Też mi bliżej do kulowej, jednak na wydatek ponad 600 bede musial zaczekac. Kolega z posta wyżej zachwala slicka 700, rzeczywiście taki czołg?
Wersja do druku
Też mi bliżej do kulowej, jednak na wydatek ponad 600 bede musial zaczekac. Kolega z posta wyżej zachwala slicka 700, rzeczywiście taki czołg?
tu ci nie pomoge - nie korzystalem.. ale wage ma spora w stosunku do maks. udzwigu.. tu znow troche lepiej wypada benro (a roznica w cenie to jakies 170zl)
to lepiej nie kupuj - naprawde.. wydasz kase i po roku stwierdzisz ze jednak to nie do konca to o co chodzilo..
pospiech to zly doradca - odczekaj miesiac, dwa, przedefiniuj budzet :mrgreen: i kup raz a dobrze :-)
wyszedłem z założenia, że jak się będę 2 miesiące miał zastanawiać nad statywem, to osiwieję, a nadal go nie będę miał :) a tak to może osiwieję(a może nie) męcząc sie z tym co kupiłem ale przynajmniej sobie za ten czas poużywam:)
jak się nie nada to się sprzeda i kupi lepszy. Albo zostanie do czegoś innego (może jakieś małe studio się zacznie organizować, a wtedy na pewno się przyda).
Kompletując cały sprzęt doszedłem do wniosku, że nadmierne rozczulanie się nad każdym elementem jest bardzo niezdrowe ;)
No bo statyw jest ich setki i teraz się człowiek 2 miesiące zastanawia czy ten a może tamten itd.
Karty pamięci , może taka a może inna a może jeszcze inna
Ładowarka i akumulatorki..
Torbo…
O szkłach i body już nie wspomnę…
I tak się można 2 lata zastanawiać a tu ciągle coś nowego się pojawia a człowiek ciągle bez sprzętu…
Pozdrawiam wszystkich strudzony poszukiwaniami ;)
nikt nie kaze sie zastanawiac przez 2 miesiace tylko przez ten czas odlozyc troche srodkow na lepszy (stabilniejszy) sprzet.. popdowiedzi na forum jest wiele - wybierz sobie jeden i oszczedzaj :-)
ale skoro juz postanowiles to kupuj.. tylko w sumie czemu sie pytasz "co kupic" skoro piszesz ze nie warto sie "rozczulac nad sprzetem" ;-) .. kup pierwszy lepszy i problem z glowy :-)
ano właśnie zapomniałem dodać ze już zamówiony velbon :)
a pytam w zasadzie tylko dlatego, żeby się upewnić czy z 2 które upatrzyłem któryś nie jest znacząco gorszy. ale wychodzi na to że sa porównywalne.
Jak bym miał kasę to bym się pewnie nie przejmowa tylko wziął Manfrotto + jakaś fajna głowica. niestety kasy brak, ale może z czasem... może sprzęcik zarobi na siebe jakoś...
i bys przeplacil na nazwe ;-) .. MF jest dobre ale sa lepsze firmy/modele i to w bardzo porownywalnej/nizszej cenie :-)
w poscie 93 napisal ze chodzi o 250'tke :-) .. hmm.. 2 kg wagi i 4kg udzwigu to nienajlepszy wynik ale skoro juz kupiles - nich sluzy dorze :-)
tak Velbon Sherpa 250R
cena 239 zł. myślę że przyzwoita.
ta sherpa jest ok, ale dokladajac w sumie niewiele wiecej, mialbys bardziej stabilny sprzet :-)
650r ktorego kiedys mialem byl mniej stabilny niz slick 614cf pro ktorego zdjecia tu umieszczalem juz nie raz (porownaj sobie gabaryty tego sprzetu - sherpa wygladala przy nim jak monstrum a chwiala sie o wiele bardziej).. podejrzewam ze 250 moze jeszcze barziej sie "gibac" ale tego mozesz doswiadczyc zwlaszcza z dluzszym tele albo gdy np. bedziesz fotografowac przy wietrze..
te velbony maja fajna glowice bo bardzo szybko i gladko sie nia operuje.. to na plus - na minus jest fakt, ze po zablokowaniu kadr leci w dol.. na poczatek bedzie ok ale z czasem pewnie zaczniesz sie rozgladac za czyms innym.. i znowy zaczna sie dylematy i wydatki ;-)
dlatego mowilem - poczekac miesiac/dwa i kupic cos na lata :-)
Kubak82, używam KJ-2 z 40d i obiektywami 400/5.6 a od niedawna również z 300/2.8 a więc raczej nielekkim zestawem, pracuje to rewelacyjnie, szczególnie że najczęściej używam tego w terenie, piach, kurz, czatownia, syf... głowica to wydatek rzędu 650zł a więc niemało ale porównywałem to z głowicami manfrotto w podobnej cenie i odpadły w przedbiegach :-) Jedyny mankament jaki zauważyłem to zwiększony opór przy pracy w niższych temperaturach, co ewidentnie jest winą smarowania...
dzieki nex, wlasnie o takie opinie mi chodzilo :-)
decyzja zapadla - czekam jeszcze tylko az sie gh-a pojawi w ofercie i zamawiam komplet :-)
chłopaki jedno krótkie pytanie - co wybrać do zestawu 40d z 24-105 budzet max 350zł i niestety ani złotówki wiecej poki co
Jeszcze odnośnie Slików, chciałem polecić dla tych co w góry (i nie tylko) model 340DX - miałem wielki dylemat co kupić, żeby było w miarę lekkie, ale też nie za niskie i wystarczające do 30D + T 17-50 lub C 10-22, i muszę powiedzieć, że to naprawdę udany wybór. Przedtem - jeszcze nie mając w ręku a opierając się na odczuciach myślałem właśnie nad którymś z Manfrotto 190 czy 055, ale jednak w praktyce z zamontowaną głowicą to naprawdę ciężki sprzęt na długie wędrówki. Co do 340DX to z powodzeniem można go stosować także do zdjęć makro.
Mam też jedno pytanie - montował ktoś może w takim statywie głowicę kulową? Jeżeli tak to jaką?
Dzięki
również mam Slika 340DX, i jak narazie nie mam powodów do narzekań, jeśli ktoś potrzebuje coś lekkiego i poręcznego, oraz w dobrej cenie to dobry wybór imho.
Osobiscie używałem przez ponad rok slika pro 330AF z glowicą AF1100E slika i odnosnie samych nog to nie bylo zle ale glowica do ciezszego sprzęty juz sie nie nadawala Przy podpieciu 100-400 do 400D z gripem i lampą 580 EX II wiecznie leciala w dól a to nic przyjemnego ciągłe podnoszenie ciut w gore
Witam wszystkich i pozwolę sobie odświeżyć temat.
Jestem absolutnym amatorem ze starą 350D i fotografuję okazyjnie najczęściej z obiektywami Canon 17-85 IS lub Canon 70-210. Kiedyś kupiłem ciężki statyw z głowicą 3D (razem z 5-6 kg). Stabilny ale do przewożenia tylko w bagażniku. Czasem potrzebuję podpórki, ale nie chciałbym za dużo nosić. Po przeczytaniu całego wątku zrodził mi się pomysł na dwa statywy turystyczne, bez przesadnych kosztów. Prosiłbym o opinię dla amatora.
1. Slik PRO 340DX
http://www.ceneo.pl/380583
2. Manfrotto Digi Mini 718B
http://www.ceneo.pl/37617
3. Manfrotto Digi 718 SHB
http://www.ceneo.pl/210933
Wagowo, cenowo są porównywalne. Czy ktoś ma porównanie. A jak jest ze stabilnością i operatywnością głowicy? Czy w tej Manfrotto się nie przepłaca po prostu za nazwę?
Teraz to ja już wiem (wcześniej wierzyłem zapewnieniom z Alledrogo, że "profesjonalny"), ale jak tu ktoś napisał: Każdy eksperymentuje a na końcu i tak kupuje manfrotto. Stąd pytanie czy Slik o udźwigu 3,5 kg i Manfrotto o 2,5 kg to ta sama półka, czy to tania wersja frotki i lepiej wziąźć Slika?
a może Benro? też mam ten sam dylemat.
Wcale nie. Są firmy (jak choćby Benro czy też Giottos) które produkują sprzęt o praktycznie takiej samej jakości jak Manfrotto/Bogen. Dodatkowo ich produkty charakteryzują się bardzo podobną, a w niektórych przypadkach nawet lepszą, funkcjonalnością oraz zdecydowanie bardziej atrakcyjną ceną. Są osoby które kupują sprzęt Manfrotto tylko po to aby pochwalić się znaczkiem, chociaż w niższej cenie mogli by nabyć sprzęt o możliwościach zbliżonych do danego modelu Manfrotto. Pozostaje jeszcze sprzęt Gitzo ale jak wiadomo jest to klasa sama w sobie, zarówno pod względem jakości/funkcjonalności jak i pod względem ceny.
Zależy jakie masz kryteria wyboru, ja np wybralem Slika 340DX, żeby był wygodny do wzięcia na wycieczki górskie, a jego rozmiar po złożeniu umożliwia mi schowanie go do plecaka z którym chodzę. Jeżeli sprzęt jest nie za ciężki, to głowica spokojnie wytrzyma (np. 30D + Tamrona 17-50 + 430 EX bez problemów). Najlepiej jakbyś się przeszedł do sklepu i sprawdził, bo ja też pod wpływem grupy i opinii innych byłem przekonany, że Manfrotto 190xprob to na pewno najlepszy wybór i już miałem kupować, ale w sklepie zmieniłem zdanie (jednak waga zaważyła :P) - wyboru nie żałuje.
kupilem slika 330 w styczniu, wykonanie ok ale chetnie go odsprzedam. 400d z malymi obiektywami super,ale 70-200z dlugimi czasmi sie chwieje. Teraz do 40d zamowilem 055XPRO ,bedac na targach w lodzi jedyny statyw ktory zrobil na mnie pozytywne wrazenia(wykonanie,stabilnosc) moze jeszcze jeden model gitzo ale o cenie sie lepiej nie pytajcie nie spodziewalem sie ze statyw moze tyle kosztowac...po kilku zakupach moja rada ,nie kupujcie sprzetu nie widzac go ...ale to tylko taka moja halucynacja
Pytanie o tanie (względnie) statywy ktoś je macał i może się wypowiedzieć?
Slik PRO 340 DX (319,00 zł)
Dane techniczne:
* wysokość: 124 cm
* maksymalna wysokość z wysuniętą kolumną: 160 cm
* minimalna wysokość robocza: 51 cm
* długość po złożeniu: 60 cm
* udźwig: 4 kg
* liczba sekcji: 3
* waga: 1,57 kg
http://img149.imagevenue.com/loc234/..._122_234lo.jpg
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=617619902
FT-6605 (229,00 zł)
Max. wysokość pracy (kolumna nieodwrócona) 168 cm
Max. długość statywu 177 cm
Złożony (bez głowicy) 57 cm
Udźwig 6 kg
Waga 2220 g
http://img207.imagevenue.com/loc80/t...5_122_80lo.jpg
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=617536953
i o głowicę, nie znalazłem nic na jej temat a wygląda atrakcyjnie:
Głowica foto FT-6664H (160,00 zł)
wysokość (mm) 115
waga (g) 570
udźwig max. (kg) 6
http://img134.imagevenue.com/loc1178...122_1178lo.jpg
http://www.allegro.pl/item608023767_...manfrotto.html
Jeśliby połączyć któryś z tych statywów z ta głowicą, wyszłoby w sumie nie-najdrożej, lekko i stabilnie. Może ktoś ma doświadczenie?
Ps.: Przypomnę, że chodzi o rzadkie używanie w czasie podróży raczej, z 350D i 17-85 IS, 70-210 i małymi (czasem większymi) M42.
Witam .
Mam statyw Slik PRO 500DX a podobają mi się głowice manfrotto . Czy są jakieś śruby albo inne urządzenia redukcyjne żebym mógł połączyć ze sobą te dwa elementy ?
Posiadam statym Slik PRO 700DX +glowica Manfrotto 498RC2 i moge go kazdemu spokojnie polecic.To jest czolg na 3nogach.Naprawde stabilny sprzet i wcale nie taki drogi.Moj 40D w polaczeniu z 70-200/2.8 IS to naprawde dla niego zaden ciezar.Polecam.