Przesiadka z 5 D na Eos Mark ... ?
Witam Wszystkich !
Właściwie to planuję dokupić do mojego 5D Canona z serii Mark. No i tu mały problem. Interesuje mnie przede wszytkim:
- zdecydowanie lepszy autofocus niż w 5 D i
- możliwość wykorzystania iso 3200 bez odszumiania ! (śluby).
Myślałem więc o Eos Mark III, który ma nawet iso 6400 - choć nie wiem, czy praktycznie jest ono do wykorzystania i ? ...ale o dziwo, aparat ten szybko spada w cenie, nawet w dziale Sprzedam na CB jest nówka do kupienia za 8 tys zł, na Allegro - dużo prawie nowych po 8-9 tys zł, nowe też niewiele drożej. Dla mnie trochę to podejrzane, jak za aparat, który kilka miesięcy temu kosztował 14 tys zł i dlatego zastanawim się nad używanym Mark DS II, gdybym zacisnął pasa to też DS III.
Ogólnie jednak, jeżeli w modelach tych nie można realnie uzywać np. iso 3200, bo chyba w DS II jest tylko opcjonlanie, czyli szumy jednak są, to przez zimę zastanowił bym się nad Nikonem D3, choć nie wiem, czy jego możliwości na wysokich iso, nie są tylko dziełem nikonowskiej propagandy. Ogólnie jednak opcja z Nikonem jest jednak mało możliwa, gdyż za wiele bym stracił sprzedając szklarnię i body canona.
Jezli ktoś realnie, miał w ręku i miał styczność ze wspomnianym tu sprzętem, bardzo prosiłbym o radę.