moje doświadczenia z foto-tronik
Osobiście nie polacam tego serwisu. Spotkałem się z tą firmą na targach foto w Łodzi i zagadnąlem na temat zepsutego w moim apracie spustu migawki. Powiedzieli mi że to typowa ustka w moim modelu i wymiana nie stanowi większysz komplikacji. Postanowiłem reanimować moją 300 tkę bo chociaż jest niewiele warta to czasem mi się przydaje. Na targach dowidziałem się iż taka usługa u nich kosztuje 180 zł. Wziąłem kuponik promocyjny, aby nie zapomnieć nazwy i będąc w stolicy okazyjnie , zostawiłem aprat. Pierwszy zgrzyt przy ladzie dowiedziałem się że taka usługa kosztuje u nich ponad 340. Coś tu nie gra tym bardziej że ten aprat pewnie nie jest wart wiele więcej. Mówię więc pani żę rozmawiałem z technikiem i powiedział mi co innego. Wykonała tajemniczy telefon i technik potwierdził. Aparat został odebrany po jakimś czasie przez znajmego . Właczyłem go okazuje sie jak nie działał tak nie działa nadal. Zadzwoniem z reklamacją, że nie działa . Odpowiedzieli żeby przysłać. Wysłałem i napisałem maila iż wysylam do rekamacji. Dzwonie po 10 dniach okazało się żę wcale się aparatem nie zajęli bo nie skojarzyli przesyłki z mailem, bo kto inny odbiera pocztę a kto inny przesyłki. Myśleli że aparat jest wsłany do wyceny. Bez komentarza. Po kolenym tygodniu naprawili. Napisano mi w odpowiedzi iż uznają reklamację. Popstrykałem trochę zdjęć i po jakimś czasie te same objawy. Wyslałem go ponad 2 tygonie temu i na razie cisza. Tym razem napisałem na kartce co i jak razem z Apatem. Dostałem odowiedź iż zostal przyjęty do napawy. Zadzonię jutro i spytam czy naprawili. Najgorsze jest to że cały czas placę za usługę kurierską 43 zł. Co nie jest mało jak wysyła sie sprzęt kilka razy. Przy tym żenująca obsługa po drugiej stronie słuchawki. Zadzwoniłem do Infolinii Canon Polska a Pan odpowiedział mi grzeczne, żę oni działają w jednej drużynie i nie mają zamiaru nic z tym robić. Serwis ma autryzację a ja mam prawo do reklamacji uslugi gwarancji itp. Tak jak by powiedział mi że ma mnie w dupie i tyle. Nie ma co sobie psuć nerwów z tym serwisem i tracić czasu .Takie jest moje subiektywne zdanie . Zdecydownie nie polecam, chociaż wyboru nie ma zbyt wielkiego. Następnym razem, jeśli zostanę przy Canonie to sprzęt pojedzie do Berlina.
Dziwne praktyki Fototronika
Ustalenie ceny naprawy opiera sie na danych z sufitu,Ile zapłacisz -:roll:
Zwykle startują od 270 PLN za robocizne bez cżeści , a gdy klient rezygnuje , opuszczają na niższa wartość .Jak się zdecydujesz po przemyśleniach na spoko, i wrócisz się z decyzją naprawy, cena za usługę znów wędruje w górę Targowane jak na bazarze .Czy jakośc usług podobna ? Może nie. za krótki czas by ocenic rzetelnosć.Ale skoro bez wymiany cześci , to pewnie czyszczenie i regulacje,
Ale 250 poszło.
Wykonałem już kilka napraw w Foto-Tronik
Nie wiem skąd tyle niepochlebnych opini, ale wygląda mi to na jakąś grubszą aferę.Przeczytałem wszystkie posty i rzeczywiście przy tej ilości sprzetu który wykonuje Fototronik w przeciągu roku wasze nagatywne opinie tak naprawdę nic nie znaczą.Każdemu może zdażyć się error.
Jestem użytkownikiem kamery XL-1.Moja kamera niestety się zmasakrowała port fire wire, pasy przy odtwarzaniu i nagrywaniu.Dwa lata wcześniej kamera krążyła między kilkoma serwisami, nieautoryzowane nie były w stanie naprawić sprzętu bo regulacje itd. Będąc przejazdem zawiozłem sprzęt do fototronik i naprawili mi go ze sprowadzeniem części w ciągu dwóch tygodni.
Wymienili mechanikę i płytę fire wire -zapłaciłem 1500zł/inny serwis kazał wymienić mi płytę główną za 3000pln.:shock:(okazuje się że fire wire w XL-1 jest na oddzielnej płytce a nie na płycie głównej)
W tym roku korzystałem jeszcze z konserwacji i wymiany klawiszy zoom.Zapłaciłem za całaść 400zł.Ludzie nie przesadzajcie.
Teraz coś na temat innych serwisów:
Co najciekawsze w foto-tronik panie z obsługi nie jadą po żytniej ani po innych serwisach co świadczy o wizerunku przedsiębiorstwa.
Natomiast ktoś wcześniej polecał Tech-Foto.
Lepiej sprzętu tam nie zanoście, szkoda waszego czasu, nie mają części zamiennych do canon'a bo nie są autoryzowanym serwisem marki canon.Moja znajoma, bliska znajoma chciała sprzwdzić rzetelność serwisu tech-foto i oddała sprzęt jakiegoś ixus'a na naprawę lampy błyskowej.Trzymali sprzęt tydzień i nie zrobili, w fototroniku zrobili na następny dzień.
Tak samo było z naprawą lustrzanek EOS-33 i 20D mojego kolegi.
W tech foto powiedzieli, że naprawią back focus w 20D nic nie zrobili powiedzieli że do wymiany jest matryca.Kolega oddał sprzęt do Foto-tronik
wystarczyła komputerowa regulacja sprzętu.