Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Canon 80d ISO

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 80d ISO

Witam wszystkich. Jestem fotografem amatorem (nie takim całkiem zupełnym) i głównie zajmuje się fotografią portretowa. Mam pytanie do użytkowników canona 80d. Jakie jest tam użyteczne ISO ? Na 6400 ten aparat da jeszcze radę? Zastanawiam się czy ten aparat będzie użyteczny na ślubie. Z góry dzięki zap pomoc ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Canon 80d ISO

Moja odpowiedź będzie trochę nie na temat - jeśli interesują Cię głównie portrety i myślisz o ślubach, to zastanów się nad 6d, w sensownym stanie chyba da się znaleźć w okolicy ceny nowego 80d (tak, wiem, co nowe to nowe, ale co pełna klatka to pełna).

Dopiero zaczyna

Wiem, że pełna klatka jest najlepsza w tym wpadku. Ale do tej pory użytkowałem 450d i 1200d i oprócz słabego ISO i kiepskiego AF nie narzekałem na cropa. Ogólnie jestem już nastawiony na 80d właśnie z takich powodów że mogę go kupić nowego (wolę mieć aparat który mnie nie zawiedzie i będzie miał gwarancję, a z używkami wiadomo że pewności nie ma co do stanu, a finansowo jestem ograniczony na niespodziewane naprawy), gibany ekranik może się przydać, bo często robię ujęcia w pozycji leżącej, a wiadomo, że nie wszędzie położyć się da; no i dobry autofocus (wiem że przy portrecie jest to mało ważne, ale portret jest moim głównym zainteresowaniem, a nie jedynym). Na ff jeszcze przyjdzie czas. Ogólnie mam w planie zakupić 5d/ 5d mk2 ale to w jakieś przyszłości. Teraz potrzebuje dobre uniwersalne body. I właśnie najbardziej zastsnawia mnie jakie te 80d oferuje użyteczne ISO. Dodam że szkła jakie posiadam to kit, 50mm 1.8 stm, 85mm 1.8 i jakieś m42.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez DamianDami Zobacz posta
    wolę mieć aparat który mnie nie zawiedzie i będzie miał gwarancję, a z używkami wiadomo że pewności nie ma co do stanu, a finansowo jestem ograniczony na niespodziewane naprawy
    Popatrz w inny sposób: kupując nowy nie masz żadnej pewności, że Cię nie zawiedzie, masz tylko pewność, że jeśli zawiedzie, nie zapłacisz za naprawę, ale rozumiem Twoje podejście.
    Jeśli myślisz o ślubach, to masz jeszcze któryś z tych aparatów (450d/1200d)? Bo wyjście na ślub z jednym body, nawet nówką ze sklepu, to jest pewne ryzyko, jeden z przykładów http://www.canon-board.info/pierwsza...ilania-106071/
    A jeśli masz jakieś body na rezerwę, i jesteś w stanie kupić nowego 80d, to może 5d II? Powinno zostać na lampę (nie napisałeś, że masz, a bez żadnej lampy może być ciężko) i na jakieś nieprzewidziane naprawy. Znowu nie na temat

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Nie znam się, to się wypowiem
    Z wymienionych w tym wątku aparatów miałem w rękach jedynie 450D, a na codzień używam 1300D, z taką samą matrycą co 1200D.
    Ale:
    https://www.dpreview.com/reviews/ima...51923054632243
    W porównywarce brak T5 (1200D), więc mamy T6.
    Wygląda na to, że chcąc mieć nówkę cropa z najlepszym wysokim ISO, powinieneś dopłacić 1000 zł i brać 7DII.
    Jednakże:
    - przeskalowanie 24Mpix z 80D do 18Mpix (1200D) powinno poprawić jakość obrazka
    - na niskich ISO 80D ma najlepszy DR wśród cropów Canona
    - widziałem narzekania na 7DII na niskich ISO (nie bardzo wiem o co chodzi)

Dopiero zaczyna

Posiadam dwie lampy yongnuo 600ex-rt i 560 iv. Jeśli chodzi o body, to 450d i 1200d mam cały czas i zostają ze mną do końca także backup mam. Ogólnie nie mam zamiaru robić ślubów na codzien, jedynie przy okazji (do tej pory jeden cywilny zrobiony 1200d). No jeśli chodzi o 5d mk2 to wiem jak ten aparat maluje, ale po pierwsze jego marny AF, a po drugie, to wiadomo, że sprzęt dość leciwy i raczej nie użytkowany przez niedzielnych fotografów. Ogólnie na pewno zagości u mnie pełna klatka w bliżej nieokreślonym czasie ( myślę że może za pół roku), ale tak jak mówię- chcę mieć nowoczesne, sprawne i uniwersalne body o które nie będę musiał specjalnie się obawiać jeśli chodzi o niezawodność. Z tego co ja czytałem, to 7d ogólnie nie zachwyca z ISO, a o 80d jest dość mało informacji na ten temat ?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Widzę że kolega już zdecydował. 80D i basta. Szuka tylko potwierdzenia wyboru a wy wyjeżdżacie z jakimś 6d

Dopiero zaczyna

Widzę że nikt nie chce pomóc odnośnie użytecznego iso w 80d. A powiecie jak to jest z zapisem w mRAW? Czy faktycznie szum wtedy jest mniej widoczny? Czy lepiej robić zdjęcia w zwykłym RAW i potem skalować?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Widzę że nikt nie chce pomóc odnośnie użytecznego iso w 80d.
    Problem polega na tym, że nikt w Tobie nie siedzi i nie wie jakie iso jest dla Ciebie użyteczne.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Widzę że nikt nie chce pomóc odnośnie użytecznego iso w 80d. A powiecie jak to jest z zapisem w mRAW? Czy faktycznie szum wtedy jest mniej widoczny? Czy lepiej robić zdjęcia w zwykłym RAW i potem skalować?
    a internetu nie masz? mało w necie rawów testów porównań i wszystkie odnośnie kazdego aspektu tego aparatu?
    ściągnij se rawy mrawy srawy i se zobacz
    SONY

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów