-
Odp: Kalibracja 5d3 - sens?
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
w czasie trwania całej sprawy pisało/dzwoniło do mnie wiele osób. nie wszyscy udzielają się tutaj, nie każdy chce o problemach pisać publicznie. tych przypadków jest więcej.
Najwyraźniej jednak jest ich na tyle mało, że nie ma co liczyć na akcję serwisową. Poza tym być może są i tacy, którzy uzyskali satysfakcjonującą ich pomoc w E-CSI :confused:
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
jednak sprawne 5d3 działa niesamowicie i ja wyboru nie miałem. a nikona też mam ;)
Zachwyty przesiadkowiczów z 1Ds3 i z 1D4 świadczą też o tym niewątpliwie.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
Nie lubię strzelać jakimiś paralelami, ale przypomnijmy sobie swąd, jaki się pojawił po ujawnieniu, że AF w 1D Mark III jest spaprany. Sprawa obiegła cały glob, była na tyle poważna, że Canon się przyznał, robił darmowy serwis, przedłużał gwarancję
Tym razem sprawa wadliwych egzemplarzy 5D3 na nieszczęście ich posiadaczy, nie jest tak poważna żeby Canon musiał organizować akcję serwisową, ale przedłużenie gwarancji/co prawda tylko nowo zakupionych i tylko do 30.06.2013./ już mamy ;)
-
Tak bardziej ogólnie, ale może okaże się komuś pomocne.
Poradnik prawny | autorytetmoralny
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rostek andrzej
To wszystko jest prawdą ( z drobnymi szczegółowymi odstępstwami). Nie dotyczy jednak klientów biznesowych,tzn. kupujacych na firmę do celów zawodowych.
"Konsument" rozumiany jest jako osoba prywatna kupująca towar na potrzeby prywatne (nie zarobkowe).:cry:
-
Ciekawi mnie w sumie fakt jak by zareagował sprzedawca po prawie roku od zakupu i wydania towaru. Znając nasze realia na pewno zostałbym posądzony o oszukiwanie itp. Cóż w zasadzie przez ten rok korpus zwiedzał serwis z efektem wiadomym. Czy faktycznie można odstąpić od umowy do 2 lat na podstawie niezgodności?
-
Jak go kupiłeś? Pewnie na firmę. Chyba wtedy nie ma niezgodności.
-
Zaix, jeśli kupowałeś jako osoba fizyczna nieprowadząca działalności gospodarczej, to w pierwszej kolejności możesz żądać naprawy lub wymiany na nowy. Prawo do odstąpienia od umowy przysługuje dopiero w momencie gdy żadne z powyższych nie jest możliwe.
-
pozwolę sobie zacytować fragment z poradnika, do którego link powyżej:
Art.8- “1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo
wymianę na nowy“
Czyli, że to klient decyduje czy chce wymianę na nowy, a nie sprzedawca, że servis.
właśnie - serwis twardo stoi na stanowisku, że wszystko jest OK i nie ma podstaw do uznania sprzętu za niezgodny z umową?
to tak, jak byśmy kupili samochód, w którym przy 3000obr/s silnik wpada w takie drgania, że nic w lusterku wstecznym nie widać
a serwis rozkłada ręce mówiąc: nasze procedury przewidują kontrolę na 2000obr/s i 5000obr/s (czy np. test na 50xogniskowa) i przy tych obrotach wszystko jest w porządku :D
i niestety pozostaje chyba faktycznie tylko droga sądowa, co jest porażką obu zainteresowanych stron...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
Ciekawi mnie w sumie fakt jak by zareagował sprzedawca po prawie roku od zakupu i wydania towaru. Znając nasze realia na pewno zostałbym posądzony o oszukiwanie itp.
Jeśli masz dokumentację z wizyt tego towaru w serwisach autoryzowanych, to chyba niekoniecznie :?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
v.1958
pozwolę sobie zacytować fragment z poradnika, do którego link powyżej:
Art.8- “1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo
wymianę na nowy“
Czyli, że to klient decyduje czy chce wymianę na nowy, a nie sprzedawca, że servis.
IMO jeśli termin nie minął, żeby nie przeciągać dalej sprawy i mieć postawy do wkroczenia na drogę sądową, należałoby dokładnie opisać i udokumentować wykryte wady i zażądać od sprzedawcy wymiany na nowy, w związku z niezgodnością towaru z umową.
-
A sprzedawca stwierdzi, że towar jest zgodny z umową powołując się przy tym na opinię serwisu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
A sprzedawca stwierdzi, że towar jest zgodny z umową powołując się przy tym na opinię serwisu.
To da tym samym powód, żeby skorzystać z sądowej drogi rozstrzygnięcia takiego sporu.
Problemem stanie się wtedy znalezienie rzeczoznawcy, który będzie chciał i potrafił w sposób wiarygodny dla Wysokiego sądu, podważyć opinię tego serwisu.
-
O tym pisałem już dawno temu.
-
Zaix, czy Ty czekasz aż skończy Ci się gwarancja? Idź przedstaw sprawę do Federacji Konsumentów, dowiedz się, jaka jest procedura postępowania. Powiedzą Ci co i jak. Pewnie każą wysłać pismo do sklepu lub serwisu. Będziesz przynajmniej wiedział na czym stoisz. Wątek ma już tyle stron, każdy chciałby pomóc i radzi jak potrafi ale trudno z tego wyciągać wnioski, ludzie uważają, że powinno być tak albo tak, mniej lub bardziej według swojego uważania, najwyraźniej jednak nie ma czystej i jasnej odpowiedzi, a Ty w końcu zostaniesz z niesprawnym sprzętem za 11 tys i tyle. Za długo zwlekasz, jeździsz do Niemiec, załatwiasz, próbujesz, musisz mieć anielską cierpliwość, tylko odpowiedz sobie, co Ci to dało do tej pory. Może czas wykopać topór wojenny.
-
Zanim wybierze się drogę sądową dochodzenia swoich roszczeń związanych z ew. odmową sprzedawcy uznania, że aparat jest niezgodny z umową, można się zwrócić o pomoc do rzecznika konsumentów i spróbować zaangażować go w swoją sprawę. Istnieje możliwość upoważnienia go do występowania do sprzedawcy w obronie konsumenckich praw i interesów kupującego. Może on też w razie niepowodzenia tej akcji wytoczyć w sądzie powództwo w takiej sprawie na rzecz konsumenta za jego zgodą.
-
No dokładnie i nie ma co dłużej czekać (bo i na co?) Zwróć się do kogoś, kto z urzędu zajmuje się tego typu sprawami.
-
A kolega Zaix to przypadkiem nie kupował "na firmę"?
-
Nie, to jest prywatny zakup.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
Nie, to jest prywatny zakup.
No, to może nie bijemy piany na darmo.
zaix masz jakieś plany? Będziesz walczył, sprzedajesz czy wyrzucasz? :)
-
A gdybyś się decydował wyrzucać, do daj znać na priva ;)
Wyczerpałeś już tyle dróg i nerwów, że szkoda byłoby tak odpuścić, a pójść, przedstawić rzecznikowi sytuację, nie zaszkodzi. Zwłaszcza, że serwis czy też Canon Polska daje pokaz jak traktuje klienta z "ulicy"
-
Witam
Tylko czy aby na pewno sklep odpowiada za sprzęt, który był serwisowany przez różne serwisy (CSI i Niemcy).
Moim zdaniem niezgodność towaru z umową nie ma tutaj zastosowania tym bardziej , że minęło już pewnie 2 miesiące od chwili zaobserwowania usterki (ważna sprawa).
Pozdrawiam
Mirek
-
Może to nie 5d3 ale układ AF ten sam 1D X Product Advisory
-
Minął miesiąc, zaix - czy udało Ci się rozwiązać problem?
Czy milczenie mamy brać za dobrą monetę? (jak u habakuka :) )
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
FLOYD
Tylko objawy trochę nie związane z wątkiem.
1. AF searches but does not lock in on the subject.
(Caused by minute particles produced by wear mentioned above.)
2. The image shown in the viewfinder is “blurry” or “not steady”.
(Occurs if wear progresses.)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
ta historia to jakaś kpina
wykup bilboard widoczny z okien Canon Polska z ładnym rysunkiem body, krótkim i treściwym hasłem
i odnosnikiem do stosownego www ...reklama dźwignią handlu
rozmawiałeś z kimś z Canon PL a nie tylko z serwisu ? może poproś CP o wyznaczenie kogoś kto przetestuje
aparat i dowiedzie nieudolności lub braku działań serwisu ?
W Lublinie był taki bilboard:"Mecenasie (tu, gościu wymieniony z imienia i nazwiska) oddaj pieniądze". Okazał się bardzo skuteczny.
Koszt, to około 1000zł miesięcznie.
Pozdrawiam
jacek
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mysiaty
W Lublinie był taki bilboard:"Mecenasie (tu, gościu wymieniony z imienia i nazwiska) oddaj pieniądze". Okazał się bardzo skuteczny.
Koszt, to około 1000zł miesięcznie.
Pozdrawiam
jacek
zapomniałem dopisać ,że chyba wystarczył ten miesiąc
-
Niestety nie udało się. Sprzęt już odebrałem z Niemiec, ale dalej działa jak chce w zależności od odległości, tylko inaczej itp itd. Lewa vs prawa-też źle. To co było lepiej teraz działa gorzej, to co działało gorzej teraz działa lepiej. Już mi się odechciało rozpisywać, podobnie jak robić zdjęcia. Moja rada-kupić dobry, wymieniać do skutku na początku. Przychylam się po tym wszystkim do rady jednego z forumowiczów. Jeżeli chcesz kupić sprzęt za 13K zł to musisz mieć znacznie więcej w razie wymiany. Serwis w pewnych przypadkach nie pomoże. Próbowałem ponad rok, sprzęt był w serwisie w Polsce, w Berlinie i Hamburgu. Nigdy nie dostałem w pełni sprawnego. Poprawiając jedno rozregulowali inne i tak w kółko. Nie ma to najmniejszego sensu. Testowanie mam dość-nie potrzebuję innej osoby do testowania-widzę co się dzieje po każdym serwisie. Wyrzuciłem w błoto pieniądze płacąc za mój zestaw: korpus i szkła. Straciłem pieniądze na podróż, straciłem pieniądze na zdjęciach, które zrobić mogłem w tym czasie. Taka prawda. Ciężko by mi było zaufać kiedykolwiek tej marce-czuję się oszukany i tyle, mam 100% podstawy do takiego myślenia. Powodzenia. Nikomu nie życzę takich przygód, bo zamieniają pasję w szczerą niechęć.
PS: dla przykładu wg optycznych liczba pomyłek dla 24-70 wynosi 3%, opierając się na swoim doświadczeniu potwierdzałem to dawniej w 100%, praktycznie trafiał zawsze. Pewniak.Teraz 30% strzałów to pudła. Nie mówię nawet o innym punkcie niż centralny. Mniejsza o to i opisywanie problemu z osobna z każdym szkłem...
-
Stawiam na problem spowodowany przez niedosmarowanie oficjalnie potwierdzone przez Canona dla 1Dx. Po prostu w jedynce szybciej to wyszło, bo takie puszki w kapitalizmie są intensywnie eksploatowane. Na razie serwisanci kalibrują 5D3 razem z mikro-opiłkami w układzie, bo nie ma oficjalnej noty serwisowej. Myślę, że to kwestia czasu - czego Ci życzę Zaix, oraz innym nam ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Stawiam na problem spowodowany przez niedosmarowanie oficjalnie potwierdzone przez Canona dla 1Dx. Po prostu w jedynce szybciej to wyszło, bo takie puszki w kapitalizmie są intensywnie eksploatowane. Na razie serwisanci kalibrują 5D3 razem z mikro-opiłkami w układzie, bo nie ma oficjalnej noty serwisowej. Myślę, że to kwestia czasu - czego Ci życzę Zaix, oraz innym nam ;).
Ej coś nie bardzo ta teoria. Są na rynku już bardzo zajechane egzemplarze 5dMkIII. Nie ma też fali zgłoszeń o problemach z tą puszką. Gdyby coś takiego było to byłaby burza w całym necie, a tu coś tam ktoś pisze ale są to raczej przypadki odosobnione.
Być może Canon zrobił jakąś wadliwą serię do czego się oczywiście nie przyznają ale szybko to zdiagnozowali i teraz bankowo zamiotą sprawę pod dywan, bo to jest raczej sprawa incydentalna, a nie globalna (jak było np. w 1DmkIII).
Co do przypadku kolegi zaix - szczerze współczuję i nie dziwię się rozgoryczeniu. Dla mnie tylko dziwne jest czemu tej puszki nie da się wymienić na nową skoro się jej nie da naprawić?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
[...]
Co do przypadku kolegi zaix - szczerze współczuję i nie dziwię się rozgoryczeniu. Dla mnie tylko dziwne jest czemu tej puszki nie da się wymienić na nową skoro się jej nie da naprawić?
No, to pytanie padało już tutaj wielokrotnie.
-
W następnym odcinku okaże się, że 5d miał przeszczepiony mózg nieznanego brata bliźniaka 60d, nieświadomie ożenił się z nieślubną siostrą szwagra 1dX i zachorował na niespotykaną w świecie aparatów odpowiedzialnych niewymienialność...
-
Czytam, czytam ten wątek i oczom nie wierzę... Jestem teraz trochę zawalony pracą, ale postaram się sytuację dokładnie przeanalizować i opisać. Zrobię wszystko co w mojej mocy by tekst pojawił się na jakimś znaczącym portalu branżowym - może takie działanie odniesie jakikolwiek skutek.
Potrzebuję trochę czasu, wszak wątek ma ponad 1300 postów, a nie chcę popełnić jakiś przekłamań w tekście.
Zaix, Habakuk - będziecie w stanie odpowiedzieć na kilka moich pytań via mail?
Pozdrawiam
MK
Wysyłane przy użyciu aplikacji Tapatalk HD
-
-
i jak się sprawa potoczyła?
Haba - zostawili Ci puszkę na wieczne pożyczenie czy ją oddałeś?
Zaix - dalej problemy?
-
Być może za niedługo opublikuję spory materiał z przykładami na temat Canona, różnych sampli, które wykonuję. na różnych korpusach i różnych szkłach. W skrócie-boczne punkty nie działają prawidłowo. Problem D800 został rozdmuchany, gdzie ludzie czepiali się i czepiają każdego odstępstwa od LiveView na skrajnych bocznych punktach AF, żądając od serwisu zbieżności pomiędzy AF fazowym a LV. W Canonie jest dokładnie to samo tylko nie na jednej stronie, w szczególności na bliższe odległości, jasnych obiektywach i kącie szerszym niż 50mm, choć jasne szkła jak 85 1.8 oraz 135 2.0 też na bocznych zaliczają wpadki. Istnieje też rozrzut pomiędzy sztukami. Dla szkieł 2.8 jak 24-70L i 70-200L i ciemniejszych jest ok. To tylko dwa szkła, które testowałem dla których "dobre" korpusu nie mają problemu.
-
Zaix, jestem bardzo ciekaw co napiszesz, ostatnio także pobadałem, niestety tylko swój zestaw i zobaczymy czy będzie podobnie.
-
Panowie witam w waszym klubie. Od poniedziałku Af zaczął głupieć. Body kupione w maju b.r. Af od nowości poezja. Machnięte raptem 15K fotek i od kilku dni loteria z Af. Na LV w punkt a normalnie FF lub w punkt, ale nigdy w punkt kilka razy pod rząd. Szkła 24LII i 85LII. Oczywiście mowa o fotkach od pełnej dziury. W piątek jadę do CSI na kalibrację. Zobaczymy czy coś to da.
-
Ja bym odpuscil kalibracje (na razie) a wyczyscil kurz ze srodka. Paproch na sensorze AF moze spowodowac problemy :)
-
Fakt jest trochę kurzu ale na lustrze ale dmuchanie nie usuwa go :/
-
-
Nie wiem czy przeoczylem. Nr seryjne walnietych puszek, moze faktycznie wyszla seria gdzie zamontowano wadliwe elementy, ale nie bylo tego na tyle duzo by sie przyznali..
-
Czy tylko puszki z 3 na 6 pozycji maja problemy czy tyczy sie to tez innych seri?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
wiesz, ja to mam w zasadzie nowe czujniki, serwis mi wymienił, i nic nie pomogło :mrgreen:
:lol: właśnie czytam ten wątek
jestem na 28 stronie, pasjonująca lektura :lol:
kurde, śmiech przez łzy...
-
Kup sobie aparat :-) u mnie tylko centralny dziala. Reszta ff. W srode jedzie na zytnia.
-
Czytam dalej.
Jak działa centralny to daj sobie spokój z serwisem. Szkoda Twojego czasu i nerwów.
Działaj na centralnym.
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Kup sobie aparat :-) u mnie tylko centralny dziala. Reszta ff. W srode jedzie na zytnia.
-
Nie po to kupowalem mk3 zeby dalej miec 5dmk2. Moglem wziac 2x6d
-
Jako że się nie znam to się wypowiem.
Jak dobrze działa Tobie centralny to na 99% nie wyregulują Tobie bocznych.
Tak z ciekawości to na tych bocznych masz FF/BF? Jakoś regularnie?
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Nie po to kupowalem mk3 zeby dalej miec 5dmk2. Moglem wziac 2x6d
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Jako że się nie znam to się wypowiem.
Jak dobrze działa Tobie centralny to na 99% nie wyregulują Tobie bocznych.
Tak z ciekawości to na tych bocznych masz FF/BF? Jakoś regularnie?
No na bocznych mam regularny ff. Zawsze tyle samo. Wiec jest szansa
-
No niby tak ale jak centralny działa ok...
Czy ten FF nasila się przy ostrzeniu na dalsze odległości?
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
No na bocznych mam regularny ff. Zawsze tyle samo. Wiec jest szansa
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
No niby tak ale jak centralny działa ok...
Czy ten FF nasila się przy ostrzeniu na dalsze odległości?
Z bliska jest przesuniecie. Jak cykam na cos dalej to tez. Skoryguje na plus 10 z lewej i juz trafia. Blisko i dsleko. Prawa strona chyba plus 5
-
5D3 premiera - WOW jaki AF super WOW, minęło trochę czasu, same narzekania na forum.
6D, 7D to samo, 7D2 również powinien zachować standardy :lol:
Jeśli się nie mylę, oprogramowanie serwisowe pozwala na kalibrację grup punktów, czyli centralny F2.8 może mieść inną wartość kalibracji od bocznych z czułością F5.6.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
5D3 premiera - WOW jaki AF super WOW, minęło trochę czasu, same narzekania na forum.
6D, 7D to samo, 7D2 również powinien zachować standardy :lol:.
No i to nawet wśród osób które żadnego z tych body nie miało w ręku :lol:.