Możesz poprawić link? u mnie niestety nie działa...
Wersja do druku
link poprawiłem
Oczywiscie moge
http://www.gentec-intl.com/GentecInc...0-300mm EX.jpg
W tym poscie chcialbym rownież przeprosic Pana theremin'a za swoja wypowiedz dotyczaca podkreslam jako by wspolpraca e'Lek z 350-tka to nieporozumienie , moze faktycznie troche za bardzo przesadzilem (zle dobralem slowa) w tym temacie, ale jako ze sam mialem okres w ktorym korzystalem z 350D i L'ki i teraz przez okolo 2 tygodnie kozystam z tej samej eLki z wyzszym modelem body, widze roznice w szybkosci AF.
Owszem na puszkach 300D/350D widac jak diabli moc AF L'ki, ale ja tu poruszylem temat nie dwa rozne szkla na 350D, tylko temat dwie puszki jeden i ten sam obiektyw.
Tytułem sprostowania chcialbym sie poprawic i napisac ze 350D + L'ka to nie nieporozumienie, ale trzeba miec na wzgledzie to ze 350D nie wykorzystuje w pelni mozliowsci AF L'ki (nie bede sie tu tez rozdrabnial ani uogolnial czy bron boze chwalil) ale takie jest moje zdanie po "organoleptycznym" przeprowadzeniu testow w zakresie szkiel ktore posiadam.
a ja, gdy podpielam do 5D plastikowe gucio pod tytulem 50 f/1.8, do którego nie byłam przekonana i ktore chcialam sprzedac - na lepszym body badziewko nagle ożyło i pokazalo, co potrafi - teraz uzywam go czesciej i chetniej niz mojego 'niesmiertelnego'
co tylko pokazuje, ze nie nalezy podchodzic sceptycznie do sprzetowych mezaliansow :)
Nie, nie będzie to kolejny wątek proszący o sample ;) Chciałem się tylko pochwalić że zamówiłem to bydle u naszego kącikowego TIP`a ;) Ciekaw jestem czy jest wart tej ceny, mam nadzieję że tak. Docelowo będzie pracował pod 5D także myślę, że się sprawdzi. Jak już dojdzie i zfocę nim coś ciekawego, to na pewno wrzucę jakieś sampelki ;) Bardzo jestem ciekaw szybkości autofocusa zwłaszcza, bo o wykonanie nie mam prawa się martwić (Już 17-40 był świetny pod tym wzlędem). No to jak odbiorę , to się pochwalę ;)
no to pieknie :)
Ile dałeś?
Z autofocusa powinieneś być zadowolony, jest szybki :-)
Spytaj Towers`a ;) Cena bardzo dobra + zwrot Canona. Po zwrocie poniżej 3500 mnie wyjdzie ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
O to mi chodzi :) Poza tym będę potrzebował zooma pod 5D a myślę że nic lepszego się już nie kupi więc wybór był dośc prosty i oczywisty. Oczywiście do tego dojdą stałki ;)
Ja też kupiłem u Tovers'a. Jak podpiąłem go do 350-tki to powiedziałem to samo co kolega muflona...;)
Słoik jutro przejdzie test bojowy na sesji foto. Zobaczymy co pokaże. :mrgreen:
W kieszeni będę miał 50/1.8 wiec porównam ;-)
P.s. Jak na razie zbieram zęby z podłogi po megapozytywnym wrażeniu jakie na mnie wywarło to szkło...:shock:
teraz te szklo naprawde oplaca sie kupowac nie dosc ze ceny cos poszly w dol a dwa to ten zwrot od canona :-) ja powiem tak... sprzedalem 3 obiektywy i dolozylem 1000zl i powiem krotko... WARTO! :D
Ja sprzedałem 17-40, dołożyłem 1500 zł i mam ;) Oby było warto :) Towers wysłał wczoraj DHL`em, rano sprawdzam dzis na tracingu i kurier odebrał paczkę i ma mi przywieść, to się cieszę że będę miał już dziś. Ok godziny 20 dzwonie wk****** do DHL`a czemu kuriera nie ma, a oni że nawalił i jutro mi przywiozą. No co za lipa, nieznosze się nastawić na nową zabawkę i nie dostać jej tego samego dnia :D
lejesz miód na moje serce, planuje zakup 24-70/2.8 L i chciałem do tego dokupić jakieś tanie jasne szkło ratunkowe na wypadek takich słabych systuacji oświetleniowych kiedy 2.8 to za mało, myślałem właśnie o 50/1.8 ale słysząc narzekania na AF tego słoika zniechęciłem się mocno ale cieszę się słysząc że na 5D te szkiełko ożywa :)
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mógłbyś podać namiary, niestety nie znalazłem użytkownika Towers.
Czy chodzi może o usera towersivy ?
P.S. Ok pytanie nie aktualne, przewertowałem głębiej forum i juz wszystko jasne
Pozdrawiam
50/1.8 możesz brać prawie w ciemno... Jak dla mnie jest ok. Na początku zapytałem się sam siebie: "Co to k... jest?" :shock: Bo małe, plastikowe i ruszające się na boki.:wink: Nie byłem przekonany ale jak zobaczyłem co daje mi ta kruszyna na 350-tce powiedziałem "O k....urde".
Po podpięciu do 30D działała jeszcze lepiej niż u mnie... byłem w jeszcze większym szoku. Jak podepniesz pod 5D powinno być tylko lepiej :wink:
Mam i uzywam od ~pięciu lat 50/1,8 canona.Polecam.B.przydatne [i bez przesady z tym złym AF.Nie jest USM,to wcale nie znaczy ze ma zły poziom ostrości,lub że jest takie nietrwałe.]Pozdrawiam .
This is the lens that I do 95% of my photography with. What people have to understand here is that there is some sacrifice when you have a lens that provides you such versatility. I have used this lens since 2003, basically traveling the world with it. What I have discovered, the key to keeping this lens in top notch working order. The day I open one out of the box, I totally tape up the top half of the lens with a strong gaffers tape. This is done to structurally keep the lens taught. This helps eliminate any torquing that takes place with day to day walking around with this on your shoulder. By doing this ad hoc tape job you will have to give up your manual focus option. I know this sounds bizarre, but its true. Also I never and I mean never, do I walk around with the lens extended to 24mm focal length, for this really adds stress to the lens. If you want you lens to maintain critical sharpness for years to come and if you use the lens daily, almost year round like I do. This will keep it sharp. I know many of my colleagues who after 1 or 2 months of heavy use complain that it is no longer sharp. I can actually keep mine going for up to 3 years with out having to have the lens serviced.
To view my work with this lens go to VIIphoto.com and look at my work. Like I said earlier 95% of it is done on this lens. Also my book "My America" was almost shot entirely with the 24-70, 2.8.
We do not live in a perfect world. But for me this lens comes quite close to being perfect. Minus the tape job.
Yours Truly,
Christopher Morris
co myslicie o takim rozwiazaniu?
mam takie szklo i jest naprawde warte polecenia... tylko trzeba przetestowac jak wspominal muflon
witam
czy to mozliwe zeby 24-70 bardzo aberrowal na kontrastowych scenkach nawet przymkniety do 8 i niezaleznie w sumie od ogniskowej?
czy ktos z szanownych uzytkownikow tego szkla spotkal sie z czyms takim?
dziekuje za odpowiedzi i pzdr
Nie zauważyłem
Zdarzyła mi się raz aberracja na f4.0. Korony drzew bez liści na tle nieba na krawędzi kadru. Klasyk w testach na aberracje. To wyjątek potwierdzający jednak regułę, że takie zdarzają się na tym szkle niezmiernie rzadko i są niewielkie. Na puszce cropowej myślę, że nie powinno być w ogóle.
zapomnialem dodac ze to do 5d podpiete - ogolnie przy mocno podswietlonym bialym tle w studio mam obwodki od fioletowych po turkusowe na ciemniejszych krawedziach
W studiu rzadko używam tego szkła. Jutro postaram się wziąść jakąś czarną trawę i sprawdzić to u siebie, bez sampli trudno dyskutować. Sprawdzę też inne szkła pod kątem różnicy i coś napiszę.
Pokaz zdjecie, to Ci powiemy.
Nie znam szkla, ktore nie abberuje. Wiecej czy mniej, to juz zalezy od umiejetnosci fotografujacego ale niestety nie ma obiektywu w ktorym CA by nie wystepowalo.
Aberruje a jakże jak każdy obiektyw ! Jak pisali przedmówcy.W moim przypadku we wnętrzach zamku robiłem zdjęcia okien - aberracje jak należy od fioletu do zieleni.
Tak jak obiecałem: wziąłem ciemną trawę do studia i skierowałem lampy na tło.
Z radością muszę donieść, że nie udało mi się powtórzyć aberracji z parku. Stąd wniosek, że takie rzeczy są możliwe, na szczęście na tyle rzadkie w 24-70 żeby się tym raczej nie przejmować. uff...:)