jakbym czytał zupełnie o czymś innym... :mrgreen:
Wersja do druku
W kwestii głośności aparatów: K7 to lider jeżeli chodzi o pracę migawki, nie znam cichszego aparatu.
E3 jest głośniejszy. E1 zachowuje sie jak nie aparat, nieswiadomi nie wiedza czy wyostrzył czy nie, nic nie slychac, chyba, że sie wlaczy dźwiekowe potwierdzenie.
Do dzis E1 zadziwia fotkami w plenerze, niestety w zasadzie tylko iso 100/200.
Cześć.Ch.
Pentaz i micro43:
http://e-p1.net/index.php?topic=2184.0
3 obiektywy do micro43?
K-7 ma bardzo szybki i pewny AF. W podobnych warunkach (studio, oświetlenie tylko modelujące) testowałem Fuji S5 Pro, Canona 40D i K-7. Gdy F. i C. się już pogubił, Pentax dalej trafiał.
A w porównaniu K-7 vs. 5D MkI to AF Canona jest w epoce kamienia łupanego.
Spróbuj testów w ciemniejszych warunkach. Studio to nie jest wg mnie miejsce odpowiednie do testów AF.
Niestety AF Pentaxa wysiadał w przedbiegach...
Porównywałem AF K7 z D700 w baaardzo ciemnej piwniczce lokalu - nie zauważyłem różnicy w szybkości czy dokładności ustawienia ostrości.
Problemy z autofokusem dotyczyły modeli sprzed ery k7. Dlatego YaneC odnoś się do współczesności lub przestań tworzyć urban legends.
Oczywiście piszę tutaj o AF-S. Przy AF-C Najkon niewątpliwie górował nad Pentaksem.
Michu, siedzisz na forum Pentax-a a nie śledzisz chyba wszystkich wątków :mrgreen:
Ja przebrnąłem przez wiele zanim postawiłem ten desperacki krok i NIE ŻAŁUJĘ ani sekundy i ani złotówki dołożonej (co tu dużo kryć) do zmiany systemu.
Strzelam w tych samych pomieszczeniach i teraz to coś mogę powiedzieć o komforcie:-D
Jeśli coś jest tanie to raczej nie może być dobre...
No ale ja pamiętam jak ludzie jeździli Trabantami (bez urazy kogokolwiek) i bardzo je chwalili, potem trudno im było umotywować zmianę samochodu :rolleyes:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Np. ten: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=28633
Michu, siedzisz na forum Pentax-a a nie śledzisz chyba wszystkich wątków :mrgreen:
Np. ten: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=28633
Ja przebrnąłem przez wiele zanim postawiłem ten desperacki krok i NIE ŻAŁUJĘ ani sekundy i ani złotówki dołożonej (co tu dużo kryć) do zmiany systemu.
Strzelam w tych samych i teraz to coś mogę powiedzieć o komforcie:-D
Jeśli coś jest tanie to raczej nie może być dobre...
No ale ja pamiętam jak ludzie jeździli Trabantami (bez urazy kogokolwiek) i bardzo je chwalili, potem trudno im było umotywować zmianę :rolley
YaneC. Ale poza tym, że dwukrotnie wkleiłeś ten sam wątek, który w dodatku potwierdza to, co ja twierdzę, to o co kaman?
No niestety żeby takie porównania i wnioski z nich płynące miały sens to warunki muszą być bardzo zbliżone. Identyczny motyw, warunki etc. bardzo podobnie skonfigurowane puszki (na ile to możliwe) i co najważniejsze identyczne odpowiedniki szkieł (systemowe). Wtedy można wyciągać jakieś wnioski. Generalizujące opowieści, że coś tam miałem i coś sprawdziłem i w związku z tym twierdzę, że AF w xxxx jest do d... są zwyczajnym bajkopisarstwem forumowym i niczym więcej.
:)Witam wszystkich, dołącze się do wątku jako użytkownik byłej żony ''Pentax":-D małżenstwo trwało dwa lata, powiem jedne co do obrazka nie mialem zastrzeżeń, szczególnie za dnia z jasnym stałkami,( to co za czym tęsknie):(ale już w pomieszczeniach nie było tak kolorowo, nawet z Metzem nie byłem zadowolony, no i główny powód zmiany to af,af i jeszcze raz af pomimo to było bzzzzz, na całej długości, k-7 nie miałem ale z pewnością jest niebo a ziemia,ciekawe co przyniosą kx?bo symapatia do systemu pozostała
nie wiem jak ten post powyżej ma się do tematu nowości Pentaxa? Ale jeśli mod tego nie usunie/przesunie to odpowiem. K7 ma AF nieodbiegający od innych dslrów w swojej klasie a K-x ma AF wyraźnie lepszy od K10d, K20d i innych starszych, ale jednak wciąż troche gorszy od K7.
W porównaniu k-r do takiego konkurenta jak 1000d czy nawet 550d to canon wypada bardzo blado. Coś mi się zdaje, że canon totalnie odpuścił EL i bawi sie juz w wyższej klasie. Widać tam zarabia więcej bo konkurencja mizerna.
Jeżeli chodzi o sprzedaż to faktycznie xxxd jest dla pentaxa nieosiągalnym pułapem. To kwestia marki i przede wszystkim dystrybucji, która P ma tragiczną, a w Polsce to jest już zupełne dno. Oni nie chcą sprzedawać, unikają kontaktów ze sklepami zamawiającymi sprzęt lub odpisują, że nie ma i nie wiadomo kiedy bedzie. Sam to przeszedłem swojego czasu polując na 50/1.4. Prawdopodobnie taka polityka dystrybutora, który nie chce przekroczyć pewnego pułapu sprzedaży by przypadkiem Pentax nie pomyślał o swoim przedstawicielstwie lub zakontraktowaniu wiekszego dystrybutora.
pentax jako trzeci pokazał tani jasny (chociaż dość ciemny w porownaniu do innych) standard pod cropa - wszyscy coraz bardziej czekają na ruch canona w tym temacie. Bo olek ani nas raczej taniusim (nówka 700-800zł) złojko 25/2 nie zaskoczy - a szkoda...
ten k-r jest po prostu lepszy od C 550 a nawet 60.
Canon powinien wykupić Pentaxa i zmienić nazwę k-r na 600D :)
Niestety canon prwdopodobnie w EL nie zrobi nic lub niewiele. Właśnie dlatego, że nic nie robiąc i wypuszczając tylko klony w stylu 1000d/400d/450d/550d i tak ma wysoka sprzedaż. Poza tym wydaje się, że EL nie jest priorytetowym celem firmy. Zobacz na wszystkie nowości od canona. Nawet jak pokażą 35/1.8 i jakąś nowa puszkę to i tak będzie to mizerja w porównaniu do firm, które maja główny target w EL np. sony.
Przepraszam, ale nie za bardzo widzę, co w tym aparacie jest takiego wspaniałego...
Choćby możliwośc mikroregulacji. Kupujesz sigme i nie martwisz się, że trzeba będzie wysłać zestaw puszka-obiektyw na pół roku do serwisu. W segmencie EL to jest chyba pierwszy taki aparat.
Jeśli nadal wierzysz w to, że mikroregulacja w korpusie jest lekiem na całe zło, to jesteś w wielkim błędzie.
Mnie się podoba nieprzepakowana pikselami matryca, bo Canon, niestety, "musi" ładować 18mpx na jeszcze mniejszą powierzchnię.
9 jest krzyżowych.
Marketingowo to i pewnie LCD przegrywa z tym z Nikona 3100, który jest "duży,o wysokiej rozdzielczości". Wysoka rozdzielczość wg Nikona w tym przypadku to 230 000 pikseli.
K-x był dostępny w jeszcze "ciekawszych" kolorach...
http://www.pentax.pl/galeria.php?id=23
Bo tam jest taka sprzeczność:
- redakcja nienawidzi Pentaxa i się na niego uwzięła
- fala wyznawców Pentaxa chce bronić swój przedmiot kultu
I tyle.
nie wiem po co ta złośliwość? W sieci mozna znaleźć wiele informacji na temat K-r. więc może nie tylko to jedno zdjęcie?
A tak na marginesie to ja bym sie cieszył bo wproadzenie nowej puszki to zawsze podnosi poprzeczkę i Canonowi i innym na dobre wyjdzie.
Swego czasu, około rok temu K-x mocno namieszał w segmencie EL. Może teraz K-r też?
http://www.dpreview.com/news/1009/10090910pentaxkr.asp
http://www.pentaxforums.com/forums/p...tures-k-r.html
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11477
grzehoo, gdybyś troszkę spojrzał poza te klapki, to byś dostrzegł, że koledzy piszą o K-5.
weź MC_ lepiej poczytaj o czym piszą koledzy
nie tylko parę postów powyżej ale troche jeszcze wyżej poczytaj
To cytaty zamieszczaj tak, aby było wiadomo o co Ci chodzi. Wyraźnie odniosłeś się do wypowiedzi kolegi Viracocha, który z kolei odnosił się do postu kolegi Kolekcjoner, który cytował link do zdjęcia aparatu K-5.
Czy to jest takie trudne, żeby trochę pomyśleć?
Chociaż w sumie w zakonie Pentaxa trzeba stawiać na wiarę... jak to w religii.
to weź kliknij w ten link u kolegi Kolekcjoner ! ja widzę stronę główną i reklamę K-r na pierwszym planie.
Dziwne, bo mi się wyświetla informacja o K-5
Istotnie coś z tym linkiem nie tak. Nie wiem czemu :oops:.
@gietrzy - do raportu :mrgreen::D
Oczywiście chodziło o K5.
news o K-5 zostal zdjety z optycznych