A ten kąt 60 stopni to do góry jest czy w dol? ;-)
Wersja do druku
Imho Maver trochę:-D żartobliwie napisał.Kartonik pozwala na skierowanie większej ilości światła do przodu niż tylko w przypadku ful w sufit.Ale cieni nie usuwa.
Nie ma jednego kąta który jest zalecany. :idea: Czasem 90 stopni ale za plecy,a czasem w przód .To extrema,a między nimi miejsce na Twoją ocenę kadru, miejsca, pomieszczenia w którym fotografujesz i decyzje.
Sugeruję " bracketing " ustawienia kąta lampy na początek.
Że się wtrace:
http://cgi.ebay.ie/Blue-Yellow-White...#ht_1698wt_907
To kosztuje grosze i za darmo wysyłaja do PL
Ja właśnie podobne zamówiłem dla mojego Nissina.
Tu masz zestaw kolorowych co przyda się przy ciekawych zdjęciach późno-wieczorowych czy w pomieszczeniach z jarzeniówkami.
Jak używać tych kolorowych dowiedz się tu na forum (poszukaj) albo kup po prostu dobra ksiżkę np. S.Kelbiego.
Ale za te żele zapłacisz więcej niż za ten komplet :)
Ponadto na allegro sam biały jest kilkakrotnie droższy od tego kompletu :D
Ten zestaw kosztuje jakies 2,75 Euro (dostawa gratis) to tyle co duza kawa z małym ciastkiem :)
A tu do 430:
http://cgi.ebay.ie/Blue-Yellow-white...item1c1afb51d1
Jak bym wiedział, to olałbym "stefana" i kupił to. Tym bardziej, że już kiedyś stwierdziłem, że docieplacz i oziębiacz by się też przydał w sytuacjach, gdy ma się inną temperaturę światła gdzie flesz dociera (np. pokój) a inną poza tym obszarem (np. świat za oknem).
Na allegro jest taki zestawik po 30 zika :) Tak czy siak. i tak robiliscie mi bajzel w glowie i dalej nie wiem co kupic :)
Do moje 430 najpierw stosowałem kartonik - taki zwykły biały, dość sztywny znalazłem, docięty odpowiednio, że nawet nie muisałem mocować go gumką tylko wsuwałem w szarę przy rozprszaczu i się trzymało wszytko ładnie (gdzieś tu czytałem, że można trafić białe z kartoników od rajstop ;)). Po jakimś czasie, kupiłem dyfuzor typu stofen za jakieś 30 PLN (made ich ChRLD) i moje przemyślenia są takie, że jeżli chodzi o błyskanie w pomieszczaniach to kartonik zdecydowanie lepsze efekty daje. Takie mam odczucie.
Ale to oczywiście wszytko zależy od konkretnej sytuacji w danych okolicznościach, co będzie lepsze.
Ja posiadam pseudo-stofen za 30 zł i Lightsphere. Co do używalności to tego 2 użyłem raz w celu sprawdzenia (i od tamtej pory leży w plecaku) a "stofen" siedzi cały czas na lampie.