Prowokacja czy nie, jak ktoś mylący będzie szukał rozwiązania, to zawsze znajdzie jedną opinię więcej. A chyba o to w tym chodzi.
Wersja do druku
dokładnie - chyba po to jest forum właśnie aby wymienić doświadczenia i w efekcie dokonać lepszych wyborów w przyszłości. W niektórych najładniejszych zakątkach świata jest się tylko raz w ciągu życia więc lepiej być przygotowanym niż obudzić się później z ręką w nocniku...
Nie wiem też dlaczego tutaj się doszukujecie prowokacji i jaki by był w tym sens. Kto ma jakieś doświadczenia i chce się nimi podzielić to chwała mu za to - skorzysta pewnie wiele osób również w przyszłości.
@rebel78 -- a Ty w ogóle jakiś sprzęt już masz? czy startujesz od zera?
I o jakim budżecie mówimy? bo biorąc pod uwagę Twój wątek o "dobrych i tanich" szkłach do marka II zaczynam się bać.
I jeszcze jedno. Ja mam 40tkę. Ostatnio miałam okazję pofotografować piątką kolegi, z jego szkłami klasy L. I co? I kurczę, nie widać różnicy. Tzn widać, ale niepowalającą. Co śmieszniejsze nie widziałam też większej różnicy między moją sigmą a 17-40 podpinanym do 40tki.
Generalnie może za dużo gadam, ale to że wydasz 2x więcej kasy nie znaczy że zrobisz 2x lepsze zdjęcia. Ale jak naprawdę masz kasę na zestaw 5dmkII to bierz -- też bym brała jakbym mogła :D
PS. Co do najładniejszych zakątków w których się jest raz w zyciu -- na mauritius lecieliśmy jak do "raju na ziemi" a raj okazał się zaśmiecony i zakrzyczany po hindusku. Nie stać nas było na zamknięte hotele, które go zapewniały -- całe szczęście, że nie lecieliśmy po cenach standardowych, bo by mnie chyba szlag trafił ;-) No i zdjęcia z pierwszych 2 dni mam skopane, bo nie umiałam obsłużyć aparatu.
FF + druga pucha +
1) 12-24, 24-105, 100-400 (zestaw ciemny zoom)
2) 16-35, 24-70, 70-200 (zestaw 2.8 zoom)
3) 14, 24/35, 50, 85, 135 + jedno tele które nam pasuje (zestaw jasne stałki)
Do tego jeżeli ktoś lubi to lampa + Pockety/Pixle, statyw, laptop etc.
@micles ! ;-)
Mam niestety podobne wrażenia jak Dinderi.
Problem jest bowiem zamkniętą pętlą: gdybyś wiedział do czego służy sprzęt, który chcą Ci Rebel polecić, nie pytałbyś o niego, a przynajmniej nie w ten sposób.
Możesz napisać coś więcej? Na czym polegał problem ?
Pytanie jak najbardziej serio, bo od dłuższego czasu zastanawiam się które z tych szkieł wybrać do takich bardziej ogólnych zastosowań (uzupełnienie do stałek). Generalnie to, poza światłem, wszystko przemawiało za 24-105 (waga, IS, cena). Natomiast co do jakości, ergonomii itd. nie miałam możliwości osobiście sprawdzić, stąd moje pytania.
Ja powinienem się zamknąć zanim napisałem cokolwiek. Efekt jest taki, że zaraz naskoczą na mnie wszyscy właściciele 24-105, a tego akurat pragnę uniknąć.
Jest cały wątek w obiektywach o tych szkłach. Wrzucałem nawet jakieś sampelki jak miałem oba w domu. Poczytasz rożne opinie, wybór będzie prostszy.
Z rzeczy, których nie znajdziesz: zacinający deszcz szybciej dostanie się pod mniejszą osłonę dłuższego zooma.