Odp: Tamron SP 70-300 Di VC czy Canon 70-300 IS USM
hmm zdziwiłbym sie gdyby tamron 70-200 2.8 macro (szkło nowe za 2000zł) mogło równo konkurować z 70-200 canona 2.8 pewnie jeszcze mk II. W testach goni 70-200L canona mk1 i ostro depcze mu po piętach. (dużo zależy od testu) Problemem tego tamrona jest AF na wiertarce.
Co do wrzuconych twoich fot z tamiego to uderzyła mnie fatalna jakość, brak szczegółów i ogólne mydło. Wydaje mi się że wykadrowane 200mm będzie i tak lepsze niż twoje 300mm
wrzucone twoje foty się nie otwierają.
można odszukać taki test https://www.youtube.com/watch?v=ZS-aMQKOFMc gdzie koleś dziwnie montuje takie szkło na statywie, nie podaje parametrów ekspozycji, a foto z tamrona 2.8 jest jaśniejsze?! metodologia tego testu hmmm mocno dyskusyjna, ale ja się nie znam
Tamron SP 70-300 Di VC czy Canon 70-300 IS USM
Czy koniecznie potrzebujesz owych 300 mm ?
Do czego bedzie Ci to niezbędne ?
Może warto się zastanowić nad 70-200/4 L USM non IS. Ceny tego szkła nie są wysokie, a jakość obrazka bardzo dobra.
Do tego telekonwerter 1,4 i jest prawie prawie-prawie ze światłem 5,6 i całkiem dobra jakość obrazka.
Niedawno był tasiemcowy wątek dotyczący TC, poczytaj zobacz sample.
Za godziwą kwotę możesz mieć "e-Lkę dla ubogich" - czytaj dla nieprofesjonalistów.
http://www.canon-board.info/pozostal...98/index3.html
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Czy koniecznie potrzebujesz owych 300 mm ?
Do czego bedzie Ci to niezbędne ?
Dla mnie na pełnej klatce 200mm okazało się za krótko i C70-200/4L (non IS) poszedł w odstawkę- pomimo pięknego obrazka i sprawnego AF.
Z kolei, jeżeli przedmiotem zdjęć mają być odległe widoki to kontrastowość obiektywu musi być wzorowa. Tutaj oba obiektywy tytułowe okazały się dla mnie niedostateczne po poświadczeniach z C70-200/4L.
Skończyło się na C70-300L IS - no ale to spory wydatek i oczywiście inna liga jakościowa.
Tamron SP 70-300 Di VC czy Canon 70-300 IS USM
Telekonwerter raczej odpada, kosztuje prawie tyle co kolejne szklo i zabiera swiatlo, a za szklo i konwerter mialbym juz niezly zoom bez zabawy (bo coz osiagne moja 105'tka x1,4 czy nawet 2) :)
200 to zdecydowanie za malo, 300 to minimum, czego potrzebuje (ptaszek, sarenka, jakies inne dziwactwa czajace sie w krzakach). Przemysle jeszcze proponowana sigme, zobacze jak wydatkami i moze cos jeszcze dozbieram. Biale 70-300 to jednak poza zakresem :)
Mi sie link normalnie otwiera... Generalnie plik ma 17mb i 5 pierwszych hostingów wywaliło mi, ze za duży i nie da się.
Advanced Search tu jest mnóstwo jego sampli. Niestety na 300mm jest gość mało...
Cytat:
Zamieszczone przez
adam1004a
Co do wrzuconych twoich fot z tamiego to uderzyła mnie fatalna jakość, brak szczegółów i ogólne mydło. Wydaje mi się że wykadrowane 200mm będzie i tak lepsze niż twoje 300mm
Musze powiedzieć, ze masz rewelacyjne oko dostrzegające te wszystkie wady na zdjęciach o rozdzielczości 800X600, ściągniętych z facebooka (mój błąd, że to zrobiłem). Zna ktoś hosting zdjęć, który przyjmie zdjęcia wieksze niż 5-6mb?
kolego widać, brak ostrości aż wali po oczach. na forum jest test cichego tego szkła i są tam sample i są b. dobre, a nie są większe od twoich - mieszczą się w ramce forum.
zobacz tu jest topic http://www.canon-board.info/testy-sp...4-5-6-a-68731/
tak prawdę mówiąc nie znałem tego szkła, a test i opis cichego mnie do niego przekonał, a twoje sample odstraszyły. Stosunek jakość/cena rewelacja dla tego tamrona.
a możesz napisać jakie ma f przy 200mm?
może masz jakiś lewy egzemplarz
ty nie widzisz tego, że te twoje sample są mydlane? nie wiem co robi FB z fotami bo go nie używam
moja kaczka i mewa też w najdłuższym boku ma koło 800pix (dokładnie 890) i robione 40d a nie 60d (czyli jeszcze koło 80% mniejsza matryca w pix)
ja wybierałem tamrona z kilku + był na kalibracji i nadal jest średnio..
Po zmniejszeniu i wyostrzeniu jest już na tyle OK, ze mi wystarcza.
Wiem, że na FF wyglądało to o niebo lepiej niż u mnie na 60d :x
Portfolio fotograficzne: Fotki Jerzego
Zwierzaki są robione Canonem 70-300 IS USM
Cytat:
Zamieszczone przez
adam1004a
a możesz napisać jakie ma f przy 200mm?
4,5 albo 5, albo i 5,6- nie umiem powiedzieć, bo nie mam tego szkła od ponad pół roku, o czym pisałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
adam1004a
ty nie widzisz tego, że te twoje sample są mydlane? nie wiem co robi FB z fotami bo go nie używam
Widzę, ze są mydlane. Tylko przed oczami mam te klatki w pełnych rozmiarach i tam mydła już nie ma. Właśnie to robi FB, ale też google +. Sprzedawałem kiedyś Mamiyę/ Sekor 200/4. Zrobiłem galerię z picassy i dołączyłem link do aukcji. I po tym jak po dwóch tygodniach zero ofert, dostałem pytanie o niższą cenę. Moja była i tak za niska, wiec zapytałem o co chodzi, a facet, że mydło. Jak wszedłem na tą galerię to sie przeraziłem...
Tu jest sikorka, którą mocno pomniejszyłem. Tak jak mówiłem- być może w obróbce coś pochrzaniłem. Może jest nieciekawe itd. Ale nikt mi nie powie, ze to jest mydło. I jeśli to jest rażąca w oczy fatalna jakość, to ja nie wiem jaka musi być, żeby była dobra...
--- Kolejny post ---