Cytat Zamieszczone przez K_f Zobacz posta
Witam, dzisiaj natrafiłem na taka ofertę z UK.

https://pl.mydigitaland.com/canon-eo...RoCQn4QAvD_BwE

Promocyjna Cena 7 970,91 zł

Aż taka różnica ceny?
Dodatkowym kosztem to zapłacenie jeszcze podatku za towar, cła na aparaty fotograficzne nie ma.
No jeśli dostaniesz VAT (nie wiem czy jest możliwość z takiego sklepu, niby deklarują że nie, ale z naszymi celnikami nie wiadomo czy nie potraktują tego jako paczki z Azji?) to wyjdzie akurat taka kwota, jaką można wynegocjować w polskich sklepach czyli ~9800zł (z naszą gwarancją, prawami konsumenckimi itp.)

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
Stoisz przed decyzją "strategiczną"

1.
Nie narzekasz na 5D3, nic Ci nie brakuje, chciałeś jako drugi 6D2
Używanie jednocześnie 2 body preferuje zestaw 5D3 + 5D4
Kupno R by używać ją tylko z obiektywami EF jest mało sensowne.

Z punktu widzenia ekonomii lepiej by było abyś dokupił drugą 5D3.
No ..... ale są jeszcze emocje

2.
Kiedyś trzeba będzie się przesiąść na system R.
Jeśli "dzisiaj" to z jednym szkłem natywnym i jasno określonym zadaniem, precyzyjnie zdefiniowanym/przydzielonym podziałem zadań pomiędzy puszki.
W przyszłości kupno R2 i następne szkła systemu R co da zestaw dwu aparatów R i R2

3.
Cena używek EF zacznie spadać, będzie przybywać chętnych do sprzedaży a ubywać chętnych do kupna.

jp

Póki co używanie szkieł EF ma jak najbardziej sens, szczególnie że na R będą lepiej działać niż na 6DII i być może 5d3. Oczywiście nie przeszkadza to w powolnym zmienianiu szkieł na RF.
Ale co do punktu 2. myślę w taki sam sposób i dlatego kupiłem R, z tym, że używam póki co z EF i nie widzę, dlatego ktoś miałby to odradzać. To nie Sony.