właśnie, moja kolejna puszka nie będzie miała mniej niż 30mpx ;)
Wersja do druku
właśnie, moja kolejna puszka nie będzie miała mniej niż 30mpx ;)
Ja zamowilem to R6, jakby co :) stracic na tym sie nie straci, zarobi na siebie i tak - a patrzac na to co sie stalo z nasza waluta, to na obnizki sprzetu w najblizszm czasie bym nie liczyl. Bylismy na dobrej drodze od pol roku i widac to bylo, ze sprzet byl coraz mocniej przeceniany.
Załącznik 14934
Jak dla mnie ta promocja to jest black friday juz.
Gratuluję zakupu i powiem szczerze, że sam się nieco waham czy nie zrobić tak samo. R6 to świetna puszka jest koniec i kropka za cenę 6499 to jest grzech nie brać jeśli kogoś stać na taki wydatek.
To fajnie, ale np ceny 70-200 wcale nie spadly.
Kupujta ludzie po dwa na zapas, bo jedna sztuka na zapas to żaden zapas :mrgreen: A na czarną godzinę i tak bardziej przyda się Smiena ;)
Jak nie jak tak.;)
https://www.cyfrowe.pl/swiatlosila20...1763#Obiektywy
No przecież widzę, że nie spadły - dalej kosztuje 13,5k - to jest normalna cena tego obiektywu. Ja mówię o cenie 10-11k.
No właśnie zboczyłem, że RF 100-500z kodem też kosztuje poniżej 13k i do tego raty 0%. Hm...
A pamiętacie jako było w ubiegłym roku na te wszystkie "black week-i" i cyber "monday-e" - wydaje mi się, że można było wyrwać coś ok. 11kz cashback-iem?
a to z kodem nie zauważyłem, to już cena do przeżycia :) dzięki :)
tylko muszę wrócić do roboty i wznowić działalność :D
Ty z tą wielkością matrycy to na poważnie? XD Drukowałem b1 z eosa 6d i jakoś nie było problemów, i tak, nowa funkcja poprawiania rozdzielczości działa świetnie, tu masz na ten przykład zupełną ciekawostkę, zdjęcia z R6, zrobione sigmą 18-35/1.8, więc jeszcze dochodzi 1,6 cropa z 20 MPX, następnie funkcją super resolution w CR powiększone do trochę wiecej niż 30 mpx. Jakieś jeszcze mądre uwagi masz?
link do pliku
https://we.tl/t-Q3x3SgG6E3Załącznik 14936
@rojo ja wiem, że z 20MPx da się uzyskać dużo, z 8Mpx też się da. Ale jeśli próbujesz mnie przekonać, że po przepuszczeniu przez AI dostaniemy taką samą jakość, jak z matrycy 32MPx, to nie mam więcej pytań... Z większej matrycy, przy dobrym szkle wyciśniesz zawsze dużo więcej. A przede wszystkim nie zmarnujesz kupy czasu na rzeźbę przy tym.
Ta kupa czasu na resampling powyższego zdjęcia to dokładnie 15 sekund...
W moim odczuciu między 20 a 30 mpx nie ma żadnej dramatycznej różnicy o ile nie robi się bilbordów reklamowych, a jak się takowe robi to raczej nie R. Całą zaś resztą R61 odstawia R bardzo mocno (wiem, bo pracowałem na obu przez ostani rok) i sama wielkość matrycy raczej niczego tu nie zdominowuje.
Nie wrocilbym do R z R62. Lepiej sie obrabia ta matryce. Co do tych pikseli to wg mnie zalezy co sie robi. Dla hobby 20-30 mpix wystarczy bo wiecej to szkoda zapychac dysk i pliki waza tone. Kiedys pawel.guraj wspominal ze r61 i r62 to ta sama matryca technologicznie.
W czym lepszy? Dla mnie R jest w tym lepszy:
* jakość materiałów (R6 jest bardziej plastikowy)
* górny wyświetlacz
* większe złącze HDMI
* brak IBIS (bo przy filmowaniu mogę sobie włączyć stabilizację w obiektywie bez IBIS-a)
* kodek ALL-I
Oczywiście nie ściemniam że R6 jest słabszy bo ma wiele zalet w stosunku do R. Ale też nie ma takiej przewagi abym zaraz leciał i go kupował.
Intersujące i rzekłbym nawet bardzo śmiałe stwierdzenie xD
Powyższe założenia: bardzo dobra "jakość materiałów", "brak górnego wyświetlacza" oraz "brak stabilizacji w korpusie" spełniają wszystkie moje analogowe lustrzanki z lat 60 i 70-tych. Czyli mogę śmiało twierdzić, że moje analogowe lustrzanki i dalmierze są lepsze od Canona R6? A może nawet od Canona R? :mrgreen:
ps.
brak wody, prądu i gazu w swojej siedzibie również uważasz za zaletę?
@Poozon Nie miałem zamiaru Cię urazić. Jeśli tak to odebrałeś - przepraszam!
W skrócie: EOS R i EOS RP nie miały wbudowanej stabilizacji matrycy. EOS R6 ma 5-kierunkową redukcję drgań, przy czym najlepsze efekty uzyskamy przy współpracy systemu IS matrycy oraz obiektywu. Deklarowana skuteczność sięga nawet 8 EV i tyczy się także sytuacji, gdy podepniemy obiektyw bez stabilizacji. W moim A7 III skuteczność sięga jedynie 5 EV a drugim aparacie Nikon Z6 skuteczność stabilizacji oceniam raczej na 3-4 EV. Tak więc dałbym się pokroić za za te 8 EV z prostej przyczyny, że posiadam dużo szkieł bez IS-a oraz lubię używać stare analogowe szkła.
Po raz wtóry napiszę abyś nie brał tego do siebie, ale w momencie premiery Canona R testowałem go cały dzień i głównym powodem mojej rezygnacji z systemu R był właśnie brak stabilizacji w korpusie aparatu. Dlatego pisanie teraz o tym, że przewagą Canona R nad Canonem R6 jest BRAK STABILIZACJI MATRYCY jest tak samo prawdziwe jak przysłowiowe „gruszki na wierzbie”. Na podobnej zasadzie osobiście (podkreślam) od ponad trzydziestu już lat nigdy nie kupiłem samochodu bez klimatyzacji, choć mam znajomych jeżdżących na tzw. "zimny łokieć" bo od klimatyzacji to rzekomo non stop "chorujo"
Tak więc nie zawsze to, co jest dobre dla nas w postaci braku czegoś w posiadanym aparacie fotograficznym musi oznaczać, że cała reszta świata powinna się cieszyć z tego powodu ;) Dobrego światła!
Jak ktos chce R6 markII bez IBIS to mozna kupic R8, tak jak ja, za polowe jego ceny ;)
Serio? Chyba lepiej kupić R6 z IBIS za 6.499 zł niż R8 za 7.499 zł bez IBIS :P
MZ R6 za 6.499 zł to mniej niż 7.499 zł :mrgreen:
https://www.cyfrowe.pl/aparat-cyfrow...UwNzMuNDEuMC4w
Załącznik 14947
Załącznik 14946
Troche zazartowalem, bo rowniez uwazam stwierdzenie, ze lepiej nie miec IBIS niz miec jest troche odklejone.
Ale jak mowie, mialem R6 - sprzedalem, kupilem R8. I jestem zadowolony. A teraz kupilem znowu R6 jako druga puszke. R8 jest lepsze do nagran, ale R6 w tej cenie jest po prostu kozakiem.
R jest zrobiony dużo lepiej, ale to jak szybko działa R6 to dla mnie rekompensuje.
R-ka ma g..ą matrycę, lepszą miał już nawet 6D. Ale fakt sam korpus jest całkiem fajny i solidny, tylko co z tego? nawet gdyby był pozłacany i miał powtykane diamenciki to na pierwszym miejscu jest jakość zdjęć i guzikologia a nie dresiarstwo.
Już po ptokach, cena 8,5k.
i tak się dziwię, że nie zostały wykupione w 2 dni :p
Ja się finalnie skusiłem na RF 100-500 i 20 rat 0% :)
Ale to jest troche tak: "kup puchę, rozgość się, a potem coś wymyślisz". Mnie ta polityka szklarniowa Canona irytuje, ale nie chciałoby mi sie póki co zmieniać wszystkiego. Mam R, mam swoje L-ki EF i Samyanga RF. Na moje amatorskie potrzeby styknie. Z drugiej strony gdzieś tam z tyłu głowy pobrzmiewa watpliwość, czy amator ma tu czego szukać w jakiejś dłuższej perspektywie, wiec dalsze inwestowanie wymaga mocniejszych argumentow. Ja jakoś nie mogłem ich w przypadku R6 znaleźć i zostaję z R.
Jak Ci przyjdzie, to chętnie umówię się w celu porównania jakości obrazka RF100-500 vs RF100-400. Takie proste porównanie: Zdjęcie robione tym samym body przy ogniskowej 100, 200 i 400mm. Jakiś zwykły kadr w oddali. Porównać jakoś amatorsko i wrzucić sample na forum. Będzie dla ciekawych :)
Canon R6 w cenie 6499 zl ponownie dostepny.
Kup za 6499 zł (taniej o 2000 zł) wpisując w koszyku kod: SWIATSILA2000_R6
Teraz promocja w Fotoforma
https://fotoforma.pl/aparat-canon-eo...JVxZ7tiYmd2Th8
Wydaje mi sie, ze lepiej po prostu kupic o 500 zl taniej w cyfrowych niz odsprzedawac ta walizke :P
Dokładnie, w Cyfrowych lepiej ta promocja wygląda.
Szanowni,
W najbliższym czasie będę robił repo na zawodach karate i prąd będzie mi pewnie znikał jak szalony. Wymyśliłem sobie 3 aku + dwukanałowa ładowarka.
Podoba mi się ta: https://www.cyfrowe.pl/aparaty/newel...non-lp-e6.html
Ma ktoś może z nią doświadczenia albo do polecenia jakąś inną?
Ważne by ładowała niezależnie dwa ogniwa i by czas ładowania się nie wydłużał jeśli zajęte są oba gniazda.