ja tam jakiegoś spadku nie widziałem wręcz odwotnie. Ja prawie 2 lata temu kupiłem 40D w cenie 2700 w normalnym sklepie a nie na alledrogo itp a teraz ceny sąakie same i wyższe, oczywiście zdażają sie pojedyńcze spadki.
Wersja do druku
Nie warto. Masz doskonały aparat i obiektywy. Myślisz, że dzięki 7d będziesz robić lepsze zdjęcia? Bzdura, lepiej za tą kasę kup sobie parę książek o fotografowaniu i wyjedź gdzieś na 2 tygodnie na fajny plener, w którym będziesz doskonalić swoje umięjętności jako fotograf a nie kolekcjoner sprzętu. No i za rok będzie 9d i dylemat wróci, to donikąd nie prowadzi...
No popatrz ciekawe rzeczy piszesz z tymi cenami ja kupowałem kilka razy w FJ poprzez zakup internetowy ,ostatnio była to 40stka.W internecie była cena niższa a zapłaciłem tyle co na półce mało tego wpisałem odbiór osobisty w B.B. FJ stoisko w Carrefour ,pytam się dlaczego ? to sprzedawca odrzekł że koszt dostawy wchodzi zrobiłem wielkie oczy i mówię że równie dobrze mogłem sobie w domu poczekać ,uśmiechną się i wzruszył ramionami a mnie szlak trafiał.Co do ceny 7D to w necie FJ widnieje 6222 Pln i tyle samo na stoisku w sklepie.Inaczej ma się z 5D II w sieci 9337 a w sklepie 9,5 k z hakiem ,dziwna polityka.
No to się zgadza z tym co napsiałem. Cena w sklepie internetowym wynosi X na półce wynosi X+50,- do 100,- (mniej więcej) a jak zamawiasz przez neta to cię towar kosztuje X+27,- (za transport).
ja nie wiem czy to wątek o cenach czy o 7d?? a moze napiszcie po ile kilo ziemniaków po drodze do sklepu foto
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/r...16_322246.html tu ciekawe porównanie 7d do innych puszek
Przy robieniu widoczków czy portretów będzie tylko trochę większy komfort pracy. Ale przy fotografowaniu sportu i to w pomieszczeniach różnica może być ogromna.
Czy ktoś już gdzieś widział w sieci zdjęcia z 7D sportowe albo taniec czyli ruch i to w półmroku, przy różnokolorowym świetle ?
Mi 40D z 17-55/2.8 USM nie zawsze wyrabia w takich warunkach
7D i stałeczka(moja ulubiona): http://dc.watch.impress.co.jp/img/dc...l/142.jpg.html
Reszta tu: http://dc.watch.impress.co.jp/docs/r...16_322246.html
Tak to wątek o 7D a co jest z tym związane to nierozerwalnie cena.Twoje sarkastyczne podejście to nic innego jak w pewnym stopniu trolowanie z którego nic nie wynika , więc najpierw grzecznością było by przywitanie się na forum bowiem nie jesteś tu sam , a temat dotyczy tak samo parametrów ,zdjęć z w/w puszki jak i dostępności na rynku a co za tym idzie ceny.
Wojtku, nie mam (jeszcze) 7D, więc może moja opinia nie będzie dla Ciebie miarodajna, ale moim zdaniem problem leży nie w aparacie, lecz w fotografującym. Tylko Ty wiesz, co fotografujesz najczęściej. Bo jeśli np. drzewo w słoneczne dni, to niekoniecznie potrzebujesz bardzo szybkiego autofokusa, a i ISO 3200 nie będzie Twoją codziennością. No i 8 klat/s również. Moim zdaniem, jeżeli naprawdę potrzebowałbyś TEJ puszki, to wiedziałbyś sam doskonale, gdzie 500D już nie wystarcza. A dobre szkło przyda Ci się zawsze. Przemyśl dobrze zakup :)
Witam panie i panowie.
Mam pytanko do posiadaczy 7d lub dobrze zorientowanych dotyczące zdalnego wyzwalania lamp błyskowych. Jeśli wszystko dobrze zrozumiałem to zewnętrzna jest wyzwalana błyskiem wbudowanej. Istnieje możliwość błysku tylko zewnętrznej? Bo światło z wbudowanej będzie zapewne widoczne na zdjęciu. Tak jest chyba w N 300...
dzieki, pozdr.
Jeśli ktoś planuje kupić 7D na raty, to polecam rozważyć ofertę Euro RTV AGD. Cena nie jest wprawdzie najniższa (6499zł) ale można rozłożyć na 30 rat 0% po 216,63zł, więc jak dobrze policzyć, to wychodzi sporo taniej niż w innych sklepach dających z reguły oprocentowanie 1% wartości kredytu na miesiąc.
Link: http://www.euro.com.pl/lustrzanki1/canon-eos-7d.bhtml
Jakoś nie mogę się zorientować czy 7D posiada regulacje FF/BF tak jak w 50D.
Piszą, że za 5949,- zł z gwarancją Canon Polska. Z tego wynika, że chyba jeszcze ta gwarancja istnieje?
http://www.allegro.pl/item784336237_...t_7_d_7_d.html
FJ jest o tyle niebezpieczny że można kupić nowy aparat z przebiegiem! ja tak miałem z 40D po wielkiej awanturze wymienili mi na nowy. jak FJ bedzie miał o 1tys taniej to sie zastanowie nad ich ofertą, na chwile obecną nie mam do nich nawet grosza zaufania.
Jaki był ten przebieg w 40d ?
Takie pytanko...
Czemu obecna cena gripa do 5D mrkII jest o ok.300zł wyższa od tej do 7D?
Przecież gripy niewiele się różnią od siebie...
Podatek od luksusu :):)
Mam pytanie do posiadaczy 7D, czy ktoś z was posiada może sigmy 12-24, 24-70 HSM oraz 70-200 2,8 II? Ponieważ ostatnio bardzo mocno zastanawiam się nad zmianą C70-200F4 na sigmę(oczywiście po wstępnej selekcji i ewentualnej kalibracji, która specjalnie mnie nie przeraża), a 12-24 już posiadam. Powodem zmiany, jest głównie światło i (tu proszę się nie śmiać, ale często to przeszkadza) kolor Canon ;). A że 20D już powoli zaczyna pokasływać, za kilka miesięcy przyjdzie pora na 99% na 7D. Więc jeśli ktoś posiada tą puszkę i szkła, bardzo bym prosił o sampelki i jakiś krótki komentarz jak 7 z nimi współpracuje.
Pozdrawiam
dlaczego nie? do nowiutkiej 5d2 włożyłem kartę ze starej piątki (a wcześniej do piątki kartę z 40d) i za każdym razem w nowym aparacie numeracja plików leciała "dalej" od tego numeru który był na karcie zapisany.. wystarczy że ktoś w FJ poprosi o aparat żeby sobie na swojej karcie go przetestować i wystarczy
postanowione sprzedaje moja 30D z gripem canona plus sigme 17-70 i biore 7D . moze jeszcze 50 1.4 na raty
Tak myśle nad kupnem 7D (obecnie Nikon D300) tylko nie znam się za bardzo na szklarni Canona. Jakie szkiełka (w rozsądnej cenie) wyrobia przy tej matrycy? Coś ze średniej pułki cenowej da rade? 70-200/4, nowe 15-85....?
70=200/4L is na pewno "wyrobi";-)
Tio Pablo będzie dumny ;)
Ano właśnie - jeśli nie zachorujesz na, hmmm, forumozę (strasznie zakaźne choróbsko!) - to obiektywy, które rozważasz, 15-85 i 70-200, powinny świetnie zgrać się z 7D.
Na marginesie - a propos (o 24-70L) z http://forums.dpreview.com/forums/re...essage=latest:
Cytat:
[The lens] is good enough (sharp enough) for Annie Leobowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers.
a to nie jest tak, że oblicza dalej, kiedy coś mamy na tej karcie zapisanego?
Poza tym, chyba w aparacie są opcje dotyczące zapisu danych...
ale wróćmy już do wątka jakim jest 7D, a nie sposób zapisu zdjęć w aparacie :D
Na rynku pojawiły się pierwsze karty, dzięki którym można w wykorzystać potencjał tkwiący w 7D, czyli zapis w pełnej wielkości RAWów + 8 kl/s :)
Link?
Ja rozważam
http://tinyurl.com/yfknjll
nowy firmware juz jest -> link
1. Improves AF accuracy during Live View shooting.
2. Corrects a phenomenon where in rare instances, movie images shot by the camera may exhibit abnormal colors.
3. Corrects a phenomenon that at certain timings, the shutter cannot be released when the camera's built-in flash or an external Speedlite is used for shooting.
Nowy grip do 7D faktycznie trochę różni się od tego do 5d i moim zdaniem na korzyść. Ma dodatkowy przycisk przy spuście (do zmiany rodzaju AF'a), a także z lewej strony (osoby fotografującej) ma wystający plastik, który idealnie łączy się z body.
w Mediamarkt w centrum M1 Marki cenę zrównali z FJ(jest obok MM)na 6222 no i mozna skorzystać z ich rat 0% + 0%prowizji(na 5 lub 10 miesięcy, skrócona procedura przy wpłacie własnej pow 722 zł), No i polska dystrybucja
witam może i ja coś dodam od siebie na temat aparatu ,bo dyskusja o dostępności i cenach mnie mało obchodzi ,bardziej zależy mi na konkretnych opiniach dotyczących tego aparatu.I tak dzięki uprzejmości kolegi handlującego sprzętem foto,mogłem przetestować 7D.dodam tylko że byłem bardzo napalony na zakup,więc starałem się więcej widzieć pozytywów niż negatywów względem 5D którego to obecnie posiadam.Po dwudniowych testach stwierdzam że zostaję przy swojej 5D,bo jedyne plusy jake znalazłem to,wizjer(lekko przekłamuje kolory),kamera (dla mnie nie istotna )i A-fokus jest naprawdę szybki,ale w mojej 5D używając centralnego punktu jest niewiele gorzej.Reszta dotycząca jakości obrazka nie ma porównania do 5D a na tym mi najbardziej zależy,reasumując moje zdanie jest takie ,jeżeli nie potrzebujecie kamery a macie 40D (udany model) to poważnie się zastanówcie nad zamianą bo naprawdę nie będziecie widzieli w obsłudze i jakości obrazka żadnej różnicy,
Oj a ja bym bardzo przestrzegał przed takimi uogólnieniami. Na tej zasadzie można dojść do wniosku, że w sumie 350D niewiele się różni od 1D - przecież i tym i tym można robić piękne zdjęcia 8).
Diabeł jednak jak zwykle siedzi w szczegółach, a pod tym względem właśnie (jeśli chodzi o szczegóły) 7D bije na głowę 40D. I oczywiście kwestią indywidualną jest czy to ma znaczenie.
Jeśli podjąłeś się prównania ( zresztą bardzo ogólnego ) 5D i 7D to powinieneś poównać też 5D mkII i 1D mkIII , a może 1Ds mkIII i 1D mkIII .
Przecież to , ani nie te półki sprzętowe , ani nie są to puszki tego samego przeznaczenia . Owszem , z obydwu robi się zdjęcia , ale w zupełnie innych warunkach i sytuacjach . Porównaj zatem 40D/50D i 7D . Jeśli tu nie wdzisz różnic na duży plus dla 7D to już nic nie będziesz widział . Nie chodzi mi o możliwość filmowania , ale ( ale tak między Bogiem , a prawdą ) to też ma swoje znaczenia w sytuacjach , gdy akurat nie ma pod reką kamery , a konieczna jest rejestracja unikalnej sceny w ruchu . Ja akurat mam też kamerę , ale nigdy nie zdarza mi się bym nosił ja razem z aparatami foto .
Akurat mam trzy puszki - 5D mkII ( wcześniej właśnie 5D ) , 7D i 50D oraz kamerę filmową - i mogę coś na ten temat powiedzieć .