http://img71.imageshack.us/my.php?image=img7270kj1.jpg
Wersja do druku
Olympus miał lepszego kita, teraz to się bardziej wyrównało.
A z innej beczki: nie bardzo mam czas podjechać do jakiejś "macalni", choć pewnie w końcu to zrobię. Interesuje mnie przede wszystkim szybkość działania ostrzenia na zasadzie wykrywania kontrastu LV z szybkim obiektywem USM (nadal kiepska?) oraz odgłosy wydawane podczas robienia zdjęć w tym trybie. Czy jest równie cicho jak w trybach silent w 40d? A może nawet ciszej?
Bzdura. To dwa całkiem różne obiektywy, do całkiem różnych zastosowań. To tak jakby porównywać jazdę samochodem osobowym po szosie z jazdą terenówką przez bagna i bezdroża.
Czego jest warty kit 18-55 do 450D można przeczytać tutaj.
http://www.photozone.de/Reviews/Cano...report--review
Nowy kit to zupelnie inna bajka. Odwrocil mocno sytuacje jesli chodzi o najtansze szklo.
Oredownicy innych systemow zarzucali 400D slaby obiektyw kitowy, przy 450D stal sie zaleta nie wada.
Odgrzebalem troche temat, a to z tego wzgledu, ze po przeczytania wlasnie testu na optyczne pl co tyczy sie tego watku wczoraj w rece wpadlo mi czerwcowe Foto-Video i rowniez test 450D.
Prosze mi powiedziec jak to mozliwe, ze optyczne pl i Foto-Video (oba uwazama za fachowe zrodla) maja skrajnie odmienne opinie w pewnym zakresie oceny. Konkretnie chodzi o szumy i jak optyczne pl chwala nowa matryce w 450D i wyniki testow przedstwionych przez nich stawiaja nowego Canona na poziomie D300 w tym zakresie to Foto-Video gani za to 450-tke twierdzac, ze pod tym wzgledem nie dorownuje ona nawet D60.
A wiec Panowie powiedzcie mi jak to jest, bo zamierzam kupic lustro max do konca roku i robie juz teraz solidne rozeznanie, zeby w momencie jak juz bede mial cash to bede musial tylko szukac sklepu. Wybor padl na 450D (kiedys juz mialem Canona) z wielu wzgledow choc tym najistotniejszym argumentem, ktory przewazyl zdaje sie byc wlasnie niski poziom szumow, z ktorego Canon zawsze slynal. Wedle optyczne.pl szum w 450D jest taki na ISO 1600 jak w A350 na 400.
A wiec gdzie lezy prawda?
To tylko testy, a testy są jakie każdy widzi.
Najlepiej przejdź się do sklepu z własną kartą i zrób swój test, na spokojnie porównasz jakość zdjęć w domu z jednej i drugiej puszki. Przy podejmowaniu decyzji zastanów się również o Twoich potrzebach sprzętowych na przysłość i bierz pod uwagę system jako całość. Dziś DSLRy bardzo szybko się starzeją...
Wiesz.. akurat te 2 źródła które podałeś są... hmmm trochę mniej wiarygodne niż zakładasz. Wiedzę z nich czerp oczywiście ale... przez dość mocny filtr realności ;) Na optycznych już wiele razy były wytykane poważne błędy i ogromna większość z nich nie była nawet poprawiona... wiszą w dalszym ciągu na stronach. Foto-Video natomiast jest dość często osądzane o ogromną stronniczość (znaczy się firma która więcej płaci za reklamy jest "lepsza" w ocenie i rankingach).
Odnośnie ocen z optycznych poszperaj na forach wszystkich systemów foto oraz również na samym forum macierzystym tego portalu. Ocena rzetelności portalu to chyba tak koło 50/50 :mrgreen: tak mnie przynajmniej wychodzi...