Pokaż wyniki od 1 do 10 z 136

Wątek: Szukam portretówki do Canona R

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Szukam portretówki do Canona R

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Każdy obiektyw STM parkuje po wyłączeniu.
    Nie pamiętam, czy w R było identycznie, ale w R6 zawsze po wyłączeniu każdy obiektyw "parkuje", czyli ustawia na nieskończoność. Nic nie ustawiałem w tym celu. Przed chwilą sprawdziłem na 135L, Sigmie 35art i nawet Tamronie 28-75/2.8 (z którym DPAF w ogóle nie współpracuje więc ogólnie można powiedzieć, że to nie jest szkło do ML).

Przy okazji odniosę się do kwestii IS w fotografii dzieci szkłami portretowymi Czasy skracamy nie tylko dlatego żeby zamrozić ruch dziecka (bo jest szybkie i nieprzewidywalne), ale również dlatego, że przy dłuższych ogniskowych na rozmycie obrazu może wpływać drżenie rąk i ciągłe kadrowanie w pogoni za dzieckiem. Przy 135L dosyć często zdarzały mi się poruszone zdjęcia nawet przy 1/250s. Nie dlatego, że obiekt się poruszył tylko dlatego, że podążałem za nim wizjerem a w ciekawym momencie wciskałem spust samemu będąc w ruchu. Mam wrażenie, że IBIS trochę pomaga w tej kwestii. Więc to nie jest tak, że ma to sens tylko przy 1/15s.
    Miłego dnia
    moja www

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Przy okazji odniosę się do kwestii IS w fotografii dzieci szkłami portretowymi Czasy skracamy nie tylko dlatego żeby zamrozić ruch dziecka (bo jest szybkie i nieprzewidywalne), ale również dlatego, że przy dłuższych ogniskowych na rozmycie obrazu może wpływać drżenie rąk i ciągłe kadrowanie w pogoni za dzieckiem.
    a moze po prostu trafiles klasyczny efekt panoramowania? znam to ze sportow (przy czym jestem kompletny poczatkujacy amator w tym temacie, zebysmy mieli jasnosc) jak sie ciagnie za pedzacym skoczkiem narciarskim, to przy czasie nawet 1/320s da sie bardzo ladnie zamrozic skoczka, podczas gdy trybuny w tle sa ruszone... tutaj IS moze pomoc lub przeszkodzic, w zaleznosci od tego czy ma tryb panoramowania (nie wiem czy IBIS potrafi to wykryc)...

www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a moze po prostu trafiles klasyczny efekt panoramowania? znam to ze sportow (przy czym jestem kompletny poczatkujacy amator w tym temacie, zebysmy mieli jasnosc) jak sie ciagnie za pedzacym skoczkiem narciarskim, to przy czasie nawet 1/320s da sie bardzo ladnie zamrozic skoczka, podczas gdy trybuny w tle sa ruszone... tutaj IS moze pomoc lub przeszkodzic, w zaleznosci od tego czy ma tryb panoramowania (nie wiem czy IBIS potrafi to wykryc)...

https://live.staticflickr.com/377/31...7163f119_b.jpg
    Tak. Mniej więcej o to chodzi. Jednak skoczek, samoloty itp. są bardzo przewidywalne. Z dzieckiem to wszystko jest bardziej chaotyczne. Panoramujesz w jedną, potem nagle szybko w drugą, odwraca się, chowa...wiadomo Powiedziałbym, że samo celowanie wizjerem w modela jest bardzo szarpane. Jeśli chodzi o tą kwestię przy 50mm IS raczej nie ma sensu, przy 85mm już może mieć a przy 135 jestem przekonany, że pomaga. Nie jest to jednak funkcja konieczna. Najwyżej zamiast 3 zdjęć zrobimy 6 albo... 20 a czasem nawet z tym IS, IBIS i 20 klatek/sek i tak jest porażka Ogólnie najważniejszy jest sam proces focenia. Aby mieć ciekawe efekty i tak trzeba się starać i podejmować wielokrotne próby. Nie ma co się tak fiksować na najlepszy, najdroższy sprzęt.
    Miłego dnia
    moja www

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Tak. Mniej więcej o to chodzi. Jednak skoczek, samoloty itp. są bardzo przewidywalne. Z dzieckiem to wszystko jest bardziej chaotyczne. Panoramujesz w jedną, potem nagle szybko w drugą, odwraca się, chowa...wiadomo Powiedziałbym, że samo celowanie wizjerem w modela jest bardzo szarpane. Jeśli chodzi o tą kwestię przy 50mm IS raczej nie ma sensu, przy 85mm już może mieć a przy 135 jestem przekonany, że pomaga. Nie jest to jednak funkcja konieczna. Najwyżej zamiast 3 zdjęć zrobimy 6 albo... 20 a czasem nawet z tym IS, IBIS i 20 klatek/sek i tak jest porażka Ogólnie najważniejszy jest sam proces focenia. Aby mieć ciekawe efekty i tak trzeba się starać i podejmować wielokrotne próby. Nie ma co się tak fiksować na najlepszy, najdroższy sprzęt.
    IS w 85 1.4L działa już trochę inaczej niż w starszych konstrukcjach. Tu nie ma szarpania czy jakichś przeskoków jak w tanich STM, zakres ruchów jest wyraźnie większy, nie odczuwa się skrajnego położenia IS przy panoramowaniu jak np. w 24-70 L 4 IS bo przesuw szkieł przyspiesza tym bardziej, im bardziej zbliżamy się do skraju możliwości IS w sposób narastający równomiernie. Podobnie powrót po zatrzymaniu panoramowania jest płynny i zwalnia w miarę wracania do środkowego położenia. Nigdy nie zepsuł mi zdjęcia, więc go po prostu nie wyłączam bo po co - żeby oszczędzać baterię? i zapomnieć go włączyć gdy trzeba.

Uprawnienia umieszczania postów