Dzięki Zigi za wszystkie info i wskazówki dotyczące upgrade'u RUP-43. Jestem po pierwszym weekendzie i tym monopodem i...rewelka:)Cytat:
Zamieszczone przez Zigi
Wersja do druku
Dzięki Zigi za wszystkie info i wskazówki dotyczące upgrade'u RUP-43. Jestem po pierwszym weekendzie i tym monopodem i...rewelka:)Cytat:
Zamieszczone przez Zigi
przebrnąłem już któryś raz przez wątek i mam takie pytanie. Jedzie już do mnie monopod manfrotto 679b. Kwestią problematyczną, jak pewnie dla kilku innych osób tutaj, jest dobór odpowiedniej głowicy. Myślę obecnie albo nad 484rc2 albo nad http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=522. Cena drugiej głowicy jest niższa (wiadomo, kwestia marki, wykonania itp.), mimo to ma większy udźwig (6kg). Na razie mój zestaw to 350d + grip + 70-200L w najcięższym zestawie... poradzicie coś?
przy monopodzie wytrzymalosc glowicy raczej nie ma "az tak duzego" znaczenia, co innego do statywu wiec wydaje sie ze dowolna powinna dac rade, z tym ze ja jestem zwolennikiem jednorazwoych zakupow, wiec lepiej kupic lepsza ;-)
a czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tą głowicą? oprócz p13ka? dzięki Jac za odpowiedź :)
A miał ktoś z was do czynienia z podstawą do monopadu coś takiego jak to na www.pstryk.pl/opis.php/4772
Jestem ciekaw jak się to sprawuje
ja ostatecznie zdecydowałem się na 679B + głowica 484rc2. Zobaczymy jak będzie :)
Uzywam tej głowicy od pół roku z monopodem 334B i podpinam 350D (bez gripa) + Sigma 100-300/4 (1,5 kg). Wytrzymuje bez problemu, więc chyba i Ty nie powinienes mieć problemów.
yyy
a po co di sigmy podpinasz glowice?
mi nigdy nie brakowało głowicy..
można zrobić coś z głowicą, czego nie można bez niej? (w przypadku montowania obiektywu do monopoda).
Praktycznych doświadczeń nie mam, ale sprzedwca w sklepie mocno mi to odradzałCytat:
Zamieszczone przez TomS
pewnie, żeby robić zdjęcia pionoweCytat:
Zamieszczone przez adamek
Sigma 100-300/4 ma pierścień mocujący do statywu/monopoda. Bez głowicy też można robić pionowe zdjęciaCytat:
Zamieszczone przez dazz
o właśnie.
dzięki sibil za wyręczenie mnie. :)
bo ja... naprawde jestem ciekaw, czy czegoś nie mogę zrobić bez tej głowicy. :)
Nie będę potwierdzał Twojego toku myślenia bo w końcu sam kupiłem głowicę :)
ale nie masz pierścienia mocowania na obiektywie... nieprawdaż?
prawdaż :)
Jak to jest z TĄ przejściówką?
Czy w przypadku Velbona RUP-43 przykręcam ją normalnie do obecnego gwintu i zyskuję szybkozłączkę na podstawce z głowicą kulową?
Przpraszam ale mam zwyczajne problem z tymi średnicami wszystkimi.
Będę wdzięczny za wyjaśnienie, bo przymierzam się to tego rozwiązania.
Jestem po pierwszych testach. Wyniki bardziej niż zadowalające. Chyba ten zestawik będzie moim częstym towarzyszem :)Cytat:
Zamieszczone przez Sibil
W ub. tygodniu kupiłem Velbon RUP-43. (129 PLN). W sobote miałem okazje intensywnie sprawdzić go z 350D + canon 70-300 w Grunwaldzie. I szcerze napiszę. Jest swietny. Głowica na wyposażeniu w zupełnosci wystarcza do takiego zestawu. A mozliwość przełożenia w poz. pionową aparatu z obiektywem daje fantastyczne mozliwosci. Ponieważ musiałem często regulowac wysokość dało mi to mozliwośc sprawdzenia skutecznosci zacisków. Są bardzo dobre. Bardzo dobrze trzymają i można na "czuja" (nie sa za małe) regulowac i zabezpoeczać. Egzamin zdał fantastycznie. I napewno będzie b. czesto wykorzystywany.
A i na koniec. Napewno wkrótce kupię szybkozłaczkę!
Pozdrawiam
Janusz
a zdradzcie jaki jest wasz ulubiony chwyt na monopod? Ja probuje porownuje i na razie sam nie wiem ale najleppsze efekty mam z takim ukladem ze lewa noga jest wysunieta ku przodowi a monopod opiara sie o wewnetrzna czesc prawej stopy czyli jest rownoley do prawej czesci ciala.
Przymierzam się do zakupu monopoda... na placu boju dwa modele Manfrotto: 676B oraz 680B. Oba mniej więcej tej samej wysokości (chcę chować do plecaka, tak aby nie wystawał). Istotna dla mnie jest też waga sprzętu, bo targać wszystko będę na własnym grzbiecie (często w górach, gdzie każde deko się liczy).
Mam pytanie do bardziej doświadczonych w temacie, czy koniecznie musi być ciężko? Oczywiście domyślam się (oglądałem oba), że cięższy będzie trwalszy... Ale, czy waga monopoda ma istotny (w trójnogu wiem, że tak) wpływ na jakość (stabilność, drgania?) uzyskiwanych obrazów?
nie o wage tutaj chodzi ale o uzyte materialy.. moga byc lekkie byle solidne (takie dzieki ktorym monopod na zlaczach nie bedzie sie telepal).. to i glowica to podstawa..
ja wlasnie kupilem 680b i jedzie do mnie glowica 486rc2.. jego wysokosc + glowica jest dla mnie w sam raz a i po zlozeniu jest ciut mniejszy (z glowica bedzie ok 62cm) wiec latwiejszy do transportu.. wagowo wyjdzie to chyba nieco ponad 1 kg..
jest bardzo stabilny i jakos tak w sam raz lezy w rece :-)
Poki montujemy do monopodu aparat to glowica kulowa moze sie sprawdzic.
Jednak mocowanie obiektywu z obejma + kula...ostatnio to przezylem i czekam na frotke 234RC.
Glowica ustawiona na pochyl przod-tyl, skrecona na tyle zeby sie dalo przestawic ale dawala opor + pion/poziom z obejmy na szkle. Jak dla mnie idealne rozwiazanie.
Po zluzowaniu kuli i obejmy czulem sie jakbym mial aparat na makronie postawiony :)
eee, przesadzasz chyba ;-)
po pierwsze to 234RC ma maks. obciazenie 2,5kg a to troche malo :-? .. z poczatku nawet o niej myslalem ale wlasnie z powodu wytrzymalosci wybralem 486rc2 (w fotostradzie sa po 209 zl - jak ktos chce kupic to chyba obecnie najnizsza cena na rynku), dzis doszla i od razu byl maly sprawdzian :twisted: .. rzeczone zdjecia w pionie - rewelacja :mrgreen: :!:
zestaw wazacy jakies 3,5 kg (350d+grip+bigma+flash) mozna spokojnie przechylic o 90 stopni a potem lekko regulowac kat nachylenia (gora/dol).. nawet nie trzeba zaciskac glowicy bo zestaw wisi dokladie pod katem 90 stopni.. dlatego pozowole sobie nie zgodzic sie z kolega Kr4nkEd'em i powiedziec, ze IMHO glowica kulowa idealnie nadaje sie do montowania na obejmie szkla 8-)
zestaw naprawde smiga jak marzenie i zadnego "makaronu" nie uswiadczylem :D
nie :)
Wez pod uwage ze to troche rozne sa przeznaczenia tych glowic.
Na 486 zostawiasz aparat na statywie i zaciskajac go pod katem np. 45°
powinien on pod tym katem zostac. Przy monopodzie zazwyczaj trzymasz
aparat reka, podpierasz obiektyw itp. - mniejsze obciazenie i wymagania.
To kwestia metod uzywania szkla, glowicy i monopodu...mnie nie pasuje.
Po co przechylac o 90° na glowicy majac obejme na szkle?
Mnie tam wygodniej odkrecic obejme i obracac aparat w osi niz wajchowac
glowica. Lekko poluzowana 234 koryguje przechyl przod/tyl.
Poluzuj obejme i kule...zrob teraz cokolwiek a zrozumiesz :)
no ja wlasnie staram sie docisnac aparat ku dolowi a nie podtrzymywac reka ;) .. jest wtedy stabilniejszy.. dlatego wlasnie kupilem glowice z wiekszym dopuszczalnym obciazeniem..
no i to tez jest kwestia gusto - ja po prostu wole miec sztywna obejme i regulacje na glowicy niz odwrotnie 8-) .. IMHO to szybsza metoda ale to tylko IMHO :mrgreen:
no wlasnie tez tak robilem - moze to kwestia wagi/nasicku ale calkiem swobodnie operowalo mi sie takim zestawem :twisted:
Kr4nkEd, to pewnie w wiekszosci kewstia indywidualnych upodoban, sposobu w jakie sie trzyma sprzet itp.. u Ciebie pewnie lepiej sie sprawdzi ta 234, ja wybralem 486.. i tylko mowie, ze mnie ta glowica kulowa bardzo spasowala i ze bardzo wygodnie operuje mi sie takim zestawem :smile:
pozdr.
Interesujący artykuł o korzystaniu z monopodu
http://www.outdooreyes.com/photo5.php3
Jesli ktos juz podał ten link (szukałem, może nie znalazłem) prosze wywalić post.
Ja mam małe zapytanie do "przyrodników" korzystających z monopoda a nie chcę zakładać specjalnego wątku.
Czy któryś z forumowiczów używa monopodu brodząc w wodzie w woderach? Mam taka małą koncepcję, żeby zamiast na spinning wybrać się na plener zdjęciowy i nie wiem jak ten "patyczek" przeżyje długotrwały kontakt z wodą. Posiadam model 681B, oczywiście to frotka. Będę wdzięczny za uwagi od praktykujących coś takiego forumowicz.
Witam! mam pytanie do użytkowników monopodów (szczególnie tych fotografujących ptaki itp) czy ktoś używa monopodu z obiektywami 400mm/500mm ? czy taki zestaw daje rade, czy jestem skazany na normalny statyw :?: :?: z góry dzięki za odpowiedź!
Ja używam z 400/5.6 i jestem zadowolony. Bez monopodu to trochę mi się ręcę trzęsą
no właśnie ja sobie zakupilem take trochę dluższe szkała i się boje że z ręki to lipa będzie ;)
Witam... w sumie ja bym skusil sie na jednego z tych velbonów... posiadam tez statyw 600r tej firmy i mysle, ze w srednich kategoriach cenowych velbony są ok...
Moje pytanie jest natomiast takie... czy np przy czasach 1/100 zrobie ostre zdjęcia nieporuszone przy np 300mm z sigmy albo 200mm i np f/5.6 w powiedzmy pochmurny dzien :) normalnie z reki zeby zrobic naprawde ostre fotki to przy 300mm to ok 1/500 musi byc no i f/11 (prawie niemożliwe :D no chyba ze pogoda jest super :)
Zastanawiam sie na ile wydajny może być monopod i czy warto inwestowac...
Jeśli velbon to ktory ??? i co zrobic zeby byla szybkozlaczka/pionowe kadry możliwe:) oczekuje wyczerpujących odpowiedzi....
Ile wyjdzie taki zestaw :) PS. mam 196cm wzrostu czy velbon bedzie ok ???
PS. RUP-4 wydaje sie interesujący gdyż bardzo mały ale też niski czy to go nie wykluczy dla mnie ...
Mi przy 400mm na monopodzie spokojnie udaje się zrobić ostre zdjęcia przy np 1/200 ale wolę trochę krótsze czasy. Ze względu że zawsze jakiś wiaterek albo się ptaszek czy zwierzaczek będzie ruszał.
[Quote] co zrobic zeby byla szybkozlaczka/pionowe kadry możliwe oczekuje wyczerpujących odpowiedzi.... [Quote]
Głowica monopodowa np.[Manfrotto 234 RC] lub kulowa. Bralbym pod uwage jakosc a nie cenę.Statyw dobry może sluzyc wiele lat ,albo jesli zły to lezec lub wk... wiele lat.Czy warto?
przy 300mm i 1/100s zdjęcie ostre zrobisz BYĆ MOŻE. Monopod moim zdaniem służy głównie do tego, by ustabilizować kadr - reka nie lata wtedy tak jak bez niego i widać przez wizjer ciągle to samo. ;)
No i się ręka nie męczy. :)
trochę się rozpisałem dlatego umieszczam info o czym jest ten post - jak kogoś nie interesuje nie musi czytać:
1 część DLACZEGO WG MNIE MANFROTTO A NIE GOLDPHOTO
2 część DLACZEGO WG MNIE KULOWA GŁOWICA LEPSZA NIŻ 234
moim zdaniem to czas potrzebny na zrobienie ostrej fotki i tak zawsze zależy od "parkinsona" w łapkach :) jedni zrobią z krótszym inni z dłuższym - zmęczenie też ma znaczenie...
a teraz odnośnie wyboru monopodów. Nie ukrywam, że nosiłem się z zamiarem zakupu na gwiazdkę. Po sprawdzeniu opinii miałem wnioski:
1. frotka 679B - dla mnie za długa - nie przeszkadzają mi 3 zaciski w 680B
2. frotka 680B - tę kupiłem bo: a) krótsza niż 679B, b) sztywniejsza niż GoldPhoto YH304 (o czym za chwilę) c) nie jest tak potężna jak 681B i pozostałe - tamte to na prawdę potwory są :)
3. 681B i wyższe modele - dla mnie już za potężne - do większych zadań mam statyw - monopod ma być przede wszystkim MOBILNY!!
4. GoldPhoto YH304 - identyczny jak 680B, ale....
i ty właśnie, ale - myślałem sobie, że eee tam nie będę płacił 200 pln prawie za rurkę - zwłaszcza, jeżeli na zdjęciach wygląda tak samo. Jednak jako, że nie lubię kupować kota w worku - przed zakupem postanowiłem sobie ów monopod obejrzeć - o mało co nie musiałem po to jechać do Wesołej, ale na szczęście YH304 wpadł mi w łapki w FotoStradzie w BlueCity. I tu niestety się rozczarowałem monopod co prawda części ma niby takie same, ale diabeł tkwi w szczegółach:
1) zaciski same w sobie mają inną konstrukcję, niż we frotce - wg mnie bardziej podatną na uszkodzenie
2) rurki, z których statyw jest wykonany są cieńsze i się uginają jak je mocniej przycisnąć
3) monopod - nie wiem może to wina tego konkretnego egzemplarza po rozłożeniu nie był prosty - a zakrzywiony - a'la banan! - co na pewno miało wpływ na jego uginanie się przy silniejszym dociśnięciu go do podłoża
chciałem zaoszczędzone pieniądze na monopodzie władować w drugą kulową głowicę do niego - też goldphoto - 430 - dlaczego? bo mam do statywu 488RC2 Manfrotto, która na prawdę jest WIELKA - jak ją zobaczyłem w sklepie to się przestraszyłem - na prawdę kawał metalu. I chciałem mniejszą zamontować do monopodu.
Jednak wybór stanął na 680 B i będę do niego montował 488 wg zestaw klasa nic się nie ugina :)
co do wyboru między głowicą kulową a 234rc do monopodu to kulowa ma jedną nad 234 ale PODSTAWOWĄ dla mnie przewagę - o czym już było wspominane w wątku - a mianowicie to że monopodem rzadko kiedy robi się zdjęcia gdy monopod jest prostopadle do ziemi - bo wtedy jest najmniej stabilny - mając kulową głowicę można sobie w pionowym ujęciu dowolnie przechylać przód tył - co w 234 wymaga przekręcania płytki względem aparatu.
Uwaga ta oczywiście nie dotyczy obiektywów z pierścieniem statywowym.
Witam! Noszę się z zamiarem zakupu Manfrotto 679B + mount ring'a do mojego 70-200. I właśnie mam zagwozdkę z tym:
Logiczne.
I tu moje pytanie. Jeśli zamontuje w/w pierścień statywowy i będę go używał z monopodem, to jak sprawa będzie wyglądała, kiedy monopod nie będzie stał prostopadle do ziemi, a pod kątem(oczywiście mniejszym, lub większym niż 90 stopni ;))? Jak skorygować ustawienie aparat/obiektyw - monopd, żeby fortka była ustawiona pod kątem, a szkło patrzyło prosto przed siebie, a nie do góry, lub w dół...?
Nie bardzo rozumiem czemu z mocowaniem statywowym nie można (prawie) dowolnie kręcić głowicą. Wytłumaczysz?
Wydaje mi się, że @checiu pisze o tym, że bezpośrednie mocowanie obiektyw-pierścień-monopod, bez głowicy, daje taką możliwość...
Prędzej daje możliwość swobodnego zmieniania kadru pion-poziom, bo pochylać to się raczej bez głowicy nie da.
Jedzie do mnie Manfrotto 681B, potem dojedzie Manfrotto 486RC2 COMPACT głowica kulowa i odnośnie głowicy mam pytanie, czy ta się sprawdzi, czy może wybrać coś droższego?
Mam 681B i bardzo sobie chwale co do glowicy to uzywam glowice ze statywu ( 055xprob) Benro B-2
Szukałem na foru i nie znalazłem.
Czy ktoś z kolegów ma praktyczne doświadczenia z carbonowymi monopodami:
Benro MC-68 n6
Benro MC-91 n6
interesuje mnie sztywność monopodu oraz solidność, skuteczność i jakość zacisków blokujących segmenty monopodu.
Wirtualnych geniuszy-teoretyków błagam by powstrzymali się od dzielenia się swoją wybitną wiedzą.
A wszystkim realnym użytkownikom będę serdecznie wdzięczny za uwagi i opinie. Wiem do czego sluży monopod i prosze o ocene produktu a nie dywagacje o mnopodzie jako zjawisku przyrodniczym.
Comatus. Rzeczywiscie mialo byc BH-2. Glowica spisuje sie super na zestawie 70-200/2,8 + TCx2 + 40D nawet nie drgnie. Do mieszka makro tez jej uzywam i jestem bardzo zadowolony.
Dzięki. Jestem już coraz bliżej zakupu :-)
Witam. Troszkę odgrzebuję temat - chciałbym prosić użytkowników monopodu Velbon RUP-L43 o opinie. Wiem,że wadą tego sprzętu jest brak szybkozłączki oraz możliwości wymiany głowicy. Jednak kusi mnie (do używania z krótszą optyką, gdzie nie ma obejmy na obiektyw) ta głowiczka, która jest. Chcę go używać z 1D/40D + 70-200( z obejmą),17-40,50 i 80 mm. Ta głowica da radę utrzymać takie zestawy?
ja bym kupował z wymienną głowicą
zobaczysz że po kilku razach zacznie być upierdliwe latanie głowicy w każdą stronę i odkręcenie całego monopoda