-
Odp: Canon EOS R
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Ja w sumie bardziej myślałem o eksodusie z lustrzanek Canona (z 6Dmk2) na R plus z A7 na R.
Bardzo wiele osób ma A7 ze względu na szkła inne niż natywne. Do tej pory, do lustrzanek by cos podczepić to były duże ograniczenia. Manualne M42, szkła Leiki, Voigtlandery, Takumary itp - tym się pracowało względnie fajnie, lepiej niż na lustrzankach. Filmującym nie bardzo przeszkadzało, że to manuale, bo oni czesto pracują w manualu. W canonie przejściówki z dandelionem, ograniczona funkcjonalność. Dużo na Sony przeszło ze względu na to, że nie tylko fotografowali, ale tez i filmowali.
W systemie Nikona to było 5x widoczniejsze niż w Canonie, bo tam było jeszcze gorzej z innymi szkłami (największy rejestr) i z filmowaniem, bo AF w filmowaniu w nikonie leżał.
Teraz wszyscy ci ludzie mogą wracać. Niektórzy nie polubili Sony, chcą wracać.
Wiele osób z Sony nie miało szkieł natywnych.
W każdym systemie praktycznie jedyny sens by wykorzystywać w pełni cechy/zalety body to stosowanie szkieł natywnych.
To samo także dotyczy systemów R i Z.
Przejście z lustrzanek Canona na R też wiąże się z wymianą szklarni i tym bardziej im lepsze parametry będzie miała nowa R i im lepsze będą szkła do R
Druga sprawa to stosowanie szkieł "starych" z nowymi matrycami o coraz większej rozdzielczości.
Ma sens jedynie przy prezentacji w necie.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Nie bardzo rozumiem po co ciągle zaśmiecać ten wątek tymi powracającymi wrzutkami fanów sony? Przecież jeżeli ktoś chciałby się czegokolwiek dowiedzieć z tego wątku, musi przebrnąć przez morze spamu.
Ten wątek jest już nie do uratowania ;). Dyskutujemy o całokształcie więc niech tak zostanie. Jest wątek kierunkowy o eRce i tam odsyłam tych co się chcą coś dowiedzieć. Tam będziemy też reagować jak będą się pojawiali ambasadorzy ze swoimi mądrościami ;).....
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Chociaż myślę, że ewentualny zapał skutecznie wyhamuje biadolenie posiadaczy Sony nad brakami R.
Osobiście wątpię w długotrwałą skuteczność takich działań. Ja uważam że w obecnej chwili jedyne co może hamować chęć zakupu eRki jest konkurencja wewnętrzna i oczekiwania względem nowych premier Canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ten wątek jest już nie do uratowania ;). Dyskutujemy o całokształcie więc niech tak zostanie. Jest wątek kierunkowy o eRce i tam odsyłam tych co się chcą coś dowiedzieć. Tam będziemy też reagować jak będą się pojawiali ambasadorzy ze swoimi mądrościami ;).....
To który wątek jest tym właściwym?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
To który wątek jest tym właściwym?
http://www.canon-board.info/threads/...sk-me-anything
-
Na forum Fred Miranda są wątki o statusie recenzji gdzie każdy użytkownik piszę krótką reckę (plusy, minusy, wrażenia) dotyczącą konkretnego modelu - nie można natomiast komentować i prowadzić dyskusji. Może warto o tym pomyśleć. Co wyjdzie jakiś nowy sprzęt dyskutujemy przez 1000 stron a właściwej treści jest może z 10 ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Czy w takim razie można by zmienić nazwę wątku EOS R? Na EOS R spekulacje albo coś, co z góry sugeruje, że to wątek spekulacyjny i do wylewania frustracji zwolenników Sony?
-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Tytuł zmieniony.
Podforum do testów sprzętu i wrażeń uźytkowników tu jest ale praktycznie martwe.
Jest to podforum całkowicie moderowane (o ile nic się nie zmieniło).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
Kilka sposobów: menu, menu Q, albo podpiąć pod jakiś przycisk. Problem, ze tych przycisków trochę brakuje :D
W nowych szkłach jest dodatkowy pierścień funkcyjny i to jest chyba najbardziej naturalne.
To tak jak przycisk na obiektywie do którego można przypisać jakąś funkcję/cechę.
Tylko że obiektyw mam jeden z takim przyciskiem a obiektywów bez przycisku więcej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
To tak jak przycisk na obiektywie do którego można przypisać jakąś funkcję/cechę.
Tylko że obiektyw mam jeden z takim przyciskiem a obiektywów bez przycisku więcej.
W sumie tak, choć do pierścienia możesz podpiąć funkcje zmienną -/+, a do guzika potrzebujesz dodatkowe pokrętło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
6DII to najnowsza lustrzanka FF Canona, a w obiegu jest jeszcze sporo 5D (I , II i III) i 6D. Ich użytkownicy staną przed dylematem: ML czy nowsza DSLR (jest jedna). I tu możliwy jest wspomniany exodus. Chociaż myślę, że ewentualny zapał skutecznie wyhamuje biadolenie posiadaczy Sony nad brakami R.
To całe biadolenie nie wynika z zapalczywości posiadaczy sony, powodem jest polityka canona. Od zawsze pracowałem na canonach, 2 lata temu dobrałem na wypady w trudnych warunkach (np. góry) małe fuji, rok temu na próbę kupiłem A7ii. Wszystkie te aparaty robią dobre zdjęcia, ale ważna jest też funkcjonalność. Piszecie, że R-ka nie jest pro, więc jakim argumentem jest to, że można do niej podpiąć np RF50/1,2. R-ka to zapowiedź, pewnie dobrego, topowego systemu, ale dla amatora to na razie niedoróbka, takie machanie canona kiełbaską na kiju.
R-ka daje ładny obrazek, ale temu z 6D/6DII co można zarzucić.
-
Re: Odp: Canon EOS R
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Piszecie, że R-ka nie jest pro, więc jakim argumentem jest to, że można do niej podpiąć np RF50/1,2. R-ka to zapowiedź, pewnie dobrego, topowego systemu, ale dla amatora to na razie niedoróbka, takie machanie canona kiełbaską na kiju.
zgadza sie.
ale jak w 1987 wyszedl system EOS to, przepraszam, inaczej bylo? rzucili skrzypiacy plastikiem 650 a wsrod szklarni do tego bylo 300/2.8. prawda, ze wtedy do tego 650 byl tez zestaw rownie skrzypiacych zoomow (35-70, 35-105 i 50-200) i kilka budzetowych stalek (28, 50, 135) ale ten 300/2.8 tez byl wtedy w roli misia, bo do 650-tki sie tego nie zapinalo. dzisiejszym misiem jest 50/1.2, a wiele wiecej RF Canon nie wypuszcza, bo nie jest w pozycji, w ktorej usypia stara linie optyki. bo to nie tak jak z FD, ze stare szkla mozna sobie w nos wsadzic
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
R-ka daje ładny obrazek, ale temu z 6D/6DII co można zarzucić.
zgoda. ponownie
-
Odp: Re: Odp: Canon EOS R
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
zgadza sie.
ale jak w 1987 wyszedl system EOS to, przepraszam, inaczej bylo? rzucili skrzypiacy plastikiem 650 a wsrod szklarni do tego bylo 300/2.8. prawda, ze wtedy do tego 650 byl tez zestaw rownie skrzypiacych zoomow (35-70, 35-105 i 50-200) i kilka budzetowych stalek (28, 50, 135) ale ten 300/2.8 tez byl wtedy w roli misia, bo do 650-tki sie tego nie zapinalo. dzisiejszym misiem jest 50/1.2, a wiele wiecej RF Canon nie wypuszcza, bo nie jest w pozycji, w ktorej usypia stara linie optyki. bo to nie tak jak z FD, ze stare szkla mozna sobie w nos wsadzic
zgoda. ponownie
No właśnie i stąd to biadolenie. Jestem chwilowym użytkownikiem sony i tęsknię za canonem, niebawem do niego wrócę, ale nie chcę być królikiem doświadczalnym canona testującym R-kę. Nadużyciem jest uzasadnianie cytowanego biadolenia "fanboystwem" użytkowników sony. W tym wątku ludzie krytykujący canona przeważnie mieli do czynienia z oboma systemami, czego nie zawsze można powiedzieć o drugiej stronie.
Jeszcze raz podkreślam, jestem za canonem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Jeżeli masz te dwa aparaty u siebie to mam do Ciebie pytanie.
Czy jest widoczna duża różnica pomiędzy obrazem wyświetlanym przez EVF w obydwu aparatach? Pytam się bo miałem już R-kę, wiem jak wygląda obraz w jego EVF i szczerze mówiąc nie porwał mnie zbytnio ten widok wraz z muszlą oczną która mnie jako noszącego okulary wybitnie irytowała*.
Jednocześnie oglądam cały czas filmiki na YT dotyczące Nikona Z6/Z7 i obraz w ich EVF wygląda na taki co to ma nieco bardziej podkręconą ostrość (co też nie wszystkim się może podobać) i daje wrażenie obcowania z wizjerem optycznym z DSLR a nie z EVF (ta opinia pojawia się również w recenzjach pisanych).
...
Nie rozumiem dlaczego nie można kupić w Polsce samego aparatu EOS R bez przejściówki. Ta z pierścieniem wybitnie ułatwia życie bo właśnie można by do niej przypisać korektę ekspozycji albo błyskawiczną zmianę ISO. Po co mi standardowa przejściówka jak mógłbym kupić sobie sam aparat i od razu tę lepszą z pierścieniem?
* Nie tylko mnie choć ja pierwszy o tym napisałem
http://www.canon-board.info/threads/...=1#post1379290
Źródło:
https://www.optyczne.pl/413.1-Test_a...st%C4%99p.html
Zrobiłem szybkie porównanie (typu OKD; R+EF50/ 1.2, Z7+24-70/4) i wyszło mi tak:
1. Światło dzienne, jasno
Nie widzę różnicy. Bardzo dobry obrazek w obu wizjerach pod względem rozdzielczości, ostrości obrazu i wyświetlanych informacji. O kalorymetrii się nie wypowiadam - nie znam się.
- AF-S, pojedyncze zdjęcia
* R: nie ma żadnego zaciemnienia po naciśnięciu spustu
*Z7: zaciemnienie przez ułamek sekundy (coś jak w lustrze :D)
- AF-C/Servo, seria
Wyświetlenie spowolnione w oby wizjerach., ale nie ma zaciemnienia. Obrazek po prostu nie jest płynny. W R-ce jest opcja szybkiego odświeżania obrazu, ale nie mogę jej uruchomić z 50L i nie wiem co by to dało.
2. Ciemny pokój
Obraz w R-ce ma odrobinę szumu niż przy dobrym oświetleniu.. W Z7 obrazek jest zdecydowanie gorszy, bardziej zaszumiony. Może to być wynikiem różnicy jasności użytych obiektywów. Wieczorem sprawdzę jak wygląda to w R+16-35/4.
Noszę gogle ale żadna z muszli mi nie przeszkadza. Pewnie jestem mało wymagający.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Dzięki za opinię. Podziwiam za dwa systemy :) W jaki sposób można robić korektę ekspozycji w R?
Oprócz wyżej wymienionych, dziala też dolne kółko (kciukowe), prxynajmniej w trybie Av i Tv.
Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
- AF-C/Servo, seria
Wyświetlenie spowolnione w oby wizjerach., ale nie ma zaciemnienia. Obrazek po prostu nie jest płynny. W R-ce jest opcja szybkiego odświeżania obrazu, ale nie mogę jej uruchomić z 50L i nie wiem co by to dało.
Ciekaw jestem co ta opcja daje w praktyce. Bo jest to jakiś przejaw dyskryminacji szkieł EF, której powód nie jest zbyt oczywisty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
W każdym systemie praktycznie jedyny sens by wykorzystywać w pełni cechy/zalety body to stosowanie szkieł natywnych.
To samo także dotyczy systemów R i Z.
Dlaczego ludzie nie kupują wyłącznie Canona 5Dsr? By wykorzystywać w pełni zalety systemu canona to powinni kupować tylko to. Bo inne body oferują mniej detalu.
Napisałem innymi słowy to co ty.
Jesteś totalnie zakręcony na punkcie ostrosci, detalu itp. Znam faceta, który ma kase, zjechał cały świat. i kupuje coraz gorszy sprzęt :) , bo jest mniejszy i lżejszy. Ostatnio sprzedał Zeissa i kupił Samyanga 24/2.8 - smiech na sali. Po co? Tak wybrał. Nie kierowała nim ostrosć. pojmij, że sa możliwe inne preferencje. Wszystko rozpatrujesz pod katem jakości. Sprzet tańszy niekoniecznie jest dla biedniejszych. Nie wszyscy maja parcie na ostrość. Sa inne zalety.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Druga sprawa to stosowanie szkieł "starych" z nowymi matrycami o coraz większej rozdzielczości.
Ma sens jedynie przy prezentacji w necie.
Co to są "stare" szkła? Te do lustrzanek? Czy nie, ale data decyduje o jakości? Sigma ART 135/1.8 czy 85/1.4 są szkłami do lustrzanek, ale nowymi. Są ostrzejsze niż jakiekolwiek szkła do ML. Jesli przez "stare" miałes na mysli szkła do lustrzanek, to powiedzieć, że te ARTy sie nadaja tylko do zdjęc w necie ..... bez urazy, ale ci co je mają popatrzyli by na ciebie jakos tak dziwnie.
Czy chodzi o daty? Czy szkło z roku 2004 jest dostatecznie stare by było złe? Mam takie. Nikkor 200/2, ostrzejszy wg mnie od wspominanej (żyleciastej) Sigmy Art 85/1.4 - tez mam, więc porównywac mogę, choć dxo stawia je (inaczej niż ja) na równi, to z małą przewagą ARTa https://www.dxomark.com/Lenses/Compa...77_814_404_814.
Jak widac mnie nie odrzuca od ostrych szkieł ;) ale absolutnie nie można wszystkiego oceniac pod swoim katem. Gdyby Canon robił wyłącznie topowy sprzet to by zbankrutował. Sony tez sie nie utrzymuje ze sprzedaży A9. Z optyką to samo. Nie ta topowa robi kasę. Większość optyki wystarcza większości użytkowników. Np niektórzy nie chcą więcej niz 24 mpx, bo nie chcą dużych plików.
Reasumując. Nie trzeba przechodzić na R i na szkła natywne. Lustrzanki i dobre obiektywy dają wyśmienitą jakość.
Wyższej potrzebuje (odróznijmy potrzebe posiadania od posiadania) promil użytkowników i .. mogą sobie oni kupić Hasselblada H6D, lustrzankę ;) Niekoniecznie bezlustro.
-
Wszystkie opowieści o "starych" szkłach biorą się z chęci zarobku na nowych produktach. Dodatkowo Sony ma bagnet "specjalnej troski", który stwarza problemy w przypadku telecentrycznych konstrukcji (w skrócie: bagnet zasłania rogi matrycy) i w związku z tym wymaga specjalnej konstrukcji wielu obiektywów. Aż się dziwię, że Sigma nie dodaje do niektórych szkieł FE zestawu "mały majsterkowicz" w postaci śrubokrętu i pilniczka, coby podpiłować nieco bagnet w bezlustrze :lol: (patrz bagnet w szkłach Sigma FE).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Dlaczego ludzie nie kupują wyłącznie Canona 5Dsr? By wykorzystywać w pełni zalety systemu canona to powinni kupować tylko to. Bo inne body oferują mniej detalu.
Napisałem innymi słowy to co ty.
Jesteś totalnie zakręcony na punkcie ostrosci, detalu itp. Znam faceta, który ma kase, zjechał cały świat. i kupuje coraz gorszy sprzęt :) , bo jest mniejszy i lżejszy. Ostatnio sprzedał Zeissa i kupił Samyanga 24/2.8 - smiech na sali. Po co? Tak wybrał. Nie kierowała nim ostrosć. pojmij, że sa możliwe inne preferencje. Wszystko rozpatrujesz pod katem jakości. Sprzet tańszy niekoniecznie jest dla biedniejszych. Nie wszyscy maja parcie na ostrość. Sa inne zalety.
Co to są "stare" szkła? Te do lustrzanek? Czy nie, ale data decyduje o jakości? Sigma ART 135/1.8 czy 85/1.4 są szkłami do lustrzanek, ale nowymi. Są ostrzejsze niż jakiekolwiek szkła do ML. Jesli przez "stare" miałes na mysli szkła do lustrzanek, to powiedzieć, że te ARTy sie nadaja tylko do zdjęc w necie ..... bez urazy, ale ci co je mają popatrzyli by na ciebie jakos tak dziwnie.
Czy chodzi o daty? Czy szkło z roku 2004 jest dostatecznie stare by było złe? Mam takie. Nikkor 200/2, ostrzejszy wg mnie od wspominanej (żyleciastej) Sigmy Art 85/1.4 - tez mam, więc porównywac mogę, choć dxo stawia je (inaczej niż ja) na równi, to z małą przewagą ARTa
https://www.dxomark.com/Lenses/Compa...77_814_404_814.
Jak widac mnie nie odrzuca od ostrych szkieł ;) ale absolutnie nie można wszystkiego oceniac pod swoim katem. Gdyby Canon robił wyłącznie topowy sprzet to by zbankrutował. Sony tez sie nie utrzymuje ze sprzedaży A9. Z optyką to samo. Nie ta topowa robi kasę. Większość optyki wystarcza większości użytkowników. Np niektórzy nie chcą więcej niz 24 mpx, bo nie chcą dużych plików.
Reasumując. Nie trzeba przechodzić na R i na szkła natywne. Lustrzanki i dobre obiektywy dają wyśmienitą jakość.
Wyższej potrzebuje (odróznijmy potrzebe posiadania od posiadania) promil użytkowników i .. mogą sobie oni kupić Hasselblada H6D, lustrzankę ;) Niekoniecznie bezlustro.
"Stare" szkła to takie które nie były projektowane dla matryc o dużej rozdzielczości.
Takie które podpięte do matryc np. 36 Mpix dają zdjęcia jak z matryc np. 16 Mpix.
A rozdzielczość matryc (słusznie czy też nie) jest coraz większa.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Ciekaw jestem co ta opcja daje w praktyce. Bo jest to jakiś przejaw dyskryminacji szkieł EF, której powód nie jest zbyt oczywisty.
Może któryś z kolegów posiadających natywne szkła do R-ki spróbuje i uda mu się tę opcję uruchomić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
"Stare" szkła to takie które nie były projektowane dla matryc o dużej rozdzielczości.
Wiesz jakie matryce miał Nikon w roku 2004, gdy wypuszczono na rynek Nikkora 200/2? W tym to roku 2004 Nikon nie miał pełnoklatkowej lustrzanki (a mimo to ten obiektyw to zyleta aż do samego brzegu na FF). Wypuścił wtedy nikona D2x, który miał 12 Mpx. Canon miał wtedy model FF, był to 1Ds z 11 Mpx. Będziesz sie uparcie trzymał przekonania, że firmy robią obiektywy pod matryce współczesnych im aparatów? czarno na białym udowadniam ci, że nie ma tej zależności. Firmy robią szkła jak najlepsze na ile pozwala im w danym czasie technologia, o ile sa to szkła dla profi i księgowi pozwolą na to, by produkt był drogi i ocenią że znajdą sie na niego kupujący.
Czy wspominana przez Ciebie firma Zeiss napisała, kiedy ich obiektywy staną sie bezużyteczne, bo matryce będa miały za duzo Mpx? Powątpiewam. Bo to jest złe postawienie zagadnienia.
Generalnie podaje się ile Mpx przeniesie układ matryca - obiektyw. Zawsze to będzie mniej niż może sama matryca. Jak matryca ma 45 Mpx, to z podpiętym szkłem nie może dac ona więcej niż te 45 Mpx. Zgoda? jak pomiary pokazują, że na 45 Mpx obiektyw "dał detalu" na poziomie 38 Mpx, top to nie znaczy, że taki jest kres obiektywu. tylko układu obiektyw - matryca. Jak ten sam obiektyw podepniesz do matrycy 100 Mpx to może taki układ dać przykładowo nawet 80 Mpx. Napiszesz, że obiektyw był projektowany pod matrycę 100 Mpx? Nie, był projektowany tak, by byc jak najlepszym, bo nie ma matryc 100Mpx. I Nikkor w roku 2004 nie był projektowany pod matrycę 45 Mpx bo taki aparat Nikon pokazał w roku 2016, czyli 12 lat po wspomnianym obiektywie.
Ten sam (najlepiej dobry) obiektyw podpinany do coraz lepszej matrycy będzie dawał coraz więcej detalu (aż przestana być spełniane pewne warunki, ale to nie wywód na to miejsce i byłby zbyt techniczny).
-
Odp: Re: Odp: Canon EOS R
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
No właśnie i stąd to biadolenie. Jestem chwilowym użytkownikiem sony i tęsknię za canonem, niebawem do niego wrócę, ale nie chcę być królikiem doświadczalnym canona testującym R-kę. Nadużyciem jest uzasadnianie cytowanego biadolenia "fanboystwem" użytkowników sony. W tym wątku ludzie krytykujący canona przeważnie mieli do czynienia z oboma systemami, czego nie zawsze można powiedzieć o drugiej stronie.
Jeszcze raz podkreślam, jestem za canonem.
Podpisuję się wszystkimi odnóżami pod tą wypowiedzią. Podstawową sprawą w każdej dyskusji jest znajomość kilku różnych systemów - a przynajmniej tych o których się rozmawia.
-
Wygląda na to, że Canon w szkła R włożył więcej inwencji niż w same body.
https://www.lensrentals.com/blog/201...rf-50mm-f1-2l/
Tego akurat można zazdrościć a i świadczy to zapewne o tym jak poważnie Canon myśli o przyszłości systemu.
P,paw
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Jest rzeczywiście trochę innowacji. Te mechaniczne (szybsze i dokładniejsze przemieszczanie ciężkich grup fokusa) z pewnością trafią/trafiły do szkieł EF (400/2.8 III ?). Ciekawe tylko jak obecność naciągu w postaci sprężyn odbije się na niezawodności/długowieczności obiektywów. Część elektronicznych innowacji (ręczne ustawianie ostrości) stety/niestety też będzie/jest w EF. Natomiast cała ta szybka komunikacja korpus<->szkło RF na razie służy np. stabilizacji Dual Sensing, ale aż się prosi o superwydajny system IS w szkle + IBIS ;)
-
No i już są w sprzedaży miesięczne używki: Canon R + 24-105 f/4, jak nowka, 1 miesiąc / 11.700 zł
"Sprzedaż w związku z zamianą całego systemu." https://www.olx.pl/oferta/canon-r-24...730e7;promoted
Nawet nie próbuję zgadywać na jaki zmienia system, ale ciekawy jestem powodu takiej decyzji.
Co ciekawe "nie jest" fotografem" a w drugim ogłoszeniu sprzedaje IMaca 5K 27” 2017 ze względu na zakup innego "monitora typowo dla celów fotograficznych".
-
To jest też dobre: https://www.olx.pl/oferta/sony-a7-ii...tml#1c83b46102
"Sprzedaje ze względu na pojawienie się aparatu tej samej marki jak moje obecne obiektywy." :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
W tej cenie to chyba nówkę można kupić :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nawet nie próbuję zgadywać na jaki zmienia system, ale ciekawy jestem powodu takiej decyzji.
pranie pieniędzy/łapówki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Prócz aparatu sprzedaje też cegły. Nie byłbym zdziwiony gdyby się pomylił wkładając cegły zamiast aparatu :)
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Prócz aparatu sprzedaje też cegły. Nie byłbym zdziwiony gdyby się pomylił wkładając cegły zamiast aparatu :)
Cegły chce odsprzedać bo nie pasują do obiektywów które obecnie posiada i tyle. A wy zawsze doszukujecie się jakichś przekrętów ;)
-
Dość częstą praktyką ostatnio są zakupy handlarzy na ukraińskie paszporty i odbieranie VAT,
nie dość, że kupują w hurtowej cenie w DE, do tego zwrot VAT i cena robi się już przyzwoita.
-
Na ebayu ostatnio dużo grey importu, wysyłka ze Szwajcarii.
-
Jak oceniacie Canona R na tle Nikonów Z? Niedługo pojawi się też Panaś S1 i S1R, to będą cacuszka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WzW
Niedługo pojawi się też Panaś S1 i S1R, to będą cacuszka.
No 4500$ za body rzeczywiście wzbudza podziw :lol:...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No 4500$ za body rzeczywiście wzbudza podziw :lol:...
Powoli trzeba już zajmować kolejkę w zamówieniach :mrgreen:
A na serio to całkiem dobrze, że przybędzie kolejny system co jak myślę nie pozwoli innym producentom(w domyśle canon) wciskać ludziom ciemnoty w okrojonych puszkach za astronomiczne kwoty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
A na serio to całkiem dobrze, że przybędzie kolejny system...
System? Dwie puszki i 4 (ile bo nie wiem?) szkła. Może przejściówka na EF chociaż :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PrzemekM72
System? Dwie puszki i 4 (ile bo nie wiem?) szkła. Może przejściówka na EF chociaż :-)
No, ale mają być sigmy a jak wiadomo mają dostęp do technologii bagnetu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
A na serio to całkiem dobrze, że przybędzie kolejny system co jak myślę nie pozwoli innym producentom(w domyśle canon) wciskać ludziom ciemnoty w okrojonych puszkach za astronomiczne kwoty.
Wiesz przy tej cenie R to darmocha ;).
A na poważnie to ja bym sobie nie robił nadziei, że powstanie jakaś realna konkurencja. Niestety panas ma dziwne podejście i lubią okupować nisze. Podejrzewam że znaleźli taką, iż zrobią superduper ;) body pod filmy z FF. Na to się znajdą nabywcy ale niestety na rynku foto tym nie zamieszają.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
"Za wąsko" na to patrzysz.
Na przykład co by się stało z finansami Canona gdyby ustalił cenę R na poziomie 50% czyli gdyby "od dzisiaj" nikt nie kupił żadnej lustrzanki Canona ani żadnego obiektywu EF a wszyscy czekali na system R którego produkcja się dopiero rozkręca.
A lustrzanki i obiektywy EF są w sklepach, magazynach, na liniach produkcyjnych, części do produkcji (od dawna) pozamawiane, ......
Już samo wcześniejsze niż zaplanowane wstrzymanie produkcji to duży dodatkowy koszt.
Rozdawanie zapasów "za darmo" to strata prestiżu marki a utylizacja to duże koszty
Cena systemu R teraz jest (najprawdopodobniej) wynikiem analiz typy "jak najmniej stracić kasy i najmniej stracić rynku" a nie realną ceną produktów (koszt rozwoju + koszt produkcji + koszty serwisu, dystrybucji + zysk + strategia rozwojowa)
Rządzi księgowy a nie dyrektor działu R&D
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
"Za wąsko" na to patrzysz.
Na przykład co by się stało z finansami Canona gdyby ustalił cenę R na poziomie 50% czyli gdyby "od dzisiaj" nikt nie kupił żadnej lustrzanki Canona ani żadnego obiektywu EF a wszyscy czekali na system R którego produkcja się dopiero rozkręca.
A lustrzanki i obiektywy EF są w sklepach, magazynach, na liniach produkcyjnych, części do produkcji (od dawna) pozamawiane, ......
Już samo wcześniejsze niż zaplanowane wstrzymanie produkcji to duży dodatkowy koszt.
Rozdawanie zapasów "za darmo" to strata prestiżu marki a utylizacja to duże koszty
jp
przy cenie 50% ludzie nadal kupowaliby lustrzanki część nadal potrzebowalaby by funkcji dostępnych w lustrzankach canona, a część by po prostu kupowała tak jak kupowała "fantastyczne" korpusy z 18mpix matrycą racjonalizując potem swoje zakupy w postach na forum i nadal to robią pisząc o światłomierzu, dobrym fotografie co to pudełkiem do zapałek ..., że w dobrym świetle nie jest tak źle (to tak jak telefone komorkowym :mrgreen:) i inne takie - wystarczy rzucić okiem np. na posty o zakupach 7D
sony posiada tanie FF w swojej ofercie A7II wyceniony na 50% i A7 wyceniony na 30% i co i nico canon nadal produkuje lustrzanki (słabo wypadające w rankingu DXO) i ciemny lud je kupuje :mrgreen:, obiektywy EF tutaj sprawa wygląda analogicznie jak ktoś potrzebuje tele to kupuje EF jak ktoś porzebuje UWA to kupuje EF - jakoś trudno mi uwierzyć w rekordową sprzedaż fantastycznyc obiektywów R - cena jest poza zasięgiem amatora i jest również poza zasięgiem mentalnym wielu innych potencjalnych klientów - nie kupią bo nie czują takiej potrzeby i nie widzą różnicy między obrazkiem z kita za 400zł a R za 10000zł - będą racjonalizowali zakup - kit nie jest taki zły a plastikowe 50/1.8 wystarczy każdemu, a obiektywy są świetne - jeszcze długo użykownicy sony i zapowiedzianego panasonika bedą klientami na fantastyczne EFy canona :mrgreen: bo to świetne obiektywy są :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
To prawda. Ciężko się patrzy na producenta, który swoje aparaty przecenia o 50% czy 70%, a mimo to nie może pozbyć się zapasów i jeszcze dorzuca do tego cashback, paski i torebki. I co? I nic.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
tak jak kupowała "fantastyczne" korpusy z 18mpix matrycą racjonalizując potem swoje zakupy w postach na forum i nadal to robią pisząc o światłomierzu, dobrym fotografie co to pudełkiem do zapałek ...,
Hmm, gdy kupowałem 60D z kitem nie wiedziałem, że nie robi zdjęć. O 5D3 już wiedziałem, że nie robił, ale świadomie wydałem na niego kupę kasy. Ba w pracy do dziś trzepie zdjęcia 600D który został podmieniony na M50 z powodu 60fps'ów w FHD.
EOS R podoba mi się, ale gdybym go kupił, to tylko dla frajdy. W sumie, tym co mam można dalej robić zdjęcia.
Nie ukrywam, że najbardziej w R kręci mnie eye af i tylko to.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Hmm, gdy kupowałem 60D z kitem nie wiedziałem, że nie robi zdjęć. O 5D3 już wiedziałem, że nie robił, ale świadomie wydałem na niego kupę kasy. Ba w pracy do dziś trzepie zdjęcia 600D który został podmieniony na M50 z powodu 60fps'ów w FHD.
EOS R podoba mi się, ale gdybym go kupił, to tylko dla frajdy. W sumie, tym co mam można dalej robić zdjęcia.
No akurat eye AF w R to taki malutki, mało znaczący dodatek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
Przy ciasnych portretach można zapomnieć o AF. Nawet przy małej głębi ładnie trafia, przynajmniej ten z M50.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
widocznie jesteś tym dobrym fotografem co to pudełkiem od zapałek ..., albo tym słabym co nie widzi różnicy między kitem a obiektywem dziesięciokrotnie droższym
ja bardzo miło wspominam 350D (ale kita nie miałem :mrgreen:) potem już było tylko gorzej ale zakup 6D (też słaby korpus jak piszą na forum ale ja jestem amatorem focę dla przyjemności ale z drugiej strony to ma być przyjemność a nie walka z mniej lub bardziej kolorową sraczką na obrazku - na takie coś już straciłem ochotę) przywrocił mi radoaść fotografowania i spowodował że bardziej fotografuję niż walczę z oporną materią
R mi sie podoba może nawet kupię :) ale może zaczekam na następną wersję :mrgreen:
tak z niezdrowej ciekawości jakie zdjęcia robisz w pracy? tym 600D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
To chyba tak trochę kokieteryjnie piszesz ;)
Z innych walorów też by sie coś znalazło : obrazek jest na prawdę zacny. Wywołuje się fajnie, detalu mnóstwo, kolory piękne.
Eye-AF działa, ale oprócz tego działa sporo innych dodatków (choćby w odniesieniu do tego AF).
EVF bardzo mi się spodobał, znacznie lepszy niż w M50. Izoluje trochę oko od otoczenia w odróżnieniu od OVF ale funkcjonalne to to jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
Dla pejzażysty rzecz praktycznie zbędna a dla portrecisty wręcz bezcenna. Z tego właśnie powodu Z nikona rozczarował wielu docelowych użytkowników.
Dla mnie rzecz podstawowa w aparacie debiutującym w roku 2018, podobnie jak airbagi w samochodzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
.... dla portrecisty wręcz bezcenna. Z tego właśnie powodu Z nikona rozczarował wielu docelowych użytkowników.
Np mnie. Ma stabilizacje matrycy, to fajnie, mogę uzywać 135/2 DC czy Arta 85 przy nieco dłuższych czasach. Ale nie dość, że nie ma eye AF to nie ma funkcjonalnego uchwytu do zdjęć pionowych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
tak z niezdrowej ciekawości jakie zdjęcia robisz w pracy? tym 600D
Gdzieś tu albo na nikoniarzach linkowałem. Torby, portfele i pseudo antyki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Np mnie. Ma stabilizacje matrycy, to fajnie, mogę uzywać 135/2 DC czy Arta 85 przy nieco dłuższych czasach. Ale nie dość, że nie ma eye AF to nie ma funkcjonalnego uchwytu do zdjęć pionowych.
https://www.spidersweb.pl/e/nikon-z6-test
"Największą bolączką jest chyba praca bardziej zaawansowanych trybów autofokusa. Tryb śledzący czy wykrywanie twarzy nie radzą sobie tak dobrze, jak w innych czołowych bezlusterkowcach, a wykrywania oczu nawet nie ma.Próby śledzenia obiektów różnie się kończą. Przy dobrym, dziennym świetle i precyzyjnym wyborze punkt śledzenia jest nieźle, chociaż aparat i tak potrafi się pogubić nawet przy delikatnym ruchu. W nocy czy na koncercie klubowym gubienie obiektu jest niestety normą. Sam proces wyboru punktu śledzenia jest przekombinowany. rzeba wejść w tryb automatycznego AF, joystickiem wybrać odpowiedni punkt, aktywować śledzenie przyciskiem OK, a kiedy już skończymy zdjęcia (albo aparat zgubi obiekt) to ponownie trzeba wcisnąć OK. Zanim to wszystko ogarniemy, obiekt może zdążyć uciec z kadru."
Na przykładzie nikona "Z" bardzo dobrze widać, że kupujący będą beta testerami. Osobiście to uważam, że lepiej poradził sobie jednak canon mimo typowych i już wypunktowanych "braków". Celny i użyteczny AF to zdecydowanie podstawa w każdym aparacie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Dla pejzażysty rzecz praktycznie zbędna a dla portrecisty wręcz bezcenna. Z tego właśnie powodu Z nikona rozczarował wielu docelowych użytkowników.
Dla mnie rzecz podstawowa w aparacie debiutującym w roku 2018, podobnie jak airbagi w samochodzie.
Ok, ale w R działa tylko na naprawdę ciasnych portretach. Zrobiłem już kilka sesji, repo ślubne i wiem co mówię. EYE AF to żaden deal breaker w tym aparacie. Co innego to to jak działa facedetect oraz ogólna sprawność AF, to robi wow.