Nie będzie. "ciachciachciachciachciach" vs. "klap, klap, klap, klap, klap" ;-) Przynajmniej o ile D3x jakoś sztucznie nie ograniczą.
Wersja do druku
Tom Hogan: "Current rumors out of Japan have Nikon introducing the D90, D3x, plus lenses, in the second week of June. I'm tightening my D90 (or whatever they decide to call it) prediction date to between May 12th and June 16th."
http://www.engadget.com/2008/06/11/b...mages-surface/ - jaki system, taki Bonk? :mrgreen:
wow, ładny:mrgreen:
Jeśli tamten, to był gniot, to co powiedzieć o tym: http://nikonrumors.com/2008/06/15/ni...-tomorrow.aspx? Gniot z niższej półki? ;)
PS
A poważniej - czy ktoś z Was używa SDK Nikona z D3/D300?
To nie jest 18-200 - to coś nowego.
Jeszcze jest nadzieja - podobno mają jednak być dwie puchy FX. Ja cały czas byłem przekonany, że chodzi o D3x-a, tym bardziej, że było sporo przecieków na jego temat, a wprowadzenie serii PC-E też miało jak dla mnie swój wyraz. Pewne jest to, że szykuje się coś grubego, bo już dawno temu Nikon Polska poprosił o udostępnienie siedziby NKP w dniu 5 lipca na prezentację nowych produktów - z Coolpixami nigdy się nie wygłupiali, ostatnio jak poprosili o salę, to zrobili premierowy w Polsce pokaz D3 i D300. Może tym razem będzie D3x i D700...
Ano poczekamy... luzik i spox. ;) Ciekawe, bo do tej pory, sprawdzała się wasza reguła
(:mrgreen: Zasada zazębiania Czornyja-Kolekcjonera :mrgreen:),że nie wchodzą sobie bezpośrednio w paradę, a wygląda, że D700~3D, toteż być może pojawienie się "tego trzeciego" - SONY FF - wymusza zmianę strategii...
Pewnie masz rację - ale tym niemniej to DX.
Czy zasada się sprawdza - dopiero się okaże, ale przecieki nt. 3D wspominają, że będzie to puszka o znacznie wyższej rozdzielczości (czyli pow. 700D), a 700D z uwagi na solidniejszą puszkę jest pozycjonowany powyżej 5D.
Co do 18-200 - jeśli chodzi o to, co pokazał Rockwell, to oczywiście jest to zwykły D300 z dopiętym 18-200 i przemalowanym symbolem na D700 :lol:
Dotąd był rodzaj koegzystencji na rynku pomiędzy N i C. Dość dobrze to funkcjonowało. W momencie gdy zaczynają do gry wchodzić kolejni silni gracze (Sony, Samsung) może być różnie. Szczególnie że może być awykonalne takie wypozycjonowanie puszki żeby bezpośrednio nie konkurowała z którąś na rynku. Poza tym rynek nie będzie wiecznie rósł. I wtedy zaczną się problemy. Ktoś zacznie tracić.
Nikon ma 'zaległosci" w trzech body. D3X - taki wielomegapikselowiec (liczyłem własnie na niego), D90 - tani CMOS dla fotoamatora, walczący z C40D, no i tanie FF - D700 powiedzmy (dziwna dziura w nazewnictwie, powinni zacząć nową serię oznaczeń). Sądziłem, że D700 wyjdzie ostatni z tej trójki. Teraz jestem ciekaw czy wyjdą dwa body naraz, no i które to będzie to drugie. D90 czy D3x?
Dziwne, że chcą pokazać coś pomiędzy D3 a D300 - zagęszczając wybór i robiąc sobie wewnętrzną konkurencję w sektorze sprzętu dla zaawansowanych amatorów.
dlatego jeśli to wszystko prawda - a na to wiele wskazuje - D700 raczej nie będzie bardzo tani i filozofia marketingowa może się nieco odwrócić. Kup sobie świetny D700 za 10k pln a jak ci brakuje to dopłać relatywnie mało do lepszego D3. Z mojego punktu widzenia taka polityka cenowa byłaby bardziej naturalna, zachęcałaby profesjonalistów do kupowania D3 bo nie musieli by dokładać dwa razy tyle za 2kl/sek i podobne niuanse, a jednocześnie dawała dobry wybór bez potrzeby ładowania się w najdroższe PRO każdego kto potrzebuje czegoś więcej niż crop.
Z drugiej strony to ewidentnie było by rozwiązanie wysokopółkowe i Nikonowi zdecydowanie będzie brakowało czegoś po prostu taniego z FF. W ogóle czegoś taniego.
Ja rozumiem, że będą i na niego nabywcy.
ten d700 musi być droższy od D300, przyoszczędzi się w porównaniu do D3 ze 4 tysiące. Ale taka zabawka ma sens dla kogoś. kto ma jakieś dobre szkła na FF - więc i tak w system na wpakowane (sumarycznie - body, szkła, lampa) koło 15 - 20 tys. W tym przypadku 4 tys to nie jest coś decydującego o zakupach. Nie będzie to i tak masowo kupowane body.
Zapewne wielu fotografów będzie miało ciągoty do jak najlepszego body i się wykosztuja na aparat, a w szklarni będzie posucha. tylko czy ma to sens?
D700 jest czymś w rodzaju odpowiedzi na Sonowe A900. i jesli gdybać o cenie i parametrach to właśnie parametry i cena A900 będą najbardziej zbliżone do nowego D700. Nikon i Sony używają "niemal" takie same matryce, te same lcd wiec zapewne oba aparaty będą podobne.
No to ja niniejszym ogłaszam strajk. Do grudnia nie kupuję nic z logo Canona! A przez ten czas - mam nadzieję - nazbieram na TS-E :mrgreen:
A wracając do watku: http://www.jacobsdigital.co.uk/index...SLR%20Surprise - "viral marketing"?
Tak sobie myślę, że Nikonowi do szczęścia znacznie bardziej brakuje obecnie korpusu dla ludu z niskoszumiącym CMOS-em. Coś a'la D90 niż pełnoklatkowca za 9 kzł. Może się mylę ale bardziej potrzebują rynkowo modelu w cenie 450D/40D i o podobnych możliwościach oraz prestiżowo czegoś w okolicach Ds-a. Inaczej znów będzie lament, że ludzie uciekają do jedynie słusznej firmy ;).
Nikon zawsze działa wg. powtarzających się schematów - pucha profi ,z której wynalazki skapują do semi-profi, a następnie pucha amatorska, która jest wcześniejszą puchą semi-profi serwowaną w plastiku: D1-D100-D70, D2-D200-D80, teraz więc zgodnie z ichnią logiką mamy D3-D300 i tylko czekać D90, oczywiście będącego okrojoną wersją D300.
A na DPR twierdzą, że już w poniedziałek, bo znaleźli: http://www.digitaldepot.co.uk/Digita...350/index.html
Czy dla Nikona dzień zaczyna się w Japonii, Europie, czy w USA?
Może 1-go będzie D90 8).
No to dwa nowe "lensy" są już przesądzone :). (24 jest już w ofercie)
to tyle nowosci z nikkorow narazie?:D
Ja tak glupio zapytam bo nigdy na oczy tych ts-e nie widzialem - to sa szkla z autofocusem czy manualne?