Odp: Lustrzanka do fotografowania i filmowania makijażu.
Nikt nie mówi, że chcę od razu robić nie wiadomo co i podpisywać po nazwisku Photography. Rozumiem, że muszę ogarnąć podstawowe terminy i mam zamiar to zrobić jeszcze przed zakupem sprzętu, a póki co to zaciągam podstawowych informacji jego dotyczących. Na sprzęcie też nie chce pracować jakimś podstawowym, gdyż uważam, że to inwestycja długoterminowa i lepiej kupić raz coś lepszego, niż po krótkim czasie kupować kolejne komponenty, bo poprzednie nie wystarczają. Poza tym, mam zamiar pójść na drobną lekcję do znajomego fotografa który pokaże mi co i jak i wyjaśni podstawowe techniki i może kilka dla tych bardziej zainteresowanych. Teraz zapytacie dlaczego od razu po radę nie poszłam właśnie do niego? A no dlatego, że też nie chce aż tyle poświęcać jego czasu, gdyż to jest człowiek który pracuje 3/4 doby oraz lepiej poznać opinię kilku osób niż jednej.
Dziękuję wszystkim za dotychczasowe uwagi i rady. Jeżeli ktoś jeszcze będzie chciał się wypowiedzieć to proszę bardzo, chętnie poszerzę swoją wiedzę i wysłucham kolejnych osób lub kolejnych rad od dotychczasowych.
Jeszcze mam pytanie co do mikrofonu zewnętrznego bo może się ktoś interesuje. Potrzebuje mikrofonu którym będę zbierać dźwięk w pokoju, nie będę z Nim wychodzić na zewnątrz wiec tłumienie wiatru itp nie będzie potrzebne. Słyszałam że mikrofony firmy RODE są dobre ale strasznie drogie. Znacie może jakieś dobre, tańsze odpowiedniki?:)
Ja bym poszedł w nowszą puszkę. Brał bym Canona 760D i obiektywu 50 1.8 STM. Będzie to fajny zestaw do nauki i dalszego rozwijania się. Jak chcesz bardziej budżetową wersję to już wspomniany wcześniej 600D i 50mm. W następnej kolejności kupisz albo zooma 17-55, albo stałkę 24 lub 35 mm i powinno Ci wystarczyć. Być może będziesz potrzebować dodatkowego oświetlenia, ale to już będziesz widzieć podczas nauki/testów. Ja np. jestem bardzo zadowolony ze swojego szkła Canon 17-55 f 2.8 i stosuję go prawie zawsze, ale mam też 50 1.4 i uważam go za niezastąpione do pewnych zastosowań.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Polecam Sony A6000.
Juz o tym pisalem ale... w innym temacie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
PoisonBlues
Jeszcze mam pytanie co do mikrofonu zewnętrznego bo może się ktoś interesuje. Potrzebuje mikrofonu którym będę zbierać dźwięk w pokoju, nie będę z Nim wychodzić na zewnątrz wiec tłumienie wiatru itp nie będzie potrzebne. Słyszałam że mikrofony firmy RODE są dobre ale strasznie drogie. Znacie może jakieś dobre, tańsze odpowiedniki?:)
Rode to najtańsza sensowna opcja. Jaką cenę masz na myśli pisząc "strasznie drogie"?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Rode to najtańsza sensowna opcja. Jaką cenę masz na myśli pisząc "strasznie drogie"?
Z tego co patrzyłam to ceny wynoszą tak ok. 700zl
Jeszcze mam jedno dosyć ważne pytanie.
Pojawił się też pomysł na zakup lustrzanki pomiędzy Canon 600D oraz Canon 700D. Którą byście wybrali i dlaczego?
Dziękuję wszystkich za poświęcony czas! :D
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
nie zdziwilbym sie jakby ta laska miala 18-55 stm , tutaj obróbka materiału i swiatlo gra duzą rolę, a ci ludzie często mają od tego odpowiednie osoby w swoich kampaniach.
Zdziwiłbyś się, że jednak większość youtuberów to osoby, które same zajmują się nagrywaniem od planowania tego "co" nagrać, po szczegóły dotyczące sprzętu i montażu :) Wyjątek - znani wizażyści, który nie prowadzą yt stricte jako "youtuberzy", tylko jako dodatek marketingowy do swoich działalności (np. kanał wizażystek Sephora czy kanał Magdy Pieczonki - chociaż technicznie można by było znaleźć sporo zastrzeżeń do niektórych ich realizacji i nie koniecznie są "pro", mimo, że zaangażowana jest ekipa...).
FAKT, że większość "zwykłych youtuberów" na początku "robi filmiki" na oko, nie mając szczególnego pojęcia jak to jest, że właściwie wychodzi i na tych ustawieniach wychodzi w miarę, więc nie będę kombinować i zostawię jak jest. Ale osoby, które już dłużej siedzą w temacie zaczynają się tym interesować, poznają swój sprzęt, dowiadują się jak działa światło... i używają go z pomyślunkiem.
Przykład - wspomniana w linku RLM nagrała ostatnio video, w którym opowiada o swoim sprzęcie (70d +40mm stm+mikrofon). I tutaj słowo do autorki postu - podkreśla wielokrotnie, że to, co pokazuje w tym filmie to efekt kilku lat inwestowania w sprzęt i rzeczywiście - zainteresowaniem się tematem nagrywania DSLR. https://www.youtube.com/watch?v=PgczLETEVxo
Chłopaki dobrze mówią, jeśli nie poznasz podstaw fotografii, nie będziesz w stanie wykorzystać swojego sprzętu. Nawet, jeśli kupisz wypasiony zestaw za pokaźną sumę.
Co do światła, dziewczyny "od mejkapu" polecają lampy pierścieniowe 40-65W, może sprawdzi ci się lepiej, niż softbox (pierścieniową ma np. Maxi https://www.youtube.com/watch?v=XK35H_8kyKw ).
Ja nagrywałam na yt, co prawda nie makijaże ;) zestawem Sony a55+minolta 50mm1.7 + Mikrofon Audio-technica atr-55. Minus 50mm - musisz mieć możliwość całkiem sporego odejścia od aparatu (ok 3m, żeby na ujęciu było widać cię od linii poniżej biustu i mieć delikatny oddech nad głową, oczywiście mniej, jeśli chcesz mieć tylko zbliżnie na twarz). Plus 50mm - możliwość "odcięcia" ostrej sylwetki od tła. Plus nie ma znaczenia, jeśli będziesz nagrywała na jednolitym tle. W praktyce lepiej ustawić przysłonę na ciut wyższe wartości i mieć większą głębię ostrości - mniejsze ryzyko, że wyjdziesz z pola ostrości, co przy nagrywaniu samego siebie często się zdarza.
Ps. jeśli planujesz fotografować/nagrywać duże zbliżenia mejkapu na jedno oko, to pierścienie pośrednie lub inne rozwiązania makro mogą się przydać.