nowy to i cena nowego z przed kilku lat za pewne została, dodałem tylko jako ciekawostkę że można jeszcze kupić nówkę sztukę nie śmiganą (nie koniecznie w Polsce)
Wersja do druku
czy to, że nie wysyła do Polski można równać z polskim opisem, że nie wysyłam np. do Nigerii?
może nasz "nigeryjski przekręt" w stanach nazywa się "polskim przekrętem" :-), a Polak to synonim złodzieja??
Witam kolegów :) Do autora wątku - 5D mk I to świetny wybór. Jestem jego szczęśliwym posiadaczem od 2 miesięcy, dorwałem puszkę z przebiegiem 12 tys klatek (potwierdzone w serwisie na Żytniej), wada wypadającego lustra naprawiona (naprawiają za darmo, wada fabryczna) i jestem zadowolony. Obrazek robi piękny. :) Co do AF to faktycznie coś w nim siedzi... Gubi się, a najbardziej celny jest po środku. Jeszcze małym minusem jest fakt, że nie dość że ma zaledwie 9 pkt ostrości (na obecne czasy to malutko, ale nie ma co spodziewać się jakichś 70 punktów w body z 2006 roku) i w dodatku te 9 pkt ostrości są umieszczone praktycznie na środku kadru, więc robienie na f1,4 na krawędzi kadru przy AF niestety chyba nie jest realne, zostaje tylko MF. Ale polecam mimo to!
przebiegi mozna cofac :)
mi zapomnieli tego zrobic przy wymianie migawki, upomnialem sie po roku, serwis nie widzi problemu zebym wyslal aparat i podal stan licznika jaki chcialbym miec...
Mialem dlosc dlugo 5d,mam d5100 na takie szybkie strzelanie.ISO 3200 bym odradzal na obydwu puszkach. Chociaz w nikonie (wieksza rozdzielczosc) latwiej odszumić i jeszcze zostana szczegoly.Ale takie porownywanie i wlazenie w szczegoly nie ma sensu.5d ma bezkonkurencyjny obraz - szczegolnie kolory. Z dobrym obiektywem - cudo! Do ISO1000 klarowny obraz.Odwzorowanie skóry - rewelacyjne.Poza tym wolny, maly wyswietlacz itede jak koledzy wspominali. Co focisz? Jezeli portret,pejzaż - tylko 5d.Do dynamicznych ujec zatrzymaj d5100,ma znakomity sensor,lepszy od d7000 i szybki AF.
5d oczywiście że warto, zależy za jaką cenę oczywiście ale aparat jest bardzo dobry mimo iż technika poszła tak bardzo do przodu.Słaby
autofokus to mit, środkowy co najmniej taki jak w serii xxd. Bocznych nie używam.
Wysyła tylko do 18 państw, z których najdziksze, z którymi może jeszcze konkurować Polska, to Hiszpania i Portugalia, bo Grecja albo Włochy to już sa na czarnej liście. :lol:
Ale to jest oferta dla prawdziwych ekscentryków z nadmiarem pieniędzy, których w krajach wykluczonych jest niewielu w poröwnaniu z ilościa tych zabytków na sprzedaż. A poza tym po co rzucać perły przed wieprze? ;)
A tak troszkę z innej beczki bo kolega wspomniał o cofaniu licznika. Z tego co wiem to tylko na żytniej zerują licznik po wymianie migawki. Dzwoniłem do 2 innych serwisów i usłyszałem że nie zerują.