widzisz ja staram sie ciebie zrozumieć ale są osoby ktorym takie podejscie nie pasuje i generalnie jeżeli ktoś prosi o to aby dać mu coś a on i tak sie nie specjalnie do tego przyłoży to ludzie nie mają specjalnie ochoty na konstruktywne rady, czy wypowiedzi, bardziej proste linki i podpowiedzi typu wejdz na YT i wpisz HOW TO DO PORTRAITS albo to samo w googlach. co do sprzetu kazdy ma troche racji , kolega becekpl również iphone to telefon z bardzo dobrym aparatem ktory przy odrobinie wiekszej wiedzy potrafi naprawde zadziwić, jednakże to samo można osiągnąć prostym kompaktem wtym wypadku , mniej więcej, ale też posiadanie czy to 40d czy 5d czy 1d czy 750d zarówno z 85L czy 18-55 nie zagwarantuja ci dobrych zdjęć. Kup to na co cie stać czyli prosty sprzęt, ciesz sie rób foty, ale też przykro mi to mówić z taką otwartością na temat fotografii nie uzyskasz zbyt dużo pomocy :( . Polecam, isc na kurs fotografii, ale nie internetowy tylko taki 1on1 spotkac sie zapłacić, i chac nie chcąc gosciu musi ci przekazać wiedze bo płacisz. Rozumiem że fajnie by było dostać to za darmo ale jak juz pisałem wcześniej z takim podejściem nie licz na zbyt dużą pomoc, przykro mi :(