Odp: Prawidłowe naświetlanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
tonowi o jasnosci 1 mozna przypisac przez obrobke np 251.
.
bardziej dla zabawy
takie zdjecie wisi w sieci ( nie wiem kto jest autorem)
Młoda Elizabeth Taylor, portret - tapeta na Tapetyczne.pl
i mala zbawa . nie poswiecilem dluzej niz 5 minut , naturalnie zeby zrobic dobrze nalezoby jeszcze troche popracowac na obrazem.
high key:
http://spherapan.vot.pl/hk.jpg
low key:
http://spherapan.vot.pl/lk.jpg
dobre naswietlenie to bedzie takie , ktore pozwoli zapisac mozliwie najwiecej informacji n.t. fotografowanej sceny.
jesli mamy zapisane te dane w formie cyfrowej , wszystko inne pozniej jest obrobka - mozna robic co sie chce.
kapitalna cecha fotografii cyfrowej , w przeciwienstwie do analogowej - obrobka jest odwracalna .
Jak wspominalem poprawne naswietlenie to takie ktore dopasuje zakres tonalny sceny do matrycy by w konsekwencji moc pokazac to co sie chce na urzadzeniu wyjscia .
Bechamot. Kiedyś kiedy zaczynałem poznawać Ps uważałem, że teraz mogę robić "bylejakie" zdjęcia w sensie oświetlenia. Z czasem doszedłem jednak do wniosku, że lepiej przyłożyć się do światła, kompozycji, choćby tylko po to aby później mieć mniej pracy. Owszem, w obecnych czasach obróbka zdjęć jest wymagana ale nie powinna zastępować procesu samego fotografowania bo wtedy starczy iphone i dobry grafik. Kończy się magia a zaczynają się sztuczki.
Cytat:
Zamieszczone przez
eska
Bechamot. Kiedyś kiedy zaczynałem poznawać Ps uważałem, że teraz mogę robić "bylejakie" zdjęcia w sensie oświetlenia. Z czasem doszedłem jednak do wniosku, że lepiej przyłożyć się do światła, kompozycji, choćby tylko po to aby później mieć mniej pracy. Owszem, w obecnych czasach obróbka zdjęć jest wymagana ale nie powinna zastępować procesu samego fotografowania bo wtedy starczy iphone i dobry grafik. Kończy się magia a zaczynają się sztuczki.
kompozycja nie ma nic wspolnego do prawidlowego naswietlenia.
obrobka nie zastepuje fotografowania , jest dalszym ciagiem , nastepnym krokiem
najpierw fotografujesz , potem wyliczasz obraz.
tak dobrze fotografowac jak sie da i tak dobrze obrabiac jak sie da.
Kompozycja nie ma nic wspólnego do prawidłowego naświetlenia? Dobrze, że mnie oświeciłeś. Nie rozumiesz mnie, cóż ...
Najpierw to wymyślam co chcę i jak chcę sfotografować, później to fotografuję a jeszcze później obrabiam. Ale to ja.
Cytat:
Zamieszczone przez
eska
Kompozycja nie ma nic wspólnego do prawidłowego naświetlenia? Dobrze, że mnie oświeciłeś. Nie rozumiesz mnie, cóż ...
.
NIe , nie ma . nie myl naswietlenia z oswietleniem
.
naswietlac nalezy zawsze prawidlowo , dla kazdej kompozycji , niezaleznie jaka by byla.
czyzbys uwazal , ze pewne kompozycje mozna oswietlac prowidlowo inne mniej ?
naswietlasz prawidlowo , czyli dobrze - na etapie fotografowania.
prawidlowo , to nie znaczy zawsze tak samo.
Jesli masz naswietlony material , to potem przychodzi etap obrobki.
Im lepiej naswietlony , czyli wiecej informacji zapisanych , tym masz wiecej mozliwosci interpretacyjnych w dalszej obrobce.
Kluczowym było słowo ekspozycja. To jego się uczepiłeś a nie naświetlenia czy oświetlenia. Zasadniczo różnimy się tylko tym o czym pisałem w poprzednim poście. Nie widzę sensu dalszej konwersacji, do niczego nas nie zaprowadzi. Zaczynamy rzeźbić w kale.
Cytat:
Zamieszczone przez
eska
Kluczowym było słowo ekspozycja. To jego się uczepiłeś a nie naświetlenia czy oświetlenia. Zasadniczo różnimy się tylko tym o czym pisałem w poprzednim poście. Nie widzę sensu dalszej konwersacji, do niczego nas nie zaprowadzi. Zaczynamy rzeźbić w kale.
???? - chyba mylisz mnie z kims innym .
temat watku brzmi " prawidlowe naswietlenie"
nie uzyto slowa" expozycja"
w fotografii " expozycja " jest synonimem " naswietlenie ". Nie ma potrzeby dyskutowac nad znaczniem pojecia " expozycja " , gdyz to niczego nie zmienia.
w sieci istnieje wiele wyjasnien , wszystkie prowadza do tego samego
np
Ekspozycja - Przysłona, Czas migawki (czas naświetlania), ISO.
a zapewne polskie " ekspozycja" wzielo sie z angielskiego " Exposure" , " Exposure Value"
Oczywiście chodziło mi o kompozycję a nie ekspozycję. Ale dzięki za wykład.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
i mala zbawa . nie poswiecilem dluzej niż 5 minut , naturalnie zeby zrobic dobrze nalezoby jeszcze troche popracowac na obrazem.
Zapewne trzeba jednak popracować więcej aniżeli pięć minut, a może użyć innego przykładu.
Żadna z tych propozycji, ani na jasno, ani na ciemno - mnie nie przypadła do gustu. Ale ja tylko jestem zwykłym amatorem i na wielu rzeczach mogę się nie znać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
Jak wspominalem poprawne naswietlenie to takie ktore dopasuje zakres tonalny sceny do matrycy by w konsekwencji moc pokazac to co sie chce na urzadzeniu wyjscia .
A tak w uproszczeniu, to jak ?
Rozumiem, że mniej więcej tak - aby nie było zbytnich prześwietleń, ani nie było niedoświetleń.
Uzyskanie szczegółów z cienia skutkuje szumem, a z przepalonych miejsc niczego nie da się uzyskać, chyba, że taki był zamysł fotografa.
Pomijam kwestię kompozycji, bo to jest inna sprawa, co na zdjęciu ma być przedstawione.
Cytat:
Zamieszczone przez
marcin_g
Zastanawia mnie jedno na tym forum. Wszyscy z tzw. elity forum, mogą obrażać mnie czy innych użytkowników, ale już użytkownicy nie mogą na tych frajerów powiedzieć nic złego. W****ia mnie taki system.
A w którym miejscu ktoś Cię obraził? Zadajesz pytanie typu "mamy kolor niebieski i zielony, który z nich jest bardziej czarny?" i dziwisz się że ktoś (MZ zupełnie normalnie) zwraca Ci uwagę? Ja również uważam, że Twoje pytanie nie ma większego sensu, ponieważ nie ma na nie odpowiedzi :-). Tylko od fotografującego zależy, jak bardzo chce kadr naświetlić/niedoświetlić.
Podobnie można zapytać "jaka temperatura wody jest optymalna do kąpieli?" ;-)). Zapytaj o to morsa i zmarzlaka, zobaczysz co Ci odpowiedzą ;-)
Pozdrawiam