dancio rozumiem że to drugie jest prosto z aparatu a pierwsze poprawione?
(chodzi o te dwa ostatnie zdjęcia)
Wersja do druku
dancio rozumiem że to drugie jest prosto z aparatu a pierwsze poprawione?
(chodzi o te dwa ostatnie zdjęcia)
tak drugie jest kompletnie nie ruszone tylko pomniejszone... dlatego wlasnie dalem 2 zeby bylo do czego sie odniesc..
Odnośnie BW tego Pana to kluczowe chyba jest odcięcie dołu i góry oraz dodanie ziarna, przez co zdjęcie jest bardziej szare i robi wrażenie analogowego.
Ja się nie znam na tym bo zdjęcia robię tylko w niedzielę ;-)
a w dodatku w nogach śpię i mało wiem, ale wydaje mi się, że wystarczy ustawić WB na skórę tak jak radzi Pan Janusz w T&T http://canon-board.info/showthread.php?t=56319 lekcja nr 6.2
R=150 -200
G=R-19%
B=G-19%
Nigdy nie bawiłem się w tak dokłąadne ustawianie WB bo i tak pracuje na laptopie i w dodatku nieskalibrowanym!
Przede wszystkim, jak weźmiesz 10 osób nawet z najbliższego otoczenia, to każdy ma inny odcień skóry. Więc kwestia jest czy chcemy wybladzić kogoś o ciemniejszej karnacji czy nie ;)
Cyjan i Magenta mają mieć podobne wartości na twarzy.... ale to teoria tylko...
nie licząc jeszcze makijażu ... a szczególnie wtedy kiedy ktos ma kiepski
Makijaż jest drugorzędny , nikt na ślubie PM nie maluje takim podkładem żeby zmienić odcień skóry. Prędzej opalenizna czy po prostu karnacja ma wpływ.
opalenizna to czasem masakra, nie ?
młody ma bladą skórę a młoda siedziała 10 godzin na solarium przed ślubem, i weź tu ich zbalansuj....
Czasem osiąga się nawet efekt "Murzynki" - biała suknia i pawie czarna buzia ;-)
Jednak myślę że dla większości BWP to nie jest problem i radzą sobie "obróbkowo" z tym.
co to jest BWP ? ;]
Cały czas walczę z obróbką.....
Przed chwilą tak mi się "wyprowadziło" kolor skóry, napiszcie co myślicie.
ps. czemu ten wątek tak jakoś zdechł..... dla mnie to jeden z ciekawszych wydawał się...
ok, nie piszecie, więc wrzucam kolejne.....
tak jak wcześniej, chodzi o skórę.
[/IMG]
Dla mnie jak najbardziej oki. Być może pobudzenie tego wątku spowodowało by umieszczenie rawa który każdy mógłby zainteresowany pobrać i spróbować sie na siłach wyprowadzić "skórę"
ja bym może i chcial, ale mam taki brak czasu, w tym tygodniu ze nie powalcze na zabawe w skórę. ale sam temat jest ciakawy rzeczywiście i mu kibicuje :)
Wątek nie zdechł tylko więcej jest czytaczy niż pisaczy . Cielistość w fotce z kwiatuszkiem we włosach chyba najbardziej mi pasuje.
już dwie osoby wzięły RAWA ode mnie - tego drugiego - z kościoła, on jest moim zdaniem trudniejszy troszkę.
aha, tak dodam od siebie, że to co widzicie mi zajęło jakieś 3 minuty (praca na 1 rawie)....
mając na stałe ustawiony WB i kilka fotek w podobnym świetle można presetami pojechać po tych fotkach.... i będzie ładnie szybko.
ale z drugiej strony wiem że te moje przykłady idealne nie są - np. ten z kościoła jest przepalony z tyłu - a to już maski w PS trzeba by...
czekam więc na wyniki prac "skórno kolorystycznych". :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
up ! Up ! Up !
Dla mnie zdjal bym troche zoltego.. ale to moje subiektywne zdanie.. bardziej bym poszedl w takie kolorki...
dancio, jak dla mnie to Ty strasznie się znęcasz nad tymi fotami, nie wiem, ale robiłeś ten przykład w PS ? bo dla mnie tak wygląda....
to co ja wrzuciłem to było w ACR robione, i może na tym się skoncentrujmy, na ACR.
co do żółtego, to rzeczywiście może ciutkę można by zdjąć..... :-)
a no tak w PS :) .. troche ACR..:)
spoko tylko moja opinia nie wiem jak masz skalibrowany monitor.. ale u mnie faktycznie jak wrzucam na strone to troche inaczej pokazuje.. a kalibracje mam .. wszystko mam w adobe1998.. wiec ta preselekcja w ps i symulacja monitor rgb nie zawsze dobrze dziala.. :)
Przede wszystkim FF nie renderuje dokładnie tak jak być powinno. Ma ustawiony inny poziom czarnego. Po drugie trzeba to wszystko pokonfigurować :)
Tak naprawdę to błąd jest po Twojej stronie, że źle masz skonfigurowaną przeglądarkę/system..
Że Twoja przeglądarka stron WWW nie potrafi przeczytać AdobeRGB prawidłowo.
A co za tym idzie masz problem ze zdjęciami k. dancio..
Ok fote dostałem , tak widzę ją po swojemu.
btw czemu dales f3.5 ? ;] , no i kadr do kitu ;p
wyslijcie mi na priv ta fote.. nie musi byc cr2 czy nef ale zeby nie bylo robione.. to zrobie po swojemu kolorystyke.. dla mnie nie ma zycia w tym przykladzie powyzej... :) chodz kazdy ma inny styl....
a to z soboty na szybko przy kosciele.. co wy na taka kolorystyke...
Jak dla mnie skóra na ramionach i torsie jest troszeczke za sina, ale ogladam na lapie, który chyba przeklamuje własnie w kierunku niebieskiego. Za to buzia.... :lol: Nooooo, tu się podkład prezentuje w pełnej okazałości :) Cięzko będzie chyba pogodzic kolor twarzy i reszty ciała, przy takim 'make-upie'. Bez masek i pędzli.
no niestety to zmora slubow.. chodz nie ktore panny robia sobie makup rowniez na torsie...
ja torsu poprawiac nie bede.. nie zalezy mi az tak bardzo na zdjeciach okladkowych... troche prawdziwej panny mlodej tez musi byc :)
ja to widzę za żółte..... chyba to nie jest ładne. - według mnie.
czemu 3.5 ? a czemu nie 3.5 ?
Kadr do kitu, wiem, ale liczyłem na to, że podciągniesz ogólne wrażenie kolorystyką ;-)
ja to tutaj PS widzę na twarzy, ale może się mylę ?
bo po co iso1600 i f3.5 ja mozna było zejśc z iso co za tym idzie więcej zdziałać ze zdjęciem ;]
z tym zółtym pudło , jest w zasadzie całkowicie zdjęty ;]
Nie mam pewności ale IMO klucz do obróbki tych zdjęć z pierwszego postu nie lezy w samych kolorach a w ustawieniach s/h plus delikatna desaturacja na koniec...
Efekt jest tyleż specyficzny co, ciekawy. Może się podobać.
Pomijając różnice w kolorystyce pomieszczenia, różnice w świetle, no i niestety te moje przepalenia to......... skórę jest dość łatwo tak "wyprowadzić" - ja widzę że na moim jest ciut inaczej, ale jest nieznaczna różnica w mojej ocenie...
Najlepiej jest ustawiać skórę na dużym zbliżeniu.... i suwaczkami jeździć.
Każdy średnio rozgarnięty homo sapiens tego się może "naumieć".
Jednak samo "wyprowadzenie" skóry to dopiero gdzieś 1/4 drogi do tego żeby robić dobre fotki, a może 1/8 nawet..
Kolego Sokolowski ty tez masz troche krytyki i mowisz ze uzywasz tylko ACR... :) popatrz na swojego bloga koles ktory ma czerwone wlosy w znaczeniu jest rudy na nie ktorych zdjeciach otrzymal od ciebie kolor niebieski..pytanie czy to byl prezent od ciebie.. czy to tylko blad w twojej sztuce...
pzdr.
Zaciekawiony tematem postanowiłem się przyłączyć i poprosiłem Michała S. o plik RAW.
moje zdjęcie wyszło tak:
Muszę tu jednak zauważyć, że w trakcie obróbki przypomniała mi się jeszcze jedna istotna rzecz, która cały ten wątek czyni trochę bezsensownym. Mówię tu o szeroko pojętym pojęciu kalibracji. Każdy z nas ogląda wymienione na początku zdjęcie na swoim sprzęcie, jedni mają je wysokiej klasy i skalibrowane, większość lapki albo "normalne" LCD'ki. Co więcej w zależności od przeglądarki, faktu czy do danego zdjęcia jest dołączony profil ICC oraz indywidualnych ustawień użytkowanego oprogramowania poszczególne wyniki jakie otrzymujemy będą się znacznie różnić od siebie, a wszelkie dywagacje typu "mi wyszło tak", "a mi tak" nie mają większego sensu.
Powyższe zdjęcie obrabiałem na skalibrowanym monitorze, który ma dość bogatą przestrzeń barwną stąd też u mnie w firefoxie zdjęcie wygląda jakby chciało wypalić gały. Jednak po "odczytaniu" kolorów w PS, czy na lapku, który nie ma rewelacyjnej matrycy wszystko wraca do normy. Wydaje mi się, że jedyną słuszną metodą porównania otrzymywanych kolorów skóry byłyby zwykłe odbitki...
Powtórzę się, to są przede wszystkim problemy u Ciebie z powodu użycia niewłaściwego oprogramowania lub złej konfiguracji. Na pierwszy rzut po tym co przeczytałem wnioskuje, że masz źle skonfigurowanego firefoxa.
błąd w sztuce,
obiecuję poprawę. - piszę serio. Bez żartów. Ja wiem że u mnie obróbka kuleje... I nie chciałem Cię urazić niczym.
trzeba jednak oddzielić dwie rzeczy:
1. dochodzenie do naturalnego, smacznie wyglądającego koloru skóry
2. różnych świadomych przebiarwień - które się dodaje w trakcie obróbki.
To co piszę to nie jest próba tłumaczenia mojej nieudolności czy flejostwa obróbkowego - to takie przemyślenie abstrahującego od tego co ja robię.
Dobrze by było gdybyśmy bardziej określili ten wątek - według mnie ten wątek powinien być o NATURALNYM, SMACZNIE WYGLĄDAJĄCYM, ATRAKCYJNYM KOLORZE SKÓRY.
Słowo "naturalny" powinno się odnosić do koloru skóry w danym świetle.
Ja nie jestem urazony.. tylko po prostu komentarze pod tytulem cos jest zle albo inne kolorki tycza sie wlasnie kalibracji.. uzywam eizo cg.. i to nie jest ze akurat tym chce sie pochwalic.. ale kalibracja zajela mi 5 godzin zebym mial takie same odbitki (wszystko robione na NNN w labie) i fakt ze czasami jak zapisuje jpg to na stronie wygladaja inaczej.. jak wczesniej wspoomialem mozna zasymulowac kolor ctrl+y w PS...ale nie zawsze to dobrze dziala ... rowniez przegladarki nie zawsze odtwarzaja ICC jak wczesniej kolega wspomnial wiec ocena z poziomu matrycy w laptopie jest bledna..
to forum jest po to zeby wymieniac sie pogladami.. :)
a kazdy z nas ma swoj styl.. i za to w przypadku zdjec slubnych nam placa.. bo jak by wszyscy robili na jedno kopyto pewno nie bylo by juz tak fajnie :)
Kolego sokolowski.. podeslij mi na priv.. tego rawa jak pisalem wczesniej to zrobie po swojemu i napisze jak uzyskuje taka kolorystyke :)
No to zółty czy pomarańczowy ? Trzeba się zdecydować , ba , lepiej jest sprawdzić ;]
Okolice gałki ocznej panny mlodej to makijaż :twisted:
michalbulon u ciebie jest totalnie przesycone , mocne i kontrastowe , moglo by byc ok ale z mniejsza saturacja
Wtrącę swoje dwa grosze :wink:. Zgadzam się, że dobrze skalibrowany monitor odgrywa znaczącą rolę w „prawidłowej” obróbce zdjęć … jednak nie wiem czy zauważyliście, że zdjęcia Pana Krzysztofa Tkacza (i innych świetnych pasjonatów sztuki fotograficznej) wyglądają dobrze zarówno na sławionym tutaj Eizo, jak i na poczciwym laptopie. Stąd też takie moje przemyślenia – jak zrobić, aby się większości podobało :-D.
P.S. wątek naprawdę ciekawy !!
A jak to wyglada waszym zdaniem...poprawiane zarowno w ACR jak i lekka kosmetyka PS
za ciasny kadr do takiej zabawy , coś "lużniejszeg" jest lepsze ;]
no tak.. :) ale bylo ciasno w tym pomieszczeniu.. a 85 troche wasko i nie bylo jak :) ale dzieki za opinie..
Żeby ocenić kolorki taki kadr wystarczy.
Dla mnie troszkę z chłodno ale generalnie bardziej mi leży niż niektóre Michała.