Odp: Tyle sprzętu, ale co wybrać? Pomożecie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Ewcia
Właśnie o to chodzi, że bardzo dużo wątków w szczególności na Canon-board przeczytałam. To o tym na co zwracać uwagę przy kupnie, aż potem po kolei o każdym modelu, obiektywie itd. Uwierzcie przez rok śledziłam w wolnych chwilach różne wątki, opinie, testy itd. Jedni krytykowali, a drudzy chwalili. Jedni pisali, że bez mikroregulacji nie kupuj, inni że to nie potrzebne i tak ze wszystkim. A ja ? Mega brak doświadczenia, więc nie mam zdania. Co w szkole z wielką łaską dali nam 550 z kitem i to wszystko...doświadczenie sie kończy. Nie wiem jak to wygląda z jasnymi szkłami, z tele. Ale z książek się chyba nie dowiem. Praktyka, ale żeby ona była to trzeba mieć coś na czym się będzie ćwiczyć. A nie chcę kupować typowo amatorskiego sprzętu by potem go sprzedawać. Dlatego pytam się Was. Co do tych podręczników, no nie wiem jeśli naprawdę piszę takie bzdury i nie mam pojęcia. To może fakt po co kupować sobie aparat, może lepiej zainwestować w książki. Tylko jakie polecacie ? Ostatnio przypadła mi do gustu seria "Lustrzanki cyfrowe" national geographic. Małe podręczne, dużo zdjęć i ciekawe rady. Ale to na pewno za mało.
A skorzystasz z rady i kupisz 350D i 18-55 ? Za kilka miesięcy bez pytań na forum będziesz wiedziała czego chcesz. Wydasz 400zł i nabierzesz doświadczenia.
Zakup przez ciebie 70D i 70-200 to jak wsadzenie kierowcy po zdanym egzaminie na prawo jazdy do Porsche.
Tylko, że ja wiem czego chcę. Wiem, że 70D i 70-200 to najlepsza opcja. Ale uparcie szukam tańszej alternatywy. Może to fakt, że trochę przesadzam, tak od razu z górnej póki...ale może ma to swoje plusy? Nie robię w końcu jakiś masakrycznych zdjęć, myślę, że 550d czegoś mnie już nauczyło.
Ale wracając do tych bzdur, co konkretnie macie na myśli ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Ewcia
Właśnie o to chodzi, że bardzo dużo wątków w szczególności na Canon-board przeczytałam. To o tym na co zwracać uwagę przy kupnie, aż potem po kolei o każdym modelu, obiektywie itd. Uwierzcie przez rok śledziłam w wolnych chwilach różne wątki, opinie, testy itd. Jedni krytykowali, a drudzy chwalili. Jedni pisali, że bez mikroregulacji nie kupuj, inni że to nie potrzebne i tak ze wszystkim. .....
I myślisz, że akurat ten wątek będzie wyjątkowy i wszystko Tobie wyjaśni? ABSOLUTNIE NIE!!!!!! Tu każdy będzie pisał swoje rady poparte w mniejszym lub większym stopniu przetestowaniem sprzętu.
Nie obrażaj się na słowa krytyki, bo faktycznie, sama chyba nie wiesz czego chcesz. Po pierwsze to Ty i tylko Ty wiesz, jakie zamierzasz robić zdjęcia. Mam tu na myśli przede wszystkim kompozycję. Jeżeli wiesz, to powinnaś też wiedzieć jakiego na cropie użyć szkła, aby osiągnąć zamierzony efekt. A skoro "miotasz się" pomiędzy 24-105, 70-200, 85 to wybacz, ale nie za bardzo rozumiesz to o czym piszesz. Wygląda na to, że należysz do tej grupy fotografów, którzy pstrykają co popadnie, z nadzieją, że coś z tego wyjdzie. Nadmieniasz, że możesz podjeść do konia, bo się go nie boisz. Ale czy akurat zdjęcia z bliska chcesz robić? Jak z bliska, to nawet pięćdziesiątka będzie za wąska ( koń to raczej duże zwierzę :-). Moim zdaniem musisz "nauczyć się i zrozumieć" daną ogniskową. Dopiero jak już to "ogarniesz", będziemy mogli z Tobą porozmawiać na temat aspektów technicznych poszczególnych modeli obiektywów ( czy np. af w 50 1.4 jest szybszy i dokładniejszy od tego w 50 1.8?, czy 85 1.8 jest w pełni używalne od maksymalnego otworu? czy 70-200 2.8 jest dobry pod światło itp, itd ).
Pozdrawiam
[QUOTE=poszukiwacz2006;1284041]I myślisz, że akurat ten wątek będzie wyjątkowy i wszystko Tobie wyjaśni? ABSOLUTNIE NIE!!!!!! Tu każdy będzie pisał swoje rady poparte w mniejszym lub większym stopniu przetestowaniem sprzętu.
Nie obrażaj się na słowa krytyki, bo faktycznie, sama chyba nie wiesz czego chcesz. Po pierwsze to Ty i tylko Ty wiesz, jakie zamierzasz robić zdjęcia. Mam tu na myśli przede wszystkim kompozycję. Jeżeli wiesz, to powinnaś też wiedzieć jakiego na cropie użyć szkła, aby osiągnąć zamierzony efekt. A skoro "miotasz się" pomiędzy 24-105, 70-200, 85 to wybacz, ale nie za bardzo rozumiesz to o czym piszesz. Wygląda na to, że należysz do tej grupy fotografów, którzy pstrykają co popadnie, z nadzieją, że coś z tego wyjdzie. Nadmieniasz, że możesz podjeść do konia, bo się go nie boisz. Ale czy akurat zdjęcia z bliska chcesz robić? Jak z bliska, to nawet pięćdziesiątka będzie za wąska ( koń to raczej duże zwierzę :-). Moim zdaniem musisz "nauczyć się i zrozumieć" daną ogniskową. Dopiero jak już to "ogarniesz", będziemy mogli z Tobą porozmawiać na temat aspektów technicznych poszczególnych modeli obiektywów ( czy np. af w 50 1.4 jest szybszy i dokładniejszy od tego w 50 1.8?, czy 85 1.8 jest w pełni używalne od maksymalnego otworu? czy 70-200 2.8 jest dobry pod światło itp, itd ).
Pozdrawiam[/QUOTE
To fakt pokusa kupna jest duża, chce się już kupić i jak najprędzej zacząć ogarniać jakąś sesję. No i oczywiście wybrać to co jest najlepsze w proponowanym przedziale cenowym. Skorzystam z waszej rady i cały ten tydzień poświęcę na lekturę. Może otworzy mi oczy...tylko co polecacie. Wcześniej czytałam jakieś książki dla początkujących. Dużo informacji, same podstawy , powierzchownie o wszystkim. Znacie może jakieś godne polecenia pozycje ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Ewcia
Tylko, że ja wiem czego chcę. Wiem, że 70D i 70-200 to najlepsza opcja. Ale uparcie szukam tańszej alternatywy. Może to fakt, że trochę przesadzam, tak od razu z górnej póki...ale może ma to swoje plusy? Nie robię w końcu jakiś masakrycznych zdjęć, myślę, że 550d czegoś mnie już nauczyło.
Ale wracając do tych bzdur, co konkretnie macie na myśli ?
Tańsza alternatywa to 400D i 18-55 IS, trochę lepiej 500D i Canon 18-135.
Nie wiesz co to światło, pewnie i przesłona, czułość itd. Nie znasz zależności pomiędzy tymi wartościami. Nie wiesz jakiego światła potrzebujesz, czy potrzebna ci stabilizacja czy może body z dobrym iso.
Nie wiesz jakiej ogniskowej potrzebujesz i nie wiesz jakiego korpusu ci potrzeba.
Najgorsze w tym wszystkim nie jest to, że tego nie wiesz ale to, że tego nauczyłaby cię książka za 30 zł i aparat za 400zł.
Co wiesz? Wiesz, że masz do wydania 4tys. Nie irytuj się, czytaj i zadawaj następne pytania.
Moim zdaniem jesteś na etapie aparatu za 400zł i nic więcej ci nie potrzeba
ale sama piszesz"Jedni krytykowali, a drudzy chwalili"
i tak będzie teraz
nihil novi
[QUOTE=Ewcia;1284044]
Cytat:
Zamieszczone przez
poszukiwacz2006
To fakt pokusa kupna jest duża, chce się już kupić i jak najprędzej zacząć ogarniać jakąś sesję.
o, proszę
już sesje będziemy robili?
widzę kolosalny progres u koleżanki fotografki
Cytat:
Zamieszczone przez
Ewcia
Co do body nie wiem czemu ale po prostu 70D mnie przekonuje. Niektórzy mówią, że niczym nie odbiega od innych body, że jest napchany bajerami i nie wiadomo czym jeszcze. Ale w moim przekonaniu (nie wiem czy dobrze myślę) jest to takie nowsze 7d. Boję się tylko, że się wkopię z tym tabletem. Kasę wydam, potem nie sprzedam tableta i będzie kicha.
nowsze 7d to 7dII , 70d to inna półka sprzętowa . Z tabletem moze byc roznie, niewiem jak inni ale ja i moi znajomi jakos nie specjalnie interesujemy sie zakupem tebletu graficznego, tymbardziej za 700zł :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Ewcia
Ale podsumujmy
1. Canon 70d + Sigma AF 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM ( 4 500 zł)
2. Canon 750d + Canon 70-200 L ( 4 400 zł)
3. Canon 60d + Canon 70-200 L (4 500 zł)
4. Canon 70d + Canon 75-300 f/4-5.6 USM (3 700 zł)
Chyba takie warianty jedynie są możliwe. Teraz pytanie, który sprawdzi się najlepiej. Czy 70 d z dobrym AF ale słabszymi szkłami. Czy body z gorszym AF ale lepszym jaśniejszym nieco szkłem.
Jeśli miedzy 750d a 70d jeśli chodzi o AF nie ma mego przepaści...to chyba wariant 2 mnie przekonuje. Chyba, że naprawdę 70d albo 7d są właśnie tym wymarzonym body do tzw. zamrażania ruchu.
Tu i tu będą braki to proste, albo kupujesz lepsze body i gorsze szkło albo gorsze body i lepsze szkło, a czemu np nie kupisz body na raty, w saturnie na www masz 50rat 0% i body za 3699zł plus te dodatki o ktorych piszą na canonie, a kupisz sobie dobre szkło odrazu :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Ewcia
Tak na marginesie GalaktycznyMuczaczo, za pomoc jestem Ci winna jakieś piwko :)
wystarczy jak klikniesz lajka na fejsbuniu :D
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
nowsze 7d to 7dII , 70d to inna półka sprzętowa . Z tabletem moze byc roznie, niewiem jak inni ale ja i moi znajomi jakos nie specjalnie interesujemy sie zakupem tebletu graficznego, tymbardziej za 700zł :)
Tu i tu będą braki to proste, albo kupujesz lepsze body i gorsze szkło albo gorsze body i lepsze szkło, a czemu np nie kupisz body na raty, w saturnie na www masz 50rat 0% i body za 3699zł plus te dodatki o ktorych piszą na canonie, a kupisz sobie dobre szkło odrazu :)
--- Kolejny post ---
wystarczy jak klikniesz lajka na fejsbuniu :D
Do czego to doszło, że ludzie wolą lajki od piwa :(
Nie zgodzę się z tym za bardzo. Gdybym nie wiedziała co to ISO, przesłona, ekspozycja itd. Nie myślałabym o kupnie lustrzanki za takie pieniądze. Kupiłabym kompakta. Fakt faktem nie potrafię się określić jakie zdjęcia chcę robić. Szukam czegoś uniwersalnego do wszystkiego, choć sama wiem, że nie ma czegoś takiego. To bzdura i to jest moja wada. Wiem tylko tyle, że chcę robić zdjęcia zwierzętom, ale jakie...to muszę sprecyzować. Więcej o tym poczytać i tu są moje braki, które zauważyłam dzięki Wam. Ale tak od razu, że nie wiem nic. Hmm trochę nie fajnie, nie uważacie. Nie widzieliście moich zdjęć, nie wiecie co ze sobą prezentuję. Co do książek, to jak ? Podacie jakieś ciekawe propozycje, może książki które sami przeczytaliście i wiecie, że są godne przeczytania.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Do czego to doszło, że ludzie wolą lajki od piwa :(
Wyjścia są dwa: albo świat zwariował, albo na wyspach g....... piwo podają;)