Budżet do 2700zl
Wersja do druku
Budżet do 2700zl
Lubię ThinkPady, ale raczej chciałbym obecnie nowy produkt z 2-letnią gwarancją. Jak pisałem, zależy mi głównie na przyzwoitym LCD z możliwością poprawnego skalibrowania EyeOne2. Sprzęt ma dawać możliwość przygotowania do wydruku kilkudziesięciu zdjęć z sesji, nie będzie na nim forsownej pracy.
Obawiam się że w przedziale cenowym w którym operujesz są tylko komputery biurowe o właściwościach matryc powszechnie znanych ;). Ja z tego przedziału znam dość dobrze kilka Asusów - kompy bardzo dobre ale do grafiki bym ich nie polecał właśnie ze względu na ekran.
Dziękuję Wam za pomoc. Jeśli rzeczywiście jest tak, że matrycy przyzwoitej do 2700zł nie znajdę, to chyba zrobię tak, że na najbliższy rok kupię coś naprawdę taniutkiego (np. Lenovo B570), zbiorę przez ten czas fundusze na coś porządnego. Obecnie wszystko przygotowuję na podpiętej starej Iiyamie Pro 510, musi wystarczyć.
Również szukam laptopa do prac graficznych i początkowo zdecydowałem się na zakup MBP Retina.
Koszt jednak spory, więc zacząłem szukać sensownej alternatywy i znalazłem dwa modele z dobrymi parametrami i matrycami:
- HP EliteBook 8770w z matrycą DreamColor (IPS)
- Dell M6700 - konfig. z matrycą IPS
Przy konfiguracji z dobrą kartą graficzną i odp. wielkością RAMu, to koszty ich zakupu są porównywalne do w/w Apple'a.
Mam do wydania około 3200 zł. i potrzebuje notebooka, który da sobie radę z plikami z 6D w LR i PS. celuję w i5 i 8GB Ram.
Rozmiar to 13 lub 14 cali. Matryca mile widziana matowa. Komputer musi być w miarę mobilny, ale sam w sobie nie musi dawać super obrazu bo po pierwsze to niemożliwe w tej cenie ;), a po drugie do obrabiania zdjęć będzie podpiety do Eizo S2031.
Kto ma jakieś sprawdzone /godne polecenia modele spełniające powyższe kryteria? Myślałem o Dellu - Vostro lub Inspiron, Lenovo, Asus... jestem otwarty na sugestie. :)
HP ProBook 4340s C5C99EA84 wydaje się na przykład ciekawy. Nie wiem tylko, jak z jego solidnością. Teraz mam Dell Vostro 3750 i na wykonanie w ogóle nie narzekam. Czy w ProBook-u poziom będzie podobny?
Poszperałem trochę i chyba faktycznie zdecyduję się na Thinkpada. W okolicach kwoty, którą mogę wydać spokojnie znajdę T420, a na T430 też są szanse. :) Jak tylko sprzedam aktualnego Della, to biorę ThinkPada! Dzięki! :)
Nawiązując do wcześniejszej dyskusji, przygotowałem opis właściwości wyświetlacza w ThinkPadzie T530 z ekranem Full HD. Chętnych zapraszam do wątku http://www.canon-board.info/druk-ska...5/#post1148834.
Mam pytanko odnoscie matryc w IBM/Lenovo Thinkpad T60 - dokladnie matryca ips flexview 1400x1050. Jestem ogolnie zadowolony, jednak zauwazylem, ze matryca ociepla barwy. Mam porownanie z kalibrowanymi lcd znajomych (profesjonalne lcd). Czy konieczna jest konkretna kalibracja, czy jest moze mozliwosc w jakis sposob lekko ochlodzic temperature barw w systemie? Te samo foto np. zrobione w sloneczny dzien z idealnie spasowanym WB na innych lcd sa ok, u mnie dopiero po ochlodzeniu wygladaja tak samo lub wrecz podobnie. Grafika ATI nieco grzebalem w opcjach, ale jakos specjalnie nie widze tam konkretnych ustawien.
Lapek stary, 2x 1.84ghz, winda xp pro... Do zabawy wystarcza, ale ocieplanie mnie nieco irytuje.
Witam
Pytanie bumerang pewnie...ale sprzęt szybko się zmienia więc...
Potrzebuję laptopa m.in. do obróbki zdjęć (i nie tylko bo po prostu do pracy codziennej wykorzystywany)....jestem amatorem i max mogę 3tys wydać...
Wiadomo że matryca będzie tu podstawą....ale która w tej cenie będzie najmniejszym złem? (na razie nie mam też funduszy na zewn. monitory....ale nie wykluczam że coś się może w przyszłości zmienić w tej kwestii) Jaka rozdzielczość byłaby stosowna w 15" (ze względów mobilnych 17" odpada)...może nawet i 14" ale tu pewnie będzie gorzej z wyborem...Czy Full HD jest wyznacznikiem dobrej jakości? Czym się kierować? (miałęm błyszczącą i odpada....musi być matowa)
Czytałem tu że IPS 'daje radę'....Dziś znalazłem taką oto propozycję:
Laptop ACER V3-571G i5-3210M 16G 750 GT640 FHD IPS (3315237565) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
(niestety nie mam najlepszego zdania o wykonanie/materialy Acerow...mój miał sporo drobnych bądź większych defektów z biegiem czasu)
Co w dalszej kolejności jest jeszcze minimum przyzwoitości do sprawnej pracy z RAWami i Photoshopem na dłuższy czas (lata) ??
...procesor (i5 wystarczy? czy oglądać się za i7?)
...pamięć (jakie minimum? 8gb?)
...karta graficzna (wyczytałem że mniej istotna...ale rozumiem że też wykorzystywana....więc dedykowana?)
...dysk (co daje ssd?)
Może coś z tych propozycji?:
DELL 15R SE i7-3632QM 8GB 750GB 7730M FULL HD WIN8 (3302074332) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
DELL VOSTRO 3560 i7-3632Q 6GB 750 7670M FULLHD W7P (3308005352) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Z góry dzięki za wszelkie sugestie...
Witam. Jako, ze brak tematu co do stacjonarnych komputerow pozwolilem sie podczepic pod ten temat. Co myslicie o takim zestawie do obrobki?
procesor: Intel Core i5-3570 /3.4GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/
plyta gl.: AsRock P67 PRO3 B3 /intel P67 lub MSI B75A-G43 /intel B75, LGA1155/
ram: Corsair 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Vengeance
sdd: OCZ Vertex3 MAX 120GB (550MB/500MB/s)
Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda
grafika: Asus GeForce GT 630 2GB DDR3 128bit (810/1820)
obudowa: SilentiumPC Gladius M40 Pure Black (bez zasilacza)
zasil. : SilentiumPC Deus G1-500W 80+ Bronze
Co ewentualnie podmienic ?
Słabszą grafikę i więcej RAM-u moim zdaniem
Czy mam rozumieć że do 3tyś jakiegokolwiek laptopa nie wybiorę to i tak matryca będzie do pupy? ;]
to chociaż poradźcie z 'bebechami' jakie minimum powinno być do sprawnego obrabiania/pracy na dłuższy czas....
coca
dysk wez vertex4 - lepszy kontroler
doloz ramu, np do 16GB, ja mam 32GB i czasami udaje mi sie go zapchac :)
aciek_l
a rozwales mozliwosc podlaczenie lapka do monitora ?
lapki zawsze maja gorsze matryce
ssd daje duzo, chodzi o czas dostepu, ja mam u siebie 2 ssd, jeden z programiami, na drugin pliki z LR, a fotki sa na jeszcze innym dysku, glownie chodzi oto by nie odpalac wszystkiego z 1 dysku tylko podzielic np pliki na 1, program na 2, pliki renderowania itp na 3
zawsze bedzie szybciej, dlatego w twoim przypadku proponuje SSD na system i zwykly HDD na dane np w miejsce napedu lub sa takie lapki z fabrycznym miejscen na 2 dyski
Jaka jeszcze slabsza grafike mam wziac, co byscie polecili? :) niestety max kasy to 3,2k , 16gb ramu odpada z racji kasy, moze kiedys dokupie.
Przymierzam się do zmiany laptopa. Mój MBP ma 3 lata i trochę niedomaga.
Szukam następcy. jako, że będzie on używany w 90% do zdjęć to chciałbym dobrze trafić z matrycą i bebechami
Niestety mój wybór musi ograniczyć się do stajni DELLa. Budżet to max 7-8k. Musi to być coś z obecnie produkowanej linii DELLa no i max 15-16"
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Witam rozważam zakup jednego z tych laptopow:
OKAZJA Dell Vostro 3560 i5 500HDD FHD HD7670 WIN7 (3386334684) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Laptop ACER V3-571G i5-3210M 6GB 750 GT640 FHD IPS (3382958276) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Acer posiada matryce IPS niezły kontrast i czernie ale to acer.
Dell za to ma lepsze pokrycie srgb, jest lżejszy i lepiej wykonany.
Ktoś może coś doradzić albo zaproponować w tym przedziale cenowym??
Glownie chodzi o możliwość przebrania zdjęć w drodze, ewentualnie wstępną obrobke, wywolanie rawa i wrzucenie do sieci.
Ale mowisz, że żaden laptop sie nie nada do wywolania rawa i wrzucenia do sieci, czy laptop może ale napewno nie w tym przedziale cenowym?
Nada sie uwierz mi. Skoro 3 letnie MBP sie nadaje to nowsze tym bardziej. Pracować zarobkowo bedzie ciężko ale amator sobie poradzi
A ktory nada sie lepiej? :) jeszcze taki Lenovo zwrocilmoja uwage Laptop Lenovo IdeaPad Y580 (59-349180), kurcze naprawde niewiem na co sie zdecydowac
Który to Ci nie powiem bo sam nie mogę się zdecydować. Chciałem tylko zaprzeczyć temu, że nie można dobrze RAWa wywołać na Lapku. Na zdrowy rozsądek skoro niezły monitor kosztuje 4k to lapek za 3k nie będzie od niego lepszy, ale pracować amatorsko z powodzeniem na nim można
Laptopy mają z różnych względów duże ograniczenia konstrukcyjne ekranów. MBP faktycznie sprawia wrażenie, że się nadaje lepiej niż reszta, ale to wynika z faktu że nie są tak zimno-niebieskie i jaskrawe jak 99,9% innych. Liniowość, kąty są nadal laptopowe, czyli pod psem. Jest rzecz jasna, dużo ludzi którzy uważają, że na laptopie się da poprawnie przygotować zdjęcia. Uważają tak i są głęboko przekonani do chwili zobaczenia swoich prac na normalnym, stacjonarnym monitorze. Świetnym przykładem są zdjęcia pejzażowe, których w Internecie jest masa. Kolor wyżera oczy żywcem, o ostrość się można skaleczyć a trawa wygląda jak kamizelka służb drogowych. Na pierwszy rzut oka widać, że to niekoniecznie zamierzony efekt. Dlaczego tak jest? Ano dlatego, że na ekranie autora wyglądało dobrze.
Dołączam się do dyskusji, po zmianie body stary lap nie daje rady, zresztą i wcześniej specjalnie nie dawał, musze więc zmienić złoma na coś lepszego. Planowałem stacjonarke ale może dałoby się coś rozsądnego sklecić z lapka i zewnętrznego monitora eizo.
Planowałem nowego laptopa, ale wyszło na to, że sensowny kosztuje co najmniej połowę drożej niż zacny stacjonarny, a i tak trzeba do niego zewnętrzny monitor, bo matryce laptopów są jakie są. W rezultacie skleciłem z przytomnym kolegą całkiem żwawą kolumbrynkę i cieszę się jak dziecko.
Tom, a robiles jakies testy retiny albo cinema display?
Tak z ciekawosci pytam. Ogolnie moja retina podkrecona do D5800 jest praktycznie na pare (czytaj na oko) z Eizo SX2462 jesli chodzi o odcienie skory itp.
Nie ma porownania nawet do np Della z IPS ktory tak czy owak jest totalnie zaniebieszczony prosto z fabryki.
Retina jest dobrze zlinearyzowana do gamma 2,2, w 15-kach jest trochę*zielonkawa, natomiast w 13-tce wymaga symbolicznej korekty do D65 i jak na laptopa jest naprawdę niezła:
Moja 15tka wlasnie byla troche zbyt "zolta", po zwyklej kalibracji Eye 1D2 (wiem, jest do d** to urzadzenie), poprawilo sie na bardziej niebieski zafarb (D65) ale w porownaniu do Eizo ktore tez bylo na D65 ustawione, to i tak bylo zbyt "niebiesko".
Za pomoca malej aplikacji flux, zmienilem punkt bieli na 5800K i jest lepiej. Tak to zostawilem bo macbook stoi obok Eizo i sluzy jako drugi wyswietlacz (do grida w lightroomie oraz do Spotify :) ) Ciekaw jestem na ile by pomogla kalibracja jakims lepszym urzadzeniem. Puki co starcza.
Oj, pomogła by, pomogła - machnąłem kilka sztuk rMBP 15 i na pewno nie zaszkodziła ;)
wtedy pozostaje tez kwestia OSa, jak "kolumbrynka" to tylko winda, jak macbook to w zasadzie wszystkie trzy Oesy mozna na nim zaintalowac na upartego.
Laptopy tak czy owak nie sa juz drogie, a kilka razy w tym watku padlo juz stwierdzenie ze najlepiej miec zewnetrzny monitor po prostu.
No, na wyjazdy mam na razie starego laptopa t.j. Samsunga na i5, 4Gb RAM, NVIDIA GeForce GT 330 M, beznadziejna matryca 17" kalibrowana Spiderem Pro i to jakoś tam od biedy uciąga.
Stacjonarny postawiłem na: Win 7/64, Core i7-3770 3.40Ghz 3.80GHz, RAM 16Gb Patriot Viper Intel Extreme Masters DDR3 (cokolwiek to znaczy :)), grafika Gigabyte GF GTX 650 2Gb RAM z dużym, cichym wiatrakiem, SSD Sandisk Ultra Plus 128Gb na system + fotoszopy, HD 2Tb Seagate, Zewnętrzny Seagate Expansion 2Tb USB 3.0, zasilacz be quiet! 500W, chłodziarka przyzwoita Scythe Mugen 4, obudowa przyzwoita - nie słychać go, dość szybko liczy, żwawo wstaje i otwiera programy. Aha, płyta główna Gigabyte GA-Z68XP-UD5 bo chciałem dużo USB 3.0, no to wyszło że mam w sumie 8, nie wiem po co.
Co do grafiki, to czytałem na forum Adobe, że ludzie spokojnie pracują na grafice Intela zaszytej w procesorze, ale jakoś wolałem zewnętrzną.
Za mało RAM, musi być włączony plik wymiany, więc nie jest to szybka i płynna praca. Jeśli mówimy o pełnowymiarowych RAW'ach oczywiście. Da się popracować, ale traktując to jako zło konieczne. Na zmniejszonych plikach lepiej. Nie obsługuje niestety więcej pamięci, bo z 8Gb już byłoby znacznie przyjemniej.
Witam.
W zasadzie tematem wczesniej sie nie interesowalem bo pracuje nad fotkami na desktopie. Jednak niedawno przeprowadzilem sie do domu gdzie komputer powedrowal na gore a duzo czasu spedzam na patio jak dzieciaki lataja sobie w ogrodzie. Dodam jeszcze ze od pon do pt pracuje w firmie wiec fotki obrabiam tylko wieczorami.
Ostatnio jakos mi sie troche slubow nazbieralo i wyszlo na to ze od 6 tygodni siedze kazdego wieczoru na pietrze przed desktopem (I5 2550k. z dwoma ssdkami itd)
Jedynie do selekcji uzywam laptopa zony bo wtedy moge sobie z nia usiasc przed telewizorem.
Jako ze znow szykuje mi sie 5 slubow w przyszlym miesiacu padl pomysl zeby zamienic desktopa na ultrabooka. Dodatkowo czasami wyjezdzam na weekend do rodziny albo jak jade na wakacje mogl bym go miec ze soba i pracowac.
Jako ze posiadam Dell'a U2711 ktorego napewno sobie zostawie potrzebowal bym ultrabooka z mini dataportem. Czyli pozostaly tylko delle i lenovo.
Wybor padl na Dell'a XPS13 z matryca IPS 1080p.
I5- 3337u 8gb ramu ssd 256gb
Zanim jednak klikne "kup" chcialem zapytac czy ktos mial jakies doswiadczenie z tym ultrabookiem i jak sie na tym pracuje w Lightroomie? Pewnie i tak 50% czasu bedzie podpiety do U2711 ale bede mial mozliwosc popracowac troche w pracy na przerwie i po pracy na patio albo poprostu na kanapie w salonie.
Caly czas gdzies tam mam obawy ze to bedzie zamulac itp ale chyba nie powinno? Coprawda procesor to mniej niz polowa mocy mojego desktopowego procka ale wczesniej pracowalem na nowym celeronie i core2duo i dawalo rade.
Prosze o porade.
Dodatkowo dodam od razu ze nie chce macka ze wzgledu na inny system plikow itp.
Pozdrawiam
Odpada. Delle da sie wyrwać z outleta za 600f!
+1 za macbookiem. Spokojnie kupisz za 600F, uzywanego nawet, wsadzisz tam SSD. CO jak co ale praca na macbooku to przyjemność, zwłaszcza w lightroomie. Dellami i innymi bym sobie głowy nie zawracał.
Jeśli jednorazowy wydatek na MBP to za duzo, mozna śmiało kupic uzywajac opcji finansowej. Kupowanie sprzetu apple w UK to przyjemność. Biorąc na firmę, dają ci przeważnie znizke. Mi spuścili 200F na retinie tylko dlatego ze byl to zakup biznesowy.
Windows ma swoje spore problemy, praca na systemach spod Unixa to czysta przyjemność:)
Niestety jakos nie moge sie przekonac. A czy ktos orientuje sie jak kalibruje sie takiego lapka?
Nie jestem maniakiem barwy ale chcial bym widziec mniej wiecej to samo na laptopie i moim U2711. Czy sa z tym jakies problemy czy poprostu kalibruje jedno i drugie za pomoca color munki itp?
Nowe retiny to 2560x1440 wiec czad ale niestety nie mam teraz tyle kasy nawet gdybym chcial pakowac sie w appla.
Zreszta w 13 calach te 1920x1080 to i tak fajna rozdzielczosc.
Mnie tez wydaje sie ze z windowsem to juz historia jesli chodzi o te blue screeny itp. Pracujac na windzie w PS i LR nie mam zadnych problemow z systemem. Przegladac zdjecia i internet rowniez. Nawet w grach problemow nie mialem wiec...
Ok wybralem dell'a. I5-3337 8gb ram 256gb ssd z 1080 na ips'ie. Cena 560f + vat. Wszystko z gwarancja i faktora wiec sobie to odlicze.
Kolekcjoner - przede wszystkim Windows to problem - nudny, nijaki OS dominujący market od lat:)
Ale nie o to chodzi. Na OSX po prostu dużo lepiej się pracuje, nie trzeba systemu formatować ani przejmować się wirusami itp. Piece of mind po prostu :)
na MacBook pro retina jest taki wystwietlacz jak na najnowszych ipadach.
tak, nudny jak pieron, oklepany i jest wszędzie naookoło.
nie będę tu trolował, myślę jednak że do fotografii macbooki są jak najbardziej wskazane, ułatwiają pracę.
Jeśli ktos np interesuje sie zagadnieniem produktywności, nie ma praktycznie takich narzędzi na Windę jak TextExpander, Keyboard Maestro, OmniFocus. Ułatwiają życie bardzo.
chciałem tylko zaznaczyć koledze że ultrabook Della jest w tej samej cenie co MacBook air praktycznie.
--- Kolejny post ---
Nie za małe elementy będą na 13 calach przy full hd? Mi oczy padają na 15 calach jak mam full HD włączone.
Co ile? Co 2-3 miesiące formatuje komputer, mimo tego, że nie ściągam syfu, używam jedynie przeglądarki, spotify, ps, lr, żadnej gry, żadnych innych programów... Po 2 - 3 miesiącach mam odczuwalny spadek wydajności komputera... Z godziny wywoływania rawów (około 1000 sztuk) schodzi mi do 3 godzin... Co lepsze po formacie znów wchodzę na godzinę wołania... Co lepsze szwagier ma macbooka i od początku jak zainstalował osx'a nie miał z nim problemów i chodzi tak samo jak na początku... Dziwne prawda? Może to ja nie umiem używać komputera...