Dodam jeszcze, że niedługo wszystkie tryby HDR zostaną ulepszone o dodatkowe narzędzia.
Dostępna jest aktualizacja 2.5(4) eliminująca efekt kontrastowych krawędzi przy wysokich ustawieniach filtra 'Mikrokontrast' i "Detale"
Wersja do druku
Wersja 2.5(5)
* Ulepszony filtr Mikrokontrast.
Znakomite zmiany. Czasem lepsze jest wrogiem dobrego ale w tym przypadku ( przynajmniej moim zdaniem) maksyma się nie sprawdza. Dobra droga. Gratulacje!
Wiele głosów słyszałem, że zmiany na lepsze, choć niektórym nie podoba się kolor pomarańczowy :-) Zainwestowałem w nową bibliotekę GUI rezygnując z rozwiązań wszystkim znanej i lubianej firmy Microsoft :-), jestem przekonany że jest teraz dużo lepiej.
Niedługo następne duże zmiany w programie ale już nie w interfejsie.
Witam.
Kilka pytań. Od razu powiem, że nie przeczytałam 1400 postów, ale wybaczcie :)
1. Czym rózni się HDR Effects od Natural HDR?
2. Jakie są ceny widzę na stronie projektu interesuje mnie sprawa upgradów - ceny :)
3. To pewnie będzie pytanie które niektórych rozdrażni :/ Co ma ten soft czego nie ma CS? W skrócie co tym softem można zrobić.
Pozdrawiam
1. Wersja Effects ma więcej filtrów (efektów) i większe możliwości regulacji parametrów. Wersja Natural jest uproszczona, pomyślana jako program do wrzucenia obrazków i uzyskania od razu dobrego efektu bez kręcenia suwakami.
2. Wszystkie ceny są na stronie.
* Effects 1.x -> Effects 2 - 49zł.
* Natural -> Effects 2 - 49zł.
3. PS nie posiada filtrów do regulacji Detali ani Mikrokontrastu. Pewne namiastki tych efektów można uzyskać w PS kombinacją kilku filtrów i składaniem na warstwach ale to czasochłonna zabawa a i tak nie da się zrobić wszystkiego tak jak w Machinery. Machinery ma inne (moim zdaniem lepsze) tryby łączenia HDR.
Dostępna wersja 2.5.1 (26-09-2012)
* Ulepszony tryb "Naturalny HDR".
przede wszystkim gratulacje dla autora, program na poziomie
- czy jest możliwość regulacji (suwak) natężenia danego preseta?
wypadałoby zakupić ,
cena hdr effects 2 to 49 pln? na stronce widzę 99 pln..
ceny 49 zł to ceny upgradów
Dziękuję autorowi za odpowiedź. Na stronie ceny są co prawda inne i faktycznie widzę 49zł oraz 99zł ale to domyślam się programy. Upgrady są po 49zł. Czy program posiada jakiś czytelny help bądź instrukcję dla laika?
MMM może jakiś grupon ? :)
MMM dziękuję za odpowiedź i przepraszam za zamieszanie z instrukcją. Nie wiem jak patrzyłam, ale widziałam tylko odnośnik pobierz, wejście jakoś mi umknęło. Przepraszam za zamieszanie.
Pobrałem sobie niedawno demo Machinery Effects, i jeśli chodzi o możliwości i efekty pracy, to jestem pod dużym wrażeniem. O niebo lepsze od Photomatixa, na którym skończyłem poprzednią, krótką, przygodę z HDRem:mrgreen:
Mam jednak pytanie. Pracowałem teraz na lapku, procesor i7, 8gb RAM, a program muli. I to muli niemiłosiernie, bo zmiana każdego parametru pokazuje się po paru dobrych sekundach. Z tego co widziałem jest to spowodowane powtarzaniem działania wszystkich poszczególnych ustawień.
Tak ma być, czy jest jakiś sposób na przyspieszenie tego cuda?
Program wykonuje po kolei filtry i efekty według kolejności w jakiej widzisz je na ekranie. Wszystko działa szybko pod warunkiem, że nie zaczniesz nagle wracać do samego początku.
Ustaliłem kolejność poszczególnych efektów zgodnie z przyjętymi zasadami obróbki czyli najpierw rzeczy podstawowe, później efekty a na końcu ostrzenie. Jeśli w którymś momencie chcesz cofnąć się to najlepiej wyłącz przy pomocy checkboxa te efekty, które będą po aktualnie modyfikowanym.
Spora część efektów oferowanych przez Machinery to nie są proste liniowe operacje na histogramie, które można złożyć w jedną. Szybko można zrobić takie banały jak balans bieli, krzywe czy poziomy, ale bardziej zaawansowane operacje takie jak miejscowy kontrast czy detale mają bardzo dużą złożoność obliczeniową.
Ok, dzięki za odpowiedź:)
Nie wykluczone, że muli Ci, bo masz w menu "Widok" wybrany "pełny rozmiar" podglądu. Jak wybierzesz coś koło 1024px, to będzie duużo szybciej liczył niż przy pełnym. W Photomatix'ie i innych tego typu programach też nie pracujesz na pełnowymiarowym obrazie - dopiero później go naliczasz, kiedy już ustawisz parametry wszystkich filtrów i klikasz "OK", "Apply" czy tam coś. W Machinery jest zauważalna znaczna różnica w szybkości działania w zależności od wybranego rozmiaru podglądu, to nic nienormalnego. Myślę jednak, że gdyby program "sam" sobie domyślnie naliczał podgląd do wielkości obszaru roboczego, tak jak wszystkie inne które znam, to byłoby optymalnie i uniknęłoby się pytań o "zamulanie". Teraz i tak program chyba domyślnie ustawia podgląd 1920px (przynajmniej u mnie), bo we wcześniejszych wersjach domyślnie ustawiał się pełny rozmiar i zamulało. To jest moim zdaniem dziwnie zorganizowane w Machinery, bo inne programy czy wtyczki do tego typu obróbki naliczają zawsze taki obrazek jaki wyświetlają, a tu można liczyć pełny rozmiar nie wiedząc o tym, mając podgląd dopasowany do monitora - to wprowadza w błąd. Kiedyś, zanim to złapałem, myślałem że ten program po prostu zawsze muli ;).
Machinery też liczy "to co widać" bo opcja dostosowania podglądu do rozdzielczości obrazu jest ustawiona domyślnie więc nigdzie nie musisz sobie grzebać.
W ogóle nie rozumiem co ma wnosić uwaga o tym że "każdy inny program" coś tam robi. Machinery stosuje algorytmy nieliniowe więc nie można tego porównywać z jakimś banałami w stylu warstw dopasowania jak w Photoshopie.
Mam na myśli programy i wtyczki: Photomatix, OnOne, Topaz, Nik - tych używam i we wszystkich pracuje się na podglądzie w obniżonej rozdzielczości, żeby nie marnotrawić zasobów i czasu w trakcie dostrajania parametrów filtrów - zmiany na podglądzie widać błyskawicznie. Dopiero przy zapisywaniu ostatecznego efektu pracy jest liczony obraz w pełnej rozdzielczości i dopiero to trwa w zależności od mocy komputera.
Machinery to fajny program, ale od kiedy go kupiłem (jeszcze wersję 1.x), zawsze kojarzył mi się z oczekiwaniem na liczydło. Dużo się zmieniło na lepsze, ale kwestia o której dyskutujemy jest upierdliwa i już. Do całkiem niedawna, w przypadku pracy na małym podglądzie, po kliknięciu "zapisz" program pytał czy przejść do pełnej rozdzielczości, po czym naliczał obraz i go nie zapisywał - trzeba było jeszcze raz wybrać save. W ostatnich wersjach jest to już poprawione i o to chodzi.
Nie ma się co obruszać - user nie wnika jakie algorytmy liczą piksele. User lubi pracować efektywnie i podpowiada, co mu to utrudnia ;).
Proponuję być uczciwym wobec siebie - cytowany fragment mojej wypowiedzi dotyczy tego co było ~miesiąc-dwa temu, nie rok temu. Zapis od niedawna działa poprawnie, ale rozmawialiśmy o czymś innym - o rozmiarach podglądu i wpływie tego na szybkość pracy z programem, co z resztą zostało wywołane postem innego użytkownika. Już raz to powyżej opisywałem.
Dostępna wersja 2.5.1(2) (02/10/2012)
* Dodana opcja "Wysoki kontrast" w panelu "Detale".
* Zwiększony zakres regulacji parametru "Detekcja krawędzi" w panelu "Detale".
Parametr "wysoki kontrast" zmienia sposób w jaki gradient detali jest nakładany na oryginalne zdjęcie.
Nowa zerowa wartość parametru "Detekcja krawędzi" pozwala wygenerować obrazy z mniejsza ilością drobnych szczegółów, kontrasty są znacznie głębsze niż przy wyższych wartościach tego parametru.
Obie zmiany pozwalają uzyskać lepsze efekty przy obróbce ludzi oraz fotografii B&W.
Wymyśliłem sobie, że te nowe ustawienia będą dostępne w formie mikropresetu w Detalach.
Presety są dwa: "ludzie" oraz "krajobraz" i widać je w postaci ikonek po prawej stronie.
Preset "ludzie" jest ulepszoną wersją "Clarity" z Lightroom. Ulepszenie polega na tym, że efekt halo jest mniejszy i dodatkowo można właczyć detekcję koloru. Jesli macie jaieś uwagi albo znajdziecie sytuacje gdy Lightroom daje lepszy efekt to proszę o sample - zmienię efekt tak aby dawał rezultaty lepsze niż Clarity.
A tak to wygląda w B&W
lubie B&W z Machinery :)
Dorzuciłem jeszcze mikropresecik w Detalach do Architektury i usunąłem kolor zielony z choinki :-)
"Przeszukaj wątek" nic nie zwraca, więc mam pytanie - czy można liczyć na poprawkę, która spowoduje że podczas zapisu zostaną zachowane oryginalne dane Exif?
Wersja Natural została zaktualizowana do 2.7
Zmiany:
* Nowy interfejs użytkownika.
* Ulepszony tryb "Naturalny HDR".
* Wiele mniejszych zmian.
Pobrałem wersje próbną ale na W7 64 non stop mi wywala w sumie nie wiem czyja to wina.
Kiedy będzie na jabłka?
Dostępna aktualizacja 2.5.2
* Poprawione przetwarzanie panoram.
* Poprawione wyświetlanie postępu w czasie zapisu obrazów.
* Poprawiony błąd mogący powodować zawieszenie się programu na systemach 64-bit.
Dzięki za szybką reakcje.
MMM w jakim języku programowania tworzysz Machinery? Mam nadzieję, że to nie tajemnica ;)
Na Facebook powstała grupa dotycząca Machinery.
Zapraszam.
(2012-10-27)
Machinery Nautral HDR 2.7.1.1
Machinery HDR Effects 2.5.2.1
* Zmniejszone zużycie pamięci.
(2012-11-04)
Machinery HDR Effects 2.5.3
* Przyspieszenie przetwarzania z wykorzystaniem karta graficznych NVIDIA.
Do programu zostało dodane wsparcie dla kart graficznych NVIDIA.
Przyspieszenie jakie można uzyskać zależy od posiadanej konfiguracji procesor / karta graficzna. Przykładowe przetwarzanie obrazu procesorem Dual-Core 2.2GHz trwa 36s a kartą graficzną GTX560Ti ok 2.2s czyli przyśpieszenie jest ponad 15 krotne. Jednak przestarzała karta może spowolnić obliczenia np. użycie GeForce 8600GT wydłuża czas do 51s.
Opcje użycia karty należy włączyć w konfiguracji programu. Jeśli karta nie jest wykrywana to możliwe że trzeba uaktualnić sterowniki.
Postaram się w niedługim czasie dodać obsługę kart ATI.
Mam jeszcze małą prośbę w związku z nową wersją programu.
Po włączeniu karty graficznej program wykonuje test i oblicza współczynnik czasu GPU/CPU.
Proszę abyście podali jakie jest przyspieszenie (lub spowolnienie ) wraz z konfiguracją. Szczegóły typu ile ramu i cache nie są potrzebne, wystarczy tylko nazwa procesora i jego taktowanie oraz nazwa i model karty graficznej np:
Intel i5 3.2GHz
GeForce GTX560Ti
przyspieszenie 3.77
Intel i5 2.4GHz
GF GT 330M
Współczynnik przyspieszenia 3.68
He he, teraz ten laptop to już dziadek. Ok, ale czy to znaczy, że karta mogła mieć aż taki wpływ na różnice w szybkość pracy, porównując programy korzystające z karty gr. vs Machinery, który tego wcześniej nie robił? Nie miałem jeszcze czasu porównać jak aktualna wersja liczy w stos. do wcześniejszych.
Wersja 2.5.3(3)
* Zwiększona prędkość przetwarzania ok.15%
Machinery Nautral HDR 2.7.4
Machinery HDR Effects 2.5.4
* Ulepszony tryb "Naturalny HDR"
Zwiększony został kontrast generowanych obrazów HDR oraz mocno zmniejszony szum.
Machinery HDR Effects 2.5.4(3)
* Zwiększona reakcja interfejsu podczas przetwarzania GPU
* Zachowywanie parametrów przetwarzania podczas wczytywania obrazów z Machinery Explorer.