Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z fotografią nie ma żadnego znaczenie który z tych dwóch kupisz. Jeden i drugi będzie świetny.
Wersja do druku
Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z fotografią nie ma żadnego znaczenie który z tych dwóch kupisz. Jeden i drugi będzie świetny.
Moi Drodzy
dzięki Wam wszystkim za cenne rady i porady ael nadal pozostaje w kropce. czy może w takim razie ktoś wie jaki najlepiej dobrac obiektyw, bo myłsałem o kupnie samego "body" plus lepszy obiektyw.
dzięki i liczę na więcej informacji
Różnica w cene body z kietem lub bez jest znikoma....radzę więc wziąść z kitem i rozeznać się w temacie...
Ja miałem ten sam dylemat i wybrałem 400D i nie żałuję. Przekonał mnie do tego AF z 30D. Poza tym jak się bardziej wkręcisz i za jakiś czas będziesz zmieniać body, to łatwiej Tobie będzie sprzedać 400D niż starszy model jakim jest 350D.
Co do zakupu body z kitem czy bez, to kup body z kitem, a nie samo body. Różnica wyniesie około 200 zł albo mniej, a tak masz zawsze szeroki kąt. Za tę cenę innego nie kupisz, a wcale nie jest taki zły jak mówią i na początek wystarczy.
Poza tym polecam Tobie Canona EF 50 f/1.8 - dobre, jasne, stałoogniskowe szkło za niewielkie pieniądze. Mam egzemplarz od Cichego i jestem bardzo zadowolony.
No cuż :mrgreen: - ponieważ (jak piszesz) rozpoczynasz dopiero swoją przygodę z fotografią:lol: , kup sobie na początek body z kitem, a to dla tego, że po pierwsze nie wiesz jeszcze czy Ci się focenie spodoba:confused: , po drugie wbijanie się w dość kosztowne (bądź co bądź) obiektywy, lampy, etc :-( - może być nieco na wyrost.
Ja też uważam że warto kupić 400D z kitem. W stosunku do 350D, którym też troche fociłem, czterysetka ma lepszy AF. Jeśli chodzi o różnicę w jakości zdjęć to praktycznie jej nie ma, a przynajmniej dla mnie jest niezauważalna. Tak samo trudno ocenić użyteczność automatycznego czyszczenia matrycy. Natomiast to, co widać na pierwszy rzut oka to wyświetlacz - w 400D jest dużo większy i jakby jaśniejszy oraz bardziej kontratsowy - łatwiej ocenić czy zdjęcie jest ostre, a ustawienia aparatu widać dobrze nawet w bardzo jasnym słońcu. Dlatego też nie brakuje wcale drugiego wyswietlacza z parametrami.
Jesli chodzi o szkiełko z kita to na początek jest zupełnie wystarczające. Jedyne co może przeszkadzać to to, że jest troche ciemne. Ale i tak uważam że ma bardzo dobrą proporcję jakość/cena. Jeśli będziesz potrzebował dobrego i taniego tele to warto zainteresować się Sigmą 70-300 DG APO. Bardzo przyjemny obiektyw, niestety jak dla mnie ma za wolny AF (ponieważ często fotografuję zwierzęta i inne obiekty w ruchu, w końcu zainwestowałem w L-kę 70-200 f/4).
[przeniesione z http://www.canon-board.info/showthre...08#post264708]
tak sie zastanawiam jaki jest sens wymiany 350D na 400D ? :|
Lepszy AF, wieksza matryca i odkurzacz...