Znaczy twoja Pani podobnie jak moja gustuje w dosc sporych "torebkach" ;)
Wersja do druku
ooo na moje wyszło :lol:
a na powaznie to naprawde przyzwoity sprzęt sam koło niego chodze na taki kieszonkowy(ja lubie duze kieszenie :D) backup i nie wiem cały czas czy kupic to czy moze 400D... kasa podobna a jednak 4-setki w kieszeń nie wrzuce jak cos wiec pewnie tez sie na nim skończy :)
Witam,
posiadam f30 i jestem z niego zadowolony (kupowałem go kiedy były dopiero zajawki o G7 - teraz bym się zastanawiał, który wybrać) , ma oczywiście pewne ograniczenia, szczególnie przy przyzwyczajeniach lustrzankowych ;)
Z zalet mogę wymienić:
- akceptowalne ISO do 800
- świetny akumulator
- akuratne kolory
- spore możliwości ustawień manualnych, ale brakuje mu trochę do serii G
- wściekła zielona dioda, która pomaga ustawić ostrość w ciemnościach ;)
- nagrywa całkiem niezłe filmy z dźwiękiem, ograniczone tylko pojemnością karty
Z wad:
- czasem lubi przepalić (na szczęście jest korekta, ale nie działa ona w trybach automatycznych - więc dla osób, które tylko z takich korzystają może być to pewien problem)
- w trybach automatycznych (poza nocnym) nie ma się wpływu na ISO i na mój gust na mogło by być zawsze o połowę niższe (z pewnego punktu widzenia może jest to ok, bo czasy wychodzą bardzo bezpieczne)
- brak przycisku AE lock, co w połączeniu z wyborem centralnego punktu wybierania ostrości prowadzi do powstawania przepaleń. Jakoś automatyczne wybieranie punktu ostrości mi nie podchodzi (chociaż może przy tak dużej GO może nie jest to tak istotne). Więc wykonanie zdjęcia przebiega tak: prawidłowy kadr i rzut oka na czas, przekadrowanie tak aby centralny punkt był np na twarzy, korekta naświetlenia, migawka do połowy - ostrość, przekadrowanie i strzał... uff... lustrzanką prościej się fotografuje ;)
- brak korekty błysku, tej na minus
Podsumowując: fajny aparacik, ale użytkownik powinien choć trochę świadomości fotgraficzno technicznej posiadać :)
pozdrawiam
:) No i właśnie o to mi też chodziło...
vide wyżej - > na rower super, miałem już dość plecaka z lustrem a tak i babeczce coś małego i w razie co to jest opcja lekkiego plecaczka, który nie bije po plecach na wybojach :)
:) taaaa... wyjmie najwyżej ze 100 szminek i 50 pudrów to się zmieści i aparat :), no ale jakość za to bez kompromisów.
Powiem Wam szczerze zastanawiałem sie nad lumnixami i innym "sprzętem grającym" ale jednak choć "telewizory" robią coraz lepsze zdjęcia wolę to co mam. A fotki super.
Jeszcze raz dzięki za posty.
Pozdrowienia 2ALL.
To ja się dołącze.
Ma ktoś zabawkę pt. Ricoh GX100 ?
Z testów na dpreview wygląda nieźle a i 24-72 zachęca :)
Pozdrawiam
Ja dla mojej niestety byłem zmuszony do zakupu Sony W35 ;) Nawet nie jest aż tak tragicznie, chociaż jest prawie wielkości moich dwóch kart CF w pudełeczkach ;)