pełna klatka to kolor / wg mnie to podstawa
Wersja do druku
pełna klatka to kolor / wg mnie to podstawa
Witam!
Na cropa Tokina AT-X 116 Pro DX, miałem i polecam. Jest jasno i szeroko.
Na FF Sigma 15-30 mm f/3.5-4.5 EX DG Aspherical, używkę posiadam i spisuje się bardzo dobrze, tania.
Oba szkła to solidne konstrukcje.
Pozdrawiam
Najwyraźniej czytasz miedzy wierszami :) Z tymi kolorkami to bym nie przesadzał, bo szkło podczepione do puszki tez robi swoje.
Jeśli zaś chodzi o ostatnie stwierdzenie, to nie bardzo sie zgadza - jak wywalisz 3-4 tysiaki na 5D , to z reguły tego tysiąca na migawkę jak padnie to juz nie masz :( Musisz wziąć pod uwagę że starą piatkę coraz częściej kupują amatorzy i ona na siebie nie zarabia :(
To jest opinia wielu userów piątek ze 5D daje ładniejsze kolory niż crop.
Czytać ze zrozumieniem prószę, mówimy tylko o matrycach FF vs crop w kwestii kolorów.
To że dobre szkło i umiejętne obróbka podtrawią wyciągnąć magiczny obrazek bardziej niż to może matryca zapisać to wiadomo.
W rozumieniu masz na ferrari masz na benzynę, no chyba że tylko na wystawę taki eksponat:)
Ja bym kupował piatke do zdjęć a nie na regał, trzeba być gotowym na takie wydatki choć w połowie.
Czytać ze zrozumieniem prószę, mówimy tylko o matrycach FF vs crop w kwestii kolorów.
No ale skoro z cropa mając dobre szkło i umieją obrabiać można też dużo osiągnąć to dlaczego tak napalają sie na FF???
W teorii sprawa powinna wglądać tak, że im lepsze szkło + body tym mniej zdjęcie powinno wymagać obróbki - jednak w praktyce wygląda to tak, że uzyskujemy dużo większe możliwości do obróbki tym samym z poprawnego zdjęcia możemy uzyskać dużo bardziej poprawne zdjęcie.