Odp: Obiektywy w podróż Tajlandia
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
Do tego typu zdjęć spokojnie starczy jakiś megazum pokroju 18-200 czy 16-300...
Miałem Sigmy 18-200 i 18-250 .Odradzam.Baaardzo przecietne obiektywy dla niewymagających.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Miałem Sigmy 18-200 i 18-250 .Odradzam.Baaardzo przecietne obiektywy dla niewymagających.
Szczególnie pod FF :lol:
Też miałem sigmę 18-200 i też źle ją wspominam. Natomiast aktualnie mam canona 18-200, którego czasem zabieram z 50D i muszę przyznać, że daje radę. Jak na potrzeby wycieczkowe jest OK.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
weź to czego będziesz używał
Wbrew pozorom to bardzo słuszna uwaga :).
Tailandia jest jak każde inne miejsce, zdjęcia się robi tak samo jak gdzie indziej, więc raczej łatwo określić potrzeby.
16-35 nie ma w stopce, ale mam możliwość zabranie tego szkła (4.0 ) i raczej zabiorę - wydaje mi się że będzie tam bardziej przydatne niż tele (świątynie,plaże nawet miasto - lepiej ogarnie takie widoki)
24-105 zawsze i wszędzie miałem, i nie wyobrażam sobie jechać bez tego szkła ( najwyżej będę zostawiał jedno ) no i 70-200 też trzeba wziąć żeby nie żałować.
Tak czy inaczej dźwiganie mnie czeka - jakiś pas z podpiętymi pokrowcami - nie ma wyjścia :)
Cytat:
Zamieszczone przez
mark3
16-35 nie ma w stopce, ale mam możliwość zabranie tego szkła (4.0 ) i raczej zabiorę - wydaje mi się że będzie tam bardziej przydatne niż tele (świątynie,plaże nawet miasto - lepiej ogarnie takie widoki)
24-105 zawsze i wszędzie miałem, i nie wyobrażam sobie jechać bez tego szkła ( najwyżej będę zostawiał jedno ) no i 70-200 też trzeba wziąć żeby nie żałować.
Tak czy inaczej dźwiganie mnie czeka - jakiś pas z podpiętymi pokrowcami - nie ma wyjścia :)
Tak czy inaczej - zazdroszczę wyjazdu :-)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
Do tego typu zdjęć spokojnie starczy jakiś megazum pokroju 18-200 czy 16-300...
Zgadzam się. Właśnie od dwóch dni jestem posiadaczem Sigmy 18-300, której mam zamiar używać w krótkich wypadach z bagażem podręcznym (Ryanair, Wizzair) gdzieś w Europę. To mój pierwszy obiektyw typu megazoom, bardzo jestem ciekaw efektów, zdając sobie jednocześnie sprawę z jego ograniczeń optycznych. Test bojowy na początku grudnia w Londynie.
Cytat:
Zamieszczone przez
mark3
dlatego temat Tajlandii ponieważ raczej w Myślenicach nie ma w tej chwili takiej pogody jak tam, nie ma takich krajobrazów i szeroki kąt do Myślenic nie jest nie zbędny.
Ogniskowa uzależniona od pogody i od rejonu na mapie no co za totalna bzdura :/
Cytat:
Zamieszczone przez
mark3
Zależy mi na bardzo dobrych zdjęciach ( i nie jest kwestią tu koncepcja / pomysł - o to się nie martwię ) zależy mi na jak najlepszej jakości, a wiadomo że nie ma takiego jednego obiektywu.
Tu wymiękłem, nie masz problemu z koncepcją/pomyslem na zdjęcia a nie wiesz jakie szkła zabrać?
Z takim podejściem to bierz wszystkie szkła i jeszcze fisha dokup, no przeciez jedziesz do Tajlandii.
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Ogniskowa uzależniona od pogody i od rejonu na mapie no co za totalna bzdura :/
ma racje
w myslenicach krajobraz ma dookola tylko 2*pi radianow = 6,28 radianow - tylko tyle.
w tailandi az 360 stopni - tam potrzeba super szeroki kat - w myslenicach nie.
jasne i logiczne.
Cytat:
Zamieszczone przez
mark3
bo to tak naprawdę jedyne wyjście ,jeśli nie chcesz później żałować
tele to dodatek ale czasem jego brak może zaboleć
ja na swoj ostatni wyjazd do Maroka wzialem tylko 28-70 i nie zaluje wcale, na twoim miejscu wzialbym 24-105 i nie zastanawial sie jakie szklo teraz zapiac albo jak ciezko mi na plecach a skupił sie tylko i wylącznie na fotografowaniu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
bober5264
ja na swoj ostatni wyjazd do Maroka wzialem tylko 28-70 i nie zaluje wcale, na twoim miejscu wzialbym 24-105 i nie zastanawial sie jakie szklo teraz zapiac albo jak ciezko mi na plecach a skupił sie tylko i wylącznie na fotografowaniu :)
oczywiscie.
chociaz kazdy moze miec nieco inne preferencje
24-105 + ewentualnie dla samouspokojenia TC 1,4 - Dostaje sie 150 mm z cropem podchodzi sie pod 200 mm a jakosc wciaz dobra .
zabierajac plecak z paru kg sprzetu rujnuje sie sobie samemu przyjemnosc urlopu.
co innego jesli sie jedzie stricte na wyprawe fotograficzna , ale wtedy sie nie pyta co zabrac ze soba.
Cytat:
Zamieszczone przez
bober5264
Za bober5264!
Sam po sobie wiem, że jak bierzesz 5kg sprzętu na wycieczkę: aparat, 3 obiektywy i lampę - więcej czasu tracę i nerwów na to 'co zapiąć' niż na robienie fotek, dlatego ostatnio zabieram tylko 24-70 i jest git. Ewentualna i racjonalna wycieczkowa alternatywa to 17-40 + 70-200 i to wszycho. Nie kombinuj bo bólu głowy dostaniesz. No chyba, że wyjazd to komercha, to co innego:)