a ja mam propozycje dla autora wątku, bo po przejrzeniu jego strony widzę że obróbka leży...
Photoshop jest trudnym narzędziem i bez biegłości w posługiwaniu się warstwami i maskami jest bardzo trudno powiększyć zakres tonalny, podbić kolory kontrast bez szkody dla jakości zdjęcia...
czy próbowałeś pracować w Lightroom 2? jak nie to ściągnij darmowego traila ze strony adobe.com,
Ja długo zastanawiałem się nad zakupem LR2, gdyż workflow BR+CR+PS miałem opanowany do perfekcji.
Niestety konieczność obróbki setek a nawet tysięcy zdjęć w czasie kilkunastu, kilkudziesięciu godzin zmusiła mnie do poszerzenia swojego workflow właśnie o LR2...
Dlaczego ten program? Bardzo łatwo jest tam dokonywać lokalnej obróbki zdjęcia np: przyciemnić tylko niebo o -1EV podbić kontrast tam gdzie to potrzebne i zmniejszyć gdzie go za dużo, auto-mask działa rewelacyjnie
generalnie jak poszukasz tutoriale na necie jest nawet taka fajna stronka o Lightroom:
www.lightroomkillertips.com -polecam biblia dosłownie!
Oczywiście PS daje dużo większe możliwości, ale LR2 umożliwia pracę na kilkudziesięciu kilkuset zdjęć naraz, ma auto save i wszystko mozna poprawiać w nieskończoność... bez znacznego pogorszenia jakości bo pracujemy na pliku RAW.
interface jest bardzo intuicyjny wszystko, to bardzo przyspiesza prace nad setkami zdjęć co jest niesamowicie ważne w fotografii ślubnej itd. itp.
Bardzo ważne jest praca w RAW i w 16 bitach, możliwie najdokładniejsze trafienie z ekspozycja podczas robienia zdjęcia, analiza histogramu:
Tu bardzo ważna uwaga : większość*fotografów nie zdaje sobie sprawy że patrząc na histogram na LCD puszki widzi histogram jpg'a a nie aktualnego RAW !!! co za tym idzie dużo fotek ma zapas w higlights (czasami 1 f stop) , zdecydowana większość fotografów produkuje zdjęcia niedoświetlone i podczas post-procesu podbijanie ekspozycji pieprzy nam kolory.
Kolego paczk, masz bardzo porządny sprzęt (masz nawet lepszą puszkę od mojej;) ) więc nie widzę powodu żebyś nie był w stanie wyprodukować takich zdjęć jak te prosto z aparatu:
http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=130
http://nforum.nikon.org.pl/showthread.php?t=63486
Zauważyłem tez że podczas konwersji do BW tracisz masę detali zarówno w cieniach jak i bardzo oświetlonych częściach zdjęcia. Może spróbujesz techniki opisanej w wykładzie nr 11. - albo przestudiuj ja u źródła z książki Scotta Kelby str. 190 - której zakup bardzo polecam.
Wielu CB userów po zakupie tej rekomendowanej przeze mnie pozycji naprawdę podniosło poziom swoich prac.
pozdrawiam i jak masz jakieś konkretne zdjęci prześlij mi RAW a postaram się wyciągnąć go do poziomu takiego jakiego oczekujesz zrobię to za darmo i jeszcze wyśle ci dokładny opis jak to zrobiłem ...
pomagam w edycji zdjęć kilku poważnym, fotografom przygotowuje dla nich zdjęcia do druku i do sieci, a ponadto lubię dzielić się wiedzą, lubię dzielić się wiedzą....:)