no ale po co takie uwagi? Ludzie bezinteresownie pokazują innym różnice miedzy puszkami żeby jakoś pomóc w wyborze, nic tylko dziekować
Wersja do druku
Po to że to już jest lekko śmieszne. Nie ma wielkich różnic w obrazku. Mamy lepsze iso i w końcu działający AF. Gorzej nie będzie niż w mk2. Aparat ma robić zdjęcia. A tu każdy chce oglądać obraz po mega powiększeniu i doszukiwać się struktury szumu który przy wydruku i tak się gdzieś gubi.
@ luc october
Wielkie dzięki za normalny wkład w dyskusję. Ja tam doceniam jak najbardziej wstawione foty i teścik. choć bardziej interesuje mnie zachowanie na czułościach ISO 100-400. Tak czy inaczej - fajnie, że są ludzie którzy są chętni. Kot cichego jest ok, ale póki co(wybacz Cichy) żyje i nie sposób zrobić mu tego samego ujęcia. A w temacie samych zwierząt-śpiący jeż mnie rozwalił.
bardzo dobra konkluzja w kwestii szumu, wydrukujcie sobie kilka fotek w 20x16 cali i oceńcie wtedy
technicznie ta puszka jest bardziej dopracowana od poprzednika, to jest na +, jedynie co warto rozważyć to to czy ten obrazek jest wartych tych pieniedzy
dla mnie nie, jeśli była by droższa 1000-2000pln od obecnej ceny D700 to tak, ale to wg mnie
Mi się zdaje, że Canon ma ogólnie problemy z wyśrodkowaniem WB :p
20D, 30D i 5D1 mają AWB zbyt ciepły to z kolei 40D, 50D, 1D3 i mają za chłodny, w 5D2 jest już ok., ale za to pojawiła się wyraźna dominanta czerwieni w cieniach, no to w 5D3 jest z kolei za zielono :D Może w mkIV w końcu będzie ok :p *
* Piszę z praktyki o modelach mi znanych. Nie wiem jak to jest w 60D czy 7D oraz w Ds'ach.
mowa o mk2
Mam pytanie za 1000 pkt.
Czy wystarczy nowy soft na kartę przerzucić i aparat sobie to dogra ( odpowiednie ustawienie w aparacie)? Nie miałem jeszcze nigdy okazji uaktualniać aparatu.
Dzięki!
Mogę doczytać w instrukcji ,ale wolę zapytać praktyków.
U mnie nie wiedzieć czemu aparat zatrzymał się na ekranie loading gdy próbowałem firmware aktualizować przez kartę.
Przez EOS Utility poszło normalnie.
Po podpięciu aparatu wyskakuje Ci okno EOS Utility. Dajesz Camera settings/remote shooting.
Dalej w zakładkach już znajdziesz.
Dzięki!
Aktualizacja powiodła się ale też tylko w Utility
Aktualizowałem przez wgranie pliku na kartę i wszystko przebiegło OK.
Można śmiało aktualizować tym sposobem.
Aktualizacja kartą poszła bez problemów.
Sorry! Popełniłem prosty i podstawowy błąd. Wgrałem na kartę wszystko jak zassałem a nie tylko sam plik wykonawczy i to najprawdopodobniej był powód nie wgrania przez kartę . Ale wtopa !
Czy Canon nic nie zwalił przy okazji tworzenia nowego firmware? :)
Wszystko działa jak należy?
...ktoś coś wie czy gdzieś jest dostępny?
Wszędzie mówią, że po majowym weekendzie, a kroi mi się kilka imprez.
Ja z innej beczki, ma ktoś może link z lista kart pamięci które najlepiej chodzą na mark III?? szukam, szukam i niestety nie mogę znaleźć.
Mam preteca x233 8GB i bufor zapycha sie po po 15 sek filmu!! nie polecam
Moje karty Pretec x233 32GB spokojnie dają radę. Przy czym mówię o CF, bo SDHC jeszcze nie zdążyłem przetestować.
Obserwuje wątek i chciałbym zapytać osoby, które miały okazję wypróbować nową 5 z Sigmami: szczególnie chodzi mi o 50/1.4 i 85/1.4 - czy poprawiła się celność i powtarzalność ostrości tych obiektywów? Czy ogólnie lepiej współpracuje 5mk3 z tymi obiektywami?
Zerknij na to
http://robgalbraith.com/bins/camera_...cid=6007-12452
Wydaje mnie sie, ze nie tyle chodzi o celnosc co o powtarzalnosc po skalibrowaniu (body + obiektyw). Kazdy 'sprzet' ma jakis margines tolerancji, i tak obiektyw ma margines +- 3, a Twoj konkretny egzemplarz moze lądować w +3, system AF aparatu ma powiedzmy +-2 i Twoj egzemplarz ma +2, razem daje to +5, stad koniecznośc kalibracji w tym zestawieniu (obiektyw + body). Natomiast ten sam sprzet u kogos innego moze miec - obiektyw +2, system AF -2, co razem daje 0, czyli perferkcyjnie w punkt.
PS. Dzisiaj skalibrowalem 24LII, 85 1.8 i Tamrona 28-75 2.8 zakupionego kiedys od Cichego :) Tamron ma inne wartosci na wide i tele. W 85 prawie zabraklo mi skali, jest na +17
Czy dobrze rozumiem ? W mk3 można kalibrować szkła niesystemowe?
Jakie macie spostrzeżenia co do odszumiania w DPP? Moim zdaniem jest nieźle .
W MkII Sigme kalibrowalem...
Gdzieś czytałem, że można kalibrować tylko szkła Canona . Więc to dobra wiadomość !
A ja wciąż liczę na cenowe opamiętanie korporacji Canon i liczę, iż nowa puszka konkurencji skutecznie sprowadzi cenę marka trójki na ziemię http://nikonrumors.com/2012/04/25/an...px/#more-38900 skorzystają koledzy z bratniej stajni, skorzystamy (oby) i my :)
Może ale póki będzie się sprzedawał jak dotąd to nie sądzę że mieliby coś zmieniać.
Co do N D600 - wierzysz w te bajki ;).
Ceny nie spadną. Przynajmniej nie przed Euro 2012 i nie przed Londynem.
"A to w mk2 nie można było ?"
Nie wiem? Nie mam mk2
...byle ceny nie wzrosły :( Chciałem kupić i nigdzie nie mają marka trzeciego. Ponoć ma być w przyszłym tygodniu, a u nas to święto za świętem, więc może dopiero po kolejnym weekendzie.
Pokusiłem się o wyliczenie realnej ceny nowej piątki w oparciu o ceny w Euro AGD. Żeby to zrobić trzeba obliczyć wartość PV (Present Value). I tak: Euro AGD sprzedaje aparat za 13999, który można nabyć w 40 ratach "0%". Jest rzeczą oczywistą, że koszt rat jest już zawarty w cenie. Przyjmując, że średnie RSO oscyluje w okolicach 24%, PV - czyli cena detaliczna do której sklep/bank nalicza odsetki, wynosi 10 042,81 PLN. Oznacza, to że gdyby sklep nie miał oferty ratalnej i sprzedawał body wyłącznie za gotówkę, mógłby wystawić powyższą cenę, która jest tożsama z ceną 13 999 w ujęciu ratalnym. Mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałem.
Sorrki za OT: jak Wy najszybciej sprawdzacie czy obiektywy dobrze trafiają z nową III.
Wiem, jak to ustawić, jednak po ustawieniu skrajnych wartości nie widziałem róznicy dlatego szukam szybkie sposobu. Dzięki.
pzd
Bez sensu... Jakby obliczać ten sposób inne produkty w EuroAgd to wyszły by jakieś durne ceny. Rzeczywiście najczęściej mają wyższe ceny, ale przy ratach i tak wciskają ubezpieczenie żeby zarobić, bo raty 0% raczej nie istnieją... A ceny na bank nie są wyższe o wartość rat.
Cena jaka jest widać, można wejść na ceneo, skapca, allegro itd. I myślę, że szybko nie spadnie, markIII sprzedaje się nieźle.
Nie dlatego. Histogram nie istnieje bez balansu bieli. Skoro ktoś już zrobił zdjęcie, to dla jakiego balansu bieli ma aparat pokazać histogram ? Pokazuje dla takiego jaki został ustawiony. Kiedyś była dyskusja po co guzik do WB wyciągnięty na body, przecież i tak się balans potem ustawia na komputerze. Guzik jest właśnie po to, żeby sobie ten balans szybko ustawić i nie mieć przekłamanego histogramu.