Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Zawsze można kupić filtr szary za mniej niż 3k pln ;). Na wszystko znajdzie się tańszy sposób...
Naprawdę widzisz tylko te różnice??? Dla mnie to jest kpina :mrgreen:
Różnic jest znacznie więcej, wszystkie zostały wymienione. Nie ma co powtarzać, bo dla jednych jest to argument, dla innych nie.
Zostańmy z tym co mamy i idźmy robić zdjęcia, bo ta dyskusja nigdy się nie skończy.
Ja znam różnicę i dlatego padł wybór właśnie na to body... faktem jest też to że wolę na chwilę obecną te 3tys. przeznaczyć na obiektyw a nie na 5DMKIII... Spokojnie... i 5D MKIII też kiedyś będzie :)
filtr szary to też coś, a w tej kwestii bardzo dobre rozwiązanie... ale chyba jeszcze nie każdy wie po co on jest i do czego służy ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
lysy1980
A może ktoś pokazać zdjecie zrobione w sloneczny dzien na 1.4 z czasem 1/4000 i 1/8000 ? Chce zobaczyć te przepaly i histogram. Oczywiście prawidłowo naswietlona.
Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
w sloneczny dzien (w pelnym sloncu), nie da sie zrobic zdjecia na przeslonie wiekszej niz f/1.8 przy ISO 100
chociaz juz i f/1.8 jest mocno naciagane i w zasadzie zachacza o przeswietlenie.
oczywiscie caly czas mam na mysli operowanie przyslonami dla czasow migawki 1/8000
ograniczenie w aparacie migawki do 1/4000 powoduje, ze w przypadku pracy w pelnym sloncu zachodzi koniecznosc przymykania stalek do f/2.8 badz uzywania zoom'ow, co jest dla mnie wielkim, wielkim minusem i ograniczeniem w kreatywnej fotografii.
6D vs 5DII okreslilbym tak, ze 6D nadaje sie lepiej do focenia w ciemnych miejscach (wyzsze uzyteczne ISO), a 5DII w jasnych - czyli typowo plener (krotszy czas migawki)
oba wstawione zdjecia maja exif
Co do mnie, to robiac portrety w sloneczna pogode uzywam polara. Zawsze.
Czytam to wszystko i się zastanawiam...hmm.. Sigma czy Canon, w pełnym słońcu da dokładnie taki sam efekt.. Ostre cienie...
Zatem po co robić zdjęcia w pęłnym słońcu? Jeżeli nie masz odpowiednio silnej lampy która skompensuje światło lub ludzi z blendami to efekt i tak będzie nienajlepszy....
Nawet Kelby za każdym razem mówi, że najlepsze warunki na udane zdjęcia to bardzo rano albo... bardzo po poludniu ;) Zmiana czasu, przesłony nie wpłynie na położenie Słońca...
Po co się męczyć, skoro wystarczy tylko poczekać na lepsze warunki?
PS: Irlandia pod tym względem idealna.. Tutaj nie ma słońca, ciągle chmury ;) Jedyne na co się czeka to na 'okno' między kolejnym deszczem :D
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
ograniczenie w aparacie migawki do 1/4000 powoduje, ze w przypadku pracy w pelnym sloncu zachodzi koniecznosc przymykania stalek do f/2.8 badz uzywania zoom'ow, co jest dla mnie wielkim, wielkim minusem i ograniczeniem w kreatywnej fotografii.
Ty znowu o tej kreatywności :-) Na za dużo światła jest proste rozwiązanie - filtr szary. Małe to, lekkie, stosunkowo niedrogie, nadające się do każdego szkła i pozwalające uzyskiwać naprawdę kreatywne efekty jeśli zastosować odpowiednio umiejętnie.
Kiedys Minolta wypuscila aparat z synchronizacja migawki do 1/12000s. Czyli obecne aparaty sa tym bardziej okrojone.
Któraś z 1-dynek miała 1/16 000.
edit : o ta Porwnanie specyfikacji
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Kiedys Minolta wypuscila aparat z synchronizacja migawki do 1/12000s. Czyli obecne aparaty sa tym bardziej okrojone.
Dynax 9xi, miałem, fajna :)
[QUOTE=Matsil;1163346
Taaa, do tego AF z 1Dx, wielkość i guzikologię z 5D oraz cenę 60D. Brak słów...[/QUOTE]
Po raz kolejny wyszedłem na malkontenta :) Wymagać od 6d jakby nie było FF , sprzętu raczej dla bardziej zaawansowanych i kreatywnych
operatorów, mających już pewne wymagania, by miał migawkę przynajmniej nie gorszą /szybkość/ niż niektóre entry level ... faktycznie
mogło Ci braknąć słów ...
Cytat:
Zamieszczone przez
flankerp
Zatem po co robić zdjęcia w pęłnym słońcu? ............. Zmiana czasu, przesłony nie wpłynie na położenie Słońca...
Po co się męczyć, skoro wystarczy tylko poczekać na lepsze warunki?
Zwłaszcza jak fotografujesz przyjęcie komunijne pod gołym niebem - wystarczy przecież poprosić gości aby przyszli o 5 rano lub około 20.