Dysk zewnętrzny 2,5" z obudową USB
to może tym razem ja bym chciał się poradzić, jaki sobie wybrać dysk na takie małe archiwum :-)
Sprawa wygląda tak, ze mamy w domu w komputerze dysk 80GB podzielony na trzy partycje (system, żona i ja), moje zdjęcia same tylko JPG zajmują już większą część tego dysku, nie tylko mojej partycji :-), a oprócz tego mam pozgrywane RAW i JPG na płytach DVD i doszedłem do wniosku, że trzebaby zrobić z tym jakiś porządek :-)
Urządzenie w załozeniu chcę używać jako archiwum, ale też od czasu do czasu chciałbym podpinać do komputera w celu przeglądnięcia starszych zdjęć, zabrać ze sobą do znajomych aby przeglądać wspólnie lub wykorzystać jako duży pendrive do przeniesienia np. kilkudziesięciu GB innych danych;
nie mam bzika na pkcie bezpieczeństwa (zgromadzone tam zdjęcia i dane nie muszą przetrwać eksplozji nuklearnej ;-)), równoległe archiwum zdjęć będzie dalej na płytach CD i DVD.
W mojej ocenie wystarczy mi 250-320GB, z tego co widzę, trzeba na to przeznaczyć ~250zł, na Allegro wstępnie wybrałem takie rzeczy:
1. Samsung SpinPoint MP2 HM251JJ w obudowie aluminium
2. Dysk LaCie zew.250 GB, 2,5'' USB2.0,zasilany z USB
3. 250 GB DYSK Fujitsu-Siemens 2,5" USB ALU
4. 250GB Samsung w czarnej obudowie 2,5 USB
5. 250GB DYSK SAMSUNG 2,5" 250 GB NA USB SKÓRA
6. 320GB NT2600 Premium 2.5 USB 2.0 Zasilanie z USB
co myslicie o tych modelach? jakieś za i przeciw? na jakie parametry najbardziej zwracać uwagę?
a może macie jakieś lepsze pomysły w takich cenach?