-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
Ok, ale w R działa tylko na naprawdę ciasnych portretach. Zrobiłem już kilka sesji, repo ślubne i wiem co mówię. EYE AF to żaden deal breaker w tym aparacie. Co innego to to jak działa facedetect oraz ogólna sprawność AF, to robi wow.
Fociłem portrety C35/2IS i jest dokładnie jak mówisz. Ten cały face detect ustawia całkiem użytecznie ostrość - pomija czubek nosa i tak ustawia na policzek-oko-brew.
Ten Eye-AF nie za bardzo lubi zdjęcia pod silne światło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Fociłem portrety C35/2IS i jest dokładnie jak mówisz. Ten cały face detect ustawia całkiem użytecznie ostrość - pomija czubek nosa i tak ustawia na policzek-oko-brew.
Ten Eye-AF nie za bardzo lubi zdjęcia pod silne światło.
A jak sobie radzi face-detect przy ujęciach całej postaci (gdzie jest mała głowa)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
A jak sobie radzi face-detect przy ujęciach całej postaci (gdzie jest mała głowa)?
Jeżeli twarz jest jasna, w miarę oświetlona, nawet jak jest mała to wykrywa i trzyma ostrość.
Pod światło na jasnym tle jest z tym dużo słabiej.
-
https://www.dpreview.com/articles/86...-which-is-best
Zamiast pisać tyle mogli od razu napisać najoczywistszą prawdę, że Sony jest zawsze i będzie najlepsze :lol:...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Kompletnie nie mam zapału do czytania porównań między systemami.
Póki co zupełnie brak rzetelnego porównania 6DII, 5DIV i R a więc tego co jest w Canonie FF na dziś do kupienia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jest najlepsze, bo ma dwa sloty na karty. Ale czasem nawet to nie pomoże...
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/...-aparacie.html
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Bez problemu, nawet jak fotografowani są w zimowych czapkach, a jeśli facedetect nie ogarnie to zazwyczaj sam aparat zacznie łapać ostrość na ludzi.
Załącznik 1495
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Radetzky
Już jest poprawka. Benchmark musi sobie zatrudnić lepszego tłumacza bo nie ogarnęli zrozumienia problemu (wystarczyło przepisać z polskiej strony...)
P,paw
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
-
A czy jest ktoś, kto przesiadł/dosiadł się z 5DIV na EOS R? Mam 5DIII i potrzebuję drugie body FF. Byłem zdecydowany na 6DII, ale po przejrzeniu forum eRka mi mocno namieszała... I teraz jest pytanie co lepiej brać - 5DIV czy EOS R? Cena taka sama...
Czytam opisy eRki i mam mieszane uczucia, bo sporo zachwytów, ale też "używalność" trochę inna i body można powiedzieć trochę jak prototyp w tej kategori.
Aha, dodam, że nie zamierzam dokupować szkieł dedykowanych, czyli potencjalnie z eRką działałbym na tym, co mam w stopce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
A czy jest ktoś, kto przesiadł/dosiadł się z 5DIV na EOS R? Mam 5DIII i potrzebuję drugie body FF. Byłem zdecydowany na 6DII, ale po przejrzeniu forum eRka mi mocno namieszała... I teraz jest pytanie co lepiej brać - 5DIV czy EOS R? Cena taka sama...
Czytam opisy eRki i mam mieszane uczucia, bo sporo zachwytów, ale też "używalność" trochę inna i body można powiedzieć trochę jak prototyp w tej kategori.
Aha, dodam, że nie zamierzam dokupować szkieł dedykowanych, czyli potencjalnie z eRką działałbym na tym, co mam w stopce.
5dIV.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Moźe możesz u kogoś się pobawić? Moim zdaniem najlepiej sobie wyrobić zdanie samemu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Moźe możesz u kogoś się pobawić? Moim zdaniem najlepiej sobie wyrobić zdanie samemu.
To wbrew pozorom może nie być takie proste dla rasowego użytkownika lustrzanki. Kupiłem R po pół roku używania M50 - wiele rzeczy było już dla mnie oczywistych o sprawdzonej użyteczności.
Krótki kontakt z R nie musi wypaść zachwycająco a praktyczna użyteczność wielu elementów wychodzi jakby w miarę ogarniania możliwości i wymaga czasu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
5dIV.
Konkret, dzięki!
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
To wbrew pozorom może nie być takie proste dla rasowego użytkownika lustrzanki. Kupiłem R po pół roku używania M50 - wiele rzeczy było już dla mnie oczywistych o sprawdzonej użyteczności.
Krótki kontakt z R nie musi wypaść zachwycająco a praktyczna użyteczność wielu elementów wychodzi jakby w miarę ogarniania możliwości i wymaga czasu.
No i właśnie o to chodzi. Po pierwsze trudno znaleźć kogoś w okolicy z eRką, bo na razie posiadaczy raczej niewielu. Po drugie jak wezmę do rąk i nawet godzinę się pobawię, to z tego co czytam nt. obsługi raczej się zniechęcę niż zachęcę. Stąd wolałbym się oprzeć na rzeczowej opinii kogoś, kto już troche ten sprzęt ma i może co nieco podpowiedzieć.
Zaznaczam, że nie potrzebuję gadżetu, tylko w pełni funkcjonalnej puszki do robienia zdjęć.
-
To kup 1dx - zawsze to coś nowego, niż szukanie kompromisu w gadżetach. Leica Q lub a7 z suepr egzotycznym szkłem jako dodatek do 5d . 5dIV czy R to tylko aparat. Jak umiesz robić zdjęcia, to żadnym ameryki nie odkryjesz. Nie tędy droga. Nie w zabawkach za 10K.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
No i właśnie o to chodzi. Po pierwsze trudno znaleźć kogoś w okolicy z eRką, bo na razie posiadaczy raczej niewielu. Po drugie jak wezmę do rąk i nawet godzinę się pobawię, to z tego co czytam nt. obsługi raczej się zniechęcę niż zachęcę. Stąd wolałbym się oprzeć na rzeczowej opinii kogoś, kto już troche ten sprzęt ma i może co nieco podpowiedzieć.
Zaznaczam, że nie potrzebuję gadżetu, tylko w pełni funkcjonalnej puszki do robienia zdjęć.
Ale oczekujesz że ktoś Ci powie, że ta puszka nie nadaje się do robienia zdjęć czy co ;)?
Opinii użytkowników tu już trochę jest. Jest ich też sporo w sieci także materiał do rozważań masz. Reszta to indywidualne preferencje i decyzja której nikt za Ciebie nie podejmie :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Podstawowy dylemat na dziś w FF Canona to wybór między 5DIV i R. Ta sama cena i matryca. Pozostaje reszta walorów.
Dla mnie miała znaczenie wielkość korpusu i praktyczny AF w R - wybór pola palcem na ekranie, wielki obszar pokryty AF, eye -AF, face detect. Działa to sprawnie chociaż pewnie mogłoby być szybsze (choć dla mnie nie musi ;)). Fps i video to dla mnie margines parametrów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ale oczekujesz że ktoś Ci powie, że ta puszka nie nadaje się do robienia zdjęć czy co ;)?
Opinii użytkowników tu już trochę jest. Jest ich też sporo w sieci także materiał do rozważań masz. Reszta to indywidualne preferencje i decyzja której nikt za Ciebie nie podejmie :).
W sumie to chyba robi te zdjęcia skoro tyle pozytywnych opinii ;). Preferencje na pewno bliżej 5-ki, bo obsługa taka sama a ja robię równolegle dwoma body, wiec na duży plus.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Podstawowy dylemat na dziś w FF Canona to wybór między 5DIV i R. Ta sama cena i matryca. Pozostaje reszta walorów.
Dla mnie miała znaczenie wielkość korpusu i praktyczny AF w R - wybór pola palcem na ekranie, wielki obszar pokryty AF, eye -AF, face detect. Działa to sprawnie chociaż pewnie mogłoby być szybsze (choć dla mnie nie musi ;)). Fps i video to dla mnie margines parametrów.
Dla mnie wielkość korpusu nie jest aż tak istotna, bo jak dopniesz duże szkło to i tak różnica marginalna. Najbardziej kusi mnie ten AF, bo reszta przemawia raczej za 5-ką...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Stoisz przed decyzją "strategiczną"
1.
Nie narzekasz na 5D3, nic Ci nie brakuje, chciałeś jako drugi 6D2
Używanie jednocześnie 2 body preferuje zestaw 5D3 + 5D4
Kupno R by używać ją tylko z obiektywami EF jest mało sensowne.
Z punktu widzenia ekonomii lepiej by było abyś dokupił drugą 5D3.
No ..... ale są jeszcze emocje
2.
Kiedyś trzeba będzie się przesiąść na system R.
Jeśli "dzisiaj" to z jednym szkłem natywnym i jasno określonym zadaniem, precyzyjnie zdefiniowanym/przydzielonym podziałem zadań pomiędzy puszki.
W przyszłości kupno R2 i następne szkła systemu R co da zestaw dwu aparatów R i R2
3.
Cena używek EF zacznie spadać, będzie przybywać chętnych do sprzedaży a ubywać chętnych do kupna.
jp
-
Witam, dzisiaj natrafiłem na taka ofertę z UK.
https://pl.mydigitaland.com/canon-eo...RoCQn4QAvD_BwE
Promocyjna Cena 7 970,91 zł
Aż taka różnica ceny?
Dodatkowym kosztem to zapłacenie jeszcze podatku za towar, cła na aparaty fotograficzne nie ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
K_f
No jeśli dostaniesz VAT (nie wiem czy jest możliwość z takiego sklepu, niby deklarują że nie, ale z naszymi celnikami nie wiadomo czy nie potraktują tego jako paczki z Azji?) to wyjdzie akurat taka kwota, jaką można wynegocjować w polskich sklepach czyli ~9800zł (z naszą gwarancją, prawami konsumenckimi itp.)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
1.
2.
Jeśli "dzisiaj" to z jednym szkłem natywnym i jasno określonym zadaniem, precyzyjnie zdefiniowanym/przydzielonym podziałem zadań pomiędzy puszki.
W przyszłości kupno R2 i następne szkła systemu R co da zestaw dwu aparatów R i R2
3.
Cena używek EF zacznie spadać, będzie przybywać chętnych do sprzedaży a ubywać chętnych do kupna.
jp
Póki co używanie szkieł EF ma jak najbardziej sens, szczególnie że na R będą lepiej działać niż na 6DII i być może 5d3. Oczywiście nie przeszkadza to w powolnym zmienianiu szkieł na RF.
Ale co do punktu 2. myślę w taki sam sposób i dlatego kupiłem R, z tym, że używam póki co z EF i nie widzę, dlatego ktoś miałby to odradzać. To nie Sony. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
1.
To jest dokładnie tak jak myślę z tym, że nie emocje wchodzą w grę a rozsądek. Kupowanie używki 5D3 jest trochę bez sensu, jeżeli już to jedynie 5D4.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
2.
3.
Tu nie jestem wcale taki pewien a jeżeli już to bardzo odległy czas. Canon wciąż rozwija szkła EF i nie wydaje mi się, żeby od jutra były już tylko bezlustra...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
No jeśli dostaniesz VAT (nie wiem czy jest możliwość z takiego sklepu, niby deklarują że nie, ale z naszymi celnikami nie wiadomo czy nie potraktują tego jako paczki z Azji?) to wyjdzie akurat taka kwota, jaką można wynegocjować w polskich sklepach czyli ~9800zł (z naszą gwarancją, prawami konsumenckimi itp.)
--- Kolejny post ---
Póki co używanie szkieł EF ma jak najbardziej sens, szczególnie że na R będą lepiej działać niż na 6DII i być może 5d3. Oczywiście nie przeszkadza to w powolnym zmienianiu szkieł na RF.
Ale co do punktu 2. myślę w taki sam sposób i dlatego kupiłem R, z tym, że używam póki co z EF i nie widzę, dlatego ktoś miałby to odradzać. To nie Sony. :)
Jak Ci się sprawuje ta puszka w fotografii ?
Ja zamierzałem przesiąść się z 5dmkII na 6dmkII i byłem pewien wyboru aż do dnia kiedy dowiedziałem się o R. :)
Wiem że cena, ale skoro CANON wypuścił niesamowite nowe szkła to znaczy że nowe aparaty Canona będą pod nowy system szkieł i nagle stare szkła będą wyprzedawane. Ale najbliższy czas pokaże że będzie podążanie za nowymi trendami i nowymi szkłami.
Póki co to widzę że większość osób jak by tylko filmowało tymi aparatami. Ja jednak folę focić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
K_f
Jak Ci się sprawuje ta puszka w fotografii ?
Ja zamierzałem przesiąść się z 5dmkII na 6dmkII i byłem pewien wyboru aż do dnia kiedy dowiedziałem się o R. :)
Wiem że cena, ale skoro CANON wypuścił niesamowite nowe szkła to znaczy że nowe aparaty Canona będą pod nowy system szkieł i nagle stare szkła będą wyprzedawane. Ale najbliższy czas pokaże że będzie podążanie za nowymi trendami i nowymi szkłami.
Póki co to widzę że większość osób jak by tylko filmowało tymi aparatami. Ja jednak folę focić.
Już pisałem co nieco w tym temacie. Ja filmuję tylko dla siebie, ale ogólnie tylko foto robię. Jestem po jednym repo ślubnym oraz kilku sesjach. Aparatem jestem zachwycony, teraz mam wrażenie jakbym oszukiwał robiąc zdjęcia - w sensie, jest tak łatwo. Można zapomnieć o problemie "czy to zdjęcie jest ostre, czy muszę wykonać kolejne aby mieć pewność", AF jest po prostu WOW i to z szkłami ze stopki (nawet z antycznym, zużytym 50mm 1.4). Jeśli masz pytania to pisz.
Po przesiadce z 5d mII na początku będziesz musiał się mocno przestawić co do obsługi - jest bardzo inaczej. Ale wiem jaki AF jest w 5d II (i jaka matryca), jak sobie ogarniesz wszystko (ustawisz klawiszologie pod siebie oraz zaczniesz przyzwyczajać palce powoli pod nowe funkcje) to powinnieneś być baardzo zadowolony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
Już pisałem co nieco w tym temacie. Ja filmuję tylko dla siebie, ale ogólnie tylko foto robię. Jestem po jednym repo ślubnym oraz kilku sesjach. Aparatem jestem zachwycony, teraz mam wrażenie jakbym oszukiwał robiąc zdjęcia - w sensie, jest tak łatwo. Można zapomnieć o problemie "czy to zdjęcie jest ostre, czy muszę wykonać kolejne aby mieć pewność", AF jest po prostu WOW i to z szkłami ze stopki (nawet z antycznym, zużytym 50mm 1.4). Jeśli masz pytania to pisz.
Po przesiadce z 5d mII na początku będziesz musiał się mocno przestawić co do obsługi - jest bardzo inaczej. Ale wiem jaki AF jest w 5d II (i jaka matryca), jak sobie ogarniesz wszystko (ustawisz klawiszologie pod siebie oraz zaczniesz przyzwyczajać palce powoli pod nowe funkcje) to powinnieneś być baardzo zadowolony.
A mam kilka obiektywów Canona plus obiektyw Arta 35 1.4, sprawdzałeś może czy na Sigmach też chodzi tak płynnie?
I jeszcze jedno pytanie które mnie zastanawia. Jak R działa z lampami? Póki co używałem lamp NISSIN i nie byłem z nich zadowolony więc postanowiłem kupić nową lampę CANONA ewentualnie jakiś zamiennik który nie będzie miał problemów z R.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
K_f
A mam kilka obiektywów Canona plus obiektyw Arta 35 1.4, sprawdzałeś może czy na Sigmach też chodzi tak płynnie?
I jeszcze jedno pytanie które mnie zastanawia. Jak R działa z lampami? Póki co używałem lamp NISSIN i nie byłem z nich zadowolony więc postanowiłem kupić nową lampę CANONA ewentualnie jakiś zamiennik który nie będzie miał problemów z R.
Nie miałem jeszcze okazji używać Arta (ale będę miał okazję się pobawić). Na zagranicznych forach piszą, że nie ma problemu z Sigmami.
Co do lamp to dziwna sytuacja, jak testowałem moje Yongnuo (mam dwa modele, nie pamiętam teraz jakie:D) w domu to byłem przerażony, że coś jest nie tak. Znalazłem nawet rozwiązania, które pomagały na moje obawy (po prostu niedoświetlały), ale w końcu w akcji wszystko działało ok. Nawet sterowanie lampą z aparatu działa lepiej niż na 6D.
-
Oj bardzo mnie kusi ta Rka. Rozsądek podpowiada mi by brać kolejne 5D4 bo potrzebuję drugiego body do roboty ale wszystkie pozytywne cechy bezlustra a najbardziej ten niby pewny i lepszy AF ciągną mnie w kierunku Rki. Z drugiej strony pracować równolegle na 5D4 i R będzie wymagało przyzwyczajenia i być może będzie powodem frustracji związanych z tak odmienną filozofią obsługi jaką zaserwował Canon wraz z Rką. Odnośnie EF to słychać, że EOS-1D X Mark III wciąż będzie na starym bagnecie z lusterkiem. Być może nawet 5D5 też będzie lusterkowcem więc dni EF nie są jeszcze policzone.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
--- Kolejny post ---
Pogadamy gdy podepniesz do R obiektyw natywny, odpowiednik Twojego EF i porównasz "robienie zdjęć" i wyniki na zdjęciu w powiększeniu 1:1
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kardwa
dni EF nie są jeszcze policzone.
Dni EF są już mocno policzone. Canonowi bardzo obsunęła się sprzedaż DSLR FF więc kierunek jest tylko jeden: RF. W 2019 zobaczymy przynajmniej 3-5 szkieł RF i (pierwszy raz w historii) żadnego EF. Spodziewam się też 2 korpusów R. Przyznaję jednak, że w tej chwili decyzja pomiędzy DSLR a EOS R nie jest łatwa i najlepiej przeczekać około rok.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Dni EF są już mocno policzone. Canonowi bardzo obsunęła się sprzedaż DSLR FF więc kierunek jest tylko jeden: RF. W 2019 zobaczymy przynajmniej 3-5 szkieł RF i (pierwszy raz w historii) żadnego EF. Spodziewam się też 2 korpusów R. Przyznaję jednak, że w tej chwili decyzja pomiędzy DSLR a EOS R nie jest łatwa i najlepiej przeczekać około rok.
Zacytuję to tak gdzieś w połowie przyszłego roku :lol:.... będzie ubaw ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Pogadamy gdy podepniesz do R obiektyw natywny, odpowiednik Twojego EF i porównasz "robienie zdjęć" i wyniki na zdjęciu w powiększeniu 1:1
Jakby to miało jakiekolwiek znaczenie praktyczne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Zacytuję to tak gdzieś w połowie przyszłego roku :lol:.... będzie ubaw ;).
Ja zacytuję już na początku przyszłego roku (luty?), gdy pojawi się raport Canona za 4 kwartał 2018. Obawiam się, że nie będzie wesoło. Przewiduję, że Eos R nie okazał się remedium na spadki w segmencie lustrzanek. Możliwe, że będą nim kolejne puszki z bagnetem RF, ale to się okaże właśnie bliżej 2020. Warto też spojrzeć sobie w raport za 2017, gdzie były prognozy na 2018 i jak to się ma do rzeczywistości. Najwyraźniej trudno było przewidzieć efekt A7 III...
Nadal dobrze sprzedają się APS-C Canona, w tym wyśmienicie M50. Tylko z tego nie ma aż takich zysków (odsyłam do raportu za Q3).
-
Ja już się dawno wyleczyłem z analiz tych raportów, bo ogólnie mówiąc to strata czasu. Mamy zbyt mało danych żeby takie analizy miały jakikolwiek sens.
Canon ma nie tylko dslry pod EF i ruch polegający na uśmierceniu tej linii szkieł byłby IMHO skrajną głupotą. Pomijam już że wciąż segment dslr ma dużą sprzedaż i pozbywanie się tego - dla mnie bezsens.
-
Tak czy inaczej Canon będzie szedł w nowy system RF. Nowa technologia kosztuje, teraz musi się zwrócić praca nad nową technologią.
Myślę że dlatego Obiektyw Canon RF 28-70mm f/2L jest w cenie prawie 15 000. Nie pomniejszając mu, bo myślę że to jest kawał dobrego szkła który kto Must Heve ;).
-
Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Też uważam, że dni EF są policzone skoro pojawił się nowy bagnet. Ale chyba nie tak szybko jak pisze jotes25. Natomiast zastanawia mnie jedna rzecz. Do serii M nie zapnie się szkieł z R. Przez to przypadki jakie często spotykamy tu na forum, kupuję body aps-c, ale szkła FF bo może kiedyś ... nie będzie miał już sensu. Rozdzielenie FF i APS-C może być dla Canona korzystne lub nie. Jeśli nie to koniec będzie miała seria M, a w jej miejsce pojawią się body i obiektywy RF APS-C.
-
Odp: Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Też uważam, że dni EF są policzone skoro pojawił się nowy bagnet. Ale chyba nie tak szybko jak pisze jotes25. Natomiast zastanawia mnie jedna rzecz. Do serii M nie zapnie się szkieł z R. Przez to przypadki jakie często spotykamy tu na forum, kupuję body aps-c, ale szkła FF bo może kiedyś ... nie będzie miał już sensu. Rozdzielenie FF i APS-C może być dla Canona korzystne lub nie. Jeśli nie to koniec będzie miała seria M, a w jej miejsce pojawią się body i obiektywy RF APS-C.
canon rozdzieli grupy docelowe chętne na szkła bardziej profesjonalne R i szkła bardziej plastikowe M co pozwoli swobodniej kształtować ceny (znaczy marketingowo) szkieł w obu grupach i jednocześnie utrudni jakiekolwiek porównanie pomiędzy grupami.
będzie jeszcze conajmniej jedna iteracja serii 1D 5D a może nawet 6D co oznacza że tymi lustrzankami będzie się focić spokojnie jeszcze 8 lat (a może nawet 10 lat)
oczywiście że pojawi się korpus R APS-C bo nie bardzo sobie wyobrażam korpusu z serii 7 z mocowaniem M ale pewnie mam słabą wyobraźnię - czyli nastąpi rozdzielenie na amatorskie aps-c i na takie aps-c bardziej pro z bagnetem R wypuści się do niego jedno szkło 10-22 i po zawodach, a pozostałe będą pełnoklatkowe.
a i zapomniałem dopisać będzie jeszcze kilka iteracji 3?4? lustrzanek entry level ze słynnymi 18mpix matrycami bo nadal są chętni na to ... coś (ale pamiętajmy że dobry fotograf to nawet pudelkiem od zapałek zrobi lepsze zdjęcie niż amator fulfrejmem)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
A z jakiego to powodu? Wszystkie moje szkła EF wypadają na R tak samo dobrze lub lepiej (85/1,2 50/1,2) niż na 5d mk IV. Używałem również wszystkich szkieł natywnych łącznie z 28-70/2 i 50/1,2, a mimo to w najbliższym czasie nie zamierzam kupować obiektywów R, ponieważ w EF mam wszystko czego potrzebuję.
-
Re: Odp: Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
będzie jeszcze conajmniej jedna iteracja serii 1D 5D a może nawet 6D
Jedna to tak, ale więcej to nie sądzę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
....(ale pamiętajmy że dobry fotograf to nawet pudelkiem od zapałek zrobi lepsze zdjęcie niż amator fulfrejmem)
Dość realna teoria nie powiem, choć wg mnie celniejsza jest ta, że jest tutaj wielu amatorów, którzy robią
lepsze zdjęcia smartfonami jak większość "zawodowców" mających w stopkach ff i całą baterię słoików L .... :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
A z jakiego to powodu? Wszystkie moje szkła EF wypadają na R tak samo dobrze lub lepiej (85/1,2 50/1,2) niż na 5d mk IV. Używałem również wszystkich szkieł natywnych łącznie z 28-70/2 i 50/1,2, a mimo to w najbliższym czasie nie zamierzam kupować obiektywów R, ponieważ w EF mam wszystko czego potrzebuję.
Jest oczywista mozliwość teczniczna projektowania szkieł pod bagnet RF wg innej koncepcji. Pięknie to widać na porównaniu układów optycznych R35/1.8 i 35/2IS. Z tego urodzą sie fajne konstrukcje RF.
Kompatybilność ze szkłami EF zapewnia zupełnie bezproblemowe i ograniczone kosztowo do body wejście w system R. Mnie już korci dokupić chociaż jedno szkło RF pomimo, że te szkła EF co mam działają bardzo dobrze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Shrek
Dość realna teoria nie powiem, choć wg mnie celniejsza jest ta, że jest tutaj wielu amatorów, którzy robią
lepsze zdjęcia smartfonami jak większość "zawodowców" mających w stopkach ff i całą baterię słoików L .... :-)
to teoria forumowa nie moja - ja jestem (tym) amatorem z tym fulfrejmem, nie mam stopki ale może kiedyś coś sobie napiszę o tych eLkach - a teoria jest mało realna podobnie jak ta ze smartofonem :) bo fotografia to dość techniczna dziedzina i sprzęt jest istotny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Obawiam się że coś w takim razie robisz nie tak, przecież to niemożliwe jest :lol:....
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Jeśli nie to koniec będzie miała seria M, a w jej miejsce pojawią się body i obiektywy RF APS-C.
Młóciliśmy już te plewy ;). I stawiam na to że na pewno M w przewidywalnej przyszłości nie uśmiercą - wręcz odwrotnie i że nie będzie apsc R 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
to teoria forumowa nie moja - [ciach] a teoria jest mało realna podobnie jak ta ze smartofonem :) bo fotografia to dość techniczna dziedzina i sprzęt jest istotny.
Do tej teorii z ostatniego zdania tez mam pewien cytat, dobrze znany:
„Kupa sprzętu - brak talentu”
:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Shrek
Do tej teorii z ostatniego zdania tez mam pewien cytat, dobrze znany:
„Kupa sprzętu - brak talentu”
:mrgreen:
cóż pozostaniemy przy swoich zdaniach, a ja nadal bedę cytował legendy o fotografie co to pudełkiem po zapałkach :mrgreen:
-
Może Canon chce zrobić z EF pleśniaki na EOS M?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jest oczywista mozliwość teczniczna projektowania szkieł pod bagnet RF wg innej koncepcji. Pięknie to widać na porównaniu układów optycznych R35/1.8 i 35/2IS. Z tego urodzą sie fajne konstrukcje RF.
Kompatybilność ze szkłami EF zapewnia zupełnie bezproblemowe i ograniczone kosztowo do body wejście w system R. Mnie już korci dokupić chociaż jedno szkło RF pomimo, że te szkła EF co mam działają bardzo dobrze.
Czekam z niecierpliwością testów obiektywów (DxO jakości technicznej zdjęć) na puszce R.
Powinno być lepiej od odpowiedników EF
jp
-
[QUOTE=jan pawlak;1382584]
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Kompatybilność ze szkłami EF zapewnia zupełnie bezproblemowe i ograniczone kosztowo do body wejście w system R. Mnie już korci dokupić chociaż jedno szkło RF pomimo, że te szkła EF co mam działają bardzo dobrze.[/QUOTE
Czekam z niecierpliwością testów obiektywów (DxO jakości technicznej zdjęć) na puszce R.
jp
Na razie nie bardzo jest co porównywać. Jedyny sens widzę w 50mm/1.2 przy czym wersja ef wpadnie bardzo słabo w zakresie parametrów, które Ciebie interesują, bo to stara konstrukcja projektowana z nastawieniem na walory artystyczne.
Jedyny sens to porównanie do S50/1.4art.
28-80/2 nie ma odpowiednika, 24-105 z tego co widziałem w różnych testach jest w zasadzie identyczny z ef. 35 to szkło budżetowe i różnice z ef będą marginalne. Czekamy na kolejne L-ki ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
Chcesz kupić R???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Chcesz kupić R???
Po kilkunastu latach z Canonem mam sentyment do tej marki.
Bezlusterkowy odpowiednik 5DS R z natywnymi obiektywami "przenoszącymi" tą rozdzielczość byłby wyzwaniem
jp
-
Dla lubujących się w porównaniach Sony-Canon-Nikon:
https://theslantedlens.com/2018/mirr...ra-comparison/
Canon zadziwiająco dobrze wypadł i to w kategorii wyciąganie z cieni :lol:....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Obawiam się że coś w takim razie robisz nie tak, przecież to niemożliwe jest :lol:...
Podchodząc czysto teoretycznie tak, ale jak widać nowi właściciele eRki dopatrują się wszędzie wyższości :mrgreen:.
Dlatego do większości pierwszych zachwytów podchodzę ostrożnie ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
(ale pamiętajmy że dobry fotograf to nawet pudelkiem od zapałek zrobi lepsze zdjęcie niż amator fulfrejmem)
Dam Ci najbardziej wypasione pudełko zapałek i dorzucę paczkę fajek, a co tam, nawet najlepsze cygaro. Zrób jakiekolwiek zdjęcie, nie mowię, żeby lepsze niż ja ajfonem ;). Nie popadajmy w paranoję, bo nie spotkałem jeszcze dobrego fotografa, który fotografowały byle czym... Troszę rozsądku :).
Cytat:
Zamieszczone przez
Shrek
Pytanie co znaczy lepsze? Bo żeby skomponować dobry kadr nie trzeba mieć plecaka eLek i FF, ale specyfika większości zdjęć zdecydowanie wymaga odpowiedniego przyrządu ;).