Odp: "kolory" obiektywow?
ale w czym problem koledzy skoro wiekszosc z Was robi rawy? dla mnie to zaden argument i powod do stresu nawet jak od czasu do czasu zapne m42. wszystko i tak w postprocesie do ustawienia
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
ale w czym problem koledzy skoro wiekszosc z Was robi rawy?
Nikoniarze też robią w rawach, ale jednak narzekali na kolory z D300 i D700.
Takie zafarby oznaczają konieczność (często bardzo czasochłonnej) obróbki.
Nie wystarcza samo ustawienie balansu bieli.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Nikoniarze też robią w rawach, ale jednak narzekali na kolory z D300 i D700.
Takie zafarby oznaczają konieczność (często bardzo czasochłonnej) obróbki.
Nie wystarcza samo ustawienie balansu bieli.
Oni narzekają na kolory jakie wypluwa ich "super" matryca a nie słoiki :) Ja o tym nie myślę, więc nie mam stresu i dylematów takich jak powyżej :)
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
ale w czym problem koledzy skoro wiekszosc z Was robi rawy? dla mnie to zaden argument i powod do stresu nawet jak od czasu do czasu zapne m42. wszystko i tak w postprocesie do ustawienia
Nie no, proszę Cię. Gdyby tak podchodzić, nie ma sensu kupowanie drogich szkieł, bo wszystko można zrobić w postprodukcji.
Jak to ktoś kiedyś śpiewał Kabaret Młodych Panów w piosence W Aucie "Choćbyście nie wiem jak się starali, to nie zrobicie z Tico Ferrari" ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Oni narzekają na kolory jakie wypluwa ich "super" matryca a nie słoiki :)
A jaka to różnica? Przecież i tak te kolory rejestruje matryca i potem mamy dodatkową robotę w postprocesie.
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Oni narzekają na kolory jakie wypluwa ich "super" matryca a nie słoiki :) Ja o tym nie myślę, więc nie mam stresu i dylematów takich jak powyżej :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
A jaka to różnica? Przecież i tak te kolory rejestruje matryca i potem mamy dodatkową robotę w postprocesie.
Jakby tak podpiąć słoiki nikona do puszek canona, to dopiero byłyby kolory ;).
Czepiacie się i tyle, zamiast robić zdjęcia :)
tak po prawdzie, to kolory Samyanga 14 sa dosc mocno przeklamane i ocieplone w porownaniu z np. elzbietami.
sa zdjecia, gdzie to ocieplenie sie sprawdza (landszafty rano czy poznym popoludniem), ale sa takie, gdzie zre po oczach.
korekta kolorow w RAW to nie jest, wbrew pozorom, taka prosta sprawa. przynajmniej jak sie robi nature, gdzie jest
duzo niebieskiego (czy fioletowego) i zielonego ewentualne ocieplenia kolorow czy inne niedoskonalosci w transmisji
spektrum kolorow sa bardzo wyraznie widoczne i ciezkie do dobrego skorygowania.
być może masz rację tylko ja nie zwracam na to zupełnie uwagi a zrobiłem już kilka plenerów 14tką samiego :)
ja widze na porownaniu bezposrednim 14 z 17-40. jak nie zapomne to w domu z LR odgrzebie i podepne cos...