-
Odp: Szukam portretówki do Canona R
Zostaje jeszcze nowsza konstrukcja, RF 85mm F2 IS Macro STM. Po taniości, nowe ze stabilizacją. Niestety tubus się wysuwa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Zostaje jeszcze nowsza konstrukcja, RF 85mm F2 IS Macro STM. Po taniości, nowe ze stabilizacją. Niestety tubus się wysuwa.
I prawdopodobnie nie parkuje przy złej konfiguracji korpusu. I kto to kupi za 12 lat?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
I prawdopodobnie nie parkuje przy złej konfiguracji korpusu. I kto to kupi za 12 lat?
Każdy obiektyw STM parkuje po wyłączeniu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Pod warunkiem, że jest ustawiona taka opcja w menu (przynajmniej w R) – domyślnie jest na ON. I nie tylko STM tak parkują, również wszystkie inne z wysuwanym tubusem (niezależnie od napędu – STM, USM, tradycyjny silniczek) podpięte przez adapter. Kiedyś w Minolcie też tak wszystkie parkowały na nieskończoność przy wyłączaniu aparatu. Widać stosowne patenty wygasły. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Nie pamiętam, czy w R było identycznie, ale w R6 zawsze po wyłączeniu każdy obiektyw "parkuje", czyli ustawia na nieskończoność. Nic nie ustawiałem w tym celu. Przed chwilą sprawdziłem na 135L, Sigmie 35art i nawet Tamronie 28-75/2.8 (z którym DPAF w ogóle nie współpracuje więc ogólnie można powiedzieć, że to nie jest szkło do ML).
Przy okazji odniosę się do kwestii IS w fotografii dzieci szkłami portretowymi ;) Czasy skracamy nie tylko dlatego żeby zamrozić ruch dziecka (bo jest szybkie i nieprzewidywalne), ale również dlatego, że przy dłuższych ogniskowych na rozmycie obrazu może wpływać drżenie rąk i ciągłe kadrowanie w pogoni za dzieckiem. Przy 135L dosyć często zdarzały mi się poruszone zdjęcia nawet przy 1/250s. Nie dlatego, że obiekt się poruszył tylko dlatego, że podążałem za nim wizjerem a w ciekawym momencie wciskałem spust samemu będąc w ruchu. Mam wrażenie, że IBIS trochę pomaga w tej kwestii. Więc to nie jest tak, że ma to sens tylko przy 1/15s.
-
760D parkuje obiektyw, 60D pewnie też.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Przy okazji odniosę się do kwestii IS w fotografii dzieci szkłami portretowymi ;) Czasy skracamy nie tylko dlatego żeby zamrozić ruch dziecka (bo jest szybkie i nieprzewidywalne), ale również dlatego, że przy dłuższych ogniskowych na rozmycie obrazu może wpływać drżenie rąk i ciągłe kadrowanie w pogoni za dzieckiem.
a moze po prostu trafiles klasyczny efekt panoramowania? znam to ze sportow (przy czym jestem kompletny poczatkujacy amator w tym temacie, zebysmy mieli jasnosc) jak sie ciagnie za pedzacym skoczkiem narciarskim, to przy czasie nawet 1/320s da sie bardzo ladnie zamrozic skoczka, podczas gdy trybuny w tle sa ruszone... tutaj IS moze pomoc lub przeszkodzic, w zaleznosci od tego czy ma tryb panoramowania (nie wiem czy IBIS potrafi to wykryc)...
https://live.staticflickr.com/377/31...7163f119_b.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bakulik
Pod warunkiem, że jest ustawiona taka opcja w menu (przynajmniej w R) – domyślnie jest na ON. I nie tylko STM tak parkują, również wszystkie inne z wysuwanym tubusem (niezależnie od napędu – STM, USM, tradycyjny silniczek) podpięte przez adapter. Kiedyś w Minolcie też tak wszystkie parkowały na nieskończoność przy wyłączaniu aparatu. Widać stosowne patenty wygasły. ;)
W 760D opcji nie ma a parkuje, z reszta to chyba troche bez sensu mieć focus by wire i nie implementować tej technologii. Może taki dziadek jak 5d2 tego nie ma, ale od czasu 5d3 to raczej każdy korpus tak działa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
a moze po prostu trafiles klasyczny efekt panoramowania? znam to ze sportow (przy czym jestem kompletny poczatkujacy amator w tym temacie, zebysmy mieli jasnosc) jak sie ciagnie za pedzacym skoczkiem narciarskim, to przy czasie nawet 1/320s da sie bardzo ladnie zamrozic skoczka, podczas gdy trybuny w tle sa ruszone... tutaj IS moze pomoc lub przeszkodzic, w zaleznosci od tego czy ma tryb panoramowania (nie wiem czy IBIS potrafi to wykryc)...
https://live.staticflickr.com/377/31...7163f119_b.jpg
Tak. Mniej więcej o to chodzi. Jednak skoczek, samoloty itp. są bardzo przewidywalne. Z dzieckiem to wszystko jest bardziej chaotyczne. Panoramujesz w jedną, potem nagle szybko w drugą, odwraca się, chowa...wiadomo ;) Powiedziałbym, że samo celowanie wizjerem w modela jest bardzo szarpane. Jeśli chodzi o tą kwestię przy 50mm IS raczej nie ma sensu, przy 85mm już może mieć a przy 135 jestem przekonany, że pomaga. Nie jest to jednak funkcja konieczna. Najwyżej zamiast 3 zdjęć zrobimy 6 albo... 20 ;) a czasem nawet z tym IS, IBIS i 20 klatek/sek i tak jest porażka :D Ogólnie najważniejszy jest sam proces focenia. Aby mieć ciekawe efekty i tak trzeba się starać i podejmować wielokrotne próby. Nie ma co się tak fiksować na najlepszy, najdroższy sprzęt.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Może taki dziadek jak 5d2 tego nie ma, ale od czasu 5d3 to raczej każdy korpus tak działa.
A, to nie wiedziałem, ostatnią DSLR Canona, jaką miałem, był 50D. Tam takiej opcji nie było. ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Tak. Mniej więcej o to chodzi. Jednak skoczek, samoloty itp. są bardzo przewidywalne. Z dzieckiem to wszystko jest bardziej chaotyczne. Panoramujesz w jedną, potem nagle szybko w drugą, odwraca się, chowa...wiadomo ;) Powiedziałbym, że samo celowanie wizjerem w modela jest bardzo szarpane. Jeśli chodzi o tą kwestię przy 50mm IS raczej nie ma sensu, przy 85mm już może mieć a przy 135 jestem przekonany, że pomaga. Nie jest to jednak funkcja konieczna. Najwyżej zamiast 3 zdjęć zrobimy 6 albo... 20 ;) a czasem nawet z tym IS, IBIS i 20 klatek/sek i tak jest porażka :D Ogólnie najważniejszy jest sam proces focenia. Aby mieć ciekawe efekty i tak trzeba się starać i podejmować wielokrotne próby. Nie ma co się tak fiksować na najlepszy, najdroższy sprzęt.
IS w 85 1.4L działa już trochę inaczej niż w starszych konstrukcjach. Tu nie ma szarpania czy jakichś przeskoków jak w tanich STM, zakres ruchów jest wyraźnie większy, nie odczuwa się skrajnego położenia IS przy panoramowaniu jak np. w 24-70 L 4 IS bo przesuw szkieł przyspiesza tym bardziej, im bardziej zbliżamy się do skraju możliwości IS w sposób narastający równomiernie. Podobnie powrót po zatrzymaniu panoramowania jest płynny i zwalnia w miarę wracania do środkowego położenia. Nigdy nie zepsuł mi zdjęcia, więc go po prostu nie wyłączam bo po co - żeby oszczędzać baterię? i zapomnieć go włączyć gdy trzeba.
-
Ja bym brał 85/1.2 II - teraz w bardzo fajnej cenie można go wyrwać nawet nowego :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja bym brał 85/1.2 II - teraz w bardzo fajnej cenie można go wyrwać nawet nowego :).
gdzie maja takie bardzo fajne ceny na nowe? (pytanie tylko,co dla kogo oznacza bardzo fajna cena) ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
gdzie maja takie bardzo fajne ceny na nowe? (pytanie tylko,co dla kogo oznacza bardzo fajna cena) ;-)
No bardzo fajna, bo przekroczyła 10K a to daje plus 10 do jakości zdjęć ;)
-
Panowie jestem wręcz zachwycony 135l
Chciałbym teraz spróbować ef85l
Chętnie przyjmę linki do sklepów gdzie można go nabyć w dobrej cenie, ktoś nawet wspomniał o 1200euro
-
Sorry, poprawiam bo z rozpędu wkleiłem zły link
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
Trafiają się, trzeba śledzić ceny w sklepach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Trafiają się, trzeba śledzić ceny w sklepach.
konkretnie, to gdzie ostatnio widziałeś że się trafiła i jak fajna ona była?
bo na razie to odpowiadasz w stylu "jedna pani mówiła, potem ktoś inny powiedział ze być może coś widział.... itd...itd..."
-
Przez ostatnie miesiące w PL to była kwota 7.5-8k zł. Teraz ceny widzę, że poszły w górę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Przez ostatnie miesiące w PL to była kwota 7.5-8k zł. Teraz ceny widzę, że poszły w górę :)
To są podłe plotki rozsiewane przez malkontentów, że ceny idą w górę. Cena w $ jest bez zmian. Tylko przelicznik PLN do $ się lekko zmienia ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
To są podłe plotki rozsiewane przez malkontentów, że ceny idą w górę. Cena w $ jest bez zmian. Tylko przelicznik PLN do $ się lekko zmienia ;)
Wszystko przez ten #*"#$ TVN [emoji16][emoji12]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Najniższe ceny oscylują wokół 1500 Euro:
https://www.idealo.it/confronta-prez...-l-ii-usm.html
https://www.idealo.co.uk/compare/106...2l-ii-usm.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
A w życiu. Sprzedaje, to śledzę trochę. Od wielu miesięcy u autoryzowanych ponad 9k. NA dziś ponad 10K
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
A w życiu. Sprzedaje, to śledzę trochę. Od wielu miesięcy u autoryzowanych ponad 9k. NA dziś ponad 10K
A to sorry.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
U oficjalnych była do niedawna promocja minus 10 procent, także masz racje cena przekroczyła 10 ale realna zakupu to około 9.
Myśle, że ta cena to próba przekonania do wejścia w RF, RF według wieku opinii jest to lepsze szkło i zdecydowanie nowsza konstrukcja a ceny zaczynaja się zbiegać.
-
4 załącznik(ów)
Jeśli ktoś szuka 85 1.2 II po taniości w cenie złomu - to wiele jest ogłoszeń w tym temacie, ale nie polecam nawet myśleć o czymś takim. Przykładowo jedno z ostatnich. Ostatnio jest wysyp 50 1.2 L i 85 1.2 L na aukcjach.
Załącznik 6847
Jeśli używka to jakaś nowsza:
https://blog.interfoto.eu/2019/02/07...ona-obiektywy/
Załącznik 6848\
Załącznik 6850
A cena nowego cały czas idzie w górę.
Załącznik 6849
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
konkretnie, to gdzie ostatnio widziałeś że się trafiła i jak fajna ona była?
bo na razie to odpowiadasz w stylu "jedna pani mówiła, potem ktoś inny powiedział ze być może coś widział.... itd...itd..."
I myślisz że ja nic innego nie robię tylko śledzę ceny w sklepach i zapisuję linki żeby na rozkaz je zapodać ;).... Daruj ale zbyt wiele wymagasz.
Pamiętam cenę, nie pomnę gdzie - 1299 ojro. W Stanach znajomy wyrwał gdzieś (po zwrocie) za równowartość w dolarach. Po prostu trzeba szukać.
-
Przy cenie 10K za stara EF w ogole nie ma o czym myslec, tylko brac nowke RF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
don
Przy cenie 10K za stara EF w ogole nie ma o czym myslec, tylko brac nowke RF.
Przy cenie 10k za EF i 13k zł za RF w ogóle zastanawiasz się, czy to ma sens ;) Pamiętam jak przed pandemią ef85/1.4IS było za 5500 zł [emoji16]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Przy cenie 10k za EF i 13k zł za RF w ogóle zastanawiasz się, czy to ma sens ;) Pamiętam jak przed pandemią ef85/1.4IS było za 5500 zł [emoji16]
Zgadza sie. Tylko ze jak ktos ma kase zeby wydac 10K to juz warto dolozyc do tych 13K i miec RF.
-
Jakiś czas temu pytałem w tym wątku o pomoc w wyborze obiektywu portretowego do Canona R, teraz moge pochwalić się efektem tych poszukiwań.
Ostatecznie stanęło na dwóch Sigmach z serii Art: 85/1.4 (niezły klocuch) oraz 35/1.4. W ramach szerokiego kąta dorzuciłem 16-35/4 (kupiony od forumowicza @szandor, egzemplarz praktycznie bez śladów użytkowania). Razem z moim dotychczasowym 70-200/4 będą stanowiły komplet. W najbliższym czasie pokuszę się jeszcze o C50/1.4, w dalszej perspektywie o C135/2.
Nie uniknąłem fatum torby pełnej stałek ;) ale jakoś zoomy w zakresie 24-105 mnie nie przekonały (głównie ceną oraz dostęnością).
Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze :)
Teraz muszę jeszcze ogarnąć jak wydłużyć czas naświetlania ponad 1/125s w Canonie R, chyba jeszcze nie ogarniam tego aparatu.
-
Wrzuć jakieś foty z tej 85 i krótką opinię za jakiś czas :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bumber
Jakiś czas temu pytałem w tym wątku o pomoc w wyborze obiektywu portretowego do Canona R, teraz moge pochwalić się efektem tych poszukiwań.
Ostatecznie stanęło na dwóch Sigmach z serii Art: 85/1.4 (niezły klocuch) oraz 35/1.4. W ramach szerokiego kąta dorzuciłem 16-35/4 (kupiony od forumowicza @
szandor, egzemplarz praktycznie bez śladów użytkowania). Razem z moim dotychczasowym 70-200/4 będą stanowiły komplet. W najbliższym czasie pokuszę się jeszcze o C50/1.4, w dalszej perspektywie o C135/2.
Nie uniknąłem fatum torby pełnej stałek ;) ale jakoś zoomy w zakresie 24-105 mnie nie przekonały (głównie ceną oraz dostęnością).
Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze :)
Teraz muszę jeszcze ogarnąć jak wydłużyć czas naświetlania ponad 1/125s w Canonie R, chyba jeszcze nie ogarniam tego aparatu.
Daruj sobie Canon 50 1.4 - to szajs jest nie warty pieniędzy. Testowałem dwa dni temu na plenerze. Połowa zdjeć do kosza bo ostrość gdzie chce. Dla mnie nie akceptowalna jakość poniżej F2,5 Już lepiej RF 50 1.8 lepiej optycznie i zdecydowanie pewniej z AF.
W eRce wejdź w nastawienia ISO/autoISO i tam ustaw minimalny czas na 1/250.
-
Zamiast 50/1.4 kup sobie lepiej 50/1.8. To nie jest złe szkło, ale jakościowo będzie zdecydowanie odstawać od reszty twoich słoików. Jedyna przewaga nad 50/1.8 to działka światła oraz lepszy bokeh. Cała reszta to przewaga wersji 1.8.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Wrzuć jakieś foty z tej 85 i krótką opinię za jakiś czas :)
Chętnie, muszę zrobić jakieś testy w weekend :)
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Daruj sobie Canon 50 1.4 - to szajs jest nie warty pieniędzy. Testowałem dwa dni temu na plenerze. Połowa zdjeć do kosza bo ostrość gdzie chce. Dla mnie nie akceptowalna jakość poniżej F2,5 Już lepiej RF 50 1.8 lepiej optycznie i zdecydowanie pewniej z AF.
Taaaak, właśnie poczytałem trochę opinii, dzięki za wskazówkę. Wybór padł na nowy 50/1.8 RF, może zdąży jeszcze wpaść w ten weekend i będę mieć już komplet sprzętu na najbliższy czas.
-
3 załącznik(ów)
Zakochałem się w S85/1.4 Art, ten obiektyw rysuje fenomenalnie, a w połączeniu z Rką AF działa diablo szybko. Póki co nie miałem wielu okazji na testy, ale krótki wypad z aparatem za okno wywołał tylko niedosyt:
Załącznik 6910
Załącznik 6911
Pierwsze wrażenia z testów C50/1.8 RF oraz S35/1.4 są ok, ale bez rewelacji. Za to 85 dała efekt "wow" :)
Załącznik 6912