speedlite 580exII, manual 1/1, czas 1/200s na światłomierzu - w odległości 2m światłomierz pokazał f5,6 w na 3m f4,0
-softbox 60x90, te same nastawy - na 2m f4,5, a na 3m f3,2
iREM...termin "szkodliwy" odczytałem jako mogący uszkodzić palnik... i pod tym względem chyba nie jest szkodliwy, natomiast co do stabilności to juz chyba sprawa statywu i ewentualnie dodatkowego obciążenia a nie samego BD?
Tylko, że te w AFE nie mają wewnętrznego dyfuzora z tego co ja zauważyłem.
Ja również uważam, że zastosowanie lamp systemowych z softboxami jako jedyne źródlo światła, może dać mierne efekty.
Jednak w sytuacji gdy robimy w plenerze to zestawienie np. 2 lamp z softboxami szybko rozkładalnymi plus blenda, może nam dać bardzo szerokie pole do popisu.
PS: softboxy i blenda dzisiaj przyszły jednak Fripers to solidna firma, myślę, że jutro przyjdą radiówki i lampy więc przetestuje i podzielę się spostrzeżeniami.