Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Idealny zestaw na egzotyczną wyprawę

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Zastanawiam się tylko, czy jest sens znowu dyskutowac na ten temat. Niedawno był watek per "malediwy", czy inne "wyspy bahama", gdzie ewidentnie chodzilo o jakąś małookreśloną prowokację. Ciekawe, czy tym razem nie chodzi o coś podobnego.
    Prowokacja czy nie, jak ktoś mylący będzie szukał rozwiązania, to zawsze znajdzie jedną opinię więcej. A chyba o to w tym chodzi.
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Prowokacja czy nie, jak ktoś mylący będzie szukał rozwiązania, to zawsze znajdzie jedną opinię więcej. A chyba o to w tym chodzi.
    dokładnie - chyba po to jest forum właśnie aby wymienić doświadczenia i w efekcie dokonać lepszych wyborów w przyszłości. W niektórych najładniejszych zakątkach świata jest się tylko raz w ciągu życia więc lepiej być przygotowanym niż obudzić się później z ręką w nocniku...

Nie wiem też dlaczego tutaj się doszukujecie prowokacji i jaki by był w tym sens. Kto ma jakieś doświadczenia i chce się nimi podzielić to chwała mu za to - skorzysta pewnie wiele osób również w przyszłości.

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

@rebel78 -- a Ty w ogóle jakiś sprzęt już masz? czy startujesz od zera?

I o jakim budżecie mówimy? bo biorąc pod uwagę Twój wątek o "dobrych i tanich" szkłach do marka II zaczynam się bać.

I jeszcze jedno. Ja mam 40tkę. Ostatnio miałam okazję pofotografować piątką kolegi, z jego szkłami klasy L. I co? I kurczę, nie widać różnicy. Tzn widać, ale niepowalającą. Co śmieszniejsze nie widziałam też większej różnicy między moją sigmą a 17-40 podpinanym do 40tki.

Generalnie może za dużo gadam, ale to że wydasz 2x więcej kasy nie znaczy że zrobisz 2x lepsze zdjęcia. Ale jak naprawdę masz kasę na zestaw 5dmkII to bierz -- też bym brała jakbym mogła

PS. Co do najładniejszych zakątków w których się jest raz w zyciu -- na mauritius lecieliśmy jak do "raju na ziemi" a raj okazał się zaśmiecony i zakrzyczany po hindusku. Nie stać nas było na zamknięte hotele, które go zapewniały -- całe szczęście, że nie lecieliśmy po cenach standardowych, bo by mnie chyba szlag trafił ;-) No i zdjęcia z pierwszych 2 dni mam skopane, bo nie umiałam obsłużyć aparatu.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

FF + druga pucha +
    1) 12-24, 24-105, 100-400 (zestaw ciemny zoom)
    2) 16-35, 24-70, 70-200 (zestaw 2.8 zoom)
    3) 14, 24/35, 50, 85, 135 + jedno tele które nam pasuje (zestaw jasne stałki)
    Do tego jeżeli ktoś lubi to lampa + Pockety/Pixle, statyw, laptop etc.

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

@micles ! ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mam niestety podobne wrażenia jak Dinderi.

Problem jest bowiem zamkniętą pętlą: gdybyś wiedział do czego służy sprzęt, który chcą Ci Rebel polecić, nie pytałbyś o niego, a przynajmniej nie w ten sposób.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    FF + druga pucha +
    [...]
    3) 14, 24/35, 50, 85, 135 + jedno tele które nam pasuje (zestaw jasne stałki)[...]
    Chyba nie byłes nigdy daleko od mamy
    6 stałoogniskowych obiektywów + 2 puchy na szyji to super-zestaw, żeby się zalamać psychicznie na wyjeździe w nieznane.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Ja wziąłem 5II z 24-70, on tę samą puszkę z 24-105. Mogę pokazać swoje zdjęcia i w kontrze zacytować dosłownie jego bluzgi. Mniejsze nie zawsze znaczy lepsze, szczególnie gdy mamy hopla na punkcie jakości.
    Możesz napisać coś więcej? Na czym polegał problem ?

Pytanie jak najbardziej serio, bo od dłuższego czasu zastanawiam się które z tych szkieł wybrać do takich bardziej ogólnych zastosowań (uzupełnienie do stałek). Generalnie to, poza światłem, wszystko przemawiało za 24-105 (waga, IS, cena). Natomiast co do jakości, ergonomii itd. nie miałam możliwości osobiście sprawdzić, stąd moje pytania.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Możesz napisać coś więcej? Na czym polegał problem ?
    Ja powinienem się zamknąć zanim napisałem cokolwiek. Efekt jest taki, że zaraz naskoczą na mnie wszyscy właściciele 24-105, a tego akurat pragnę uniknąć.
    Jest cały wątek w obiektywach o tych szkłach. Wrzucałem nawet jakieś sampelki jak miałem oba w domu. Poczytasz rożne opinie, wybór będzie prostszy.
    Z rzeczy, których nie znajdziesz: zacinający deszcz szybciej dostanie się pod mniejszą osłonę dłuższego zooma.
    Jarek

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Chyba nie byłes nigdy daleko od mamy
    6 stałoogniskowych obiektywów + 2 puchy na szyji to super-zestaw, żeby się zalamać psychicznie na wyjeździe w nieznane.
    Jakbym miał ten zestaw, to na wycieczki pewnie brałbym wszystko i dźwigał z uśmiechem na ustach Inna sprawa co z zabezpieczeniem tego przed kradzieżą...

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów