Strona 138 z 152 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 371 do 1 380 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strebor Zobacz posta
    MZ w koszty nie wolno (jesli chcesz spać przez prawie 6 lat spokojnie, bo jak ktos tu napisał a może się nie dopatrzą że dostaleś dotację) co do vatu to radzę się dowiedzieć w US bo troszkę się pozmieniało w vacie i min zniesiono korelację że jeśli coś nie jest kosztem to nie można odliczać vat, z drugiej strony jeśli dotacja jest zwolniona z vat to należało by uznać że wydatki z dotacji nie powinny miec odliczenia vat-u, ale lepiej zapytac swój US.
    ...hm - ciekawe dlaczego uważasz że nie wolno wrzucić w koszty, toż to inwestycja, sprzęt, jeżeli bierzesz kredyt na działalność i kupujesz aparat to przecież można, a dotacja to też rodzaj kredytu...Mój księgowy uważa że można. Nawet jak kupiłeś przed założeniem firmy to wnosisz (dowolny) sprzęt, oczywiście konieczny do prowadzenia działalności, jako wkład w firmę, i jego wartość (określoną przez ciebie, ale nie z głowy) również traktujesz jako koszt.

Postaraj się o dobrego księgowego - to SKARB
    CANON...

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kusy Zobacz posta
    ...hm - ciekawe dlaczego uważasz że nie wolno wrzucić w koszty, toż to inwestycja, sprzęt, jeżeli bierzesz kredyt na działalność i kupujesz aparat to przecież można, a dotacja to też rodzaj kredytu...Mój księgowy uważa że można. Nawet jak kupiłeś przed założeniem firmy to wnosisz (dowolny) sprzęt, oczywiście konieczny do prowadzenia działalności, jako wkład w firmę, i jego wartość (określoną przez ciebie, ale nie z głowy) również traktujesz jako koszt.

Dzięki za radę, i poproś księgowego aby poczytał dobrze ustawę o pod dochodowym art 21 pkt 1 ust 46 47c oraz 23 ust 1 pkt 31 i 56.

Przy kredycie jest jak piszesz, przy zakupach z własnych środków przed rozpoczęciem DG również, z posiadanymi gratami też, ale dotacja to nie kredyt, dotacja jest zwolniona z podatku dochodowego więc zgodnie z art 23 pkt 1 Nie uważa się za koszty uzyskania przychodów: ust 31: kosztów uzyskania przychodów ze źródeł przychodów znajdujących się na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej lub za granicą, jeżeli dochody z tych źródeł w ogóle nie podlegają opodatkowaniu albo są zwolnione od podatku dochodowego; ust. 56: wydatków i kosztów bezpośrednio sfinansowanych z dochodów (przychodów), o których mowa w art. 21 ust. 1 pkt 46, 47a, 47c, 47d, 116, 122, 129, 136 i 137;
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    co do vatu nie jestem pewien bo nie rozliczałem dawno dotacji, ale na szkoleniu w jednym z pup-ów mówiono że vat odliczyć można mimo że nie wydatki z dotacji nie są KUP, w drugim PUP w tym samym czasie że vatu się nie odlicza, dlatego odsyłam do US-u (nie mam akurat takiego przypadku "na tapecie" i nie bardzo mam czas szukać tego w ustawie vatowskiej.
    Ostatnio edytowane przez Strebor ; 20-01-2011 o 13:53 Powód: Automerged Doublepost
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

dofinansowanie jest z art. 21 pkt 121
    art. 23 w pkt 56 nie wymienia art. 21 pkt 121
    art. 23 w pkt 31 mówi o kosztach uzyskania przychodu a nie przychodzie

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

To się Pan księgowy zdziwi, jak mu powiem. Dzięki
    CANON...

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lux Zobacz posta
    dofinansowanie jest z art. 21 pkt 121
    art. 23 w pkt 56 nie wymienia art. 21 pkt 121
    art. 23 w pkt 31 mówi o kosztach uzyskania przychodu a nie przychodzie
    Art. 23 generalnie mówi co nie jest kosztami uzyskania przychodu a pkt1 ust 31 mówi (niestety bardzo ogólnie) że nie są KUP koszty ze źródeł przychodów zwolnionych od podatku i z mojego doświadczenia wynika że tę ogólną definicję US rozciągnie na art 21 ust 121 (cholerka okulary muszę kupić bo przejechałem ten ustęp i podciągnołem tę dotację pod ust 129) jako źródło zwolnione z podatku. Dlatego zawsze odsyłam do własnego US po ich zdanie.
    Tak już OT to wk... mnie to że nic nie może być jasno w przepisach napisane tylko z wieloma przypadkami trzeba lecieć do US sie pytać jak to traktują a żeby mieć 100% pewności trzeba wystąpić o interpretację indywidualną.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Bywalec Awatar Majchalak
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kusy Zobacz posta
    Pamiętaj, że SKARB nie bierze za Ciebie odpowiedzialności prawnej...

Co do rozliczenia dotacji:

Podatek dochodowy - po stronie przychodów nie dajemy dotacji, po stronie kosztów, wszystko kupione za dotację prócz amortyzacji środków trwałych.

VAT można odliczyć cały bez względu na to, czy środki trwałe, wyposażenie, czy pozostałe koszty. Z tym, że o zwrot VAT-u z przyspieszonym terminem 25 dni można się ubiegać po spełnieniu kilku warunków - przynajmniej jedna wystawiona faktura w danym okresie rozliczeniowym, uregulowane wszystkie faktury kosztowe (do dnia złożenia deklaracji VAT).

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

uważam tak jak Majchalak, tyle, ze jeszcze programów nie można amortyzować.

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Ponieważ tak jak pisałem od dłuższego czasu nie miałem doczynienia z dotacjami więc nie zagłębiałem sie w temat, ale w świetle dzisiejszej dyskusji poczytałem trochę interpretacji indywidualnych i faktycznie (o dziwo) stanowisko jest takie:
    do KUP można zaliczyć zakup towarów, materiałów, wyposażenia oraz środków trwałych ale tylko tych których wartość zakupu nie przekracza 3500 netto.

Domyślnie

Przepisy podatkowe mówią wyraźnie, że nie można zaliczyć w koszty uzyskania przychodu wydatków, które były obięte dotacją. Sama dotacja z PUP jest rodzajem ulgi. Wyłączeniem jest tutaj zakup środków trwałych, których wartość nie przekracza 3500,00 (amortyzacja jednorazowa). Inna kwestią jest podatek od towarów i usług (VAT). Ustawa o VAT nie ogranicza prawa do odliczenia podatku VAT od towarów i usług zakupionych ze środków z dotacji. Wszystko zależy od formy opodatkowania jaką wybieramy przy zakłądaniu działalności oraz od tego czy chcemy byc podatnikiem VAT, czy wybieramy zwolnienie podmiotowe z tego podatku.
    Wybierając zwolnienie od podatku VAT rozliczmy zawsze kwoty brutto co przy wykonywaniu usług fotografii ślubnej jest o tyle wygodne, że nie doliczamy podatku VAT i co za tym idzie nie odprowadzamy go do US. Pamiętajmy nasi odbiorcy usług (PM) nie potrzebują faktury VAT, bo i tak nie odliczą podatku naliczonego zawartego w tej fakturze.
    Dylemat pojawia się w momencie kiedy oprócz usług fotografii ślubnej wykonywalibyśmy również usługi dla firm (fotografia reklamowa, imprezy firmowe, itp), a takie zawsze mogą się trafić. Wtedy faktura jest atutem dla odbiorcy, gdyż ma prawo odliczenia podatku zawartego w fakturze zakupu usługi.
    Podsumowują wybór czy wybrać opodatkowanie VAT, czy też zwolnienie z VAT,decyzja zależy od indywidualnych potrzeb.
    Pamiętać należy, że w przypadku wykonywania usług fotograficznych podatek VAT wyniesie 23% usługi netto i nasza PM będzie średnio zainteresowana, czy jesteśmy VAT-cem.
    Korzyść podatkowa przy zakładaniu działalności = ogromna (zwrot 23%) i to w jakimkolwiek terminie, czy zwrot jednorazowy, czy podatek naliczony do przeniesienia . Tylko co dalej? Czy mamy zamiar tak rozwinąć działalność by fotografia ślubna stanowiła tylko dorywcze źródło dochodu? Może rozwinąć usługi fotograficzne o fotografie reklamową i itp? Jeżeli to drugie to może warto zarejestrować się jako podatnik VAT (i tak gdy nasze obroty przekroczą określony w ustawie pułap czeka nas przystąpienie do VAT).

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Też stałem na takim stanowisku ja Ty jednak coś się pozmieniało, polecam poczytać interpretacje indywidualne w tym temacie. Wiem że są wydawane w konkretnej sprawie, ale jest ich tak wiele jednakowo brzmiących że należy uznać jak pisałem w podsumowaniu.

Strona 138 z 152 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów