allegro?
http://allegro.pl/listing.php/search...&change_view=1
Wersja do druku
Przyjrzyj sie, przeciez to co dales na allegro ani jeden nie ma takiego typu mocowania na statywach.
Fakt, założyłem , że chodzi o przenośny komplet, a nie o coś takiego
http://funsports.pl/p,pl,482,expande...zania+tel.html
http://funsports.pl/p,pl,505,uchwyt+...+na+2+tlo.html
Może to jest takli zestaw (trzeba spytać)
http://funsports.pl/p,pl,818,system+...a+komplet.html
oo czad, wlasnie :D dzieki
Panowie a jakie statywy i gdzie najtaniej do tel 160cm szerokosci? Statywy 295cm wysokie beda ok.
Dzięki wielkie, wątek bardzo mi pomógł, tło i statyw zamówione, po sesji pochwalę się efektami :-D
proponuje CI w ogole nie uzywac kartonowych teł :)
wrednick są już jakieś efekty twojej pracy w studio??
a dlaczegóż to?
Heh, efekty mizerne, tło w porządku ale robiłem w ciasnym pomieszczeniu (miała być hala) nie było odejścia + białe ściany w rezultacie nie potrafiłem wyciemnić tła a robiłem na f8...
Skończyło się na wycinaniu, zresztą i tak by mnie to nie ominęło bo klien zażyczył sobie gradient za modelem.
Efekty tutaj, w banerze: http://pcp-admin.ogicom.pl/
http://e-trade.com.pl/sklep/tla-foto...karotnowe.html
zamawiał ktoś stąd tła?
Bo powoli się przymierzam do kupna tła i kminie kolorystyczną opcję... Która będzie korzystniejsza? szary, czarny czy biały??
A wiem że inne sklepy mają większy wybór kolorystyczny...
Zależy do czego.Biały ,szary ,czarny od biedy przy pomocy światła uzyskasz z jednego tła.Cytat:
Która będzie korzystniejsza?
Przede wszystkim fotografia ludzi:)
szary może być uniwersalny bo i czarny i biały sie z niego zrobi ale z tego co mi znajomy mówi to on z tego co jest w ofercie o nazwie "white" jest w stanie ciemno szary zrobić jak się dobrze oświetli...
Czarne mam polipropylenowe więc chyba zostaje dylemat szare czy białe:P?
to ze z szarego mozna zrobic bialy to ok ale masz lampy ktore dadza rade na dosc duzym kawalku tla dac Ci f16 czy nawet f22? Przy calej sylwetce to wymaga naprawde duzej ilosci rowno polozonego swiatla. Wiec imho biale wygrywa.
taki tam przyklad:
To mówisz że to foto co pokazałeś jest na białym tle zrobione:>?
No ja właśnie nie miałem nigdy z białym/szarym nawet tymi poliprop... probować kombinować z tym więc się zastanawiam;)
szary jest imho zbędny. dodatkowo z kolorowych brałbym granatowy
Widzę że każdy ma swoją rację. Na razie jednak korzystam tylko z jednej głownej lampy i zrobienie z szarego białej trochę mi przysporzy kłopotu:).. Jednak jutro ostatecznie podejmę decyzję i raczej będzie to nie super white ale jakiś taki przygaszony biały lekko wchodzący w szary...
Tylko pytanie czy ktoś kupował np u eltec`a albo e-trade?
Tło przyszło, zaraz będę testował je ale hmmm e-trade.com.pl trochę mnie zawiódł szybkością realizacji i kontaktem ;/
Problem polega na tym że:
- maila o potwierdzeniu dostania przelewu( przelew robiony w payU tego samego dnia w godzinach ranny więc raczej kase "mieli" na koncie od razu) dostałem dopiero po wysłaniu późnym popołudniem maila z zapytaniem czy dostali przelew. Zapewne gdybym posłał po godzinie od otrzymaniu pierwszego maila z potwierdzniem złożenia zamowienia, to paczka wyszła by tego samego dnia. Paczka ostatecznie wyszła dnia następnego.
-Po otrzymaniu maila potwierdzajacego wysłanie paczki, poprosiłem o podanie nr paczki aby sprawdzić tracking- mialem dostać poźnym popołudniem w piątek. Efekt-maila dostałem dopiero dzisiaj rano.
- Podczas składania zamówiłem prosiłem o to aby zaznaczyć kurierowi aby dostarczył paczkę w godzinach 16-20. Efekt był taki że paczka musiała być zostawiona u sąsiada bo mnie nie było w domu a kurier nie miał zapisane żeby paczka była dostarczona w preferowanych godzinach.
Zamawiałem już u freepersa czy jabba-foto i nigdy nie było problemu z kontaktem. Także pod tym względem e-trade trochę leży w tym temacie wg mnie.
Samo tło wziąłem zwykłe "white" i nie powiem jak na razie wygląda spoko bo nie jest mega białe. Zresztą pewnie niedługo jakieś zdjęcie umieszczę jak się prezentuje:)
A to nie jest tak, że za dostarczenie paczki w konkretnych godzinach płaci się dodatkowo?
Raczej mi się nie wydaje, bo mi w mailu z zapytaniem przed "zakupami" powiedzieli żeby podać pożądane godziny przywozu paczki i tyle. Więc nie wydaje mi się żeby to było dodatkowo płatne. A kurier powiedział że nie dostał żadnej takiej informacji.
Pytanie, czy ktoś używał może teł winylowych? Generalnie zastanawiam się nad tłem o najwyższej jakości + trwałości. Rozwiązania są chyba 2 - tekturowe tło + płyta z plexiglassu, albo właśnie winyl. Niestety jego koszt to około 1000 zł za rolkę 2,75x6m - dużo trochę :/ Interesuje mnie tło białe, szare i zielone.
to prawda./ zeby cokolwiek zrobic w calej postaci musisz miec z 7 m. ale szerokosc tez gra duza role. wiec 3m szerokosci i 10 dlugosci to minimum. p.s ale ani karton ani poli. nie zastapi dobrej sciany :)
Hej cześć,
Karton jest fajny i w ogóle, szukam jednak tła materiałowego.
Oczywiście nawet nie splunę na tła z Allegro typu pvc itd, bo to się nie wiem sumie do czego nadaje....
Używam teł Savage i Colorama i jest w porządku z wyjątkiem faktu, że są drogie i delikatne.
Mój znajomy ma odziedziczone tło malowane na jakiegoś rodzaju płótnie - ot takie niejednorodne plamy, które są bardzo przyjemne do portretów. (nie ma porównania z ofertą Funsports'ów itp.) Tło jest dość sztywne (zapewne z powodu farby) i bardzo mocne -można je zmyć.
Od dłuższego czasu poszukuję takiego tła, ale znajduję jedynie jakieś totalne badziewia, księżycowe scenki, itd.
Czy ktoś z Was ma może koncepcję gdzie można takiego typu tło kupić klub ewentualnie jakieś doświadczenia w wykonaniu własnym? Z góry dzięki za info!
Może płótna malarskiego spróbuj? ono jest w miare sztywne,grube i w miarę można je w jaki sposób tylko chcesz pomalować;) ale też jest trochę drogie bo na allegro coś w miare szerokiego pare stówek kosztuje:
http://allegro.pl/plotno-malarskie-w...027039512.html
nie wiem czy znajdziesz szersze niż 2m...
Wiesz co ja już robiłem na tle takowego blejtramu obitego własnie w płótno malarskie, portrety i powiem Ci że zacnie to wychodziło:) nie widać było... i uwierz mi jest gruby :P jak coś to sobie zamów żeby Ci próbke wysłali jakąś małą albo idź do sklepu malarskiego niech Ci pokażą na gotowym blejtramie jak to wygląda i ocenisz:)
Tutaj : http://www.rosalodz.com/ w dziale mozaiki mają parę bez wodospadów i schodów :)
Drogo ale jakość bdb, używam takich od kilku lat.
A ja kupiłem to za 29zł
http://allegro.pl/tlo-fotograficzne-...995952281.html
białe, jest raczej szarawe ale dosyć mocne. Było mi potrzebne do zdjęć dosyć sporych produktów. Są też szersze za mniej niż 100 i po zdaniu zdjęć mam plan aby je pomalować w różne bazgroły farbami w sprayu (jak się maluje kilka razy delikatną mgiełką, nie nakładając zbyt grubo farby na raz to farba jest w pełni elastyczna i się nie kruszy, można też farbami akrylowymi/wodorozcieńczalnymi z puszki ale ja potrzebyję mieć je mobilne, a tu zwijanie odpada). Nauczyłem się nie wydawać zbyt dużo i raczej szukać czegoś innego, no i jaka satysfakcja :)
Tylko że to jest chyba to tło poli... coś tam a to jest z mojego doświadczenia badziew. Mam czarne i jak chce wyczernić to spoko ale jak ma być widać tło to porażka... wychodzi bardzo nierówno. Z białym z tego co słyszałęm jest podobnie... dla porównania mam karton i nawet to węższe tło 1.36m czy ileś tam, za 80zł będzie lepszym wydatkiem do portretów czy popiersi czy produktów nawet od tego za 20zł...
No tylko to tło jak dla mnie odpada ze względu na swą teksturę.
Muszę sprawdzić rezultaty z płótnem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dzięki - widziałem to już i jak będę przejazdem, to może wstąpię do nich i obejrzę. Muszę to sam zobaczyć :)
A ja w sumie podepnę się pod ten temat...
Czy ktoś stosował mocowanie tła na statywy?
Mianowicie system łańcuszkowy+ takie uchwyty na statywy:
http://funsports.pl/uchwyt-statywowy...-na-1-tlo.html
?? Chodzi mi o to czy to będzie stabilne przy szerokim tle(2.7m).. Oczywiście do tego w miarę solidne statywy będą potrzebne:)
Hmmm dodatkowe obciążenie?? Co masz na myśli:>? w sensie jakieś "worki z piaskiem" na nogach statywu żeby to się nie przewróciło??
tylko jesli planujesz papierowe tlo = ciezsze niz polipropylen itp , to lepiej dokup tuleje aluminiowa na tlo bo bedzie sie giac to wszystko troche
Się wie;) Raczej jak już będę kupował coś do wieszania to raczej wszystko co będzie potrzebne kupie:)
Potwierdzam zestaw z W806 bez problemu się sprawdza. Może nie jest super stabilne, ale daje radę!
Czy tła 1.6m są naprawdę takie beznadziejne? Rodzina mi się niedługo powiększy i myślę na czymś co pozwoliłoby w zaciszu domowym upamiętnić błogosławiony stan małżonki a i później przy młodym też dałoby się wykorzystać. Trzy metry niestety nie przejdą - miejsca mało a i żony wkurzać (zbytnio) nie wolno :)
Wiem, że szaleństw nie będzie, ale jakieś spokojne portrety da się na tym popełnić (przy 85mm)?
Do samych portretow mysle ze da rade ale do calej sylwetki moze byc malo
Przy 3m też nie ma przepychu.Po prostu już wystarcza.I tyle.
Ja miałem swego czasu 1.6tło i nie powiem do portretów i popiersiowych ujęć dawało radę... ale przy sylwetke no już nie wychodziło zbyt rewelacyjnie choć na upartego coś dało się zrobić:) Obecnie mam 2.7 tło i to jest bajka... Poza tym... zawsze to 2.7m możesz obciąć po bokach i dostosować do własnych potrzeb:) zostaw tyle ile Ci będzie wchodziło do pomieszczenia i będziesz miał pewność że i sylwetke zrobisz i portrety bez problemu:)
Przeczytałem cały temat i teraz mam pytanie. Potrzebuję 2 tła 2,7m (białe i szare), wisieć będzie na jednym z tych mobilnych atelier. Z tematu dowiedziałem się że najlepszym w stosunku jakość/cena będzie tło kartonowe i żeby wszelkie tła sprzedawane na allegro po 30-50 zł sobie odpuścić. W takim razie budżet na 1 tło to ok 200 zł (wiadomo że jak będzie coś taniej to nie będę narzekał). Póki co moją uwagę zwróciły Savage Widetone (ok 220 zł).
Jakieś inne propozyje ?
Savage to dobry wybór, do tego względnie tani.
Pytanie tylko, po co Ci białe i szare tło?
Wydają mi się najbardziej uniwersalne. No chyba że się mylę.