Lub znacznie lepszy lecz trochę krótszy EF 70-210 f/3.5-4.5.
Wersja do druku
to moze kup to na co Cie stac, pomaluje sobie na bial troche kartonu papieru, ladnie wydrykowac i juz bedziesz wzbodzal respek w parku, bo nie wazne jaki, z daleko dla kowalskiego to nie robi roznicy, wazne ze dluuuuugi, znaczy dobry i drogi
wydaje mi się że chodzi ci o zwykły tele obiektyw za niewielka cenę jest ich kilka a najlepsze z nich to chyba sigma 70-300 i tamron 70-300 jestem posiadaczem tego drugiego i jak dla mnie totalnego laika jest naprawdę świetny do portretów lecz ma jedną wadę wolne AF które sie gubi w ciemności ale i tak polecam
Do wyrwania na allegro za ~600zł lecz trzeba uważać aby nie pomylić go z wersją ze stałym światłem F/4.0.
Szybki AF, dobry optycznie (po przymknięciu jest nawet b. dobry)
Minusem może być jego zewnętrzna budowa(plastik + wysuwający się tubus), czarny kolor i brak czerwonego paska ;)
http://canon-board.info/showthread.p...210#post307699
>>sigma 70-300 i tamron 70-300
Niby ktore ?
Jego cena oscyluje w granicach 750-800 zł (jeżeli chodzi o Allegro). W przypadku ceny zdecydowanie niższej (czyli np. sugerowane 600 zł) należy zwrócić szczególną uwagę na jego stan zarówno wizualny jak i mechaniczno/optyczny.
Moim zdaniem ciężko pomylić wersje (choć oczywiście wcale tego nie wykluczam) ponieważ ich wygląd zewnętrzny jest zdecydowanie różny. Model ze światłem 4.0 jest wykonany zdecydowanie gorzej i można go z łatwością odróżnić od wersji f/3.5-4.5.
Nie bardzo rozumiem argument iż jego minusem jest czarny kolor. Jeżeli chodzi o budowę to uważam iż jest ona naprawdę solidna. Niestety za taką cenę nie otrzymamy obiektywu w białej magnezowej obudowie z wewnętrznym "zoomowaniem" i czerwonym paskiem dookoła, jednakże to za co zapłacimy jest w 100% warte swojej ceny. To jedne z najlepszych (jeżeli nie najlepsze) szkieł w swojej klasie cenowo-jakościowej.
a ja myślę ze ktoś tu sie naoglądał Euro 2008 i tych wszystkich fotografów za reklamami bocznymi z tymi armatami przy aparatach i chce teraz coś takiego kupić (tanio) :)
pozdro
Szkoda ze autor sie nie odzywa ;)
Tanio (ale to zawsze pojęcie względne) i długo to wg. mnie Canon 400/5,6 - super optyka przy szybkim AF i małej masie. Światło do zaakceptowania.
Szkiełko nie jest super tanie (w polsce używki za ok. 2600-3000, w USA ok 800-900$) ale za te pieniadze nie kupi sie niczego innego.
A nawiasem mówiąc autor powinien chyba w końcu zdradzić co oznacza wg. niego "długi tele" i "tani".