Samek:
rozwazam ta puszke, droga ale to juz jest polka... co do posiadania 14mm u mnie jest odwrotnie, nie rozumiem tego nie miec :) dlatego szklo musialbym inne...
MariuszJ:
Mozesz uzasadnic dlaczego 16-35VR?
Wersja do druku
Samek:
rozwazam ta puszke, droga ale to juz jest polka... co do posiadania 14mm u mnie jest odwrotnie, nie rozumiem tego nie miec :) dlatego szklo musialbym inne...
MariuszJ:
Mozesz uzasadnic dlaczego 16-35VR?
Jako jeszcze niedawny użytkownik 24-105, WYBITNEGO obiektywu uniwersalnego nie tylko w systemie Canona, uważam że mówienie o jego szerokim kącie w kontekście cytuję z pierwszego posta "nieskazitelnej jakości i jeszcze raz jakości" jest grubym nadużyciem.
Ostrość ogólna, jakość brzegów i rogów, niekrytyczne światło f4 vs 2.8, stabilizacja ratująca dupsko kiedy pojawiła się tak ulotna chwila że statywu nijak się zdąży rozłożyć.
Wie czego mu brakuje, ma jasno określone potrzeby czy to źle? Może to nieco inne pytanie niż większość na forum typu "nie wiem czego mi brakuje, nie wiem czego potrzebuję, nie wiem czego chcę ale mam do wydania 10tys.zł, poradźcie co kupić" ale jest to jedno z niewielu sensownych pytań gdzie autor jasno określa swoje potrzeby i wie czego mu brakuje.
MariuszJ:
dzieki, argumenty mocne.
Samek:
dobrze rozumiesz:), ale u kazdego w zyciu pojawia sie niemoc, niemoc ktora hamuje wszystkie twoje wizje i plany, nazywa sie zona:)
Uważaj bo żona może czytać to forum :D
MariuszJ:
najtansza pelna puszka D700 + 16-35VR to daje razem 11,5 tys, za duzo... czuje niemoc... :)
Bede sie musial mocno zastanowic, bo na obie rzeczy naraz mnie nie stac, poogladalem sobie troche i widze ze szklo dobre, ale na moim starym DX daje 24 mm :( co prawda to i tak o 7 stopni wiecej niz mam teraz ale to jednak niewiele...) , zas inwestowanie w drogie nikkory do niepelnej klatki to raczej bez sensu.
Nic, mam o czym myslec.
Pozdrawiam
Jeżeli rozpatrujesz sprzęt używany, to niezajeżdżone D700 możesz dostać za około 5500-6000 zł. Niestety, rynek wtórny na 16-35VR jeszcze nie istnieje, nowy kosztuje 3700 zł.
Na przeczekanie proponuję używane 5d + 17-40, które odsprzedasz bez dużej straty. Alternatywnie, jeżeli będziesz się w Nikonie jakoś osadzał, D90+N16-85, w charakterze tymczasowego zestawu podstawowego a późniejszego backupu/zestawu wakacyjnego.