jak przesadzisz z zarowka modelujaca to bedzie sie wszystko grzac , w ogole lepiej ja na min dac , 250w zarowka to przesada mocna
Wersja do druku
jak przesadzisz z zarowka modelujaca to bedzie sie wszystko grzac , w ogole lepiej ja na min dac , 250w zarowka to przesada mocna
Czyli ok, lubie nawet 1600. Dam rade.
No wlasnie, Elinchrom kusi, pracowalem na tym i fajnie sie sprawowal, ta 400setka jest chyba w drugiej wersji dodatkowo chlodzona wentylatorkiem. Zastanawiam sie jednak nad tym ze Elinchrom nie ma chyba uchwytu typu S tak? Czyli jakies zamienniki bowensowe odpadaja? Zostanie jakas przejsciowka o ktorej tu chyba gdzies na watku czytalem ze malo stabilna. Lub zostanie kupowanie drozszych akcesoriow.Cytat:
Zamieszczone przez Sergiusz;
Ale faktycznie 200/400 fajnie miec na poczatek.
Ok.
200/400 Elinchroma zdecydowane i kupione.
Trafilo sie praktycznie nowe na gwarancji w dosc dobrej cenie.
Jedyny mankament - z parasolkami.
Jako ze mam doswiadczenie w studio takie sobie - a te ktore mam opiera sie wlasnie o sprzet Elinchroma - to tylko z softboxami.
Pytanie - jaka jest wyzszosc (jezeli jakas jest) parasolek (biala rozpraszajaca/srebrna odbijajaca) nad softboxami? Bo zastanawiam sie czy od razu nie wystawic ich na sprzedaz. Softboxy mam upatrzone. Moze jednak warto parasolki sobie zostawic?
Drugie pytanie - wchodzac w Elinchroma trzeba plakac i placic (akcesoria), albo decydowac sie na zamienniki. Nie ma ich sporo, ale jakies sa.
Czy sa tez przejsciowki/adaptery umozliwiajace zalozenie osprzetu Bowensa lub jemu dedykowanego na lampe Elinchroma?
Czy jest duza roznica w jakosci materialu (glownie chodzi mi o rozproszenie swiatla i jego kolorystyke) zamiennikow od oryginalu? Bo moze nie ma sensu wydawac kasy na zamienniki?
Jezeli ktos ma jakies doswiadczenie w tym temacie to bedzie wdzieczny za pomoc.
Z mojego doświadczenia: widziałem kiedyś jak jeden z fotografów używał do okty Elinchrom lampę Elfo ale odwrotnie aby z lampą Elinchrom to już nie. Wydaje mi się, że skoro wydajemy parę groszy więcej na markowy sprzęt to i warto chyba korzystać z markowych rozwiązań?
zalety parasolki: mobilność, cena
zalety softboxu: lepsza kontrola nad kierunkiem światła
nie wiem co może być złego w sofcie, parasolce (OK, te czasem puszczają na szwach - mam taki przypadek, jednak mowa o parasolce za 20 zł!) czy dishu chińskim, osobiście korzystam zarówno z osprzętu od quantuum jak również funsportowego ... są OK, choć te od quantuum sprawiają wrażenie lepszej jakości