a może zabrudziły się styki w body i dla tego podpięcie innego szkła nic nie daje....
z tego co pamiętam to przyczyną er99 był właśnie obiektyw
Wersja do druku
a może zabrudziły się styki w body i dla tego podpięcie innego szkła nic nie daje....
z tego co pamiętam to przyczyną er99 był właśnie obiektyw
Czysto teoretyczne pytanie: wyjmowałeś baterię?
Miałem ten sam efekt. U mnie pomogło.
wczoraj, ślub godz 17, rodzice podchodzą do pary młodej z życzeniami i co k.... Err 99, lampka od zapisu caly czas czerwona, czekalem z 10 sek nadal czerwona, wyłączyłem i włączyłem body znowu Err99, dopiero po wyjęciu baterii ok, i zdjęć z tego monetu nima, zawsze na ślubach coś w tym momnecie mi się wali jak nie error to koniec karty :mad:
U mnie wyjęcie baterii nie pomogło .A z tym drugim body to macie racje chyba będę musiał ze sobą moją 60ke wozić :( tym razem uratowała mi dupe a miałem 3 min drogi samochodem do studia ...
Moja dziesiąteczka od dziś siedzi w serwisie w wawie ... jutro mam dzwonić i powiedza mi co i jak .
dam znać \
pozdro
Jejkuuu wymiana migawki i spustu 630zł !!! i do tego czekają teraz na części 2 tygodnie !!! czyli nie wiem czy za miesiąc odbiore aparat FAKA MADA !!
tak na przyszłość panowie ERR99 to inny (z poza serwisowej listy) błąd
Hmm jak mam err 99, Eos 300d zmieniłem baterie, soft, kartę i nic, w dodatku coś synchronicznie zgżypi w body przez około 10s, potem przestaje i po naciśnięciu migawki znowu zaczyna.
ja bym biegł do serwisu i to szybko
Mialem to samo w 10d. Bylo jakies rok temu. W moim wypadku byla to zacieta migawka. Nie pomagalo nic (wyjecie baterii, tej normalnej i tej do podtrzymania parametrow). Juz mialem oddac aparat do naprawy, ale wlaczylem program do czyszczenia i nagle wszystko zaskoczylo. Od tego czasu zrobilem bardzo duzo zdjec i blad nie powtorzyl sie juz. Nie wiem czy to ma jkis zwiazek, ale u mnie stalo sie to podczys pracy z obiektywem M42 z przejscowka.
Pozdr
No wlasnie nie, przejciowka bez niczego. Czyli dla aparatu praktycznie praca bez obiektywu.
Trochę mały OT, ale...
Mój ostatni ślub: przed kościołem pojechaliśmy w ładny plenerek. Był na tyle ciekawy, że poszły na niego 2 pełne karty 2GB (czyli wszystko co miałem). Podjeżdżamy pod kościół, 0,5h odpoczynku, więc luzik - zdążę zgrać zdjęcia na laptopa. Podłączam cały bałagan a tu się okazuje... że w czytniku kart CF wygiął się jeden z pinów i nie mogę włożyć żadnej karty!! :evil: Było naprawdę ostro, nerwowo, kilka dodatkowych siwych włosów, spinacze i klucze od mieszkania zamiast narzędzi ale na szczęście happy end - dosłownie w ostatniej chwili, niczym w opowiastce o Jamesie Bondzie, udało mi się ustrojstwo naprawić i zdążyć ze wszystkim :cool:
Morał z tej opowiastki: nie sposób jest przewidzieć wszystkiego i zduplikować każdego elementu. Zawsze jest jakieś ryzyko.
Mi dzisiaj bydle (err 99) wywalił nagle po nacisnieciu spustu lustro jakos dziwnie wolno opadło i zgon :smile: wyjecie baterii zresetowało aparat i wszystko wrociło do normy.
Pzdr.
Witam
Mnie kilka razy pojawił się err 99 a mam obiektyw canona 18-55 nówka więc styki czyste teraz zdjąłem obiektyw założyłem ponownie narazie nie wyskoczył ale czy to może być coś innego. Aparat kupiłem używany - poprzedni własciciel twierdzi żę nie miał takiego błędu - używał innego obietywu
I jeszcze jedno spostrzeżenie jak włączyyłem aparat po zrobieniu fotki wyskakuje ten błąd tak jakby karta była nie gotowa ? Co o tym myslicie ?
godzinke po tym jak sprzedałem nowy 350Dkit klient wrócił z tym błędem...
i co się okazało, przy zdjęciach seryjnych (po 5,6) zawsze się zacinał.. wyjęcie i włożenie aku pozwoliło robić normalnie one shot, ale kolejna seria znów powodowała ten błąd.. dziwne bo aparat nowy, styki czyste a przy testowaniu w czasie zakupów klient robił serie do max 3 zdjęć :)
Pytanie jakiej pamięci używał...najlepiej włożyć inną (innej firmy)...zobaczyć czy będzie tak samo :)
aparat poszedł na przedsprzedaż ;) także jak wróci z servisu jakieś konkretne info to dam znać..
Pliss chłopaki napiszcie mi coś
Ja miałem błedy tylko gdy obiektyw był źle zapięty. Używałem moje 300d z kartami wiekszości producentów (Pretec, Sandisk, Kingstone i jakieś tam tanie karty) i nie zauważyłem błedów. Err99 wyskakiwał mi tylko przy źle założonym obiektywie. Wg. instrukcji ten kod błędu może być wygenerowany przez tysiąc innych rzeczy więc trudno przesądzić czego to jest wina. Podepnij inny obiektyw, włóż inną karte i sprawdź. Ew. wyślij do serwisu na diagnoze, chociaż nie wiem czy oni coś stwierdzą. Zauważyłem natomiast że z Pretec'iem już mi się z 3 razy zawiesił aparat i pomogło tylko wyjęcie akumulatora...
No widzisz snow a u mnie z Pretec-iem 1GB x80 300D nie ma i nigdy nie miał problemów :) Co ciekawe, kumpel kupił sobie do 350D Sandiska ultra II i ten przez 20 minut w mojej puszcze zawiesił aparat 3 razy :( U niego...działa idealnie
Moim zdaniem nie ma reguły. Dziwne, ale prawdziwe.
Ps. Moj podczas zabawy UltraII miał podpiętego kita.
ja mam karte kingstone yo może faktycznie ten obiektyw chociaż nowy przeczyściłem styki - zobaczymy
ale foty da sie robic bo ten err 99 wyskakuje tylko przy pierwszym zdjęciu jaby karta była niegotowa
tylko nie rozumiem co znaczy nie gotowa... nie podgrzana do działania? a tak serio, ja mam często err 99 na obiektywie kitowym od 300D - wina: przysłona czasem zacina się, ale po rozruszaniu działa potem dobrze. Inna rzecz że tylko działa dobrze w pewnym zakresie ogniskowej, od ok 30-55, na szerokim wogóle, podejrzewam więc uszkodzoną taśmę. Tylko u mnie to inna trochę rzecz, bo kitowy ma już 2,5 roku i był wykorzystywany bardzo intensywnie (ok 140 tyś zdjęć, na łączną ilość 180 tyś jakie zrobiłem 300D - bez wymiany migawki i lustra... i to jest ciekawe, ile to wytrzyma jeszcze?)
z Sigmą to samo albo i gorzej czy to możę byc zepsuta migawka ? Wydaje mi sie zę wtedy nie robiłby wcale zdjęć a dzisiaj jak robiłam nim zdjęcia to na 50 zacioł sie dwa razy
Trudno powiedzieć, możliwe że wadliwa jest jedna z taśm w aparacie
u mnie jak sie zaczelo pojawiac sie er99 w 20d to po jakimś czasie zwiesil mi sie na amen aparat i w serwisie wyczytalo wyrok:
rysa na migawce
WYMIENIĆ MIGAWKĘ 600zł
zabolało
Witam. Mam następujący problem z podłączeniem żarówek błyskowych (VS-68W –prawdopodobnie to te same co JH6800) do 10D. Chciałbym poznać waszą ewentualną diagnozę zanim przejdę do bardziej drastycznych rozwiązań.
Podłączając wyżej wymienioną żarówkę błyskowa poprzez kabel synchro do gniazda PC aparat (kabel w zestawie) po wciśnięciu spustu wyświetla kod błędu err 99. W instrukcji napisane zostało na stronie 106 iż „duże lampy błyskowe mogą mieć kabel wyzwalania o innej polaryzacji niż gniazdo PC Eos 10 D nie będzie wyzwalał takich lamp, chyba że przerobisz kabel synchronizacji … „(10D ma na bolcu plus) i nie są to duże lampy błyskowe. Czy to może oznaczać ze jak przetnę kabel zamienię przewody i wtedy to zadziała? Czy po prostu rozwalone mam gniazdo PC.
Mogę wyzwalać je poprzez foto cele ale wszystko wskazuje na to że błysk spóźnia się i na zdjęciach nie widać różnicy z lampami czy bez (ciemno) Czy miał ktoś z tym podobny problem? Czytałem na forum ze problem istniał w 300D z tego typu lampami ale w 10D?
Z kostką nie próbowałem jeszcze. Proszę o jakieś sugestie czego może to być wina.
:?:
Zamiana przewodów miejscami pomoże, poszukaj postów Kuchatka na ten temat..
Pozdr
Artur
Dzięki Arturs za szybką odpowiedz. To zabieram się do rozcinania kabli.
Mysle, ze trzeba by producentowi podeslac by jakos, ze blad maja na schemacie i zle robia :mrgreen:
„Jak ręką odjął” Nóż, lutownica, taśma izolacyjna i zestaw 10D + kabel synchro, żarówki błyskowe działają teraz jak marzenie.
KuchateK trzeba byłoby im napisać po „chińsku”.:)
Pozdrawiam
Wlasnie zakupilem canona 400D i jestem zdegustowany bo moj stary obiektyw Sigmy ktory uzywalem wczesniej przy analogach wywoluje err99, przed zakupem wszyscy twierdzili ze nie bedzie poblemow z kompatybilnoscia a teraz wyglada ze moge obiektyw wyrzucic do kosza:-(
I to wszystko pewnie wina 400D ?
A z tym 'wszyscy twierdzili' to nie masz racji - wystarczylo sie przed zakupem tu na forum zapytac i znalazlbys co najmniej kilkudziesieciu co by cie ostrzeglo o problemach z kompatybilnoscia ze starszymi Sigmami.
Wina oczywiscie lezy po stronie Sigmy, ktora tak robi swoje podrobki bagnetow Canona.
No ale ze juz po fakcie dopiero przyszedles na forum poszukac informacji (a moze tylko ponarzekac, nieslusznie, na 400D?) to juz chyba nie wina Canona?
Witam
Spotkalem sie z dosyc chyba niezwyczajna sytuacja w moim 350D. Otoz periodycznie sprzet lapie err 99. Wystepowanie tego bledu jest jak najbardziej przypadkowe, raz zaraz po wlaczeniu i zrobieniu zdjecia, raz po dlugiej serii zdjec. Body wspolpracuje z kitowym 18-55. Sprzet ma dopiero 5 miesiacy, kupiony w sierpniu, "klepniete" wg licznika ok 10tys. klatek.
I teraz moje pytanie: czy to juz migawka wysiada i wydaje okrzyki bolu i rozpaczy czy moze jest tego jakis inny powod.
Nadmieniam ze body przez znaczac czesc czasu uzytkowania wspolpracowalo z obiektywem kitowym, przez kilkaset zdjec z Sigma 70-300 APO i w tym przypadku err 99 ani razu sie nie pojawil.
Prosze o komentarz/rady w tej kwestii. Z gory dziekuje za wszystkie posty. Pozdrawiam
error 99 to najczęściej błąd obiektywu. Przeczyść styki i zobacz czy występuje nadal
U mnie, na starym kicie (28-90 4-5,6), to nagminne, ale tylko przy domkniętej przesłonie. Przy otwartej na full, probkemu nie ma. Może to być zatem wina przesłony... jak stary jest obiektyw?
Oczywiście styki także trzeba sprawdzić.
Czy problem pojawia się na innych obiektywach?
J/w - styki lub stary typ szkła. Ja miałem takie ceregiele w 350 d w stareńkiej sigmie - zoomie. Co kilkanaście/dziesiąt strzałów wyskakiwał ER i musiałem wyłączyć i ponownie włączyć. U ciebie to oczywiście nie występuje, bo masz kita -więc styki.
Obiektyw zakupiony razem z aparatem jako zestaw wiec... ma 5 miesiecy ;) Za tydzien, dwa przesiadam sie na Tamron 17-50 i zobaczymy co wtedy sie bedzie dzialo. Styki czyscilem, zarowno w body jak i w obiektywie, efekt - ciagle err 99 sie pojawial. Zobaczymy co bedzie z Tamim.
Pozdro
ERR99 moze rowniez oznaczac styki.... zasilania albo karty pamieci. Sprawdz gniazdo karty pamieci czy ktorys bolec ci sie nie wygial. Sprobuj zmienic karte pamieci. Sprawdz/przeczysc styki w gniezdzie baterii, sprobuj na innej baterii.