Odp: Canon 5d w 2001 roku :)
To wszystko zależy od rekwizytora i scenografa. Jak są beznadziejni to i gorsze rzeczy wychodzą niż ta piątka. Mam trochę znajomych scenografów i kręcąc w tamtym roku film gdzie akcja dzieje się na początku lat 90-tych badali jakie wtedy logo miało PKP, czcionki itp. Także można i w drugą stronę :).
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Krzyżacy mieli zegarki na rękach!
No chyba musieli jakoś zsynchronizować atak.
Cytat:
Zamieszczone przez
Flores
To wszystko zależy od rekwizytora i scenografa. Jak są beznadziejni to i gorsze rzeczy wychodzą niż ta piątka. Mam trochę znajomych scenografów i kręcąc w tamtym roku film gdzie akcja dzieje się na początku lat 90-tych badali jakie wtedy logo miało PKP, czcionki itp. Także można i w drugą stronę :).
W ostatecznym rachunku odpowiada za to reżyser(ka, w tym przypadku). Dla mnie detale w teo typu filmach sa co najmniej tak ważne jak akcja, a jeśli sa zrobione niedbale to lepiej przeczytać ksiażkę. Każdy kto zna to środowisko wie jednak , że aktorzy i reżyserowie sa na ogół mało inteligentni, przede wszystkim sa artystami a na planie sporo pija. Jak nie wynajma rzeczoznawcy od konkretnego tematu, to sa bezradni jak dzieci. Możnaby się spodziewać reakcji kamerzysty, ale niestety oni też uważaja sie za artystów i nie martwia się detalami.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
reżyserowie sa na ogół mało inteligentni
Co do inteligencji, polecam skromną lekturę:
reżyser - Wikisłownik, wolny wielojęzyczny słownik
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Mi się dziwne wydało najpierw to, że Kate kuka na podgląd zdjęcia i od razu zaczęło mi coś nie pasować
no tak, filmowcom w roku 2012 nie przeszło nawet przez myśl, że kiedyś robiło się zdjęcia bez kukania na podgląd. no bo kto dziś o tym pamięta? :roll:
może, gdyby robili film o drugiej wojnie światowej, to może coś by zatrybili... :lol:
przypomina mi to reklamy z Martyną, która na swoją wyprawę do afryki zabrała kilka aparatów sony, których wtedy jeszcze nie było na świecie. ;)
Takich przykładów jest kupa, wystarczy zaguglić hasłem "movie anachronisms".
Niektóre wymagaja specjalistycznej wiedzy, ale kiedy się robi film właśnie na ten temat, np. o Szkotach to już przesada.
Np. Kłódka na drzwiach w starożytnym Rzymie... Pany reżyserowie, aktorowie, kierownikowie produkcji... Nikt nic nie widzi.:roll:
15 Dumb Movie Anachronisms | TotalFilm.com
no to a propos ww. filmu... na ujeciach jest, i owszem, 5D. ale odglos migawki jest cos w desen Nikon D70 ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
mxw
no tak, filmowcom w roku 2012 nie przeszło nawet przez myśl, że kiedyś robiło się zdjęcia bez kukania na podgląd. no bo kto dziś o tym pamięta? :roll:
Ja tam ciągle to robię w analogu... aż wstyd.
... w Troi nad Achillesem samolot latał, zresztą ta produkcja była pełna wpadek ;)