Te panie pitolą jedno a w rezultacie jest inaczej zazwyczaj ;]
Ciągnę już 18 miesiąc , do tej pory urząd nie upomniał się o rozliczenie zakupów sic! , na dodatek kontroli też nie chcą robić.
Wersja do druku
U mnie się nie upominają, ale w umowie jest zapis, że to ja jestem zobowiązany do:
- rozliczenia dotacji do 60 dni od startu działalności;
- doniesienia do 30 dni od startu działalności wpisu do EDG i zaświadczenia z US, że jestem płatnikiem podatku dochodowego;
- doniesienia zaświadczenia o prowadzeniu działalności z UM i US, do 30 dni po roku od rozpoczęcia działalności.
... i to bez dodatkowych upomnień z ich strony.
W przeciwnym wypadku mogą odebrać pieniądze...
Nie masz takich zapisków w umowie?
w zasadzie nie mam napisane do kiedy mam przedstawić papier że prowadziłem ten rok
"... do dnia roku ... " taki wlepek w sumie dziwnie napisany bez konkretów , jakby zapomnieli wpisać , poza tym wiem że jak coś przysyłają papierek o stawieniu się do rozliczenia a tu cisza od czerwca
:) nieźle... czyli po prostu jak się upomną, to im doniesiesz.
W moim PUP-ie widocznie nie chce im się wydzwaniać i wysyłać pism, więc wszystko wcześniej opisali w umowie.
witam
podepne sie pod temat , jest on zwiazany z UP ale troche z innej beczki
Jestem obecnie zarejestrowany w UP , zerkam sobie na szkolenia, i z grupowych interesuje mnie grafika, ale jest tez opcja " szkolenia indywidualne "
Czy składał ktoś taki wniosek na szkolenia , kursy zwiazane z fotografią?
Jest tez opcja "studia podypolomowe" i tez mnie zastanawia czy jest szansa powiazac to z kierunkiem zwiazanym z fotografia lub grafika, jesli ktos ma takie doswiasczenia to bylbym wdzieczny za informacje
a ja dzis mialem kontrole z urzedu pracy - panie sprawdzily czy oplacam skladki zus, czy posiadam zakupiony sprzet i czy jest zgodny ze specyfikacja podana we wniosku. oczywiscie wszystko wypadlo perfekcyjnie :)
A zapowiedziana? :)
no od tak z #^2$^ to oni sobie przyjść nie mogą , to nie policja
Tak, kontrola byla zapowiedziana w piatek - w zasadzie to zapytano mnie, czy pasuje mi poniedzialek o 10, czy moze jakis inny termin. Wszystko na luzie - moze dlatego ze dotacje bralem po to aby na prawde rozwinac dzialanosc, a nie kombinowac? ;)
jak wcześniej pisałem - kontrola musi być, pewnie protokół był już spisany.. wykrycie jakiś nieprawidłowości nie leży w interesie urzędu.. bo wtedy robią się problemy, dodatkowo mnóstwo papierów, zwrot kasy z którym może być dodatkowy problem, tłumaczenie się przed przełożonymi i województwem z "braku nadzoru".. więc lepiej żeby wszystko było ok..
to nie US że musi coś znaleźć bo ma prowizję od mandatu ;)
witam mam pytanie
dostałam dotacje na otworzenie działalności usługi reklamowe
bede dopiero rejestrowac firme czy moge podać wiecej usług czy tylko reklamowe?
jesli mogę to wpisuje np projektowanie architektoniczne i czy moge zawrzec umowe zlecenie na projekt np domu czy musze sie obracać w branży reklamowej
troche to zamieszane ale może zdołacie mi pomóc
Uwierzysz na słowo piewszej lepszej osobie z forum?
Zgłaszając działalność wypełniasz druk EDG-1 i tam możesz podać sobie dowolną liczbę rodzajów świadczonych usług. Ważne żeby na pierwszym miejscu było to, co wpisałaś we wniosku o dofinansowanie. A potem, kiedy firma będzie już działać, możesz zawierać umowy z zakresu usług podanych we wniosku.
Warunkiem otrzymania dotacji jest prowadzenie firmy przez rok, a to jak zarobisz pieniądze, skąd zlecenia, z jakich dziedzin, to już PUPu nie interesuje. Byle składki były popłacone. Tak przynajmniej jest u mnie, ale nie zaszkodzi dopytać się w Twoim PUPie
Pozdrówka
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Pisząc "kiedy firma będzie działać, możesz zawierać umowy z zakresu usług podanych we wniosku" miałem na myśli usługi zawarte w EDG-1
bardzo dziekuje za odpowiedz juz przynajmniej wiem o co dokładnie pytać i jak załatwiać
pozdrawiam
może tytułem podsumowania:
- czy zakupy za dotację z UP można wrzucić w koszty uzyskania przychodu?
- czy można odliczać VAT?
MZ w koszty nie wolno (jesli chcesz spać przez prawie 6 lat spokojnie, bo jak ktos tu napisał a może się nie dopatrzą że dostaleś dotację) co do vatu to radzę się dowiedzieć w US bo troszkę się pozmieniało w vacie i min zniesiono korelację że jeśli coś nie jest kosztem to nie można odliczać vat, z drugiej strony jeśli dotacja jest zwolniona z vat to należało by uznać że wydatki z dotacji nie powinny miec odliczenia vat-u, ale lepiej zapytac swój US.
właśnie co do tego są wątpliwości. Ma moje oko z ustawy wynika, ze można w koszty zaliczyć zakupy z dotacji o ile nie jest to środek trwały lub wartość niematerialna.
MZ jeśli chciałbyś w koszty księgować wydatki z dotacji to sama dotację musiałbyś wykazać po stronie przychodów i opodatkować.
...hm - ciekawe dlaczego uważasz że nie wolno wrzucić w koszty, toż to inwestycja, sprzęt, jeżeli bierzesz kredyt na działalność i kupujesz aparat to przecież można, a dotacja to też rodzaj kredytu...Mój księgowy uważa że można. Nawet jak kupiłeś przed założeniem firmy to wnosisz (dowolny) sprzęt, oczywiście konieczny do prowadzenia działalności, jako wkład w firmę, i jego wartość (określoną przez ciebie, ale nie z głowy) również traktujesz jako koszt.
Postaraj się o dobrego księgowego - to SKARB:)
Dzięki za radę, i poproś księgowego aby poczytał dobrze ustawę o pod dochodowym art 21 pkt 1 ust 46 47c oraz 23 ust 1 pkt 31 i 56.
Przy kredycie jest jak piszesz, przy zakupach z własnych środków przed rozpoczęciem DG również, z posiadanymi gratami też, ale dotacja to nie kredyt, dotacja jest zwolniona z podatku dochodowego więc zgodnie z art 23 pkt 1 Nie uważa się za koszty uzyskania przychodów: ust 31: kosztów uzyskania przychodów ze źródeł przychodów znajdujących się na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej lub za granicą, jeżeli dochody z tych źródeł w ogóle nie podlegają opodatkowaniu albo są zwolnione od podatku dochodowego; ust. 56: wydatków i kosztów bezpośrednio sfinansowanych z dochodów (przychodów), o których mowa w art. 21 ust. 1 pkt 46, 47a, 47c, 47d, 116, 122, 129, 136 i 137;
co do vatu nie jestem pewien bo nie rozliczałem dawno dotacji, ale na szkoleniu w jednym z pup-ów mówiono że vat odliczyć można mimo że nie wydatki z dotacji nie są KUP, w drugim PUP w tym samym czasie że vatu się nie odlicza, dlatego odsyłam do US-u (nie mam akurat takiego przypadku "na tapecie" i nie bardzo mam czas szukać tego w ustawie vatowskiej.
dofinansowanie jest z art. 21 pkt 121
art. 23 w pkt 56 nie wymienia art. 21 pkt 121
art. 23 w pkt 31 mówi o kosztach uzyskania przychodu a nie przychodzie
To się Pan księgowy zdziwi, jak mu powiem. Dzięki:)
Art. 23 generalnie mówi co nie jest kosztami uzyskania przychodu a pkt1 ust 31 mówi (niestety bardzo ogólnie) że nie są KUP koszty ze źródeł przychodów zwolnionych od podatku i z mojego doświadczenia wynika że tę ogólną definicję US rozciągnie na art 21 ust 121 (cholerka okulary muszę kupić bo przejechałem ten ustęp i podciągnołem tę dotację pod ust 129) jako źródło zwolnione z podatku. Dlatego zawsze odsyłam do własnego US po ich zdanie.
Tak już OT to wk... mnie to że nic nie może być jasno w przepisach napisane tylko z wieloma przypadkami trzeba lecieć do US sie pytać jak to traktują a żeby mieć 100% pewności trzeba wystąpić o interpretację indywidualną.
Pamiętaj, że SKARB nie bierze za Ciebie odpowiedzialności prawnej...
Co do rozliczenia dotacji:
Podatek dochodowy - po stronie przychodów nie dajemy dotacji, po stronie kosztów, wszystko kupione za dotację prócz amortyzacji środków trwałych.
VAT można odliczyć cały bez względu na to, czy środki trwałe, wyposażenie, czy pozostałe koszty. Z tym, że o zwrot VAT-u z przyspieszonym terminem 25 dni można się ubiegać po spełnieniu kilku warunków - przynajmniej jedna wystawiona faktura w danym okresie rozliczeniowym, uregulowane wszystkie faktury kosztowe (do dnia złożenia deklaracji VAT).
uważam tak jak Majchalak, tyle, ze jeszcze programów nie można amortyzować.
Ponieważ tak jak pisałem od dłuższego czasu nie miałem doczynienia z dotacjami więc nie zagłębiałem sie w temat, ale w świetle dzisiejszej dyskusji poczytałem trochę interpretacji indywidualnych i faktycznie (o dziwo) stanowisko jest takie:
do KUP można zaliczyć zakup towarów, materiałów, wyposażenia oraz środków trwałych ale tylko tych których wartość zakupu nie przekracza 3500 netto.
Przepisy podatkowe mówią wyraźnie, że nie można zaliczyć w koszty uzyskania przychodu wydatków, które były obięte dotacją. Sama dotacja z PUP jest rodzajem ulgi. Wyłączeniem jest tutaj zakup środków trwałych, których wartość nie przekracza 3500,00 (amortyzacja jednorazowa). Inna kwestią jest podatek od towarów i usług (VAT). Ustawa o VAT nie ogranicza prawa do odliczenia podatku VAT od towarów i usług zakupionych ze środków z dotacji. Wszystko zależy od formy opodatkowania jaką wybieramy przy zakłądaniu działalności oraz od tego czy chcemy byc podatnikiem VAT, czy wybieramy zwolnienie podmiotowe z tego podatku.
Wybierając zwolnienie od podatku VAT rozliczmy zawsze kwoty brutto co przy wykonywaniu usług fotografii ślubnej jest o tyle wygodne, że nie doliczamy podatku VAT i co za tym idzie nie odprowadzamy go do US. Pamiętajmy nasi odbiorcy usług (PM) nie potrzebują faktury VAT, bo i tak nie odliczą podatku naliczonego zawartego w tej fakturze.
Dylemat pojawia się w momencie kiedy oprócz usług fotografii ślubnej wykonywalibyśmy również usługi dla firm (fotografia reklamowa, imprezy firmowe, itp), a takie zawsze mogą się trafić. Wtedy faktura jest atutem dla odbiorcy, gdyż ma prawo odliczenia podatku zawartego w fakturze zakupu usługi.
Podsumowują wybór czy wybrać opodatkowanie VAT, czy też zwolnienie z VAT,decyzja zależy od indywidualnych potrzeb.
Pamiętać należy, że w przypadku wykonywania usług fotograficznych podatek VAT wyniesie 23% usługi netto i nasza PM będzie średnio zainteresowana, czy jesteśmy VAT-cem.
Korzyść podatkowa przy zakładaniu działalności = ogromna (zwrot 23%) i to w jakimkolwiek terminie, czy zwrot jednorazowy, czy podatek naliczony do przeniesienia :). Tylko co dalej? Czy mamy zamiar tak rozwinąć działalność by fotografia ślubna stanowiła tylko dorywcze źródło dochodu? Może rozwinąć usługi fotograficzne o fotografie reklamową i itp? Jeżeli to drugie to może warto zarejestrować się jako podatnik VAT (i tak gdy nasze obroty przekroczą określony w ustawie pułap czeka nas przystąpienie do VAT).
:)
Też stałem na takim stanowisku ja Ty jednak coś się pozmieniało, polecam poczytać interpretacje indywidualne w tym temacie. Wiem że są wydawane w konkretnej sprawie, ale jest ich tak wiele jednakowo brzmiących że należy uznać jak pisałem w podsumowaniu.
A teraz wyobraź sobie sytuację, że za 50 % dotacji kupujesz towar, do dalszej odsprzedaży (w moim UP w regulaminie była taka możliwość). Zgodnie z tym co piszesz - nie wliczasz tego w koszty, tak?
Teraz to sprzedaj z 5% zyskiem... Będzie z 10 000 zł przychodu do opodatkowania, no bo przecież kosztów nie poniosłeś. Myślę, że m.in. dlatego pojawiło się mnóstwo interpretacji indywidualnych, o których wspomniał wyżej Strebor.
:razz:Witam
Zamierzam starac sie o dofinansowanie. Zaczynam pisac biznes plan i naprawde nie mam pojecia czy to dobrze robie, mam caly plan w glowie ale nie wiem czy forma jest dobra itp. Bardzo potrzeba mi jakiejsc inspiracji, przykladu.:cry: Wiem, ze to bardzo duza prosba ale moze jest tu jakis szczesliwiec, ktory juz dostal dofinansowanie, zlituje sie i podzieli swoim biznes-planem ze mną?? :?:
jakbyś napisała, że po pięciu latach, to może bym uwierzył...
wracając do biznesplanu - starasz się o dotację z PUP? jeśli tak, to jest dość krótki wniosek do wypełnienia przeważnie i nie wiem jaki możesz mieć z nim problem...
Nie chodzi o wniosek, bo z tym nie mam problemu, tylko o biznes- plan.
Nikt mi nie pomoże? :(
Jeśli chodzi o zdjęcia to przepraszam ale nie chce spalić się na starcie. Robiłam już zdjęcia na 9 ślubach pracując u innego fotografa (mam już stronę) a podobno nie można działać w branży zanim nie dostanie się dofinansowania, prawda? ;) Dlatego mam takie opory żeby fotki pokazać ;)
Klientom zdjęcia się bardzo podobały, ja wiem, ze MUSZE i bardzo chce jeszcze duuuuuuuuuuuuuzo się nauczyć...
chyba nikt, skoro pomoc ma polegać na odwaleniu całej roboty i podesłanie biznesplanu.
Może napiszesz czego nie potrafisz w tym biznesplanie zrobić: analizy SWOT? to chyba jest jedyny "problem"...
Była już tu taka osoba, która właśnie z tego powodu nie otrzymała dotacji... rozumiem, że łudzisz się, że jeśli nam nie podasz swojej strony, to osoby z Urzędu Pracy też nie znajdą jej w internecie.
Bardzo proszę już nie śmiecić. Zdjęcia jakie kto robi nie są przedmiotem tego wątku.
Nie wszystkie PUPy wymagają biznesplanów. W Kozienicach na ten przykład, w litopadzi 2010 nie chcieli, stąd może warto zapytać, czy jest potrzebny, bo może męczysz się niepotrzebnie?
Witam! Mam pytanie : czy jest szansa na otrzymanie dotacji na firmę foto jeśli nie posiada się wykształcenia fotograficznego (żadnej szkoły w tym kierunku)?. Dziękuję za ew odpowiedzi i wskazówki. Pozdrawiam.
Zawsze mozna spróbowac :)
to moze napisze z czym mam problem;
"Rodzaj przedsięwzięcia (branża, segment, profil, np.: handel, produkcja, usługi) – należy podać pełne i dokładne dane oraz symbol PKD"
wystarczy podac kod pkd;
74.81.Z Działalność fotograficzna?
Czy jak wy starliscie sie o dofinansowanie to bylo to tylko na foto czy moze dla wiekszego powodzenia wniosku rownież uwzglednic video? :)
I jeszcze jedno pytanie; jesli posiadam samochód, aparat, obiektywy, komputer, monitor... to warto wszystko uwzglednic we wkladzie wlasnym? Czy urzad nie stwierdzi, ze nie potrzebuje wiecej sprzetu na rozpoczecie dzialalnosci?
skoro składasz wniosek, to znaczy chyba, że potrzebujesz sprzętu, więc nie wiem czemu mieliby coś stwierdzać... ja w moim wniosku miałem wszystko o czym piszesz uwzględnione...
a masz zamiar kupić też kamerę? idąc tym tropem, to w sumie można jeszcze uwzględnić wiele innych rzeczy...
u mnie wystarczyło wpisać kod i rodzaj działalności, dokładnie tak, jak to zrobiłaś...
dziekuje za odpowiedz. Jesli chodzi o video to nie bede tego robic ale mysle czy to nie podniesie szans na dofinansowanie? Zawsze mozna przeciez krecic filmy 5dmk2... :)
jeśli nie masz czym udokumentować swoich umiejętności w filmowaniu, to ja bym na Twoim miejscu nie ryzykował... faktycznie filmowanie lustrzankami coraz modniejsze, ale do tego to jeszcze porządny mikrofon, jakiś Follow Focus, SteadiCam :P
nie traktował bym również pracowników z PUP jak idiotów, którzy nie wiedzą o co chodzi w danej dziedzinie, bo dostęp do internetu mają i często szukają tam jakichś wskazówek na temat danego rodzaju działalności. Na Twoim miejscu przemyślał bym też wprowadzenie zmian na stronie, bądź wyłączenie jej na czas rozpatrywania wniosku, bo osoba, która nie dostała dofinansowania przez to, że w necie była dostępna jej strona internetowa akurat z Warszawy była.
Tak, o tym juz czytalam dlatego zadbalam o to wczesneij :)
Miałem na myśli dofinansowanie na rozpoczęcie DG - projekt unijny 6.2