Nie ma lepszego szerokiego kata na cropa ... i nie ma tez drozszego zaraz dodam. Mam i polecam - ale polecam tylko z tego wzgledu ze innego nie znam.
Wersja do druku
Nie ma lepszego szerokiego kata na cropa ... i nie ma tez drozszego zaraz dodam. Mam i polecam - ale polecam tylko z tego wzgledu ze innego nie znam.
Nie, pójdzie na sprzedaż. Na FF najszerzej (oprócz fisheye) jest Sigma 12-24mm.
A wszelakie zamienniki typu tamron 17-35 czy tokina 12-24 używacie tego na cropie z Canonami ?
Sam używam sigmy 20mm f1,8 z moim kropkiem 1,5 robi się 30mm szkło bardzo udane według mnie no i juz prawie szerokie. Z Canonem takiej sigmy ktoś z forumowiczów używa ?
Pytanie kiedy ty chcesz kupić 5D? Jeżeli za niedługo to po co chcesz taki szeroki zoom który potem i tak będziesz musiał sprzedać? Odpowiedz se lepiej na pytanie czy w ogóle planujesz w najbliższym czasie przesiadać sie na FF.
Wydaje mi się, że nie będziesz mógł używać Tokiny od 12 mm na FF, prędzej coś od 19 mm pewnie...
28mm na 1,6 to nawet nie jest namiastka szerokości. Porządne szkła pod cropa z dużym dołem to tokina 12-24 i canon 10-22 - canon lepszy. Oba dają dobrą jakość, choć tokina trochę aberruje - da się znieść. Sam miałem dwie takie tokiny pod 30d kiedyś i chwaliłem bardzo. Od 28mm lepsze jest już 24, choć na cropie to i tak niespecjalnie szeroko.
Jak chcesz szeroko na FF z perspektywie to 17-40 canona lub 16-35 2,8 albo wspomniany tamron 17-35.
znaczy sie co: wiesz, że temat się powtarza i chciałeś nam zrobić na złość? :evil:
http://canon-board.info/search.php?q...ki&titleonly=1
A nie lepiej poczekać na Tokina 11-16 F 2.8