Poproszę o krótkie uzasadnienie, najlepiej w punktach ;)
Wersja do druku
Zacznę od tego, że 80D to fajna puszka. Nie wiem czy nie najlepsza z tego co canon oferuje aktualnie w cropie. Osobiście jednak zawsze wybrałbym FF (nawet stare) ponad cropa ponieważ:
1. FF daje lepszą jakość. Nie mówię tylko o szumach ale ogólnie obrazek z FF ma to coś czego mi brakowało w cropie. Szczególnie to widać w 5D ze względu na małe upakowanie mpx.
2. Zdjęcia z FF lepiej się obrabia. Obrazek jest bardziej "elastyczny" w obróbce.
3. FF = brak przelicznika ogniskowej. Jak podpinam np. 50mm to mam obrazek z 50mm a nie robi mi się odpowiednik 85mm. Dla mnie to bardzo ważne.
4. FF daje mniejszą GO i to lubię*
Znalazłoby się jeszcze kilka innych powodów.
*Zaraz przyjdzie taki jeden pan i udowodni tobie, że FF nie daje mniejszej GO :)
aptur ma racje zwłaszcza jeśli pytasz się o szumy i użyteczne ISO. Ale crop jest nadal cropem i każdy praktycznie szumi od ISO 800 . Ja tam od 60D czy 500D nie widzę prawie różnicy w jakości obrazka. Oczywiście jest lepszy AF , LV, filmowanie itd ale obrazek jest podobny. Jak z 5D MKI - lepiej mieć lepsze szkło do niego niż najnowsze FF ze słabym szkłem ....
FF w ogólności tak. 5d w stosunku do matryc 80d czy 200d (hic!) już nie.
Jak w punkcie 1.
Kwestia przyzwyczajenia. Chyba, że używasz stu obiektywów, każdy o innej ogniskowej, to może być kłopotliwe ;)
Tak, FF daje mniejszą GO. Jeśli ktoś lubi, to rzeczywiście ma problem z APS-C, bo raczej nie nadrobi tego jaśniejszymi obiektywami. Dla mnie to akurat zaleta, bo głębię ostrości częściej mam za małą niż za dużą :)
P.S. Jakbym miał powiedzieć co 5d ma fajniejszego niż współczesne APS-C, to pewnie wymieniłbym... wizjer. Tyle, że w takim 80d czy 200d można to "skontrować" ekranem LCD, na którym nie tylko rzeczywiście coś widać, ale oferuje też sporo innych możliwości.
Wypada powiedzieć jaka decyzja została podjęta. Kupiłem 80d i jestem zadowolony. Doskonale rozumiem zachwyty nad ff, ale nie za wszelką cenę ;)
Decyzja została podjęta przed zadaniem pytania :D
No bo ja byłem nastawiony na te body, jedynie zastanawiało mnie ISO. Gdybym usłyszał że w tym jest lepszy np 70d, to pewnie wybór byłby inny :)